Jump to content

Fergus Hume - Φόνος στην άμαξα


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

1722940070_.jpg.3923c4d40006aa03fe66f423445bdb05.jpg

Φέργκους Χιουμ - Φόνος στην άμαξα (The Mystery of a Hansom Cab, 1886)

Εκδοτικός ΟίκοςGutenberg
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Ματσούκας
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Σεπτέμβριος 2018

Quote

Μελβούρνη, 27 Ιουλίου 18... Ένας άγνωστος βρίσκεται δολοφονημένος σε μιαν άμαξα. Πώς συνδέεται με την όμορφη κόρη ενός εκατομμυριούχου, τους μνηστήρες της, αλλά και με μια "βασίλισσα" του υποκόσμου; Μια νεαρή κοπέλα, με κίνδυνο της ζωής της, αναζητά τα στοιχεία που θα γλυτώσουν τον αγαπημένο της από την κρεμάλα. Από τα κοσμικά σαλόνια μέχρι τις πιο κακόφημες συνοικίες η υπόθεση συγκλονίζει τη Μελβούρνη και οι ύποπτοι εναλλάσσονται συνεχώς.

Ένα από τα κλασικότερα μυθιστορήματα μυστηρίου και μπεστ σέλερ την εποχή που κυκλοφόρησε (λένε ότι ήταν πιο δημοφιλές και από τις ιστορίες με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς!), επιτέλους στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Gutenberg. Την χρονιά που κυκλοφόρησε (1886), σίγουρα θα ήταν ένα αρκετά πρωτοποριακό και μοντέρνο αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο θα καθήλωσε εκατομμύρια αναγνώστες, πλέον, όμως, πάνω από εκατόν τριάντα χρόνια από τη συγγραφή του, δύσκολα θα καθηλώσει τους σύγχρονους αναγνώστες με την πλοκή και το μυστήριο του. Όμως, χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον, αρκετά καλογραμμένο και εντέλει ψυχαγωγικό μυθιστόρημα μυστηρίου, που θα κρατήσει καλή παρέα στους λάτρεις των κλασικών βιβλίων του είδους.

Είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει το μυστήριο, το δικαστικό δράμα, την κοινωνική κριτική και το μελόδραμα, με διακριτούς χαρακτήρες και ωραία ατμόσφαιρα. Η γραφή είναι κλασική, κάποιος μπορεί να τη βρει επίπεδη, σε σημεία ίσως μάλιστα κάπως μελοδραματική και πομπώδη, εμένα όμως γενικά μου άρεσε. Μάλιστα, διέκρινα μια ωραία λεπτή αίσθηση του χιούμορ και μια κάποια ειρωνεία ως προς την κοινωνική κριτική. Επίσης όλες οι περιγραφές σκηνικών και γεγονότων κατάφεραν να με μεταφέρουν στην Μελβούρνη του 19ου Αιώνα, από τα κοσμικά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας μέχρι τις κακόφημες φτωχογειτονιές, καθώς και να με κάνουν ένα με το δράμα των πρωταγωνιστών.

Ξέροντας τι να περιμένω, τελικά δηλώνω άκρως ευχαριστημένος. Η πλοκή είναι αρκετά καλή και γενικά ικανοποιητικά δοσμένη, αν και φυσικά οι όποιες εκπλήξεις και αποκαλύψεις που υπάρχουν, μάλλον δεν θα συγκλονίσουν και τόσο τον σύγχρονο και μυημένο αναγνώστη ιστοριών μυστηρίου. Προσωπικά, πάντως, η πλοκή με κράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος. Και αυτό το ταξίδι στην Μελβούρνη του 19ου Αιώνα -με όλες τις παρελκόμενες λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή και την κοινωνία-, σίγουρα μου άρεσε πάρα πολύ. Όσον αφορά την ελληνική έκδοση, είναι πολύ καλή, με προσεγμένη μετάφραση και πολύ όμορφο εξώφυλλο. Δεν το συζητάω, πρόκειται για ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για τους λάτρεις των μυθιστορημάτων μυστηρίου παλαιότερων εποχών.

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..