Jump to content

Daniel Polansky - Low Town


Blacksword
 Share

Recommended Posts

4475715.jpg

 

Ο Daniel Polansky είναι αμερικανός συγγραφέας, γεννημένος το 1984 στη Βαλτιμόρη. Έχει γράψει δύο σειρές φανταστικού, με το πρώτο του βιβλίο Low Town (ή αλλιώς The Strait Razor Cure) να έχει κερδίσει το βραβείο Prix Imaginales, όπως επίσης και διάφορες νουβέλες μία εκ των οποίων, με τον τίτλο The Builders, βρέθηκε στην τελική λίστα των βραβείων Hugo το 2016.

 

 Low-Town-Series-800px.jpg?resize=380,200

 

The Strait Razor Cure

Από το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας πολλοί συγγραφείς άρχισαν σιγά-σιγά να στρέφονται προς μια σκοτεινότερη, πιο τραχιά και ρεαλιστική κατεύθυνση, αφήνοντας πίσω τα παραδοσιακά πρότυπα της φαντασίας που φαίνονταν να είχαν φθαρεί υπερβολικά πολύ, φτάνοντας σε ένα σημείο όπου κάτι φρέσκο και πρωτότυπο χρειαζόταν για να αναζωογονήσει το είδος - και πολλοί πράγματι το κατάφεραν.

Στο The Strait Razor Cure, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Low Town, ο Daniel Polansky κάνει το ντεμπούτο παίρνοντας αυτά τα στοιχεία - παρακινημένος από αυτά που όλοι οι άλλοι συγγραφείς έφεραν στο τραπέζι - αλλά με μια ανατροπή, γράφοντας μια ιστορία που βλέπεις συχνότερα σε αστικά σύγχρονες παρά μεσαιωνικού τύπου εποχές· μια περιπέτεια που μας βουτά βαθιά μέσα σε μια βρώμικη, ανήθικη πόλη και μια μυστηριώδης υπόθεση δολοφονιών, συνδυάζοντας το αστυνομικό νουάρ με την φαντασία.

 

Η Low Town ήταν κάποτε ένα σπουδαίο μέρος, ένα περήφανο κόσμημα ανάμεσα στη συλλογή των πόλεων της Αυτοκρατορίας που συνεχώς εξάπλωνε την δύναμή της σε όλο τον κόσμο - μέχρι, δηλαδή, ο Πυρετός χτύπησε, μια πανούκλα που έφερε στο θάνατό τους όλους παρά τα παιδιά των κατοίκων της, αφήνοντάς τα στην απελπισία τους να αναζητήσουν τους δικούς τρόπους επιβίωσης· τρόποι που τους άλλαξαν μέχρι τον πυρήνα τους, κάνοντας το χαμηλότερο ρεμάλι της κοινωνίας τον βασιλιά της πόλης.

Σήμερα, αυτοί που επιβίωσαν, είναι μέρος του υπόκοσμου όσο και της υψηλής κοινωνίας, αλλά για τον Warden - ένα πρώην στρατιώτη και κάποτε Πράκτορα του Στέμματος - το άσχημο παρελθόν του τον έχει οδηγήσει σε ένα σκοτεινότερο μονοπάτι, πουλώντας ναρκωτικά στους δρόμους και στα σοκάκια, στα καταγώγια και στα αρχοντικά, και οπουδήποτε με μια πλούσια γεύση.

Ωστόσο, η ζωή του θα αλλάξει για άλλη μια φορά όταν ένα πρωινό, πηγαίνοντας στο γνωστό του μέρος, πέσει πάνω στο πτώμα της Μικρής Tara, ένα νεαρό κορίτσι που είχε εξαφανιστεί για μέρες, δολοφονημένη, και χρησιμοποιημένη με τον σκληρότερο τρόπο για τις επιθυμίες ενός διεστραμμένου μυαλού, ο Warden θα πρέπει να καλέσει τους παλιούς συναδέλφούς του - κάποιους που από την τελευταία τους συνάντηση τον άφησε μετά βίας ζωντανό - για να αναλάβουν την υπόθεση αυτή όπως μόνο αυτοί μπορούν να λύσουν.

Όμως, παρά την καλή του θέληση, και με την δυσπιστία των συναδέλφων του που ακόμα κρατάνε ένα άχτι για το άτομό του, αυτή η πράξη ίσως να ήταν και η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να είχε κάνει την τελευταία μισή δεκαετία καθώς, γινόμενος ο κύριος ύποπτος για την δολοφονία της, θα βρεθεί εν μέσω μιας κατάστασης που θα τον βάλει μέσα σε μια περιπέτεια για την επιβίωσή του, και όταν περισσότερα πτώματα νεαρών παιδιών αρχίσουν να αναδύονται, ο Warden θα πρέπει να κάνει το αδύνατο δυνατό για να βρει τον δράστη - γιατί, αν αποτύχει να τον βρει εγκαίρως, θα απειλήσει να φέρει τον ίδιο, αυτούς που αγαπά και ακόμη και την ίδια την πόλη στην απόλυτη καταστροφή τους.

 

Απ’ όλα τα σύγχρονα είδη, το νουάρ - και γενικώς η αστυνομική μυθοπλασία - είναι πιθανώς το σπανιότερο να βρεις εκτός του πεδίου του, και αυτό είναι γιατί, αν και διάσημο αρκετά, είναι πολύ δυσκολότερο να προσαρμοστεί σε μεσαιωνικού τύπου παρά μοντέρνες εποχές και να φέρει ταυτόχρονα και μια ιστορία που θα καταφέρει να κρατήσει το ενδιαφέρον, κάνοντάς το ένα από τα λιγότερα αναπτυγμένα ανάμεσα στα κυρίαρχα είδη της επικής/υψηλής φαντασίας.

Το The Strait Razor Cure, ωστόσο, έρχεται και αποδεικνύει ότι μπορεί να γίνει τόσο καλό όσο και ενδιαφέρον, με τον Daniel Polansky - κάνοντας μόλις το μυθιστορηματικό ντεμπούτο του - να συνδυάζει δύο αντίθετα είδη, προσαρμόζοντάς τα στην ιστορία με ένα αλλόκοτο, κι όμως δυνατό τρόπο, πηγαίνοντάς μας βαθιά μέσα στα σκοτεινά, βρώμικα μυστικά της, και σε έναν χαρακτήρα που κρύβει ένα ακόμη ασχημότερο παρελθόν που θα κάνει τα πάντα στην δύναμή του για να προστατέψει τα πιστεύω του και αυτούς που νοιάζεται.

Αυτό που κάνει, όμως, την μεγαλύτερη εντύπωση στο βιβλίο δεν είναι τόσο η ιστορία, ή η πόλη - που είναι παρ’ όλα ένα δυνατό κομμάτι της φαντασίας του - αλλά η στρωτή και πλούσια γραφή του Polansky, χρησιμοποιώντας την γλώσσα με ένα τρόπο το που ανεβάζει αυτή την περιπέτεια πολύ υψηλότερα, και δείχνει σαν είχε χρόνια εμπειρίας πριν κάνει το ντεμπούτο του, όπως επίσης και μια μυστηριώδης, σκοτεινή υπόθεση που δημιουργεί πολλά ερωτήματα, καταφέρνοντας να κρατήσει τα μυστικά της επτασφράγιστα μέχρι το πολύ τέλος, και χωρίς να αποτυγχάνει ακόμη να φέρει και μπόλικες ανατροπές και συναρπαστική δράστη.

 

Συνολικά, το The Strait Razor Cure είναι μια καλή πρώτη εισαγωγή στον κόσμο - ή μάλλον τον υπόκοσμο θα ήταν πιο σωστό - της Low Town, με τον Daniel Polansky να δείχνει τις ικανότητές του σαν ένας έμπειρος συγγραφέας φαντασίας να φτιάχνει μια δυνατή και εντυπωσιακή περιπέτεια που μας βάζει βαθιά μέσα στο παρελθόν του πρωταγωνιστή και μιας μυστηριώδους υπόθεσης στα σκοτεινότερα μυστικά - και αυτό που θα βρούμε στο τέλος είναι ακόμη πιο διεστραμμένο, κι όμως υπέροχα εκτελεσμένο.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει Polansky ναι. Ήθελα να ανοίξω και τόπικ κάποτε, αλλά δεν περίμενα να λάβω απαντήσεις οπότε το άφησα :p

Έχω διαβάσει τα δύο πρώτα του Low Town.

Quote

The Straight-Razor Cure-Daniel Polansky(σελ 356)

 

Ήταν να μην πάρω φόρα!

Εδώ έχουμε έναν συνδυασμό fantasy με hard boiled αστυνομικό. Πρωταγωνιστής είναι ο  Warden ένα "καλό" παιδί που, αν και κάποτε άνηκε  στον στρατό, τα τελευταία χρόνια έχει  "πέσει" και πλέον βγάζει το ψωμάκι  του πουλώντας ναρκωτικά. Ο Warden, λοιπόν, θέλωντας και μη, θα  μπλεχτεί στο κηνύγι ενός δολοφόνου που σκοτώνει παιδάκια.  

Αυτό ήταν ωραίο αν και  το πρώτο μέρος είναι κάπως πιο αργό, μάλλον γιατί έπρεπε να μας  συστήσει και με τον κόσμο που διαδραματίζονται όλα. Μετά, ωστόσο, ανεβάζει ρυθμό και  κολλάς.    

Επίσης, εμπεριέγχει την πιο weird  προσβολή ever:  "you sodomitic gorilla"

 

Βαθμολογία: 8/10

Quote

7. Tomorrow, The Killing-Daniel Polansky(σελ 341)

Θα ξεκινήσω με κάτι που δεν λέω συχνά: Ο τύπος γράφει γαμάτα. Θες να διαβάσεις το βιβλίο μόνο και μόνο για την γραφή. Ήταν ήδη καλή στο προηγούμενο της σειράς(Straight Razor Cure), αλλά πλέον έχει  ξεφύγει. Είναι σκληρή, αστεία(ξεκαρδιστική κιόλας), ανθρώπινη, σκοτεινή και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς εκτός από βαρετή.

Καλή και η γραφή, αλλά,αν δεν έχεις να πεις μία  καλή ιστορία, τότε κι εμένα να βάλεις να σου το γράψω, πάλι μάπα θα βγει. Και ο Polansky έχει να πει μία δυνατή ιστορία. Ξεκινάει  εντελώς noirικα με τον Warden να επισκέφτεται  το σπίτι ενός στρατηγού  που του ζητάει να βρει την εξαφανισμένη κόρη του, η οποία έχει  καταφύγει στο Lowtown(την "κακή μεριά" της πόλης)  για να βρει απαντήσεις  σχετικά με τον θάνατο του αδερφού της, ήρωα του πολέμου πριν από δώδεκα χρόνια.

Δύο παραπονάκια μόνο: Το πρώτο είναι ψιλοασήμαντο και έχει να κάνει με το πως περίμενα  κάτι σχετικά με το φινάλε του πρώτου βιβλίο.

Το δεύτερο είναι ότι ψιλοαργεί να πάρει μπρος(βέβαια, όταν παίρνει, δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου...){Αυτό το κακό πάντως το' χε και το πρώτο}

Ώριμο dark fantasy*, τι καλύτερο;

Βαθμολογία: 9/10

*Το fantasy βέβαια στοιχείο δεν παίζει κανέναν λόγο στην πλοκή whatsoever αλλά δεν πειράζει :p

Έχω και το τρίτο(και τελευταίο της σειράς)  She Who Waits αλλά δεν κατάφερα να το διαβάσω. Δεν ξέρω,  μου φάνηκε σαν να  διαβάζω άσκοπα σελίδες  χωρίς  να ενδιαφέρεται ο συγγραφέας να ξεκινήσει να λέει κάτι ή να αφηγείται μία ιστορία...

 Έκανα προσπάθεια να διαβάσω και την διλογία του (The Empty Throne), αλλά με κούρασε και  παράτησα το πρώτο βιβλίο στην  μέση(δεν ήταν και πολύ στο στυλ μου).

Αυτά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tomorrow, the Killing

Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Low Town επιστρέφει πίσω στην ομώνυμη κακόφημη συνοικία, το πιο βρώμικο και διεφθαρμένο μέρος που μπορείς να βρεις σε όλη την πόλη του Rigus, με τον Daniel Polansky - έχοντας θέσει τα θεμέλια του κόσμου του - να φέρνει μια νέα, διπλή υπόθεση: μια εξαφάνιση που θα ανακινήσει παλιές, ανεπιθύμητες αναμνήσεις και μια μακρά θαμμένη δολοφονία που θα βάλει σε κίνηση ξεχασμένες υποσχέσεις· μια ιστορία που, συνδυάζοντας το νουάρ με την φαντασία μέσα από την πολύ επιδέξια γραφή του, μας πηγαίνει ακόμη πιο βαθιά στα καταγώγια των συμμοριών του υποκόσμου, και στο σκοτεινό παρελθόν του πρωταγωνιστή, όπως επίσης και σε μια βίαιη, αδίστακτη περιπέτεια.

 

Τρία χρόνια πριν, από μια εποχή που φαίνεται να έχει σχεδόν ξεθωριάσει από τις αναμνήσεις της Low Town, το σκοτεινό παρελθόν του ξύπνησε ξανά, φέρνοντας στο προσκήνιο τις άσχημες ικανότητές του - ικανότητες που θα ήταν καλύτερο να είχαν μείνει θαμμένες για πάντα - αλλά τώρα, με τις πράξεις του να έχουν εξαπλωθεί σε όλη την πόλη του Rigus, όταν τον καλέσει ο Στρατηγός Edwin Montgomery, μια από τις παλιότερες γνωριμίες του από τον Πόλεμο, και του ζητήσει να βρει την εξαφανισμένη του κόρη Rhaine, η οποία έφυγε για να αναζητήσει την ξεχασμένη δικαιοσύνη για τον χαμό του αδερφού της πριν προκαλέσει μια αναταραχή στην κοινωνία τους και ατιμάσει το όνομά τους μια και καλή, ο Warden θα προσπαθήσει να αποφύγει όσο περισσότερο μπορεί να μπει εν μέσω της οικογενειακής διαμάχης τους.

Όμως, με την μαλακή μεριά της καρδιάς να επικρατεί, θέλοντας να βοηθήσει στη λύση αυτής της διαμάχης μεταξύ τους όσο πιο σύντομα γίνεται, ο Warden θα αρχίσει να την ψάχνει στα λημέρια της Low Town, χρησιμοποιώντας τις επαφές του - επαφές που μόνο αυτοί του υποκόσμου τους ξέρουν - για οτιδήποτε έχει περάσει από τα αυτιά τους και για το που μπορεί να βρίσκεται, και να προσπαθήσει να την πείσει να επιστρέψει πίσω στο σπίτι της.

Ωστόσο, όταν οι παλιοί του σύντροφοι από τον Πόλεμο - τώρα μέλη του Συνεταιρισμού των Βετεράνων - του κάνουν μια επίσκεψη, επιθυμώντας να τον εντάξουν στον κοινό σκοπό τους ενάντια στην άδικη φορολογία που τους έχει επιβάλει το Στέμμα μετά από όλα όσα έχουν υποφέρει υπηρετώντας το, και η Rhaine ανακινήσει κάτι που δεν θα έπρεπε, κοστίζοντάς της το πιο πολύτιμό πράγμα που θα μπορούσε να έχει ποτέ της, αυτή η υπόθεση θα γίνει σύντομα πολύ πιο προσωπική, βάζοντάς τον σε ένα σκοτεινό μονοπάτι εκδίκησης με τον μόνο σκοπό να φέρει την δικιά του δικαιοσύνη. Κι όμως, όταν το παρελθόν του αρχίσει να τον στοιχειώνει για άλλη μια φορά, διαλύοντας κομμάτι με κομμάτι ότι έχτισε μετά από χρόνια πολέμων και αψιμαχιών, ο Warden θα βρεθεί μέσα σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που, καθώς βαθύτερες σκευωρίες θα μπουν στο παιχνίδι, θα τον βάλει σε μια περιπέτεια που θα απειλήσει να φέρει αυτόν, την οικογένειά του και ακόμη και ολόκληρη την κοινωνία τους στην καταστροφή τους.

 

Με το πρώτο βιβλίο να μας έχει δείξει της συγγραφικές ικανότητές του, και το πόσα καλά μπορούν να αναμιχθούν με την φαντασία του, ο Daniel Polansky έρχεται στο Tomorrow, the Killing με μια διαφορετική τακτική στην ιστορία. Μια ιστορία που, αν και αρχικά φαίνεται να πέφτει σε πιο παραδοσιακά πρότυπα του είδους, καταφέρνει να ενώσει δύο χρονικές περιόδους μεταξύ του παρελθόντος του και παρόντος του πρωταγωνιστή, βάζοντάς μας σε ένα εναλλασσόμενο κύκλο από κεφάλαιο σε κεφάλαιο καθ’ όλη το βιβλίο, χτίζοντας πάνω στην κοσμοπλασία, και δείχνοντάς μας εις βάθος τις σκοτεινές πράξεις του Warden την εποχή του Μεγάλου Πολέμου σαν στρατιώτης, και αργότερα σαν Πράκτορας του Στέμματος· ένα παρελθόν τόσο σκοτεινό όσο και άσχημο που σκλήρυνε την προσωπικότητά του, κάνοντάς τον να θέλει να προστατεύσει τους πενιχρούς φίλους του και μέλη της οικογένειάς του, και τις λιγοστές αξίες του και πιστεύω του περισσότερο οποιονδήποτε άλλον.

 

Και πράγματι, καταφέρνοντας για άλλη μια φορά να μας πάει βαθιά μέσα στην ψυχή του, ο Polansky επιτυγχάνει στο να φέρει τον πρωταγωνιστή σε ένα πιο οικείο επίπεδο μέσα από την εκπληκτική δεξιότητά του στον χειρισμό του πρώτου προσώπου, των διαλόγων και του χιούμορ, και να μας κάνει να τον αγαπήσουμε ακόμη πιο πολύ.

Εκεί, ωστόσο, που αποτυγχάνει περισσότερο δεν είναι στα flashback τόσο που επεκτείνουν την απέραντη κοσμοπλασία του ακόμη περισσότερο, ούτε στην γραφή του που ακόμη παραμένει φαντασμαγορικά σπουδαία, αλλά στην κεντρική πλοκή - και συγκεκριμένα στο μυστήριο του εγκλήματος καθώς, φέρνοντας την ιστορία της Rhaine σε μια φαινομενικά γρήγορη ολοκλήρωση, ο Polansky σύντομα παίρνει ένα διαφορετικό μονοπάτι, αφήνοντας πίσω την εξιχνίασή του, και επικεντρώνοντας αντ’ αυτού το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου στον υπόκοσμο της Low Town και στις μηχανογραφίες του Warden στην προσπάθειά του να φέρει την δικιά του δικαιοσύνη - κάτι που τραβάει την κεντρική ιστορία περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε, που το κάνει το πιο αδύναμο και ίσως λιγότερο ενδιαφέρον κομμάτι.

Όπως και στο The Straight Razor Cure, όμως, ο Polansky επιστρέφει λίγο πριν τα τελευταία κεφάλαια με ένα εξαιρετικά διεστραμμένο, σκοτεινό και πολύ ανατρεπτικό φινάλε, φέρνοντας μια απρόβλεπτη μάχη που αλλάζει όλα τα δεδομένα που ξέραμε πίσω από τους λόγους τους εγκλήματος, και καταφέρνοντας να κλείσει αυτή την ιστορία δυνατά και με μια ικανοποιητική νότα.

 

Εν κατακλείδι, το Tomorrow, the Killing είναι ένα βιβλίο που προσπαθεί πολύ σκληρά να φτάσει τον προκάτοχό του, με τον Daniel Polansky - φέρνοντας μια ακόμη σκοτεινή και διεστραμμένη ιστορία που δεν αποτυγχάνει να δείξει την εκπληκτική γραφή και φαντασία του - να μας πηγαίνει βαθιά μέσα στο παρελθόν του πρωταγωνιστή, χωρίζοντας την ιστορία σε δύο χρονικές περιόδους που συνδέουν δύο μυστηριώδη εγκλήματα, αλλά ξοδεύοντας υπερβολικά πολύ χρόνο στον υπόκοσμο της Low Town που πιθανώς την αποδυναμώνει, και μονάχα καταφέρνοντας αμέσως πριν το τέλος να επιστρέψει την πλοκή σε ένα υψηλό επίπεδο, και να κλείσει δυνατά.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

She Who Waits

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο αποκορυφώνει την Low Town τριλογία με τον καλύτερο τρόπο, με τον Daniel Polansky - δείχνοντας για άλλη μια φορά την δυνατή γραφή και φαντασία του - να μας πηγαίνει βαθιά μέσα στα σκοτεινά μυστικά της πόλης του Rigus, στις συμμορίες και στους υποκινητές της, στα ρεμάλια και τους κυβερνήτες της, αλλά και σε μια ιστορία που, συνδυάζοντας ξανά το νουάρ με την φαντασία με το μοναδικό στυλ του, φέρνει στην επιφάνεια ένα άσχημο παρελθόν, μια βρώμικη υπόθεση και μια μακρά ανεκπλήρωτη εκδίκηση - μια περιπέτεια τόσο σκοτεινή και άσχημη όσο αδίστακτη και σκληρή.

 

Σε όλη του τη ζωή, ο Warden είναι ένας άνθρωπος που έχει δει περισσότερο από το δίκαιο μερίδιό του βίας και σκληρότητας, και τα τελευταία έξι χρόνια, αν και καθόλου λιγότερο άσχημα, τον έφεραν εν μέσω καταστάσεων που άφησαν ακόμα περισσότερες ουλές στο σκοτεινό παρελθόν του από πριν - κι όμως, στην Low Town υπάρχει πάντα κάτι χειρότερο και, όταν ένας γείτονάς του - και γνωστός μπεκρής στο μπαρ που αυτός και ο Adolphus κατέχουν - έρθει και του πει για μια απερίγραπτη δολοφονία στο σπίτι του Reinhardt, ενός βετεράνου από τον Πολέμου που έπεσε κάτω από την επιρροή ενός νέου ναρκωτικού, θα πρέπει να αναλάβει την υπόθεση αυτή, με την ελπίδα να την λύσει πριν είναι πολύ αργά για το επόμενο θύμα.

Γυρνώντας από λημέρι σε λημέρι, θέλοντας να βρει τον διακινητή αυτού του νέου ναρκωτικού, ο Warden θα αρχίσει να ψάχνει στις συμμορίες του υποκόσμου της πόλης του Rigus - μια έρευνα που, με την τωρινή κατάσταση μεταξύ των συμμοριών να έχουν ανακινήσει παλιές έχθρες, θα τον βάλει σύντομα μέσα στις συγκρούσεις και τις αψιμαχίες τους, και σε μια αιματοχυσία που μπορεί κάλλιστα να μην έχει τελειωμό.

Ωστόσο, όταν οι Γιοι του Śakra - μια νέα ανερχόμενη οργάνωση που έχει εξαπλώσει την επιρροή της από την χαμηλότερη μέχρι την υψηλότερη κοινωνία - τον πλησιάσουν, επιθυμώντας να προσλάβουν τις άσχημες ικανότητές του για να τους βοηθήσει να φέρουν κάτω τον ηγέτη του Black House και όλη τη διαφθορά του μια και καλή, και όχι πολύ αργότερα ο Old Man θέσει τις δικές του βρώμικες σκευωρίες, ο Warden θα βρεθεί μεταξύ δύο δυνάμεων που, μαζί με την αναταραχή εν μέσω του υπόκοσμου της πόλης του Rigus, θα φέρουν στην επιφάνεια παλιούς εχθρούς που θα απειλήσουν να του πάρουν ότι έχτισε με τα χρόνια, και αν αποτύχει να βρει μια λύση και να τους σταματήσει όλους, η συνάντησή του με Αυτήν Που Περιμένει Πίσω Απ’ Όλα Τα Πράγματα θα είναι πιο κοντά από ποτέ!

 

Το She Who Waits, από πολλές πτυχές, είναι ένα ανώτερο βιβλίο από τους προκατόχους του, αλλά και ένα βιβλίο που επιτυγχάνει στα να προσφέρει πολλά περισσότερα από πριν, καθώς - συνδυάζοντας όλες τις πλοκές και τους χαρακτήρες που έχτισε στα προηγούμενα δύο - ο Daniel Polansky έρχεται με μια ιστορία που γρήγορα γίνεται η πιο αγαπημένη από όλες.

Και, παρόλο που στην αρχή ο Polansky φαίνεται να πέφτει ξανά στα ίδια μοτίβα - και τα ίδια λάθη - του Tomorrow, the Killing, αποδεικνύει γρήγορα ότι αυτό δεν συμβαίνει εδώ, δείχνοντας να έχει καλύτερο χειρισμό της αφήγησης μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, τους χαρακτήρες και την πλοκή, φτιάχνοντας μια ιστορία που - μέσα από την άριστη γραφή και φαντασία του - σπάει για άλλη μια φορά τα πρότυπα των δύο ειδών, και φέρνει μια απίστευτη τελική περιπέτεια που καταφέρνει να δώσει μια δυνατή, αν και γλυκόπικρη, κατάληξη.

 

Ωστόσο, ακόμη και με όλα με τα προαναφερθέντα, αυτό που παραμένει αξέχαστο - και είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο κομμάτι της σειράς - δεν είναι τόσο η γραφή, ούτε οι περιπέτειες, αλλά ο πρωταγωνιστής της που ανέβασε αυτές τις ιστορίες σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο - και εδώ, στο τελευταίο σκέλος των περιπετειών του, ο Polansky μας ταξιδεύει για άλλη μια φορά στο παρελθόν του Warden, την εποχή ως Πράκτορας του Στέμματος καθώς βλέπουμε την άνοδό του στο πλευρό του Old Man που τον έκαναν τον δεύτερο πιο ισχυρό άνδρα σε όλη την πόλη του Rigus, και την απροσδόκητη πτώση του που τον έφερε στον πάτο του υποκόσμου, και σε μια ζωή πολύ διαφορετική. Ένα κομμάτι της ψυχής του που σημάδεψε τη ζωή του, χτίζοντας στην προσωπικότητά του με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, και μας έκανε να τον αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο.

 

Όλα για όλα, το She Who Waits είναι ένα δυνατό τελικό βιβλίο, με τον Daniel Polansky να κλείνει αυτή τη σειρά με τον καλύτερο τρόπο, φέρνοντάς μας μέσα σε μια μυστηριώδη υπόθεση και έναν πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων του υποκόσμου, αλλά χωρίς να αποτυγχάνει για άλλη μια φορά να συνδυάσει δύο αντίθετα είδη και να φτιάξει - μέσα από την εκπληκτική γραφή και τον σκληρό πρωταγωνιστή του - κάτι υπέροχα μοναδικό, και να καταφέρει να μας αφήσει στο τέλος σοκαρισμένους και συναισθηματικά φορτωμένους όπως ποτέ πριν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δεν είναι για το Low Town, αλλά αφού δεν έχουμε άλλο  topic για τον συγγραφέα γράφω τη γνώμη μου εδώ.

The Builders (Εκδόσεις Tor)
Πρόκειται για μια νουβέλα, που στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ pulpy και σκληροτράχηλο western με τα μέλη μιας ομάδας παλαίμαχων μισθοφόρων να ξαναμαζεύονται, ώστε να ολοκληρώσουν την αποστολή που αρχικά είχε οδηγήσει στην διάλυσή τους. Το twist είναι ότι αντί για ανθρώπους στην ιστορία πρωταγωνιστούν διάφορα ομιλούντα ζώα, π.χ. ποντίκια, ασβοί, σαλαμάνδρες κτλ.
Αν και δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας και οι χαρακτήρες  είναι (εσκεμμένα) αρχετυπικοί, είναι άκρως διασκεδαστικό, με πολύ γρήγορο ρυθμό (εύκολα διαβάζεται σε μία καθισιά), και διάφορες ωραίες σκηνές δράσεις. Το ύφος που επικρατεί γενικά είναι κάπως σκληρό και τραχύ, αλλά δεν λείπει και το χιούμορ ενίοτε. Η δε γραφή του Polansky έχει πάρα πολύ στυλ και δική της προσωπικότητα.
Σίγουρα προτείνεται σε όσους αρέσουν οι γρήγορες και γεμάτες δράση ιστορίες, ανεξαρτήτως είδους.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..