Jump to content

Snow Crash - Neal Stephenson


Recommended Posts

37509410

 

Το ότι θα άνοιγα και θέμα στην Ε.Φ. ποιος μου να μου το έλεγε...

 

Quote

Ο Χίρο Προτάγκονιστ είναι ιδιοφυής χάκερ, δεξιοτέχνης ξιφομάχος και άνεργος ντελιβεράς πίτσας χαμένος σε μια μεταπολεμική, υπερ-καπιταλιστική Αμερική του μέλλοντος, όπου η κεντρική κυβέρνηση έχει αποσυρθεί, αφήνοντας πίσω ένα χαοτικό τοπίο περιφραγμένων κοινοτήτων και ατελείωτων λεωφόρων με φραντσάιζ και ιδιωτικούς στρατούς.

Όταν ένας ιός (ή μήπως ναρκωτικό ή θρησκεία;) που ονομάζεται Snow Crash και προσβάλλει ανθρώπους και υπολογιστές εξαπλώνεται ταχύτατα, ο Χίρο συνεργάζεται με μια νεαρή κούριερ με σκέιτμπορντ για να σώσει τον πραγματικό κόσμο και τον κυβερνοχώρο.


Καταπληκτικό βιβλίο...
Μου βίασε τον εγκέφαλο.
"Ο Χίρο Προτάγκονιστ είναι ένας ιδιοφυής χάκερ, δεξιοτέχνης ξιφομάχος και άνεργος ντελιβεράς πίτσας...". 
Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να το αγοράσω! Περίμενα να διαβάσω μία χαβαλετζίδικη περιπέτεια ΕΦ. Αλλά έκανα μεγάλο λάθος. Το βιβλίο περιέχει πολύ πληροφορία. Θρησκείες, μυθολογία(;), τεχνολογία. Και χαβαλέ. Δεν είναι από τα βιβλία που θα διαβάσεις απλά για να περάσει η ώρα. Γενικά η σχέση μου με την ΕΦ και την τεχνολογία δεν είναι και η καλύτερη, αλλά στο δίνει με τέτοιο τρόπο που απλά χάνεσαι μέσα στις πληροφορίες του(με την καλή έννοια). Πολύ δυνατό βιβλίο, που συνιστάται σε όλους τους οπαδούς οποιασδήποτε μορφής Φαντασίας και όχι μόνο.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • BladeRunner changed the title to Snow Crash - Neal Stephenson
Quote

 Περίμενα να διαβάσω μία χαβαλετζίδικη περιπέτεια ΕΦ

Στο μεταξύ, αυτό είναι ίσως το πιο ανάλαφρο βιβλίο του συγγραφέα με το λιγότερο infodump και τις λιγότερες ιδέες. :p
Επίσης, ίσως είναι το καλύτερό του γιατί στα άλλα κουράζει ίσως κάποιους αναγνώστες. Μιλάμε βέβαια για συγγραφέα που παίρνω βιβλία του στα τυφλά, τόσο πολύ τον εκτιμώ. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ίσως το πιο σημαντικό cyberpunk μετά το Νευρομάντη και κατά τη γνώμη μου πιο "διαχρονικό". Νομίζω είναι και το βιβλίο που καθιέρωσε τη λέξη "άβαταρ" με την ιντερνετική του έννοια.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, heiron said:

Στο μεταξύ, αυτό είναι ίσως το πιο ανάλαφρο βιβλίο του συγγραφέα με το λιγότερο infodump και τις λιγότερες ιδέες. :p
 

 

Τότε μάλλον θα είναι και το τελευταίο του που διαβάζω :lol::lol: Ξεπέρασα τα όριά μου με αυτό :p 

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Και το άλλο που έχει μεταφραστεί διαβάζεται αλλά well, είναι τεράστιο κι είναι απλά το πρώτο τριλογίας.
Λόγω μεγέθους δοκίμασα και το Diamond Age,. Καλό είναι αλλά κάπως πιο πυκνό και δύσκολο. Κάτι Cryptonomicon και σία τα πήρα αλλά διστάζω να τα ξεκινήσω...Είναι πολύ καλός αλλά όταν σου πετάει ιδέες με το πολυβόλο κάπου χάνεται η μπάλα.

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, heiron said:

Και το άλλο που έχει μεταφραστεί διαβάζεται αλλά well, είναι τεράστιο κι είναι απλά το πρώτο τριλογίας.
 

Κάτσε γιατί αυτό τώρα το είδα και το έχει η Πολιτεία 6,90 και ψήθηκα :lol:. Η τριλογία έχει άμεση συνέχεια, σε αφήνει δηλαδή στην μέση της ιστορίας το πρώτο βιβλίο ή είναι πιο χαλαρή;

Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο μέρος είναι βασικά 3 ιστορίες που δένουν μαζί στα επόμενα βιβλία. Δεν σε αφήνουν σε cliffhanger, από την άλλη δεν υπάρχει και κλείσιμο της κάθε ιστορίας προφανώς. Πάντως κάθε ιστορία έχει διαφορετικούς κεντρικούς χαρακτήρες και διαδραματίζεται σε άλλο μέρος. Η πρώτη στις ΗΠΑ, η δεύτερη στην Ευρώπη κτλ. Πιο κοντά σε ιστορικό μυθιστόρημα πάντως κι ως εκ τούτου πιο άνετο στην ανάγνωση από τα ΕΦ όπου πετάει 50 ιδέες σε 25 σελίδες ο τύπος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ο Νευρομάντης είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία.

Ο Terry Pratchett από τους αγαπημένους μου συγγραφείς.

Το Snowcrash είναι ο Νευρομάντης αν τον έγραφε ο Πράτσετ.

Απλά ΤΟ ΕΙΧΑ ΛΑΤΡΕΨΕΙ όταν το είχα διαβάσει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Snow Crash

Από το ντεμπούτο του στις αρχές του ‘80, ο Neal Stephenson έχει αναγνωριστεί ευρέως ως ένα από τα μεγάλα μυαλά της εποχής μας - τόσο στον συγγραφικό όσο και στον επιστημονικό χώρο - κερδίζοντας μέσα από τα έργα του, τις ιδέες του, και τον τρόπο που τις προσεγγίζει, την εκτίμηση του κοινού και των κριτικών όπως επίσης και πολλά βραβεία, χτίζοντας με τα χρόνια μια αξιοσημείωτη καριέρα.
Και, η αναγνώρισή του αυτή, οφείλεται κυρίως στην σπουδαία επιτυχία του Snow Crash, του τρίτου του δημοσιευμένου μυθιστορήματός του, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το σημείο ορόσημο της καριέρας του• ένα κυβερνοπάνκ μυθιστόρημα που μας βυθίζει μέσα σε ένα υπερ-τεχνολογικό, αναρχο-καπιταλιστικό κόσμο μεγάλων επιχειρήσεων και franchises και κυριάρχων οργανώσεων, αλλά και σε μια περιπέτεια αρχαίων μύθων και γλωσσολογιών, θρησκειών και φιλοσοφιών, κρυπτογραφιών και εικονικών πραγματικοτήτων - όλα συνδυασμένα με το ιδιαίτερο, και πολύ μοναδικό του στυλ.

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η Αμερική έχει γίνει μια σκιά αυτού που ήταν κάποτε• μια Αμερική που, με την παγκόσμια κατάρρευση της οικονομίας που κόστισε την δύναμη και την επιρροή της σε όλη την χώρα, ανάγκασε την κυβέρνηση να παραχωρήσει μεγάλα μερίδια των εδαφών της σε μεγάλες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανώσεις που, μέσω των ολοένα και περισσότερων αναπτυσσόμενων franchises, έχουν φέρει την δικιά τους, αυτόνομη κυριαρχία - και για τον Hiro Protagonist, ένας ανεξάρτητος χάκερ, μεγαλύτερος νίντζα βαστάζων ξιφομάχος, και, κάποιες φορές, ανιχνευτής νεαρών μουσικών ταλέντων, η τωρινή δουλειά του σαν διανομέας στην Πιτσαρία CozaNostra - ένα από τα franchises του Θείου Enzo, του αρχηγού της Μαφίας του Λος Άντζελες - είναι να πηγαίνει τις παραγγελίες στον προορισμό τους όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Όταν, όμως, καθώς θα περιμένει στην Πιτσαρία CozaNostra, μετά από ένα αναπάντεχο συμβάν καθυστερήσει στην τελευταία παράδοσή του, κοστίζοντάς του κάτι περισσότερο από απλά την δουλειά του, ο Hiro θα πρέπει να γυρίσει στους παλιούς τρόπους της ζωής του σαν ένας χάκερ, πουλώντας πληροφορίες μέσα από την εικονική πραγματικότητα του Metaverse - έναν κόσμο που βοήθησε στο να γραφτεί. Αλλά, καθώς θα πάει πίσω ξανά στα γνωστά λημέρια του, αναζητώντας παλιούς φίλους μακρά αφημένους στο παρελθόν, όταν έρθει ενώπιον ενός νέου ναρκωτικού σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο, καλούμενο Snow Crash, θα δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για την προέλευσή του που θα τον οδηγήσει σε μια αναζήτηση για την αλήθεια, φέρνοντάς μέσα σε μια περιπέτεια που μπορεί πολύ εύκολα να διακινδυνεύσει όχι μόνο την ίδια του τη ζωή αλλά και όλα όσα έχει επιτύχει μέχρι τώρα.

Εν τω μεταξύ, η Y.T., μια δεκαπεντάχρονη σέρφερ της ασφάλτου, δουλεύοντας σαν Κούριερ καθ’ όλο το Λος Άντζελες, ταξιδεύει με την σανίδα της μέσα από τα σύνορα των προαστιακών ενδοθυλάκων και των επιχειρησιακών επικρατειών, καμακώνοντας αυτοκίνητα σε υψηλές ταχύτητες όπως κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να συναγωνιστεί μαζί της, και παραδίδοντας πακέτα από χέρι σε χέρι όπου της ζητηθεί.
Κι όμως, όταν μετά από μια ξέφρενη πορεία μέσα από την πόλη αναλάβει να κάνει μια παράδοση εκ μέρους του Hiro - θέλοντας να τον βοηθήσει να γλιτώσει από πιο σοβαρές ποινές αφότου του προκάλεσε κάποια φασαρία - θα γίνει σύντομα καταζητούμενη από την Μαφία, φέρνοντάς την στα χέρια μισθοφορικών οργανώσεων, αλλά και εν μέσω μιας συνομωσίας που θα την βάλει σε μια περιπέτεια όπως δεν θα είχε φανταστεί ποτέ της.

Ωστόσο, καθώς θα προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσω των καταστάσεών τους, όταν ένας αρχαίος, γλωσσικός ιός αναδυθεί από τους μύθους της Σουμερίας - διεισδύοντας και αλλάζοντας την συνείδηση μέχρι τον πυρήνα της - ο Hiro και η Y.T. θα πρέπει να κάνουν το αδύνατο δυνατό για να τον σταματήσουν, γιατί αν αποτύχουν, μπορεί κάλλιστα να απειλήσει όχι μόνο αυτούς που είναι συνδεδεμένοι μέσα στην εικονική πραγματικότητα του Metaverse, αλλά ακόμη και κάθε ζωντανή νοημοσύνη σε όλη την χώρα.

Δημοσιευμένο στο μακρινό 1992 - όχι πολύ αργότερα από την εμπορικοποίηση του Ίντερνετ - ο Neal Stephenson δίνει την απάντησή του για την, τότε, συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη των υπολογιστικών συστημάτων, δημιουργώντας μέσα από το Snow Crash την δικιά του οπτική ενός υπερ-τεχνολογικού μέλλοντος. Ένα μέλλον που είναι πολιτικά και κοινωνικά αντίθετο, χωρισμένο σε δύο μεριές: την Πραγματικότητα η οποία, μετά από την υποτίμηση της οικονομίας - κάνοντας τα δισεκατομμύρια και τα τρισεκατομμύρια να φαίνονται ως με τα βίας αρκετά για τις συναλλαγές της καθημερινότητας - έχει δώσει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και οργανώσεις διαφορετικών εθνικοτήτων και κουλτουρών να χτίσουν τις δικές τους πόλεις-πολιτείες και προαστιακά θυλάκια (burbclaves), εξαπλώνοντας franchise προξενεία (franchulates) σε κάθε κοινωνία, και δημιουργώντας κυρίαρχες, μισθοφορικές στρατιωτικές ομάδες, και μεμονωμένα, αυτόνομα συστήματα του νόμου• και το Metaverse, την εικονική πραγματικότητα, όπου χάκερ - επεκτείνοντας τα όρια της φαντασίας - έχουν γράψει ένα ολόκληρο νέο κόσμο απεριόριστων δυνατοτήτων, φέρνοντάς τα όνειρα στην πραγματικότητα μέσω των υπολογιστών, και δίνοντας την επιλογή στους απλούς ανθρώπους να γίνουν οι κυρίαρχοι του εαυτού τους.

Και, μέσα από αυτόν τον κόσμο, ο Stephenson μας βυθίζει μέσα σε μια ιστορία που σιγά-σιγά αποκαλύπτει όλο και περισσότερα από τα μυστικά της, φέρνοντας Σουμερικούς μύθους, γλωσσικά και υπολογιστικά συστήματα, φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα, μαθηματικές και κρυπτογραφικές αναλύσεις, με ένα βαθυστόχαστο και πολύ μοναδικό στυλ που δείχνουν την μεγάλη φαντασία του και τις επιστημονικές γνώσεις του, αλλά χωρίς να αποτυγχάνει επίσης να μας πάει και σε μια ξέφρενη κυβερνοπάνκ περιπέτεια γρήγορου σε ρυθμού δράση, απρόβλεπτων ανατροπών, εξωφρενικών καταστάσεων και απίστευτων τεχνολογικών ιδεών που κάνουν τα ελαττώματα του στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και τον χειρισμό των διαλόγων τους λίγο λιγότερο προφανείς και πολύ περισσότερο ψυχαγωγικά.

Εν κατακλείδι, το Snow Crash είναι ένα βιβλίο που αποδεικνύει από την πρώτη στιγμή το λόγο της ευρέως επιτυχίας του, με τον Neal Stephenson να δημιουργεί μια υπερ-τεχνολογική, αναρχο-καπιταλιστική Αμερική του μέλλοντος, και πηγαίνοντάς μας - μέσω των ιδεών του και των επιστημονικών γνώσεών του - μέσα σε μια ιστορία αρχαίων μύθων και γλωσσολογιών που δείχνουν το βάθος της φαντασίας του, αλλά και σε μια ξέφρενη κυβερνοπάνκ περιπέτεια γεμάτη με εξωφρενικές καταστάσεις και απίστευτες τεχνολογίες που την κάνουν ακόμη πιο τρελά καλή.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Το Snow Crash ήταν ένα από τα πολλά βιβλία -Επιστημονικής Φαντασίας και μη- που είχα σε μια λίστα με φοβερά και ενδιαφέροντα πλην όμως αμετάφραστα στα ελληνικά βιβλία που ήθελα πάρα μα πάρα πολύ να διαβάσω κάποια στιγμή, και χάρη στις εκδόσεις Μέδουσα το συγκεκριμένο Κυβερνοπάνκ τουβλάκι διεγράφη πέρυσι τον Νοέμβριο από τη σχετική λίστα. Και τώρα που έσφιξαν οι ζέστες, αποφάσισα επιτέλους να το πάρω απόφαση και να κάτσω να το διαβάσω. 

Τι επικό έπος ήταν αυτό; Ο συγγραφέας κατάφερε και χώρεσε μέσα σ'ένα βιβλίο ένα κάρο παλαβές και ενδιαφέρουσες ιδέες, ένα κάρο παλαβούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με μια πλοκή γεμάτη κουλές αλλά συνάμα συναρπαστικές καταστάσεις. Ο αναγνώστης θα χορτάσει πληροφορία: Σουμερική μυθολογία, μπόλικη γλωσσολογία, κάμποση τεχνολογία του μέλλοντος, λίγο από φιλοσοφία και θρησκειολογία, με λίγα λόγια ένα σωρό ενδιαφέροντα πραγματάκια. Το θέμα όμως είναι ότι όλα αυτά δεν κουράζουν στο βαθμό που θα περίμενε κανείς, διαβάζονται ευχάριστα και με ενδιαφέρον, χάρη στην όλη χαβαλετζίδικη διάθεση της ιστορίας, την όλη τρέλα που διαπνέει την πλοκή και τους χαρακτήρες. 

Η γραφή του Στίβενσον είναι πραγματικά πολύ καλή και αρκετά ευκολοδιάβαστη, σε μεγάλο βαθμό θα την χαρακτήριζα και πολύ εθιστική. Οι περιγραφές των διαφόρων καταστάσεων, των χαρακτήρων και των τοπίων είναι πραγματικά μοναδικές και ιδιαίτερες, σε μπάζουν με περισσή ευκολία στην αναρχοκαπιταλιστική Αμερική του μέλλοντος, η οποία αποτελείται από περιφραγμένες κοινότητες και ατελείωτες λεωφόρους γεμάτες φραντσάιζ και ιδιωτικούς στρατούς. Πιστεύω, άλλωστε, ότι το πιο δυνατό κομμάτι του βιβλίου είναι ο διπλός κόσμος που δημιούργησε ο Στίβενσον, τόσο ο Πραγματικός, όσο και ο Εικονικός, με το εξαιρετικά συναρπαστικό Μετασύμπαν. Επίσης, οι διάφοροι χαρακτήρες είναι πραγματικά ένας κι ένας, και ας φέρνουν λίγο σε καρικατούρες.

Είναι μερικά βιβλία που πριν τα διαβάσω, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα με ξετρελάνουν, ότι θα με κάνουν να τα σκέπτομαι πολλές μέρες μετά την ανάγνωσή τους. Ε, ένα από αυτά τα βιβλία είναι και το Snow Crash, για το οποίο είχα υψηλές προσδοκίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά. Δεν το συζητάω, είναι από τα πιο ψυχαγωγικά, ενδιαφέροντα και καλογραμμένα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που είχα την τύχη να διαβάσω. Πάντως, σίγουρα είναι ένα βιβλίο που θέλει την προσοχή, αλλά ακόμα και την υπομονή του αναγνώστη, για να μην χάσει την μπάλα. Τέλος, λόγω των διαφόρων ιδιαιτεροτήτων του, δεν πιστεύω ότι είναι για όλα τα αναγνωστικά γούστα.

9/10

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Snow Crash (Εκδόσεις Μέδουσα)
Εμένα η γνώμη μου μάλλον διαφέρει με αυτές παραπάνω. Το βιβλίο το βρήκα σχετικά ανιαρό. Γεμάτο infodumps που χάλαγαν τη ροή της αφήγησης συνέχεια, και οι χαρακτήρες δεν έχουν καθόλου βάθος ή ενδιαφέρον.
Αυτό που έχει μπόλικο ενδιαφέρον είναι ο κόσμος της ιστορίας και οι διάφορες ιδέες του Stephenson, αλλά αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν.
Επίσης και η γραφή μου φάνηκε ότι προσπαθούσε πολύ να είναι αστεία, αλλά δεν της έβγαινε. Ζήτημα να χαμογέλασα 1-2 φορές σε όλο το βιβλίο.
Γενικά πολύ μεγάλη απογοήτευση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

1291980784_SnowCrash.jpg.500c3839a9cef839699edc43d79e5708.jpg

Το Snow Crash είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό βιβλίο όσον αφορά την κατανόηση των εννοιών και την όλη κοσμοπλασια  της ιστορίας που μας περιγράφει ο συγγραφέας. Πρωτοποριακό για την εποχή που γράφτηκε, ανήκει στα κλασικά βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Το έξυπνο χιούμορ κάνει τη διαφορά στην ιστορία, σε χαλαρώνει λίγο από τις επιστημονικές έννοιες και την πολυλογία του συγγραφέα. Τέλειο βιβλίο δεν υπάρχει, το συνιστώ στους αναγνώστες που τους αρέσει η επιστημονική φαντασία.

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..