Jump to content
BladeRunner

Άγιοι Τίποτα - Κωνσταντίνος Κέλλης

Recommended Posts

BladeRunner

535905624_.jpg.dff4a7313792767b1a45b6d502ef7924.jpg

Τίτλος: Άγιοι Τίποτα
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Κέλλης
Εκδόσεις: Bell
Σελίδες: 440
Έτος έκδοσης: 2019

Quote

 

«Ονειρεύεσαι τους νεκρούς, αγάπη μου;»
«Τους βλέπω μπροστά μου, μαμά».

Σ' ένα παλιό αρχοντικό της Ξάνθης, η Ηλιάνα Αχτάρη φροντίζει την ετοιμοθάνατη μάνα της. Σε μια καφετέρια της Κομοτηνής, ο Στέφανος Αργυρίου νιώθει την ένταση ενός ανεκπλήρωτου έρωτα.

Δύο άνθρωποι διαφορετικοί που θα συναντηθούν στο βαγόνι ενός άδειου τραίνου και θα βυθιστούν σ' έναν εφιάλτη που μυρίζει λιβάνι, χιόνι και αίμα.

Ένα αλλόκοσμο μέρος τους καλεί, ψηλά στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας. Ένα μέρος αρχαίο, όπου τα κεριά καίνε μπροστά από Αγίους δίχως ονόματα και πρόσωπα. Ένα μέρος όπου ο Θάνατος περιδιαβαίνει με ανοιχτά σαγόνια.

Η ελληνική επαρχία γίνεται ο καμβάς για ένα μυθιστόρημα λαογραφικού τρόμου και φαντασίας που θα σας συναρπάσει. Μια ιστορία απώλειας και αγάπης, ένα βιβλίο για το θάνατο και τη ζωή μαζί, από τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ «Η σκιά στο σπίτι» και «Νεκρή γραμμή».

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
BladeRunner

Πολλοί βιβλιοφάγοι έχουν στη λίστα τους κάποιους συγκεκριμένους εν ζωή συγγραφείς, από τους οποίους περιμένουν κάθε φορά με ανυπομονησία να γράψουν ένα καινούργιο βιβλίο (μυθιστόρημα ή συλλογή διηγημάτων), φυσικά όσο γίνεται σε πιο γρήγορους ρυθμούς (π.χ. ένα βιβλίο το χρόνο). Στην περίπτωση μου, αυτό ισχύει για τρεις-τέσσερις συγγραφείς που γράφουν σε σταθερό ρυθμό, και ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Κωνσταντίνος. Το περίμενα πολύ καιρό αυτό το βιβλίο (για την ακρίβεια από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2016, που διάβασα το τρομερό "Η σκιά στο σπίτι"), οπότε ήταν αναμενόμενο να το αγοράσω την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του και να το πιάσω άμεσα στα χέρια μου.

Λοιπόν, δεν έχω παρά να δηλώσω για ακόμη μια φορά ιδιαίτερα ικανοποιημένος, τόσο από την ιστορία, όσο κυρίως από τη γραφή και την όλη ατμόσφαιρα του βιβλίου. Βέβαια, δεν είμαι και ο πλέον αντικειμενικός κριτής όσον αφορά τα βιβλία του Κωνσταντίνου, μιας και σαν συγγραφέας τρόμου μου αρέσει πάρα πολύ, όμως προσπαθώ πάντα να βλέπω τα πράγματα όσο γίνεται πιο αντικειμενικά. Άλλωστε, αυτό που θέλω πάντα, είναι να διαβάζω ωραίες και καλογραμμένες ιστορίες, ανεξάρτητα από το ποιος τις γράφει. Και, αντικειμενικά, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ δυνατό και συναρπαστικό μυθιστόρημα τρόμου, με υπέροχη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Το βιβλίο διαθέτει όλα αυτά τα καλούδια που μας έχει συνηθίσει ο Κωνσταντίνος, καθώς επίσης και όλα αυτά τα καλούδια που οφείλει να έχει ένα μυθιστόρημα τρόμου της προκοπής: Σκοτεινή ατμόσφαιρα, ανατριχιαστικές σκηνές που κόβουν την ανάσα, δυνατές εικόνες και έντονα συναισθήματα, και φυσικά καλοσχηματισμένους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, οι οποίοι θα αγγίξουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους αναγνώστες. Και, βέβαια, ένα μυθιστόρημα τρόμου της προκοπής οφείλει να είναι καλογραμμένο και εθιστικό, κάτι που ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση: Νομίζω πως το δυνατό "χαρτί" του Κωνσταντίνου, πέρα από τις ιδέες, είναι κατά κύριο λόγο η γραφή, ο τρόπος που καθηλώνει τον αναγνώστη με τις περιγραφές των τοπίων και των σκηνικών, η υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιουργεί κάθε φορά, το βάθος που δίνει στους χαρακτήρες του.

Το βιβλίο μπορεί και να μην είναι άριστο. Κάποιος μπορεί να συναντήσει αδυναμίες ή ασάφειες στην πλοκή, ανάλογα με την οπτική που έχει σαν αναγνώστης. Όμως εγώ δεν μπαίνω στη διαδικασία να ψειρίσω τα πάντα για να βρω ατέλειες, γιατί σαν ιστορία τρόμου/σκοτεινής φαντασίας με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Με καθήλωσε για πολλές ώρες, μου χάρισε εικόνες και συναισθήματα, με ταξίδεψε σε έναν κόσμο ανατριχιαστικό μα ενδιαφέρων, και αυτό μου αρκεί. Εννιά στα δέκα, λοιπόν, που γίνονται πέντε αστεράκια στο Goodreads. 

Υ.Γ. 1. Περιττό να πω ότι ήδη ανυπομονώ να διαβάσω το επόμενο βιβλίο του Κωνσταντίνου :) 
Υ.Γ. 2. Εξαιρετική η έκδοση, με πολύ προσεγμένη επιμέλεια και ωραίο εξώφυλλο.

9/10
 

Edited by BladeRunner
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..