Jump to content

Ποια μεθοδολογία ακολουθείτε για να φτιάχνετε χαρακτήρες;


Alexz

Recommended Posts

Πάντα είχα μια δυσκολία να καθίσω να κάνω το character profiling των χαρακτήρων πριν ξεκινήσω μια ιστορία. Πρόσφατα ξεκίνησα να κάνω έρευνα τι κάνουν οι περισσότεροι και βρήκα μερικά ενδιαφέρονται άρθρα:

https://www.deviantart.com/character-resource/art/Big-Ass-Character-Sheet-Updating-167182524

https://rebeccaryalsrussell.wordpress.com/2010/04/26/how-to-design-and-plan-a-character-using-a-character-design-template/

Επίσης ξεκίνησα (όταν έχω ελεύθερο χρόνο), να φτιάχνω ένα word doc με μακροεντολές και έτοιμα πεδία (το έχω επισυνάψει και εδώ), ώστε να αυτοματοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται η διαδικασία του character profiling. 

Εσείς πως φτιάχνετε τους χαρακτήρες σας;

Character sheet.docx

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά ενδιαφέρομαι κυρίως για εσωτερικά χαρακτηριστικά ενός χαρακτήρα, ψυχολογία, προσωπικότητα, παρελθόν και πώς επηρεάζει όλο αυτό το πακέτο την ιστορία μου. Η εμφάνιση ακολουθεί μετά, συνήθως, εκτός και έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Δεν έχω αντίρρηση με τον τρόπο που δουλεύεις αλλά μου φαίνεται κάπως εργαστηριακός και λιγότερο καλλιτεχνικός, αν μου επιτρέπεις. Δοκίμασε να αντιμετωπίσεις τους χαρακτήρες σου σαν οντότητες πρώτιστα και μετά να τους καταγράψεις τις ταυτότητες.

Υπάρχουν άρθρα μέσα στο φόρουμ της μυθοπλασίας που μπορεί ενδεχομένως να σε βοηθήσουν αν τους ρίξεις μία ματιά, εδώ, και εδώ.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Απλά την εμφάνιση πρέπει να την αναφέρεις για να μην χαλάσεις την εικόνα του αναγνώστη που θα τη φανταστεί μόνος του αν το κάνεις αργότερα.

Αλέξανδρε έχω ανεβάσει και εγώ μια ανάλογη λίστα στο θέμα της Narualis για το χαρακτήρα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, WILLIAM said:

Απλά την εμφάνιση πρέπει να την αναφέρεις για να μην χαλάσεις την εικόνα του αναγνώστη που θα τη φανταστεί μόνος του αν το κάνεις αργότερα.

Αλέξανδρε έχω ανεβάσει και εγώ μια ανάλογη λίστα στο θέμα της Narualis για το χαρακτήρα.

Ο πρίγκιπάς μας εννοεί αυτό (και τον ευχαριστώ για την λίστα του).

 

Θα έλεγα κι εγώ ότι τα άρθρα που αναφέρεις, @hidedora, είναι πολύ λεπτομερείς προσεγγίσεις και σίγουρα δεν θα ξεκινούσα με αυτές για να γράψω μια ιστορία. ίσως να τις χρησιμοποιούσα πιο μετά, όταν θα είχα πλέον αποφασίσει τι θέλω και πού πρέπει να το πάω για να ειπωθεί σωστά η ιστορία. Κι ύστερα είναι κάποιες ιστορίες που σου λένε ακριβώς τον ήρωα που χρειάζονται.

Edited by Naroualis
typos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρες,

Οι χαρακτήρες είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα σε ένα έργο και συγχρόνως και το πιο δύσκολο. Αυτοί ουσιαστικά θα πουν την ιστορία σου, θα κινήσουν τα νήματα, θα δώσουν (ή και όχι) το φινάλε που θέλεις και στο τέλος, όταν θα έχουν γίνει πλέον αυτόνομοι και δε θα τους νοιάζει τι θες εσύ, θα κάνουν την ανατροπή και θα παίξουν το δικό τους παιχνίδι.

Η λίστα που έφτιαξες είναι αρκετά αναλυτική και σύνθετη, εμένα προσωπικά δε θα με βοηθούσε. Δε μπορώ να φτιάξω ένα character sheet, σαν να παίζω DND, και να τον εντάξω σε μία ιστορία μυθιστορήματος. Όσο γράφω ο χαρακτήρας αλλάζει, παίρνει πρωτοβουλίες, πάει όπου θέλει αυτός κι όχι όπου θέλω εγώ. 

Το σημαντικό για μένα είναι να γράψεις για χαρακτήρες που θα ήθελες να γνωρίσεις στον πραγματικό κόσμο. Που θα ήθελες να έχεις φίλους, γνωστούς, εχθρούς, αγαπητικούς, γονείς, παιδιά, κτλ. Χαρακτήρες που εσύ θα πρόσεχες κι όχι θα απέφευγες. Αν αυτό το περάσεις στο κείμενό σου, τότε θα το περάσεις και στον αναγνώστη σου.
Κι ας μην μάθω ποτέ τι μήκος έχουν τα χέρια του, τα πόδια του ή τι χρώμα μάτια έχει.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που φτιάχνω στο παραπάνω είναι ένα character sheet που θα περιέχει διάφορες κατηγορίες, απλώς ξεκίνησα από το τα βασικά. Ίσως να ειναι και λίγο εργαστηριακός ο τρόπος όπως περιγράφει και η @Ιρμάντα.

Για να πω την αλήθεια είναι η πρώτη φορά που ακολουθώ τη συγκεκριμένη προσέγγιση και ο λόγος είναι για να έχω κατευθύνσεις. Για παράδειγμα ναι μεν ο χαρακτήρας εξελίσσεται, αλλά πιστεύω πως πρέπει να έχεις κάποια guidelines πάνω στο χαρακτήρα σου που θα καθορίσουν την προσωπικότητα ή τις πράξεις του. Για παράδειγμα μία πράξη που ενδεχομενως θα ήθελε να κάνει, να περιοριστεί από φυσικά ή συμπεριφορικά χαρακτηριστικά (π.χ. φοβίες για τις αράχνες ή παραισθήσεις από φαρμακευτική αγωγή).

Επίσης, ο λόγος που φτιάχνω τη συγκεκριμένη λίστα, είναι για να μειώσω το χρόνο έρευνας μελλοντικά, μιας και σχεδόν το κάθε πεδίο έχει έτοιμες απαντήσεις (ανεβάζω και μια εικόνα για να δείτε τι εννοώ). Για παράδειγμα όταν επιλέγω τι "species" είναι ο χαρακτήρας, έχω έτοιμη μια λίστα από πιθανές απαντήσεις για να γλιτώνω χρόνο.

 

@Naroualis αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω, αλλά την πλειοψηφία των πεδίων τα έχω προκαθορισμένα από λίστα (δείτε την εικόνα).

image.thumb.png.dc5708b62169d7305a77539301fe7cfd.png

Edited by hidedora
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Χρησιμοποίησε αυτές τις λίστες πιο πολύ για να θυμάσαι παρά για να φτιάξεις το χαρακτήρα.

Εγώ καταγράφω λεπτομέρειες που έχω αναφέρει για να μην τις ψάχνω μετά από 200 σελίδες ας πούμε. Αν αναφέρω ένα αγαπημένο τραγούδι, ή κάποια συνήθεια ή μοτίβο. Παράδειγμα, στην Επιχείρηση που γράφω τώρα, η ομάδα των αλεξιπτωτιστών που την αναλαμβάνει έχει γυρίσει από άσκηση και δεν προλαβαίνουν να γευματίσουν. Στο πρώτο κομμάτι ένας αλεξιπτωτιστής λέει ότι θα ήθελε μια καλοψημένη μπριζολίτσα και μετέπειτα υπάρχουν κανά δυο πειράγματα πάνω σε αυτό. Δηλαδή πιο πολύ σημειώσει συνέχειας κάνω παρά να χτίσω εκεί τον χαρακτήρα και τα βασικά της εμφάνισης πάνε εκεί, μην αλλάξει χρώμα ματιών ξαφνικα΄!

Σχετικά με τα στάνταρ στοιχεία, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις πια θα είναι αυτά. Έχες βάλει το δεξιόχειρας σαν σταθερό στοιχείο αλλά σε μια περιπέτεια -ειδικά αν υπάρχουν σπαθιά και στιλέτα- το να είναι κάποιος αμφιδέξιος μπορεί να παίξει ρόλο, ακόμα και να σου ανοίξει προοπτικές στην πλοκή.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το αριστερόχειρας, έχω κλπ στοιχεία που τα έχω ως standard, το έχω κάνει επειδή συνήθως είναι αυτά, αλλά υπάρχει η επιλογή να τα αλλάξεις. π.χ. αν κάνεις κλικ πάνω στη συγκεκριμένη επιλογή, σου εμφανίζει αριστερόχειρας και αμφιδέξιος.

 

image.thumb.png.297edd161d95eab7d979092d1af3dea8.png

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! :)

Θα συμφωνήσω 100% με τον Γιάννη (Ballerond) & την Ειρήνη (Ιρμάντα).

Βασικά, μόνο και μόνο που ανέφερες τη λέξη ''μακροεντολή'' μαζί με τους χαρακτήτες, με έχασες! (Όπως κατάλαβες εγώ δεν άνοιξα καν το αρχείο).

Ο δικός μου οδηγός είναι το συναίσθημα, αυτό και τίποτα άλλο. Μια βασική ανάγκη, μια ορμή, ένας τρόπος σκέψης που τους καθορίζει, οι επιλογές του παρελθόντος, τα κίνητρά τους, τα απωθημένα που μπορεί να έχουν. 

Ίσως ακουστώ μελοδραματικός, μα εγώ δεν θα μπορούσα να κατηγοριοποιήσω τους χαρακτήρες που γράφω. Αν τους αντιμετώπιζες, για χάριν λόγου, ως αληθινά πρόσωπα, θα μπορούσες να το κάνεις αυτό; Αν σου ζητούσα να περιγράψεις τον γιό σου, τον πατέρα σου, τον ανιψιό σου, θα έβαζες πεδία ως ''αριστερόχειρας'' κτλ; Κι αν ναι, πραγματικά θα ήταν χρήσιμο για την συγγραφή ενός βιβλίου αυτή η μέθοδος ανάπτυξης ενός χαρακτήρα; Πολύ αμφιβάλλω. Πιο πολύ μου θυμίζει τα features στα attributes ενός τυχαίου χαρακτήρα στο Darkest Dungeon, ας πούμε, ένα παιχνίδι random dungeon crawler που προσπαθεί να μιμηθεί τα pen & paper rpgs. Ωραία και καλά, δε λέω, στα πλαίσια ενός μέσου που στηρίζεται στο gameplay, αλλά εδώ μιλάμε για βιβλίο. Και το βιβλίο το κινούν 4-5 πράγματα: χαρακτήρες που μπορείς να ταυτιστείς, στιβαρή κοσμοπλασία, πρωτότυπες ιδέες, ανάπτυξη της πλοκής, και συναίσθημα. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Mournblade said:

Πιο πολύ μου θυμίζει τα features στα attributes ενός τυχαίου χαρακτήρα στο Darkest Dungeon, ας πούμε, ένα παιχνίδι random dungeon crawler που προσπαθεί να μιμηθεί τα pen & paper rpgs. Ωραία και καλά, δε λέω, στα πλαίσια ενός μέσου που στηρίζεται στο gameplay, αλλά εδώ μιλάμε για βιβλίο. Και το βιβλίο το κινούν 4-5 πράγματα: χαρακτήρες που μπορείς να ταυτιστείς, στιβαρή κοσμοπλασία, πρωτότυπες ιδέες, ανάπτυξη της πλοκής, και συναίσθημα. 

You took the words right out of my mouth

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Το ξέρετε ότι υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία έτσι; και είναι η αγαπημένη μου ? 

https://en.wikipedia.org/wiki/LitRPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Από τότε που υποχρεώθηκα να συμπληρώσω κάποια character sheets, βλέπω μεγάλη χρησιμότητα επάνω τους. Κυρίως σε βοηθάει να πάρεις κάποιες αποφάσεις για το χαρακτήρα όπως το στυλ, τρόπο σκέψης και background. Γι αυτό και θα ήθελα κάποιες προσθήκες/τροποποιήσεις σε αυτό που έχεις ανεβάσει - μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών χαρακτηριστικών - και σίγουρα δυο τρεις παραγράφους με το σκελετό του παρελθόντος τους.

Γενικά, είναι καλή πρακτική να έχει κανείς σχεδιάγραμμα για τους κεντρικούς ήρωες. Το ότι θα αποτυπωθούν διαφορετικά  στο χαρτί από αυτό που πιστεύουμε αρχικά ότι θα μοιάζουν είναι σίγουρο - αλλά αν μένουν καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας στο νου μας τα στοιχεία που τους απαρτίζουν μπορούν να προκύψουν πανέμορφες λεπτομέρειες.

Edited by Silvertooth
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Silvertooth Η νέα έκδοση που θα ανεβάσω από βδομάδα έχει καμια 30αρια ερωτήσεις επιπλέον (τώρα έχει περίπου στα 45 πεδία περίπου).

Στοχεύω γενικά να φτιάξω μια λίστα με 250 πεδία - ερωτήσεις, όπου η πλειοψηφία των πεδίωνθα είναι έτοιμη (με dropdown μενού), ώστε να επιλέγει κάποιος. Πιστεύω πως έτσι θα μπορώ να φτιάχνω ένα λεπτομερή χαρακτήρα σε 15 λεπτά περίπου.

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισα εγώ στο παρελθόν με χαρακτήρες που τους διαμορφώνω στην πορεία, είναι πως πολλές φορές δεν έχει συνοχή ο χαρακτήρας τους. Αν θέσεις όρια στην αρχή (π.χ. είναι καταθλιπτικός, ή του αρέσει το χψ φαγητό), έχω δει πως φτιάχνεις καλύτερους χαρακτήρες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι τα τόσα πολλά πεδία στερούν κάτι από την χαρά της δημιουργίας και κάνουν τη σκιαγράφηση του χαρακτήρα τεχνοκρατική δουλειά.

Edited by Ιρμάντα
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ ξεκινάω με μία βασική ιδέα για το πώς θέλω να είναι πάνω κάτω ο κάθε χαρακτήρας, του δίνω και ένα βασικό backstory για να έχω να πορέυομαι, και  όσο εκτυλίσσεται η ιστορία προσθέτω και άλλες στρώσεις στην προσωπικότητα του. Το βρίσκω πιο διασκεδαστικό να πρέπει να σκεφτείς πώς ένας χαρακτήρας με κάποια βασικά attributes που του έχεις δώσει θα αντιμετώπιζε την κάθε κατάσταση στην οποία θα βρεθεί, σαν να τον ανακαλύπτεις και εσύ λίγο λίγο. Και πάντα εντυπωσιάζομαι, και εκνευρίζομαι ταυτόχρονα, όταν αποκτούν δικιά τους προσωπικότητα και τολμούν να μην υπακούν στο δημιουργό τους! ?

Επίσης θεωρώ πολύ χρήσιμο αυτό που λέει ο @WILLIAM με τη λίστα για τις λεπτομέρειες, που δεν έκανα στο πρώτο μου βιβλίο γιατι είμαι τελείως ανοργάνωτη σαν άνθρωπος, και τώρα πρέπει να ανατρέχω σε 400 σελίδες κάθε φορά για να θυμηθώ πράγματα που μπορεί να έχω πει πως τους αρέσουν, ή εκφράσεις που χρησιμοποιούν περισσότερο, στυλ ντυσίματος και διάφορες τέτοιες χαζομαρούλες, που μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές, αλλά καλό θα ήταν να μην αλλάζουν κάθε εκατό σελίδες!?

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις παρά να καθίσεις να τη φτιάξεις τη λίστα τώρα, και γω κάπως έτσι το αποφάσισα. Και ήταν η εποχή που έγραφα ακόμα χειρόγραφα δεν είχα τις ευκολίες ψαξίματος του word δηλαδή!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Έφτιαξα και αυτό το θέμα εδώ 

 Μαζί με τις νέες εκδόσεις που θα ανεβάζω.

 

@Ιρμάντα αν πιστεύεις ότι πρέπει να μπει εδώ ή σε κάποια άλλη κατηγορία, άλλαξε το ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά χρησιμοποιώ character sheet κ μπορεί να γράψω κ ως 4-5.000 λέξεις εκεί. Όσο περισσότερο προετοιμάζεις ένα κείμενο πριν το γράψεις, σε πλοκή, χαρακτήρες κλπ τόσο ευκολότερη θα είναι η διόρθωση αργότερα. Όχι πως θα είναι καλύτερο. Η διόρθωση θα είναι ευκολότερη.

Όλο το ζήτημα -νομίζω- είναι πόσα αντέχεις να προετοιμάσεις χωρίς να ξενερώσεις. Περί ορέξεως... 

  • Like 1
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

@Solonor έχεις περίπου συγκεκριμένες ερωτήσεις - απαντήσεις που χρησιμοποιείς; Θα με ενδιέφερε να το ρίξω μια ματιά και να προσθέσω μερικές ερωτήσεις αν δεν σε πειράζει :D 

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά σκέφτομαι ποιος/α είναι ο/η χαρακτήρας και πώς κολλάει στον κόσμο και την πλοκή. Πάνω στο γράψιμο βγαίνουν όλα τα υπόλοιπα.

Κρατάω σημειώσεις σε άλλο αρχείο για τους χαρακτήρες για να θυμάμαι πώς είναι/τι έχουν κάνει.

 

Γενικά, θεωρώ ότι όλα αυτά τα τεράστια character sheets είναι είτε πολλή δουλειά για το τίποτα ή σε αναγκάζουν να φορτώνεις το κείμενο με αχρείαστες λεπτομέρειες για να μη πάει τσάμπα ο κόπος που έκανες για να τα συμπληρώσεις. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..