Jump to content
Sign in to follow this  
Omikron_Mi

Επιστροφή στη Γη

Recommended Posts

Omikron_Mi

Όνομα Συγγραφέα: Όμικρον Μι (Ορφέας Μαραγκός) 
Είδος: επιστημονική φαντασία
Βία; Όχι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 1748
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Η ιστορία αυτή ήταν η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό διηγήματος του Moonlight Tales με θέμα :  Η τελευταία νύχτα 

 

Επιστροφή στη Γη.docx

Share this post


Link to post
Share on other sites
Morfeas

Καλή προσπάθεια, με μερικά λαθάκια απροσεξίας ή περίεργες επιλογές φράσεων (π.χ. το «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» μου φάνηκε αστείο και δεν μου ταίριαξε από εξερευνητή του διαστήματος).

 

Ως φλασάκι τώρα, θα προτιμούσα όλο το κείμενο να ήταν μια εγγραφή ημερολογίου, όπου θα μιλούσε όχι μόνο στους ερευνητές αλλά και στους δικούς του ανθρώπους (όσους είχε), γιατί λειτουργεί περισσότερο ως exposition έτσι όπως είναι (δεν είναι κακό, αλλά θα μου φαινόταν πιο ενδιαφέρον για το μέγεθός του να είναι ομοιογενές, ενώ θα το δικαιολογούσε και καλύτερα – το μέγεθος). Στα πραγματολογικά, θα προτιμούσα να είχε κάποιον αναλυτή (είτε μηχάνημα που χάλασε από τη βλάβη είτε/μαζί με άνθρωπο που σκοτώθηκε από τη σύγκρουση), γιατί δεν μου φαίνεται τόσο αληθοφανές το υπερσύγχρονο διαστημόπλοιο να μην έχει κάποια εργαλεία για να γίνει άμεσα ο έλεγχος, και να πρέπει να πάρουνε το δείγμα και να κάνουν τόσο δρόμο πίσω για αποτελέσματα, χώρια που είναι πιο λογικό να είχε κι άλλον (θα μπορούσε να ήταν κι η Έμμα ίσως, για να δέσεις και τις δυο ιστορίες, αναφέροντας και τον λόγο που πέθανε).

 

Πάντως σίγουρα διαβάστηκε εύκολα και κράτησε το ενδιαφέρον μου.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
John Ernst

Δημιουργείς μια έντονα δραματική ατμόσφαιρα που αγγίζει. Συμφωνώ ότι υπάρχουν λογικά λάθη. Πρώτα η εξωγήινη πανίδα ίσως δημιουργεί οξυγόνο το οποίο δεν εκμεταλλεύεται.  Δεύτερον τα δείγματα σε συνθήκες έλλειψης ατμόσφαιρας δε διευκρινίζεις αν παραμένουν αναλλοίωτα. Τρίτον ένα τόσο τεράστιο αυγό δε γίνεται να ζυγίζει λιγότερο από μισό τόνο! Πάντως γενικά σαν κείμενο διαβάζεται με άνεση, έχει τις πολύ καλές στιγμές του και άφθονη ανθρωπιά.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Man_from_Earth

Ως γνήσιος φαν του υποείδους του 'μοναχικού εξερευνητή διαστήματος' δε θα μπορούσε παρά να μου αρέσει η προσπάθεια. Τα βασικά συστατικά ήταν για μένα 'σωστά': Η μοναξιά οδηγεί σε εσωτερικές αναζητήσεις και το ταξίδι σε ανακαλύψεις για τους ανθρώπους. Το συναισθηματικό οπισθοβαρές έδωσε θεωρώ επιτυχημένα το προσωπικό στοιχείο. Βρήκα βέβαια κάπως γραφικό το γιγάντιο αυγό. Επίσης, βρήκα αφύσικη τη χαλαρότητά του στην αρχή (εκεί που περιεργάζεται τα ευρήματα) δεδομένου ότι και τότε ξέρει πως τελειώνει το οξυγόνο (φαντάζομαι δεν ήθελες να χαλάσεις την έκπληξη). Η κατακλείδα μου άρεσε ιδιαίτερα και δεν θα την άλλαζα. 1-2 μικρολαθάκια και εκφραστικά θεωρώ ότι δεν αξίζουν αναλυτικής αναφοράς, αν το χτένιζες άλλη μια θα τα έβρισκες...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Solonor

Συμπαθητικό ξεκίνημα, με ευκολοδιάβαστο γράψιμο, αν και κομματάκι φλύαρο, μπορείς να κάνεις λίγο οικονομία. Έχει κάτι θεματάκια με τους χρόνους. Το χιούμορ με κέρδισε, όμως τα περισσότερα που γράφεις δεν στέκουν, απ’ το ότι τον δείχνεις να πετάει χέρι στη μέση του πουθενά, το ότι δεν μπορεί να δει καν τι έχει μέσα το αυγό, το ζήτημα με το οξυγόνο. Αν ήταν πιο χιουμοριστικό, θα το δεχόμουν, αλλά μου φάνηκε πως δεν ήταν αυτή η διάθεσή σου. Ειδικά στο τέλος, με μπέρδεψες, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς ήθελες να δώσεις. Από αλλού ξεκίνησες κι αλλού το πήγες. Ευκολοδιάβαστο, αλλά όχι συμπαγές.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Disco_Volante

Ορφέα καλησπέρα,

 Ας ξεκινήσω ομολογώντας πως η ιστορία σου μου άρεσε αρκετά. Ο λόγος σου ρέει πολύ άνετα, ενώ οι περιγραφές σου είναι αρκετά ικανοποιητικές και δημιουργούν εύκολα τις κατάλληλες εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Ναι, κι εγώ εντόπισα μερικά εκφραστικά και ορθογραφικά λαθάκια αλλά δε θα σταθώ εκεί όμως. Όλα αυτά είναι ήσσονος σημασίας και μπορούν να διορθωθούν εύκολα.

Και μια πιο ειδική παρατήρηση: Κάπου αναφέρεις «αστρική ημερομηνία 23/6/2098». Προφανώς εννοείς 23 Ιουνίου, σωστά; Αν ναι, τότε συμβαίνει το εξής λάθος. Το ημερολογιακό σύστημα των δώδεκα μηνών και 30 ημερών, βασίζεται στην κίνηση κάποιου πλανήτη (Γη εν προκειμένω) γύρω από το μητρικό του άστρο. Συνεπώς πρόκειται για πλανητική και όχι αστρική ημερομηνία. Η αστρική ημερομηνία συνδέεται κυρίως με την κίνηση ενός άστρου σε κάποιο μεγαλύτερο σύστημα (π.χ. γύρω από το κέντρο του γαλαξία).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..