Jump to content

Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ (W. Somerset Maugham)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

220px-Maugham_retouched.jpg.305a90b4aff5a5291b73c4bddc3f6054.jpg

Ο Άγγλος μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γ. Σόμερσετ Μομ, γεννήθηκε στο Παρίσι στις 25 Ιανουαρίου του 1874 και πέθανε στη Νίκαια, σε ηλικία 91 ετών, στις 16 Δεκεμβρίου του 1965. Ήταν από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της εποχής του και ίσως από τους πιο ακριβοπληρωμένους κατά τη δεκαετία του '30. Τα πλέον πολυδιαβασμένα μυθιστορήματά του είναι τα "Ανθρώπινη δουλεία" ("Of Human Bondage", 1915), "Το βαμμένο πέπλο" ("The Painted Veil", 1925) και "Στην κόψη του ξυραφιού" ("The Razor's Edge", 1944). Φυσικά δεν είναι λίγα τα έργα του που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη.

*Δείτε στην Wikipedia την πλήρη βιβλιογραφία του συγγραφέα.
*Δείτε στο Goodreads αξιολογήσεις και κριτικές των βιβλίων του.
*Δείτε στο IMDb ταινίες και σειρές βασισμένες στα έργα και τους χαρακτήρες του.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν αρκετά από τα μυθιστορήματα και τα διηγήματα του συγγραφέα, σε διάφορες εκδόσεις. Δυστυχώς ορισμένα είναι εξαντλημένα προ πολλού, κάτι σίγουρα απαράδεκτο για έναν τόσο μεγάλο συγγραφέα, αλλά μάλλον αναμενόμενο με βάση την ελληνική πραγματικότητα. Στη Biblionet μπορείτε να δείτε ορισμένες από τις ελληνικές εκδόσεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2098108662_.thumb.jpg.be750c4b2d23d9d576bb4202194e2ec2.jpg  1068563806_ThePaintedVeil.jpg.189ea7728494a7f442856b12aaf1ba4b.jpg

Το βαμμένο πέπλο (The Painted Veil, 1925)

Το "Το βαμμένο πέπλο" αποτελεί την πρώτη μου επαφή με το έργο του Γ. Σόμερσετ Μομ και δεν έχω παρά να δηλώσω άκρως ικανοποιημένος, τόσο από την ιστορία όσο και από τη γραφή, ενώ φυσικά είναι από τα βιβλία που προσφέρουν μπόλικη αναγνωστική απόλαυση σ'αυτούς που πραγματικά την επιζητούν, αλλά δίνουν και μια ευκαιρία στους σύγχρονους αναγνώστες, να έρθουν σε επαφή με μια άλλη εποχή, η οποία πλέον έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι λάτρης των ερωτικών ή ρομαντικών μυθιστορημάτων. Όμως, όταν είναι εξαίσια γραμμένα, όταν λένε αλήθειες, όταν σε ταξιδεύουν σε άλλα μέρη και άλλες εποχές, όταν σου παρουσιάζουν ωραία σχηματισμένους και ανθρώπινους χαρακτήρες με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες που έχει ο κάθε αληθινός άνθρωπος, πως γίνεται να μην τα απολαύσω τελικά; Φυσικά και θα τα απολαύσω. Και το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έχει όλα αυτά τα στοιχεία που ανέφερα. Με κράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ είναι ένα κοινωνικό δράμα με ρομαντικά στοιχεία. Βέβαια, πιθανότατα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ρομαντικό μυθιστόρημα. Θίγει σημαντικά ζητήματα των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και της ανθρώπινης ταυτότητας. Έχει και κάποιες ιδέες που ίσως φαίνονταν τολμηρές και προχωρημένες για την εποχή τους.

Φυσικά, η γραφή είναι εξαιρετική. Οι περιγραφές των τοπίων είναι μεν λιτές και χρησιμοποιούνται με φειδώ, όμως κατάφεραν να μου δημιουργήσουν εικόνες και να με μεταφέρουν σε άλλα, εξωτικά μέρη. Βασικό προτέρημα της γραφής είναι η παρουσίαση των χαρακτήρων και των συναισθημάτων τους (κυρίως της πρωταγωνίστριας), καθώς φυσικά και η παρουσίαση των σχέσεων μεταξύ τους. Οπωσδήποτε ο συγγραφέας κατάφερε να με κάνει να ενδιαφερθώ για την πρωταγωνίστρια και το δράμα της. Όσον αφορά την ατμόσφαιρα, θα έλεγα ότι είναι έντονα ρεαλιστική και κάπως μελαγχολική. Γενικά πρόκειται για ένα όμορφο μυθιστόρημα, το οποίο δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα. Κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά θα δω την ομότιτλη ταινία του 2006, ενώ μάλλον θα διαβάσω και άλλο βιβλίο του συγγραφέα.

9/10

Edited by Spark
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

1081045791_.thumb.jpg.a9f8dfd83f07dc98d04eb61307c3e785.jpg 1902998493_-Cover2.thumb.jpg.1767107ab6dcf86b6a7f3e444b6438c0.jpg 391823514_TheNarrowCorner.jpg.7b1569a8e83eebffd094f949ba4e07ba.jpg 549640330_TheNarrowCorner-Cover2.jpg.44d06ba9e8e5948de0fa9330725e5e95.jpg

Σε μια γωνιά της Γης (The Narrow Corner, 1932)

Δεύτερο βιβλίο του Γ. Σόμερσετ Μομ που διαβάζω, μετά το υπέροχο "Το βαμμένο πέπλο" που διάβασα τον Ιανουάριο του 2019 (υπέροχη και η ομότιτλη ταινία!), και δηλώνω ξανά ιδιαίτερα ευχαριστημένος, τόσο από την ιστορία και τη λιτή σκιαγράφηση των χαρακτήρων, όσο κυρίως από τη γραφή, την φοβερή ατμόσφαιρα και τη γενικότερη φιλοσοφική διάθεση του συγγραφέα μέσω κάποιων διαλόγων και σκέψεων. Βέβαια, οφείλω να πω ότι το "Το βαμμένο πέπλο" μου άρεσε λιγάκι παραπάνω, μιας και ήταν ίσως πιο στοχευμένο ως προς την πλοκή του, πάντως και τούτο εδώ με κράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος, με τις λίγες εξάρσεις στην πλοκή, έστω και αν πρόκειται για ένα βραδυφλεγές κοινωνικό δράμα με λίγο πάθος (προς το τέλος), διαδραματιζόμενο σε ένα εξωτικό μέρος. Απολαμβάνω τα κλασικά μυθιστορήματα, και δη αυτά που διαδραματίζονται σε εξωτικά τοπία, και το συγκεκριμένο είναι κατά τη γνώμη μου μαεστρικά γραμμένο, από έναν εξαιρετικά οξυδερκή και ποιοτικό συγγραφέα. Πραγματικά πιστεύω ότι ένα-δυο βιβλία του Γ. Σόμερσετ Μομ να διαβάσω ακόμα και θα μπει στη λίστα με τους αγαπημένους μου συγγραφείς.

8.5/10

Edited by Spark
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ (W. Somerset Maugham)
  • 8 months later...

Η Λίζα από το Λάμπεθ

Τον Ιανουάριο του 2019 διάβασα το υπέροχο "Το βαμμένο πέπλο" και τον Ιούλιο του 2021 το πάρα πολύ καλό "Σε μια γωνιά της Γης", οπότε τούτο το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν από σαράντα χρόνια στα ελληνικά από τις εκδόσεις Γαλαξία, αποτελεί την τρίτη μου επαφή με το έργο του μεγάλου αυτού συγγραφέα. Λοιπόν, το "Η Λίζα από το Λάμπεθ" είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Μομ, όταν ήταν ακόμα φοιτητής ιατρικής, οπότε μιλάμε για ένα πρωτόλειο έργο ενός μεγάλου συγγραφέα, με τις αρετές του αλλά και τις αναπόφευκτες ατέλειές του. Είναι ένα ζωντανό μυθιστόρημα, με την έννοια ότι σκιαγραφείται ουσιαστικά μια ολόκληρη γειτονιά του Λονδίνου των τελών του 19ου αιώνα, καθώς και η σύντομη ζωή μιας νεαρής εργάτριας εργοστασίου, της Λίζα Κεμπ, που ζει με την γερασμένη μητέρα της σε έναν φτωχικό δρόμο του φτωχικού Λάμπεθ, με τη Λίζα να είναι η χαριτωμένη και αξιολάτρευτη κοπέλα της Βερ Στριτ, μέχρι που γνωρίζει και δημιουργεί σχέση με έναν παντρεμένο, οπότε όλα αλλάζουν, με το τέλος να είναι αρκετά τραγικό... Τίποτα το φοβερό και το τρομερό, αλλά βρήκα αρκετά γλαφυρή την όλη αναπαράσταση της φτωχογειτονιάς του Λάμπεθ της Βικτωριανής περιόδου, βρήκα και τη γραφή αρκετά ωραία και ζωντανή, με το στιλ να είναι αρκετά διαφορετικό και λιγότερο ώριμο σε σχέση με τα άλλα δυο βιβλία του συγγραφέα που έχω διαβάσει. Γενικά μου άρεσε, αλλά δείχνει τα (πολλά) χρόνια του και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χαρακτηριστική στιγμή της συγγραφικής καριέρας του Μομ. Πάντως τα τέσσερα αστεράκια θα του τα βάλω, γιατί ήταν μια καλή ανάγνωση.

7.5/10

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..