Jump to content

Neal Asher - Polity


Recommended Posts

56353.jpg

 

Ο Neal Asher είναι βρετανός συγγραφέας, γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου του 1961 στο Μπιλερίκι του Έσσεξ, και η ζωή του είναι χωρισμένη μεταξύ του Η.Β. και την Κρήτη, όπου και διαμένει στις διακοπές του.

Με τους γονείς του να είναι μακρά λάτρεις της ΕΦ, έγινε σύντομα και αυτός λάτρης του φανταστικού από μικρή ηλικία όταν διάβασε τα έργα των J.R.R. Tolkien και Roger Zelazny που τον επηρέασαν αρκετά στις δικές του μελλοντικές, συγγραφικές προσπάθειες της νεαρής ηλικίας του αλλά δεν άρχισε να γράφει σοβαρά μέχρι τα 25 του, καταφέρνοντας να δημοσιεύσει τις πρώτες του δουλείες σε μικρά περιοδικά στα τέλη του ’80.

Σήμερα, έχει κυκλοφορήσει πολλά διηγήματα και μυθιστορήματα, με την πλειοψηφία αυτών να παίρνουν μέρος στο σύμπαν του «Polity».

CormacSeries.jpg

 

Gridlinked

Από το πλέον μακρινό 2001 που έφερε το πρώτο του μυθιστόρημα στη δημοσιότητα, και έσπρωξε την συγγραφική του καριέρα σε ένα άλλο επίπεδο, ο Neal Asher - αν και δεν έχει πάρει την ίδια αναγνώριση όσο άλλοι, πιο ξακουστοί ΕΦ συγγραφείς - έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να χτίσει ένα μεγάλο σύμπαν μέσα από τα έργα του - και ακόμη συνεχίζει δυνατά.

Και στο Gridlinked, το πρώτο βιβλίο της σειράς με τον Πράκτορα Ian Cormac, ο Asher βάζει τα θεμέλια του σύμπαντος του Polity, πηγαίνοντάς μας βαθιά μέσα σε μια σκληρή, κυβερνοπάνκ ιστορία που δεν διστάζει να δείξει και μια πιο σκοτεινή πλευρά του κόσμου, και σε μια διαπλανητική περιπέτεια που - μέσα από τις ασυνήθιστες αλλά πολύ φρέσκες ιδέες του - μας ταξιδεύει μέσα σε ένα μυστηριώδες, ανεξήγητο γεγονός, αναμιγνύοντας ΤΝ, αδίστακτων ρομπότ, παράξενες τεχνολογικές εφευρέσεις, εξωγήινες φυλές, όπως επίσης και γρήγορη δράση με μπόλικες μάχες και προσωπικές αντιμαχίες, και προσπαθώντας πολύ σκληρά να τιμήσει την κληρονομιά των προκάτοχων του είδους.

 

Στον 25ο solstan αιώνα, η τεχνολογική εξέλιξη έχει επιτρέψει στην ανθρωπότητα να ταξιδέψει μέσω των runcible - μηχανές που ανοίγουν πύλες μέσα από το υποδιάστημα - και να επεκταθεί σε νέους γαλαξίες, δημιουργώντας ένα συγκρότημα κόσμων που διακυβερνάτε από ΤΝ κάτω από το σύστημα και τους νόμους του Polity - και για τον Ian Cormac, Πράκτορα της ECS (Earth Central Security), η δουλειά του είναι η διατήρηση και προστασία αυτών των νόμων από κάθε είδους απειλή· μια δουλειά που, η τωρινή του αποστολή, τον έχει φέρει στον πλανήτη Cheyne III, διεισδύοντας βαθιά μέσα στον τρομοκρατικό πυρήνα των Separatist μέσω της Angelina Pelter, την αδελφή του ηγέτη της οργάνωσης, ως ο ερωμένος της.

Όμως, μετά από τρεις δεκαετίες συνδεδεμένος στο πλέγμα των ΤΝ η απάνθρωπη αντίληψή του τον έχει κάνει πιο ψυχρό στις ανθρώπινες σχέσεις, και όταν αρχίσει να γίνετε όλο και πιο προφανής στα μάτια της, βάζοντάς την σε υποψίες για την αληθινή ταυτότητά του, ο Cormac θα αναγκαστεί να πάρει ακραία μέτρα για την διαφύλαξη της αποστολής του - μια ακραία πράξη που, καθώς θα πέσει πάνω στον Arian Pelter, τον αδελφό της, και τον John Stanton, του ενισχυμένου πιστού του ακόλουθού του, θέλοντας τίποτα περισσότερο από το να τον σκοτώσουν, θα τον βάλει σύντομα μέσα σε ένα κυνηγητό σε όλη τη πόλη και σε μια αντιμαχία που μπορεί να γίνει γρήγορα πιο αιματηρή από ποτέ.

Ωστόσο, όταν το runcible μακριά στον πλανήτη Samarkand χαλάσει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, προκαλώντας την απόλυτη καταστροφή και το θάνατο σε χιλιάδες ζωές, θα ανατεθεί στον Cormac το καθήκον να πάει εκεί μαζί με μια επίλεκτη ομάδα ειδικών και να αφήσει την προσωπική αντιμαχία του στις αρχές· μια αποστολή που, καθώς οι συγκυρίες του γεγονότος απαιτήσουν για μια διαφορετική προσέγγιση, θα του ζητηθεί να αποσυνδεθεί από το πλέγμα των ΤΝ - κάτι που δεν έχει ξανακάνει ποτέ μέχρι σήμερα - βάζοντας τον σε μια κατάσταση που, σύντομα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο αυτό το ανεξήγητο γεγονός αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

 

Εν τω μεταξύ, ο John Stanton και ο Arian Pelter, έχοντας ξεφύγει μετά βίας από τη συμπλοκή τους πληγωμένοι και εξευτελισμένοι, και με τις αρχές να τους κυνηγάνε, θα πρέπει στραφούν στην μαύρη αγορά για τις αναγκαίες επιδιορθώσεις που τόσο πολύ έχουν ανάγκη πριν αρχίσουν εκ νέου τα σχέδιά τους για την εκδίκησή τους.

Μόνο που, καθώς βρεθούν στα παλιά λημέρια τους για να προσλάβουν μερικούς επαγγελματίες μισθοφόρους, αυτό μονοπάτι για εκδίκηση θα αποδειχθεί πιο δύσκολο για τον να ελέγξει ο Stanton, και όταν οι εμμονές του Arian γίνουν ανεξέλεγκτες, θα τον βάλει μέσα σε μια κατάσταση που μπορεί πολύ εύκολα να τον οδηγήσει ακόμη και στον θάνατό του.

Ενώ η Καπετάνιος Jarvellis θα πρέπει, και αυτή, να αντιμετωπίσει τις δικές της περιπέτειες όταν, εμπιστευόμενη κάποιον που δεν έπρεπε, βρεθεί μόνη στο διάστημα, βάζοντας σε μια περιπέτεια που θα κάνει την επιβίωσή της ακόμη πιο δύσκολη.

Κι όμως, όταν μια εξωγήινη ύπαρξη εμφανιστεί, αναζητώντας να εξολοθρεύσει τον δημιουργό της, και οι δικές τους προσωπικές μάχες μπουν στην μέση, ο Πράκτορας Cormac και οι σύντροφοί του θα βρεθούν εν μέσω ενός μεγάλου πόλεμου που, αν αποτύχουν να σταματήσουν, θα κάνει την καταστροφή πάνω στον πλανήτη Samarkand να φανεί σαν κάτι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που μπορεί να έρθει μετά.

 

Αν και εμφανίστηκε την ίδια χρονική περίοδο, ο Ian Cormac είναι ένας χαρακτήρας που, συναντώντας τον για πρώτη φορά, δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε μια σχετική ομοιότητα μεταξύ αυτού και του Takeshi Kovacs του Richard Morgan μιας και οι δύο έχουν μια πιο… σκληρή προσωπικότητα - πέρα από αυτό, ωστόσο, θα ήταν να άδικο να πούμε ότι έχουν οποιαδήποτε άλλη ομοιότητα καθώς στο Gridlinked ο Neal Asher έχει πάρει μια πιο διαφορετική προσέγγιση από τις συνήθεις μονόπλευρες υποθέσεις μυστηρίου του αστυνομικού είδους, φέρνοντας την αφήγησή του στο τρίτο πρόσωπο και χρησιμοποιώντας όχι μόνο πολλαπλούς χαρακτήρες αλλά και πολλαπλές οπτικές γωνίες για την ανάπτυξη της ιστορίας του.

Μια ιστορία, που συνδυάζει στοιχεία τόσο του κυβερνοπάνκ όσο και της όπερας του διαστήματος, με τον Asher να δημιουργεί από τις πιο απλές τεχνολογικές εφευρέσεις που δείχνουν την εξέλιξη του μέλλοντος μέχρι και πιο αναπτυγμένων τεχνολογιών που λειτουργούν ως κοσμητικά ή μαχητικά και προσαρμόζονται με ένα τρόπο πάνω στο ανθρώπινο σώμα που μπορούν συχνά να το κάνουν να φανεί ακόμη πιο τερατώδες, ρομπότ και ΤΝ που έχουν την δικιά τους ελεύθερη θέληση, ασυνήθιστες εξωγήινες φυλές, όπως επίσης και πύλες που επιτρέπουν να ταξιδέψεις μέσα από το υποδιάστημα και που δείχνουν το βάθος και την πολυπλοκότητα του σύμπαντος του Polity.

Εκεί που υστερεί ο Asher περισσότερο, όμως, είναι όχι τόσο στη γραφή ή στην ίδια την ιστορία που θα μπορούσαμε να συγχωρέσουμε οποιαδήποτε ελαττώματα μιας και είναι μόλις το πρώτο του μυθιστόρημα, αλλά στους χαρακτήρες και στην ανάπτυξή τους, στους διάλογούς τους και στις αλληλεπιδράσεις τους· χαρακτήρες που, μέσα από τις γεμάτες δράση περιπέτειές τους, γίνονται πιο δύσκολοι απ’ ότι χρειάζεται για να συμπαθήσεις και να κρατήσουν το ενδιαφέρον, χωρίζοντας το βιβλίο σε ένα πρώτο μισό το οποίο δείχνει την πάλη του Asher και ένα δεύτερο μισό που καταφέρνει να κρύψει αυτά τα ελαττώματα μέσα από την φαντασία του και να κάνει κάτι πιο στέρεο, και συνεπώς και κάτι πολύ πιο ευχάριστο.

 

Συνολικά, το Gridlinked είναι ένα δύσκολο βιβλίο να συμπαθήσεις, με χαρακτήρες που μπορεί να μην ελκύσουν εύκολα το ενδιαφέρον, αλλά γεμάτο με τεχνολογικά καλούδια που, μέσα από το τεράστιο σύμπαν που δημιούργησε, δείχνουν το βάθος της φαντασίας του Asher και την δείχνοντας την θέληση και την προοπτική για κάτι σπουδαιότερο για να έρθει στα επόμενα βιβλία του.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..