Jump to content

ΣΑ #8 (Απαντήσεις και Σχολιασμοί)


Ιρμάντα

Recommended Posts

image.png.73938a1db867a40a170cb8fbcaf07599.png

Ξέρετε τι κάνουμε, χρυσά μου παιδάκια. Έχουμε διαβάσει το ζήτημα εδώ και ανεβάζουμε στο παρόν νήμα τις ασκήσεις μας.

Επαναλαμβάνω τα ήδη αναφερθέντα:

  • Δεν υπάρχει δεσμευτικό όριο λέξεων. Αν μία παράγραφος αρκεί για να αποδώσει το εναλλακτικό τέλος, μας είναι αρκετή. Αν έχετε διάθεση και χρόνο να ξαναγράψετε ολόκληρο το παραμύθι, επίσης επιτρέπεται.
  • Ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε το αρχικό ύφος του παραμυθιού. Γράψτε το εναλλακτικό σας τέλος με τρόπο που να είναι Πηνελόπη Δέλτα. Αυτό είναι ίσως και το πιο απαιτητικό κομμάτι της άσκησης. Μείνετε πιστοί στην αρχική ιστορία και παράλληλα μην προδώσετε τη δική σας φαντασία.
  • Ανεβάζετε εδώ τις απαντήσεις σας
  • ...όπου, επίσης, σχολιάζετε τους λοιπούς συμμετέχοντες
  • Η άσκηση θα κλείσει στις 10 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή.

Καλή επιτυχία, καλές φαντασίες, καλά ταξιδέματα!

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φωτιά θα πέσει να με κάψει με την ιεροσυλία που διαπράττω, αλλά είναι μόνο για χάρη της άσκησης. Ας μη γυρίζει στον τάφο της η κυρία Δέλτα ?

Νταξ, δηλαδή κι εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτό που έγραψα, αλλά οι κ****ες έπρεπε να καούν! Τώρα για το αν έχω παραμείνει στο ύφος, αυτό θα το αφήσω στην κρίση σας. Εγώ ξέρω ότι δεν είμαι.

sff.gr.docx

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Γιατί να αλλάξουμε τέτοιο τέλος; Το βρήκα απλά τέλειο!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ, έγραψα και το δικό μου τέλος. @TheReaper αν εσύ διαπράττεις ιεροσυλία, εγώ βλέπω να με επισκέπτεται το βράδυ το φάντασμα της Π. Σ. Δέλτα !

οι 3 βασιλοπούλος με εναλλακτικό τέλος.pdfFetching info...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Οφείλω να ομολογήσω πως με ιντρίγκαρε η τροπή σου. Μου ήρθε στο νου μια εικόνα 50 shades αλλά μετά κατενθουσιάστηκα. Νομίζω ότι γίναμε λίγο SJW που λένε και οι νεολαίοι!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εμένα θα κυνηγήσει πρώτη το φάντασμα. Δική μου η ανίερη ιδέα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Η άσκηση λήγει σε ένα μήνα περίπου. Θα μαζευτεί κι άλλος κόσμος. Ακόμη πιο τρομακτικό: θα δείτε και τη δική μου προσπάθεια.

Να δούμε λοιπόν πώς τα πάμε.

@John Ernst Thumbs up γιατί το λέει καρδούλα σου. Πήρες το παραμύθι και πραγματικά το έφερες τα πάνω κάτω, η δουλειά σου κινείται στα όρια του retold. Μία αγαπημένη τεχνική του retold είναι ο καλος να γίνεται κακός, η αγανάκτηση να ξεσπάει με τρόπους ευφάνταστους και δίκαιους και οι κακές μάγισσες, οι κακοί λύκοι, οι ζηλιάρες άσχημες αδελφές και τα δαιμονικά καλικατζαράκια να κατακτούν το δικό τους happily ever after. 

Εδώ το πέτυχες αυτό αλλάζοντας μονάχα το τέλος. Και με πολύ έξυπνο τρόπο. Και μολονότι το ύφος δεν απέχει διόλου από το παραμύθι της Δέλτα, που δεν ξέρω ποιον θα πρωτοκυνηγήσει, εκείνο που πραγματικά αναποδογύρισες είναι οι χαρακτήρες. Σε ένα πλαίσιο καθαρά χτισίματος χαρακτήρα θα μπορούσα να σου πω ότι δεν προφτάσαμε να βιώσουμε όλη την αγανάκτηση της Λυγερής, ώστε η τελευταία σκηνή να κορυφώσει ομοιόμορφα. Εφόσον όμως η άσκηση ορίζει ότι αλλάζουμε μόνο το τέλος, χαλάλι σου. Πραγματικά με εξέπληξες. Ευχάριστα. Αν σου έρθει καμία ακόμη έμπνευση για εναλλακτικό τέλος, πολύ θα χαρώ να τη διαβάσω.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@TheReaper  Μην σε στεναχωρήσω αλλά δεν είσαι όσο βλάσφημος ελπίζεις. Έχουμε εναλλακτικό τέλος αλλά χτισμένο εντελώς στο θεμέλιο της γυναικείας υποταγής, της αξίας της νοικοκυροσύνης και της χρήσης της γυναίκας ως καλλωπιστικού στοιχείου/ ψυχαγωγικού-αναπαρωγικού εργαλείου, που σε μεγάλο βαθμό διαπνέει το διήγημα και που, σαν νοοτροπία, ευθύνεται για την προσωπική δυστυχία της ίδιας της Δέλτα. Αν εξαιρέσουμε την άκυρη λέξη (το ατόπημα, δεν ξέρω βρε αγόρι, πολύ με χάλασε η λέξη ατόπημα) το διήγημα θα μπορούσε να ανήκει σε άνθρωπο πολύ παλιότερης αντίληψης, όπως το έπλασες. Η Δέλτα βέβαια ενδιαφερόταν να μιλήσει για τη θυσία, την θυσία της προσωπικής ευτυχίας και ικανοποίησης για χάρη της οικογενειακής συνοχής. Εσύ παράγεις έναν διδακτισμό (αν υποθέσουμε πως το παραμύθι είχε όπως το έγραψες εσύ, δηλαδή) που αφορά στο ποια αρετή είναι χρησιμότερη, τελικά, για τη γυναικεία ευτυχία. Η ομορφιά; Όχι, διότι γερνάμε. Η καλλιτεχνική δημιουργία; Όχι, γιατί έχει αξία μόνο όσο μπορούμε να την εξυπηρετήσουμε. Αν χάσουμε τη φωνή μας, ή την έμπνευσή μας, ή σπάσουμε το χέρι μας, κανείς δεν θα εκτιμήσει επάνω μας οτιδήποτε άλλο. Η νοικοκυροσύνη μας; Ίσως. Αποτελεί τουλάχιστον σταθερότερη αξία.

Μολονότι δηλαδή η Δέλτα προβάλει άλλο πρότυπο, ωστόσο η νοοτροπία παρουσιάζει μία συγγένεια, έστω και μόνο ως εξίσου παλαιών αρχών νοοτροπία. Από αυτή την άποψη η άσκηση είναι επιτυχημένη. Δεν ανατρέπεις διόλου, βέβαια. Ανασύρεις από μία σειρά παλιών και λανθασμένων εν πολλοίς διδαγμάτων ένα διαφορετικό δίδαγμα από αυτό της ιστορίας. Τι θα κάνει όμως η δόλια η Λυγερή όταν θα της καεί η πίτα, αναρωτιέμαι. Όταν θα τύχει να της σπάσει το χέρι, ή αν πάθει τενοντίτιδα και δυσκολεύεται να ανοίξει το φύλλο. Φαντάζομαι θα τη στείλουν στο γονιό της κι αυτή.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τόσο παρατηρήσεις όσο σκέψεις. Ή τροφή για σκέψη (και κουβέντα). Να ξεκαθαρίσουμε, δεν υποθέτω ότι ασπάζεσαι εσύ τέτοιες αντιλήψεις. Απλώς σκέφτομαι πώς το κατάφερες να πέσεις τόσο μα τόσο μέσα στο αξιακό πλαίσιο της εποχής.

Και δεν είσαι ανατρετικός. Ω πα πα. Με τίποτα. Ανατροπή, ναι, μας την έκανε ο Νίκος. (Ω @MadnJim που είσαι;;;;) Δεν ανατρέπεις, απλώς λες κάτι από αυτά που είχαν στο μυαλό τους αν όχι η ίδια η Δέλτα, πιθανώς οι άνθρωποι του περίγυρού της. Και που πιθανώς, με δαύτα την είχαν γαλουχήσει.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

Edited by Ιρμάντα
  • Like 2
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

αγαπητή Ειρήνη, η αλήθεια είναι ότι όντως είχα θέμα με την αλλαγή του χαρακτήρα της Λυγερής. δε φαίνεται καθόλου στην ιστορία κατά πόσο μπορεί να γίνει κακιά. η αλήθεια είναι ότι και στα πλαίσια του τέλους θα μπορούσα να το περάσω αυτό, το γεγονός ότι ζήλευε τις αδελφές της, αλλά δε μου ήρθε ο τρόπος. σκέφτηκα να μιλήσω με τη σκέψη της, αλλά θα περνούσα σε τριτοπρόσωπη περιγραφή από μεριάς της Λυγερής και θα άλλαζα την οπτική γωνία του κειμένου. το μόνο που μου βγήκε ήταν η κίνηση, αφού ξεροκατάπιε, ζήτησε να πάρει τη θέση των αδελφών της και να απολαύσει τα δικά τους προνόμια. το τι σκεφτόταν όταν ξεροκατάπιε, μόνο ο συγγραφέας το γνωρίζει.  

χαίρομαι που μου ζήτησες να γράψω κι άλλο, αλλά δεν το νομίζω. περιμένω και το δικό σου κείμενο

edit μου αρέσουν οι κακοί χαρακτήρες, θέλουν πολλή δουλειά, αλλά αξίζουν τον κόπο

Edited by John Ernst
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Τώρα στεναχωρήθηκα λίγο. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά σκέφτηκα να το πάω προς την κατεύθυνση του John Ernst, αλλά ακόμη κι εκεί θα το έπλαθα κάπως με ξαφνική εμφάνιση πλούτου, ότι δηλαδή ο Ερημόκαρδος ήταν λεφτάς και είχε ορδές στη διάθεσή του, αλλά έλεγε ότι είχε το πιο φτωχό βασίλειο για "ξεκάρφωμα".

Μετά σκέφτηκα να του δώσω τη δύναμη να κατακτήσει και να φτάσει μέχρι και το βασίλειο της Λυγερής, όπου ως κατακτητής θα έκανε σαν τους Βίκινγκς και θα έπαιρνε με το ζόρι τη Λυγερή από το σπίτι της. Και ίσως κάπου εκεί στο τέλος-τέλος, θα εμφάνιζα τις αδερφές της ως υπηρέτριες πλέον στο παλάτι της Λυγερής. Είπα να το κάνω πιο soft.

 

Ε, στο κάτω-κάτω, αν εκδοθεί θα το διαβάσουν και παιδιά! Μη τα φέρουμε σε επαφή με τόση βία! ?

Edit: όσο για το ατόπημα, δεν ήθελα να βάλω ξανά τη λέξη λάθος και δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι άλλο. Νιώθω σα να γράφω ξανά έκθεση στις πανελλήνιες...

Edited by TheReaper
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  On 2/6/2019 at 11:29 AM, Ιρμάντα said:

 (Ω @MadnJim που είσαι;;;;) 

Expand  

Always around, Ειρήνη. :)

Αν καταφέρω και βρω έστω και λίγο χρόνο μπορεί να προσπαθήσω κι εγώ. Δεν υπόσχομαι όμως, ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος μου ίσα που μου φτάνει πλέον για μερικό body recharge. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πρώτος στα μαθήματα και στη σκανταλιά

Τάξη χωρίς Σπύρο δεν έχει νοστιμιά...

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Με κάνεις και κοκκινίζω, Ειρήνη! :)

Ορίστε λοιπόν, άλλαξα μόνο το τέλος, αφού πρώτα εκνευρίστηκα πολύ με τον γέρο Βασιλιά και τις διακρίσεις του, από το σημείο που ο Ερημόκαρδος φεύγει απογοητευμένος από το μπαλκόνι της Λυγερής και μετά (χρησιμοποίησα πλάγια γραμματοσειρά για το δικό μου κομμάτι).

Έχω πολύ καιρό να γράψω κάτι και σ' ευχαριστώ Ειρήνη, ελπίζω να κατάφερα να παραμείνω στο ιδιαίτερο ύφος της Π.Δέλτα και να μη την δω στον ύπνο μου απόψε να με μαλώνει. :)

Τρεις βασιλοπούλες -Π.Δέλτα, διασκευή τέλους by MadnJim.pdfFetching info...

Δεν έχω διαβάσει ακόμη τις άλλες συμμετοχές, αλλά θα το κάνω σε πρώτη ευκαιρία οσονούπω και θα σας πω τις εντυπώσεις μου. :) 

Edited by MadnJim
  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σας διάβασα και μου άρεσε που είδα εντελώς διαφορετικά τελειώματα. Ειρήνη, περιμένω και το δικό σου, μην ξεχνιόμαστε, ε; ? :) 

Καταρχήν να πω πως μου έκανε εντύπωση ότι και οι δύο "τα βάλατε" με τις αδερφές της Λυγερής. Προσωπικά πιστεύω πως δεν έφταιγαν εκείνες για το κακομαθημένο του χαρακτήρα τους αλλά ο απαράδεκτος πατέρας τους που τις ξεχώριζε τόσο απροκάλυπτα.

Ανέστη, δεν θυμάμαι να έχω ξαναδιαβάσει κάτι δικό σου, φίλε μου, αλλά δεν βάζω και στοίχημα γιατί τελευταία η μνήμη μου είναι σαν παλιός σκληρός δίσκος, πολλά corrupted data. Μου άρεσε η προσέγγισή σου, διάλεξες έναν ήπιο τρόπο απόδοσης δικαιοσύνης βάζοντας ως τιμωρία των δύο αδερφάδων την αποτυχία τους και την ταπείνωσή τους, σε αντίθεση με την Λυγερή που ζει πια το δικό της happily ever after. Καλό, θέλησες να τονίσεις πως όλη η αξία τους ήταν εντελώς πλασματική κι ως εκ τούτου εύθραυστη, ενώ η πραγματική αξία βρίσκει τελικά τον δρόμο της όπως της πρέπει. Μου έλειψε όμως και η τιμωρία του πατέρα, αλλά και η κάποια δικαίωση της μάνας που έκανε τις ενστάσεις της (αδύναμες αλλά μιλάμε για μια άλλη εποχή) αλλά ποιος την άκουγε. Ζητούμενο της άσκησης ήταν και η διατήρηση του ύφους της Δέλτα και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερες. Συνολικά ωραία προσπάθεια, φίλε μου, ελπίζω η κερά Δασκάλα μας να σου βάλει καλό βαθμό. :) 

Νίκο, it's been some time, φίλε μου, my bad. Λοιπόν, επέλεξες την πιο hard core κατάληξη και ομολογώ πως σε κάθε άλλη περίπτωση θα γούσταρα τρελά. Όμως εδώ μιλάμε για παραμυθάκι με άλλα νοήματα και τόση βία -έστω και παρασκηνιακή- κάπου με ξένισε λιγάκι. Δεν το βρήκα ανατρεπτικό γιατί κι εγώ κάτι ανάλογο σκέφτηκα αρχικά εκνευρισμένος, αλλά κρατήθηκα ακριβώς γιατί δεν ήθελα να ξεφύγω από το παραμύθι και να περάσω στο φάντασι. Εννοείται πως ότι λέω είναι το πως φάνηκε σε μένα κι αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα και σωστό, μη ξεχνιόμαστε. Η γραφή σου, όπως για παράδειγμα η περιγραφή του υπογείου με τους θησαυρούς, παρότι ζωντανή με έβγαλε κάπως έξω από το κάπως πιο ποιητικό ύφος της Δέλτα. Εδώ είναι και η βασική μου ένσταση, μου φάνηκε πως σου ξέφυγε λιγάκι και το εν λόγω ύφος δεν ακολουθήθηκε όσο θα έπρεπε στα πλαίσια της άσκησης. Κι εσύ όπως κι ο Ανέστης επέλεξες να τιμωρήσεις τις αδερφές και να δικαιώσεις την Λυγερή αφήνοντας στην απ' έξω τον κύριο υπαίτιο κατ' εμέ, τον πατέρα τους. Επιπλέον, έδωσες μια άλλη, εντελώς διαφορετική υπόσταση στην καλόκαρδη ως τότε Λυγερή, γκρεμίζοντας όλα όσα εμένα τουλάχιστον με έκαναν να την συμπαθήσω και να την συμπονήσω. Ξαναδιάβασα το original ακριβώς για να σιγουρευτώ πως πουθενά δεν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια φθόνου εκ μέρους της απέναντι στις αδερφές της, οπότε όλη αυτή η εκδικητική απόλαυσή της στο τέλος μου χτύπησε κάπως παράταιρη και αυθαίρετη. Ίσως να έπρεπε να επέμβεις κι αλλού μέσα στο κείμενο στριμώχνοντας διακριτικά κάπου κάποια προοικονομία, κάτι που να δείχνει έστω ότι ενοχλείται από τις αδερφές της. Αλλά, ξαναλέω, κάπως έτσι ήταν και η δική μου πρώτη σκέψη, ματωμένη και βίαιη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, με πρωταρχικό στόχο όμως τον ανεκδιήγητο πατέρα, οπότε συνολικά όλα καλά. Α! Δεν είμαι σίγουρος αν ξέρω αν είναι λάθος ή σωστό αλλά εκείνο το "Πέρασε πολλής καιρός" μου έβγαλε το μάτι (νομίζω είναι "Πέρασε πολύς καιρός", διορθώστε με παρακαλώ αν κάνω λάθος για να το ξέρω κι εγώ στα σίγουρα). :) 

Cheers! ? :) 

Edited by MadnJim
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@MadnJim αφού κάνουμε που κάνουμε την επέμβαση σε ένα πανέμορφο κείμενο της Π.Σ. Δέλτα, είπα να το απολαύσω κι έγραψα ό,τι μου βγήκε καλύτερο. εξάλλου πήρε η Ειρήνη όλη την ευθύνη (η αλήθεια είναι ότι κανένα φάντασμα δε με έχει επισκεφθεί ακόμα) Για το χαρακτήρα της Λυγερής έχω μιλήσει νωρίτερα. για το "πολλής καιρός" έχεις δίκιο.

στο κείμενό σου τώρα. θα έλεγα ότι η γλώσσα σου, που είναι το ζητούμενο, έχει κουμπώσει καλά με το αυθεντικό κείμενο, με λίγες εξαιρέσεις που δείχνουν το δικό σου ύφος, όπως η περιγραφή του στρατού που παρατάσσεται, το οποίο βρήκα ξένο με τη γλώσσα του κειμένου, αλλά συνάμα και την καλύτερη στιγμή του κειμένου σου. πολύ ενδιαφέρουσα η όλη προσέγγισή σου, είδες έναν Κρέοντα μέσα στο κείμενο ή ένα βασιλιά Ληρ και είπες να τον τιμωρήσεις. βέβαια, όσο κι αν προσπαθήσουμε, κανείς δεν πιστεύω να γράψει κάτι το αξιοσημείωτο σε σχέση με το αυθεντικό κείμενο.  

@TheReaper θεωρώ ότι ανταποκρίθηκες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στο ζητούμενο της άσκησης που είναι να διατηρήσουμε το ίδιο ύφος, με λιγοστές λέξεις που ξέφυγαν. έχεις δίκιο, είναι σαν να γράφουμε πανελλήνιες. η συγγραφή και η φιλολογία που την εξετάζει είναι πράγματα αλληλένδετα και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ως προς τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε (συγγραφείς όπως η Πηνελόπη Δέλτα έπρεπε εκτός από το να γράψουν όμορφα κείμενα, να δημιουργήσουν τη γλώσσα από το μηδέν, καθώς στην εποχή τους υπήρχε το γλωσσικό ζήτημα. εμείς που κοντεύουμε το συγκεκριμένο να το ξεχάσουμε ως ζήτημα, οφείλουμε να κρατήσουμε την παράδοση αυτών των συγγραφέων και να είμαστε πολύ προσεχτικοί με τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε). ως προς την πλοκή επικεντρώθηκες στην αντίθεση ανάμεσα στις αδελφές κι έδωσες ένα τέλος ανάλογο αναποδογυρίζοντας την ιστορία. μου άρεσε που χρησιμοποίησες τις αρετές ως κλειδιά για την πλοκή σου. δε με εξέπληξε σαν τέλος, αλλά θεωρώ ότι ανταποκρίθηκε στην άσκηση

Edited by John Ernst
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Α! ξέχασα να πω. ξεκίνησα καινούρια νουβέλα. έχει τίτλο "το φάντασμα της Π.Σ.Δέλτα εκδικείται"

 

  • Thanks 1
  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Την έκανα κι εγώ, που λέτε, την άσκηση, αλλά συνιστώ να το πάρετε από την αρχή γιατί έχω κάνει μικροαλλαγές και πριν την εισαγωγή της βασικής αλλαγής.

 

  Reveal hidden contents

 

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

@elgalla δεν ξέρω κατά πόσο είσαι μέσα στην άσκηση. πήρες το κείμενο, το έφτιαξες ολότελα δικό σου και μου άρεσε. ήταν ένα κείμενο στρωτό, με πλοκή ιδιαίτερη, με πολλά σχήματα λόγου, με το λόγο που μας έχεις συνηθίσει. θα έλεγα ότι ήταν ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα. η Λυγερή είναι ένας εντελώς νέος χαρακτήρας, δυναμική, έντονη προσωπικότητα, πατάει πόδι. δεν ξέρω αν σαν χαρακτήρας ταιριάζει στην εποχή που παραπέμπεις, καθώς η θέση της γυναίκας τότε ήταν συγκεκριμένη, αλλά μου θύμισε κάποιους χαρακτήρες που γνωρίζω γύρω μου και μου φάνηκε πολύ οικείος. ήθελες να τονίσεις αυτό το χαρακτήρα και το κατάφερες, επισκιάζοντας επίτηδες όλους τους άλλους χαρακτήρες, ακόμα και τον πατέρα που προσπαθεί να επιβάλλει σαν κλασικός πατέρας φαμίλιας τη βούλησή του στους άλλους. στις λεπτομέρειες καταλαβαίνεις και μόνη σου ότι σε πολλά σημεία το κείμενο τρέχει, θέλει λίγη περισσότερη περιγραφή

ΥΓ δεν ξέρω τι θέμα έχεις με το πάνισμα του φούρνου, πρέπει να είναι κάτι συναρπαστικό σαν διαδικασία...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  On 2/11/2019 at 8:25 AM, John Ernst said:

Α! ξέχασα να πω. ξεκίνησα καινούρια νουβέλα. έχει τίτλο "το φάντασμα της Π.Σ.Δέλτα εκδικείται"

 

Expand  

Το ξέρεις ότι ελπίζω να το εννοείς ε;

Link to comment
Share on other sites

@MadnJim & @elgalla δεν σας παραμελώ, θα σας σχολιάσω το βράδυ. Και θα σκαρώσω κι εγώ κάτι πολύ τρομαχτικό, έννοια σας...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  On 2/11/2019 at 11:29 AM, John Ernst said:

@elgalla

ΥΓ δεν ξέρω τι θέμα έχεις με το πάνισμα του φούρνου, πρέπει να είναι κάτι συναρπαστικό σαν διαδικασία...

Expand  

Είναι απλώς κάτι που το έχω βρει πολύ συχνά σε λαϊκά παραμύθια!

Όσον αφορά τις περιγραφές, δεν ξέρω αν θα τις ήθελα περισσότερες γιατί είναι παραμύθι και όχι διήγημα - ούτε το original είναι τόσο σούπερ περιγραφικό.

Τώρα για το εντός άσκησης ναι, κι εγώ δεν ξέρω κατά πόσο είμαι. Όπως διάβασα εγώ το παραμύθι της Δέλτα, δύο ήταν τα κομβικά σημεία: ένα, η εξαφάνιση της πρώτης αδελφής, όπου αμέσως σκέφτηκα απαγωγή, και, δύο, το αν θα ακολουθήσει το βασιλόπουλο η Λυγερή ή όχι. Προτίμησα να πιάσω το πρώτο σημείο και να αλλάξω την ιστορία από εκεί, γιατί αυτό θα μου επέτρεπε να πω τα πράγματα που ήθελα εγώ κι όχι τα πράγματα που ήθελε η Δέλτα.

Το οποίο με φέρνει και στο θέμα του ύφους, που νομίζω είναι το πραγματικό ζητούμενο της άσκησης. Να διατηρήσεις το ύφος (δηλαδή γλωσσικά και εκφραστικά να μην πολυφαίνεται ότι έχει επέμβει δεύτερος άνθρωπος στο κείμενο), αλλά όχι απαραίτητα τις πεποιθήσεις της εποχής της Δέλτα.

Βέβαια, όπως είπα, κι εγώ δεν είμαι σίγουρη αν είμαι εντός ή εκτός, αλλά σίγουρα εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ανάγνωση. :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

@MadnJim

Στα σύνορα του φτωχού του βασιλείου τρανό ασκέρι είχε μαζωχτεί και στην κορφή του τού κόσμου το ομορφότερο βασιλόπουλο με την Μαυρομάτα στο πλευρό του πιο όμορφη από ποτέ με τα μαργαριτάρια στα ολόμαυρα μαλλιά της να λάμπουν πιότερο κι από τον ήλιο. Κάτι λείπει εδώ, δυο κόμματα σίγουρα. Ίσως και ένα ρήμα. (Με τη Μαυρομάτα να στέκει, ας πούμε. Στα σύνορα του φτωχού του βασιλείου τρανό ασκέρι είχε μαζωχτεί, και στην κορφή του, τού κόσμου το ομορφότερο βασιλόπουλο με την Μαυρομάτα να στέκει στο πλευρό του, πιο όμορφη από ποτέ, με τα μαργαριτάρια στα ολόμαυρα μαλλιά της να λάμπουν πιότερο κι από τον ήλιο. Ή να το έσπαγες σε δύο προτάσεις. Άλλα τέτοια, κάπου λες το γέρο Βασιλιάς, αν θυμάμαι, έχεις μερικά μικρά -μικρούτσικα λαθάκια αλλά θεωρώ ότι είναι απροσεξία (μασούσες τσίχλα την ώρα του μαθήματος κατά τα γνωστά).

Ύφος. Φίλε, το πέτυχες. Θα μπορούσε να είναι Δέλτα. Και όχι μόνο αυτό, το τέλος που επέλεξες θα μπορούσε και εκείνη να το έχει σκεφτεί, αν ο σκοπός της δεν ήταν να μας μιλήσει για την έννοια της θυσίας της προσωπικής ευτυχίας για χάρη της οικογενειακής συνοχής. Μιλάς για γενναιότητα, την αξία της νοικοκυροσύνης (φυσικά) και η θυσία της Λυγερής εξακολουθεί να υφίσταται. Η Λυγερή δεν προδίδει τον πατέρα της, τον προδίδει η καρδιά του. Με άλλα λόγια η Λυγερή μένει πιστή στον αρχικό χαρακτήρα. Και όλοι οι χαρακτήρες δηλαδή. Απλώς ο τρόπος που τους διαχειρίζεσαι είναι πιο αισιόδοξος. Μου άρεσε πραγματικά η εικόνα με τις ολόχρυσες αρματωσιές που ντύνουν το λόφο και τις σκοτεινιάζουν οι μαύρες φορεσιές του αντίπαλου στρατού.

Νομίζω πέτυχες την άσκηση. Είχε το ύφος, είχε το πνεύμα, ήταν Π.Σ. Δέλτα αλλά και πάλι όχι. Ήταν ό,τι θα έγραφε εκείνη σε μία πιο ευτυχισμένη φάση της ζωής της.

Φέρε μου τον έλεγχο να σου βάλω άριστα.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@elgalla Αυτή η ιστορία μου άρεσε πάαααααρα μα πάρα πολύ!!!

(Παρένθεση: σε πρώτη φάση το παλάτι που θα της φτιάσει της Ξανθομαλλούσας ο ακαμάτης γαμπρός είναι μαρμαρένιο, σε δεύτερη η Λυγερή αναζητά ένα μαλαματένιο παλάτι. Κλείνει η παρένθεση).

Πέρα από το γεγονός ότι η ιστορία μου άρεσε πολύ, όπως ήδη είπα, έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα και ένα (μικρό) μειονέκτημα. Είναι καλογραμμένη, και μάλιστα με γλώσσα του παραμυθιού και του καιρού, είναι γραμμένη δηλαδή ιδανικά. Από κει και πέρα δεν νομίζω οι ιδέες σου να έχουν την παραμικρή σχέση με ό,τι θα έστεκε εκείνη την εποχή, και μάλιστα από τη συγκεκριμένη συγγραφέα. Δηλαδή αν μπορούσε να διαβάσει αυτή την ιστορία, τι να σου πω. Ή που θα της άνοιγες τα μάτια ή που θα της ερχόταν συγκοπή (πολύ φοβάμαι το δεύτερο θα συνέβαινε). Αντρικά ρούχα; Ατιμάστηκε η Ξανθομαλλούσα; Στη μάισσα η Μαυρομάτα; Ουδεπόποτε. (Οκ ίσως η μάισσα να ήταν πιο ανεκτή. Εξάλλου οι μάγισσες και τα ξόρκια τους έχουν πάντα μια αναμάρτητη θέση στα παραμύθια). Αλλά το ζήτημα της τιμής της βασιλοπούλας, μολονότι της εποχής (η τιμή, τιμή δεν έχει και τα λοιπά) δεν νομίζω να είχε θέση σε παραμύθι. Τα βασιλόπουλα έχουν τιμή, είναι αδύνατον να μην έχουν τιμή, άλογο ή στέμμα (έστω και τσίγκινο.) Δεν είναι διόλου καλό παράδειγμα μία βασιλοπούλα να ατιμάζεται. Επίσης η αντίδραση της Λυγερής, ότι είναι δικιά του η ατιμία. Πώς; Εντελώς αντίθετο με το πνεύμα του αρχικού παραμυθιού. Πώς να το σκεφτεί αυτό μια κοπέλα μεγαλωμένη σε τέτοιο περιβάλλον; Πώς να φτάσει εκεί ο νους της; Το δε ξέσπασμα της Λυγερής που πολύ σοφά και εμπνευσμένα εστιάζει στα ονόματα των κοριτσιών -αυτό ειδικά, με τίποτα. Εξάλλου στα παραμύθια οι ήρωες έχουν συχνά ενδεικτικά ονόματα. Μέχρι και ο Καημένος Κακομοίρογλου, μπαρδόν ο Ερημόκαρδος, έχει όνομα ανάλογο. Ο Μακρυκάνης, ο Καλόκαρδος, ο Prince Charming και τα παρόμοια. Θίγεις δηλαδή ζητήματα εκτός νοοτροπίας της Δέλτα. Πιθανώς και εκτός εποχής. Αλλά το κάνεις με γλώσσα εποχής. Απολαυστικότατο!

Το μυαλό εδώ έχει πάρει στροφές που θα ήταν αδύνατον, ή πάντως εξαιρετικά δύσκολο, να πάρει το μυαλό μιας γυναίκας σαν την Πηνελόπη Δέλτα. Οι ιδέες σου θα φαίνονταν ούτε καν ανατρεπτικές, αλλά εντελώς ουρανοκατέβατες. Αν με ρωτάς αν πέτυχες την άσκηση, ειλικρινά δεν ξέρω. Κατά κάποιον τρόπο την πέτυχες στο εκατό τοις εκατό. Από την άλλη απέτυχες, δίνοντάς μας ένα ενδιαφέρον πείραμα που, αν το είχε γράψει η καημένη Πηνελόπη, θα είχε κάνει το γερο Μπενάκη να κρεμαστεί. Και τον Δέλτα επίσης.

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και για το πολύ όμορφο διήγημα που μας χάρισες!

 

(Παρένθεση: Στο τέλος το κάνεις και εσύ αυτό με τα ονόματα, αλλά βέβαια με άλλες ποιότητες, ο Καλόκαρδος και η Συνετή. Σαν τον Συνετό και τη Γνώση από το Παραμύθι Χωρίς Όνομα. Κλείνει η παρένθεση).

 

Edited by Ιρμάντα
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Επίτηδες ήταν αυτό γιατί ήθελα να το συνδέσω με το παραμύθι χωρίς όνομα. 

Τωρα, εντάξει, δεν ξέρω παιδιά. Εμείς ζούμε στο 2019 και ελπίζω ότι δεν ασπαζομαστε τις αξίες που προωθεί αυτό το παραμύθι. Δηλαδη αν γράφαμε ένα εναλλακτικό τέλος στον Δράκουλα θα έπρεπε να διατηρήσουμε τον μισογυνισμο του, ας πούμε; Δεν είμαι πολύ σίγουρη. Το ότι η Δέλτα είχε αυτές τις αξίες δεν σημαίνει ότι τις είχαν όλες. Ή μήπως ξεχνάμε τις γυναίκες που πολέμησαν στην Επανάσταση, ας πούμε; 

In any case, προβληματιζομαι γιατι κι εγώ δεν είμαι βέβαιη ότι είμαι εντός, αλλά απο την άλλη δεν είμαι βέβαιη και ποιο ήταν εν τέλει το ζητούμενο. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..