Jump to content

IT (2017)


Blacksword
 Share

Recommended Posts

 

Η πιο πολυσυζητημένη μεταφορά του Stephen King στον κινηματογράφο ήρθε, μας συνεπήρε με την εκπληκτική ερμηνεία του Bill Skarsgård (τι άλλο θα βγάλει αυτή η οικογένεια πια;), και μας άφησε να "επιπλέουμε" μέσα από τις στιγμές τρόμου της που, προσωπικά, κατάφεραν να με τρομάξουν - και δεν το παθαίνω εύκολα αυτό!

Παρ' όλα αυτά, όμως, και χωρίς να έχω δει την ταινία του '90 ή διαβάσει το ομότιτλο βιβλίο για να συγκρίνω, είχε κάποια πράγματα που είχαν αρκετές δόσεις υπερβολής: ο μικρός Finn (Richie) που όσο και αν τον λάτρεψα στο Stranger Things εδώ ήταν πραγματικά ο πιο ενοχλητικός απ' όλη την παρέα -  και ειδικά όλες οι βωμολοχίες που έλεγε μέσα σ' αυτό το 2ωρο που δεν πρέπει να έχει πει σ' όλη την, έστω μικρή, ζωή του - κάνοντάς με να τον απεχθάνομαι καθ' όλη την ταινία, ο ψυχοπαθής Henry και τις αιμοβόρες εμμονές του (too much?), και τέλος η (σεξουαλική;) βία του πατέρα της Beverly που το κοπάναγε συνέχεια. Η αίσθηση της '80τίλας ήταν κάτι που έλειπε πολύ και θεωρώ ότι αν ήταν στο σήμερα δεν θα υπήρχε μεγάλη διαφορά, όπως επίσης και το "δέσιμο" της παρέας των μικρών παιδιών που το Stranger Things το κατάφερε αυτό από την αρχή με μεγάλη ευκολία.

Ωστόσο, παρ' όλα αυτά τα "ατοπήματα",το IT είναι μια καλή ταινία, δείχνοντας να στοχεύει για κάτι πιο ποιοτικό μέσα από τις αμέτρητες μεταφορές των βιβλίων του Stephen King, καταφέρνοντας να προσφέρει αρκετές στιγμές τρόμου (και γέλιου!) κάνοντάς την κατ' εμέ την καλύτερη που έχει βγει μετά το Green Mile.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είδα κι εγώ το IT που είχε πάρει διθυραμβικές κριτικές όταν βγήκε στα σινεμά και σήμερα έχει 85% στο site με τις ντομάτες.

Αλλά, μου φάνηκε λίγο... γτπ.

Light spoilers για όσους δε το είδαν.


ΟΚ, σαν φωτογραφία ήταν καλό, τα πιτσιρίκια έπειθαν και είχε μερικές καλές creepy σκηνές, χωρίς να καταφεύγει πάντα στο jump scare.

Αλλά...

Ο κλόουν ήταν χάλια. ΟΚ, σαν εικόνα έχουμε την ερμηνεία του Tim Curry που δε μπορεί να την ξεπεράσει κανείς, αλλά δεν φταίει αυτό. Ο κλοουν ήταν τρομαχτικός (σαν make-up) από μόνος του, κάτι που δε θα έπρεπε imo. To creepy στο βιβλίο και την παλιά τηλεταινία ερχοταν από την αντίθεση του χαρωπού κλόουν με το τέρας που έκρυβε μέσα του.

Η ατμόσφαιρα του Ντέρι που είναι σάπιο και επιρεάζεται από την κακία του πλάσματος λείπει από την καινούρια ταινία. Γίνεται μια προσπάθεια σε μία σκηνή (εκεί που ο Μπεν φωνάζει για βοήθεια) αλλά δε φαίνεται αλλού. Θετικό σημείο ο μπαμπάς της Beverly (ο οποίος δε θυμάμαι αν ήταν έτσι και στην παλιά ταινία ή μόνο στο βιβλίο), αλλά έμοιαζε μεμονομένο γεγονός.

Το πιο εκνευριστικό ήταν τα κλισέ που έβαλαν εμβόλιμα because memberberries και επειδή έτσι είναι η συνταγή. ΠΧ έχουμε ένα μοντάζ με uplifting 80s μουσικούλα όσο τα πιτσιρίκια καθαρίζουν την τουαλέτα της Beverly. Τη γεμάτη αίματα τουαλέτα της Beverly. Και χαλάει όλη η ατμόσφαιρα της προηγούμενης σκηνής. Αλλά έπρεπε να βάλουμε uplifting 80s χιτάκι.

To καμμένο σπίτι ήταν καλό σαν φωτογραφία, αλλά δεν κόλαγε με τίποτα στην όλη ατμόσφαιρα της ταινίας. Το άντρο του κακού ήταν ένα "στοιχιωμένο σπίτι" μες τη μέση της πόλης σα μύγα μες το γάλα.

Επίσης κλασικά "πρέπει" να έχουμε την σκηνή πριν το 3rd act όπου οι κεντρικοί ήρωες τσακώνονται, τα σπάνε και δε μιλιούνται, για να φτάσουμε στο "lowest point" πριν την τελική αναμέτρηση με τον κλόουν και επειδή έτσι λέει το movie cookbook, μπήκε και αυτή η σκηνή εμβόλιμη.

Και η τελική αναμέτρηση είναι γτπ, απλώς τον πλακώνουν με στυλιάρια. Πάει το σχεδόν υπερφυσικό στοιχείο με το οποίο νίκησαν το πλάσμα στο βιβλίο (ασημένια νομίσματα και το σπρέι από τον inhaler, που έκαναν δουλειά επειδή τα παιδιά το πίστεψαν ότι θα έκαναν δουλειά). Έβαλαν κανά δυο αναφορές στη χελώνα, αλλά το τέλος του βιβλίου του King ειναι τόσο trippy που αποκλείεται να καταφέρουν να το αποδώσουν στην δεύτερη ταινία.

Blacksword, πιάσε το βιβλίο άμεσα. Ούτε η τηλεταινία έχει καταφέρει να το αποδώσει σωστά.
 

Link to comment
Share on other sites

Την ειχα δει στο σινεμα οταν κυκλοφόρησε και προσωπικά την ειχα απολαύσει σαν μια καλή ταινία τρόμου. Για μένα φίλε Κώστα αν και το "Πράσινο μίλι", όντως είναι μια από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίου του "Βασιλιά" στην μεγάλη οθόνη, η καλύτερη είναι, όχι, όχι η "Λαμψη" αλλά το "  Shawshank Redemption" ( Άσχετα αν έχει τον πιο αισχρό τίτλο ταινίας στα ελληνικά)....

Edited by SymphonyX13
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..