Jump to content

Φαντασία ή όχι για την έγερση προβληματισμού;


Teratorus

Recommended Posts

Καλησπέρα. Τον τελευταίο καιρό προβληματίζομαι σχετικά με το ποιο συγγραφικού είδους είναι το πλέον κατάλληλο για την έκφραση μηνυμάτων. Από την μία. ανέκαθεν θεωρούσα ότι το είδος της φαντασίας καθιστά τα γραφόμενα πιο ενδιαφέροντα καθώς κάποιος ίσως θεωρήσει πως δεν υπάρχει λόγος για μία κοινότυπη, μη εξωπραγματική ιστορία να γραφεί. Από την άλλη,η λογοτεχνία του μη φανταστικού ίσως καθιστά τις προβληματικές καταστάσεις που θίγονται πιο ρεαλιστικές και αληθοφανείς με αποτέλεσμα να κινητοποιεί τον αναγνώστη και να τον προβληματίζει περισσότερο αφού νοιώθει ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι κάτι ξένο, απόμακρο και αδιάφορο γι' αυτόν. Τι πιστεύεται;

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το είδος που σου αρέσει. Σοβαρά. Είναι απλώς λέξεις που τις βάζει καθένας μας με τη σειρά που θέλει. Όλα τα νοήματα του κόσμου μπορείς να χωρέσεις σε 24 γράμματα κι αυτό από μόνο του είναι υπερβολικά μεγάλο θαύμα για να περιοριζόμαστε από το είδος.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι μπορείς να δώσεις το μήνυμά σου σε κάθε είδος αλλά θέλει τον τρόπο του, μην αισθάνεται ο αναγνώστης ότι του κάνεις κήρυγμα όπως πολλά ατυχή δείγματα στρατευμένης τέχνης το 20ου αιώνα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ μία λέξη θα πω. Έναν αριθμό, μάλλον. 1984.

Με άλλα λόγια: σαφώς και ΚΑΘΕ είδος φαντασίας, εκτός από τις υπερβολικά ροζ αφηγήσεις του young adult (όπου και πάλι δεν αποκλείεται, αλλά είναι δυσκολότερο) μπορεί να γίνει πλατφόρμα έκφρασης για αυτά που θέλεις να πεις.

Το βασικό για μία καλογραμμένη ιστορία είναι να την αφήσεις να αφηγηθεί από μόνη της αυτά που θέλει, χωρίς να τη στήσεις απλώς και μόνο για να μεταφέρει το μήνυμά σου. Ή την ιδέα σου.

Και καλώς όρισες στην κοινότητά μας btw!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε YA θα πω για το Every Heart a Doorway της Seanan McGuire, που είναι από τα πιο βαθιά και γεμάτα νοήματα YA που έχω διαβάσει και, φυσικά - ΦΥΣΙΚΑ - δεν μπορώ να μη μιλήσω για Χάρι Πότερ και His Dark Materials.

Όλα είναι τόσο γεμάτα ή τόσο άδεια νοήματος όσα θέλουμε να τα γράψουμε, από εμάς εξαρτάται και μόνο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τα παραπάνω, μια χαρά μπορεί να δουλέψουν και η φαντασία ή η επιστημονική φαντασία για την "έγερση προβληματισμού", και συμφωνώ με τις αναφορές σε γνωστά βιβλία του είδους:

Το 1984 είναι το γνωστότερο/πιο mainstream/ κατά_πολλούς_ούτε_καν_scifi_γι'_αυτόν_τον_λόγο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας κι αποτελεί ένα δείγμα (καθόλου ατυχές, κατά τη γνώμη μου) στρατευμένης τέχνης που κάνει ακριβώς αυτό που λες, εξυπηρετεί την ιδεολογία του συγγραφέα του και έχει ως αποκλειστικό σκοπό να προβληματίσει τον αναγνώστη.

Αλλά μπορεί κάποιος να προβληματίσει χωρίς να είναι ο αυτοσκοπός του, από πιο ya επιλογές Χάρι Πότερ ή Η τριλογία του Κόσμου, που αναφέρθηκαν, αλλά και οι Αγώνες Πείνας, που το κάνουν και πιο σαφώς, αλλά και πιο ενήλικες εκδοχές, κι εδώ θα αναφερθώ ενδεικτικά και στον δικό μας χώρο, τον ελληνικό, με την Μπουραζοπούλου, τον Σταματόπουλο (μόνο διηγήματα μέχρι στιγμής), την Μαλαπέτσα και τον Μανωλιό.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..