Jump to content

Γιούσι Άντλερ-Όλσεν (Jussi Adler-Olsen)


Mictantecutli
 Share

Recommended Posts

Διάβασα πρόσφατα τα 2 πρώτα της σειράς, με τον αστυνομικό επιθεωρητή Καρλ Μερκ(τομέας Q) και ειδικά το πρώτο, ήταν κορυφαίο. Και το 2ο πολύ καλό. Κρίμα να έχει περάσει απαρατήρητος ο συγγραφέας. Στα Ελληνικά έχουν βγει 4 βιβλία του από εκδόσεις Λιβάνη:

Ο φύλακας των χαμένων υποθέσεων
 

 

 

Ο Γιούσι Άντλερ-Όλσεν, το νέο πολυσυζητημένο όνομα του σκανδιναβικού νουάρ μυθιστορήματος, που έχει σαρώσει τις λίστες των best sellers αλλά και τα λογοτεχνικά βραβεία των σκανδιναβικών χωρών, γράφει ένα ατμοσφαιρικό και συγκλονιστικό θρίλερ, με πρωταγωνιστή έναν επιθεωρητή με ασίγαστη περιέργεια αλλά και βασανισμένη ψυχή. Ένα καθηλωτικό έργο, που διεγείρει πλήθος συναισθημάτων και διαβάζεται απνευστί. Μια εντυπωσιακή και παράλληλα τρομακτική ιστορία, που διαδραματίζεται στο σκοτεινό χώρο της πολιτικής. Ένα επίκαιρο μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα. Εάν αγαπάτε τον Στιγκ Λάρσον και τον Τζο Νέσμπο, τότε θα λατρέψετε τον Γιούσι Άντλερ-Όλσεν.

Ο Καρλ Μερκ ήταν ένας από τους καλύτερους επιθεωρητές της Κοπεγχάγης, μέχρι που μια σφαίρα παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Δύο από τους συναδέλφους του και καλύτερούς του φίλους δε στάθηκαν τυχεροί και τώρα ο Καρλ, ζωντανός μεν, αλλά με τις τύψεις να τον στοιχειώνουν, έχει μείνει στο περιθώριο. Η προαγωγή του σε προϊστάμενο του νεοσύστατου Τομέα Q, με αποστολή τη διερεύνηση ανεξιχνίαστων υποθέσεων, είναι το τελευταίο πράγμα που περιμένει ότι θα του συμβεί. Μέχρι που συνειδητοποιεί ότι θα είναι ο μοναδικός υπάλληλος στο τμήμα που διοικεί και θα δουλεύει στα υπόγεια της υπηρεσίας, αναλαμβάνοντας υποθέσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία!

Όμως ο επιθεωρητής δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη...

 

 

Βεβήλωση
 

 

 

Το σπίτι της Κίμι είναι οι δρόμοι της Κοπεγχάγης. Για να ζήσει πρέπει να κλέψει. Έχει μάθει να αποφεύγει την αστυνομία και ποτέ δε μένει στο ίδιο μέρος για πολύ καιρό. Όμως τώρα κάποιοι προσπαθούν να τη βρουν. Και δε θα σταματήσουν μέχρι εκείνη να πάψει να αναπνέει. Ο επιθεωρητής του τμήματος ανεξιχνίαστων υποθέσεων Καρλ Μερκ έλαβε ένα φάκελο σχετικά με το άγριο έγκλημα δύο αδελφών είκοσι χρόνια πριν. Μια παρέα κολεγιόπαιδων θεωρούνταν οι βασικοί ύποπτοι, μέχρι που ένας από αυτούς παραδέχτηκε την ενοχή του. Γιατί λοιπόν βρέθηκε στο γραφείο του ο φάκελος μιας υπόθεσης που είχε διαλευκανθεί; Ποιος τον έβαλε εκεί; Ποιος πίστευε ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει; Ένας αστυνομικός ντετέκτιβ θέλει να μιλήσει στην Κίμι και κάποιος άλλος κάνει ερωτήσεις γι' αυτή. Γνωρίζουν ότι κατέχει μυστικά που θέλουν να παραμείνουν βαθιά θαμμένα. Αλλά η Κίμι έχει ένα δικό της. Είναι το μεγαλύτερο μυστικό απ' όλα. Και ανυπομονεί να το μοιραστεί μαζί τους... Ένα εξαιρετικά περίτεχνο και απίστευτα συναρπαστικό θρίλερ που κόβει την ανάσα έως την τελευταία του σελίδα.

 

 

Ματωμένο μήνυμα

 

 

Ο Γιούσι Άντλερ-Όλσεν, συγγραφέας των ευπώλητων "Ο Φύλακας των Χαμένων Υποθέσεων" και "Βεβήλωση", επιστρέφει με μία ακόμα συγκλονιστική, ξεχασμένη υπόθεση.
Ο επιθεωρητής του τμήματος ανεξιχνίαστων υποθέσεων Καρλ Μερκ κρατάει στα χέρια του ένα μπουκάλι που περιέχει ένα παλιό και αλλοιωμένο μήνυμα γραμμένο με αίμα.
Πρόκειται για κραυγή βοήθειας από δύο νεαρά αδέρφια, τα οποία κρατούνται δεμένα σε ένα λεμβοστάσιο δίπλα στη θάλασσα. Ποια είναι αυτά τα αγόρια και γιατί δεν κατήγγειλε κανείς την εξαφάνισή τους;
Υπάρχει περίπτωση να παραμένουν ζωντανά;
Οι έρευνες του Καρλ θα τον οδηγήσουν στα ίχνη μιας γυναίκας εγκλωβισμένης σε έναν αδιέξοδο γάμο: ο σύζυγός της αρνείται να της πει πού πηγαίνει, για ποιο λόγο φεύγει, πόσο καιρό θα λείψει. Μέρες ατέλειωτες, εκείνη περιμένει, κι όταν αυτός επιστρέφει, είναι υποχρεωμένη να υπομείνει τις απαιτήσεις του, τις μεταπτώσεις του, τις απειλές του. Όμως, κάποια στιγμή, οι αντοχές της εξαντλούνται. Αποφασίζει να ανακαλύψει την αλήθεια, χωρίς να την απασχολεί το ενδεχόμενο κόστος για το σύζυγό της... ή ακόμα και για την ίδια

 

 

Ενοχη

 

 

Η Νέτε Ρόζεν νόμιζε ότι είχε αφήσει πίσω της τα τραύματα της νεανικής της ηλικίας. Οι στοργικοί ανάδοχοι γονείς της και ο τρυφερός σύζυγός της την είχαν βοηθήσει να κάνει μια νέα αρχή. Κι όμως, όταν ένας άντρας από το παρελθόν της επανεμφανίζεται απρόσμενα, η καινούρια ζωή της Νέτε απειλείται με καταστροφή. 
Εκείνη, όμως, αρνείται να υποκύψει στον παλιό εφιάλτη και δεν πρόκειται να γίνει εκ νέου θύμα… 

2010 
Ο επιθεωρητής Καρλ Μερκ, του τμήματος ανεξιχνίαστων υποθέσεων της Αστυνομίας της Κοπεγχάγης, ανακινεί την υπόθεση της εξαφάνισης της Ρίτα Νίλσεν, ιδιοκτήτριας ενός πρακτορείου συνοδών. Στην πορεία αποκαλύπτεται ότι η Ρίτα δεν είναι παρά ένα κομμάτι του γρίφου. 
Κι αυτό γιατί η εξαφάνισή της δεν αποτέλεσε μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ήταν μέρος ενός ανησυχητικού μοτίβου που κατόρθωσε να παραμείνει κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα για περισσότερα από είκοσι χρόνια…
Edited by Mictantecutli
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Α ναι έχω διαβάσει τρία.  Καλός τυπάς. Τον πάω.

Κριτικές που ψαρέυω από το φόρουμ:

 

 

 

 


Ο Φύλακας των χαμένων υποθέσεων-Jussi Adler-Olsen(σελ 441)
Δανέζικο
Μία βουλευτής κάποιου κόμματος αντίπαλου στην εξουσία(δεν θυμάμαι εάν είναι αντιπολίτευση ή όχι) κατηγορεί την Αστυνομία πως έχει θάψει παλιές υποθέσεις. Ως απάντηση δημιουργείται ο τομέας Q, ο οποίος ασχολείται με την επίλυση παλιών ανεξιχνίαστων εγκλημάτων(cold cases ελληνιστί). Τοποθετούν εκεί ως αρχηγό και μόνο αστυνομικό της ομάδας τον Καρλ Μερκ, ο οποίος αφότου γλύτωσε από του χάρου τα δόντια, έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερος μπελάς απ' ό,τι συνήθως , και χρησιμοποιούν το κονδύλι πους τους δόθηκε από το κράτος για να αναβαθμίσουν κάποιες άλλες ομάδες(ως Έλληνας πέθανα στα γέλια από την αθωότητα των Δανών μπουνταλάδων). Η πρώτη υπόθεση που αναλαμβάνει είναι αυτή της εξαφάνισης μίας νεαρής πολιτικού.Ας ξεκινήσω από τα αρνητικά. Αργεί να πάρει μπρος και αυτό δεν είναι καλό. Συγκεκριμένα το αστυνομικό μέρος της πλοκής ξεκινάει γύρω στην 90~(νομίζω) , αφού πιο πριν γίνονται όλα αυτά με την αναδιάταξη. Ένα άλλο αρνητικό είναι πως η ιστορία είναι σχετικά προβλέψιμη, μιας και ακόμη και εγώ κατάφερα να βρω τη λύση. Παρόλα αυτά, μετά το αρχικό μούδιασμα, το κείμενο σε τραβάει μέσα του λόγω της πολύ καλής γραφής του συγγραφέα και της συνεχής ροής των γεγονότων. Επίσης ο Μερκ έχει σαν βοηθό-κάτι σαν παιδί για όλες τις δουλείες- έναν Σύριο τον Άσαντ, ο οποίος φαίνεται όμως πως κρύβει κάτι πράγματα για το παρελθόν τους. Το ταίριασμα αυτών των δύο ήταν ενδιαφέρον και σε έβγαζε για λίγο από τη συνεχή μουντάδα που επικρατεί μέσα στο βιβλίο. Τέλος, οι δυο-τρεις τελευταίες σελίδες καταφέρνουν να είναι όμορφες μες την ασχήμια τους. Εν ολίγοις αρκετά καλή προσπάθεια και θα διαβάζω και το επόμενο της σειράς όταν αυτό κυκλοφορήσει.

 

 


52.Βεβήλωση-Jussi Adler-Olsen(σελ 463)
I'm back... Μου πήρε μόνο δυόμισι μήνες(ε, το παθαίνω που και που)
Δεν θα γράψω κάτι σχετικά με την πλοκή, μιας και την έχει ανεβάσει ο BladeRunner εδώ http://community.sff.gr/topic/12862-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/page__st__100
Αυτό που θα πω είναι πως το βιβλίο είναι κατώτερο από το αρχικό και πολύ μεγάλο. Υπάρχουν αρκετά αχρειάστα κεφάλαια, κυρίως από την πλευρά των κακών τα οποία δεν προσθέτουν πραγματικά τίποτα. Διαβάστηκε πάντως με γρήγορα, αλλά το γεγονός ότι η ιστορία είναι επιπέδου δημοτικού(στην καλύτερη) αφαιρεί πολύ. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όλου του βιβλίου είναι δύο subplots, τα οποία ωστόσο αγγίζονται ελάχιστα. Ο κεντρικός χαρακτήρας, Καρλ Μερκ, πάντως μου είναι αρκετά συμπαθής. Εν ολίγοις, καλό ήταν, αλλά εάν έδινα κάτι παραπάνω από τα 9 ευρώ θα γκρίνιαζα περισσότερο :p.

 

Για το τρίτο δεν  πρέπει να έχω γράψει κάτι στο φόρουμ, αλλά ήταν αρκετά καλό!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Για το τρίτο δεν  πρέπει να έχω γράψει κάτι στο φόρουμ, αλλά ήταν αρκετά καλό!

Για το 3ο μου έχουν πει ότι είναι το καλύτερο. Λέω να μην το διαβάσω αμέσως, γιατί θα τελειώσουν και δεν βλέπω να μεταφράζουν άλλο σύντομα. Με το πρώτο έπαθα πλάκα πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Έχω το πρώτο σε ταινία,τώρα Θανάση μου άναψες φωτιές  :shout:

Edited by watcher
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω το πρώτο σε ταινία,τώρα Θανάση μου άναψες φωτιές  :shout:

Όλα εξαντλημένα είναι, αλλά το πρώτο υπάρχει 7 ευρώ στο nafplia, το Ματωμένο μήνυμα 5-6-7 ευρώ στο bookato και τα άλλα κάπου θα τα βρεις, δεν είναι δύσκολα. Και είναι και φτηνά τα άλλα δύο, είχαν βγει από Λιβάνη με 9,90

Edited by Mictantecutli
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Γιούσι Άντλερ-Όλσεν (Jussi Adler-Olsen)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..