Jump to content

Bill Beverly - Ντόντζερς


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

5a108c3d49255_.thumb.jpg.c76bca2fe20309fc97a674eef792b2cf.jpg

Τίτλος: Ντόντζερς (Dodgers)
Συγγραφέας: Bill Beverly
Εκδόσεις: Στερέωμα
Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

Quote

Ο Ηστ, δεκαπέντε μόνο ετών, είναι ήδη έμπειρο μέλος συμμορίας, σκληραγωγημένος από μικρός στους δρόμους του νότιου Λος Άντζελες. Έτσι, όταν οι μπάτσοι χτυπάνε ένα σπίτι διακίνησης ναρκωτικών και συλλαμβάνουν τον θείο του, αισθάνεται έτοιμος να σηκώσει στις πλάτες του ανδρικές δουλειές - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βρει και να σκοτώσει έναν μάρτυρα κλειδί.
Αυτό για το οποίο δεν είναι έτοιμος, είναι το ταξίδι που χρειάζεται να πραγματοποιήσει για να φτάσει στον στόχο του. Γιατί ο μάρτυρας κρύβεται στο Ουισκόνσιν, και ο Ηστ πρέπει να διασχίσει τη μισή Αμερική, την ώρα που ο ίδιος δεν έχει βγει ποτέ στη ζωή του έξω από το Λος Άντζελες.
Γραμμένο θαυμάσια, γεμάτο εξυπνάδα και κατανόηση, το Ντόντζερς είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο που μιλάει έντεχνα για το ποιοι είμαστε όταν βρισκόμαστε έξω από τον κόσμο που γνωρίζουμε.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τράβηξε αμέσως την προσοχή των αναγνωστών και των κριτικών, όντας υποψήφιο για πολλά βραβεία και κερδίζοντας κάμποσα από δαύτα. Τόσο η περίληψη της ιστορίας όσο και οι ως επί το πλείστον θετικές κριτικές μου κίνησαν το ενδιαφέρον και ήλπιζα να το δούμε μια μέρα στα ελληνικά, χωρίς όμως να το πιστεύω και πολύ. Τόσα ωραία βιβλία δεν έχουν μεταφραστεί, γιατί αυτό; Και όμως! Οι εκδόσεις Στερέωμα το έφεραν στην Ελλάδα και εγώ δεν άργησα να το αγοράσω (παρά την κάπως τσιμπημένη τιμή) και φυσικά να το διαβάσω.

Και, κυρίες και κύριοι, είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες κατάλαβα ότι και η ιστορία θα μου αρέσει, αλλά και το όλο στιλ γραφής και αφήγησης. Πραγματικά, ο συγγραφέας δεν χρειάστηκε και πολλή ώρα για να με μπάσει στον κάπως γκρίζο και μουντό κόσμο της ιστορίας, να με κάνει ένα με τους χαρακτήρες (και ειδικά με τον νεαρό Ηστ), να με εντυπωσιάσει με τον ιδιαίτερο τρόπο να περιγράφει τις διάφορες καταστάσεις, τα τοπία, τους χαρακτήρες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του βασικού πρωταγωνιστή. Η πλοκή κρύβει αρκετή δύναμη, προσφέρει δυνατές σκηνές και αγχωτικές στιγμές, ενώ μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε μια άλλη πλευρά, μια διαφορετική εικόνα της Αμερικής.

Δεν ξέρω αν είναι ένα βιβλίο για όλα τα γούστα και για όλες τις ορέξεις, όμως είναι ένα ιδιαίτερο και αρκετά δυνατό βιβλίο, κράμα δραματικού θρίλερ και ιστορίας ενηλικίωσης, με πρωταγωνιστές κυρίως εφήβους του περιθωρίου. Σίγουρα δεν είναι άριστο βιβλίο και ίσως ούτε απόλυτα πειστικό ως προς μερικά πράγματα που έκαναν οι νεαροί πρωταγωνιστές, όμως, προσωπικά, μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Απόλαυσα την ιστορία και ξετρελάθηκα με το όλο συγγραφικό ύφος και στιλ. Ένα μπράβο στις εκδόσεις Στερέωμα που το έφεραν στην Ελλάδα και ένα μπράβο για την όλη δουλειά στην μετάφραση και την εμφάνιση (μερικά λαθάκια ξέφυγαν, αλλά τίποτα το τρομερό!).

9/10

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..