Jump to content

CW100-2-Creative Writing Fundamentals


Ιρμάντα
 Share

Recommended Posts

image.png.b154b57dc4bb553293c8e8c7383cf34b.png2016...Οι Συγγραφικές Ασκήσεις (ΣΑ) ξεκινούν στο SFF.gr. Τρία χρόνια, εννέα ζητήματα και δεκάδες συμμετοχές αργότερα, το e-learning είναι πλέον η νέα δραστηριότητα της κοινότητάς μας.

Φίλες και φίλοι

Ένα περίπου χρόνο πριν το e-learning του SFF.gr είχε ξεκινήσει δοκιμαστικά με δύο διαδικτυακά μαθήματα. Το ένα (MC1-1:How to review a short story) αφορούσε στη χρησιμότητα κριτικής διηγημάτων και το άλλο (CW100-2-Creative Writing Fundamentals) σε βασικές αρχές δημιουργικής γραφής. Από τότε έγιναν παρατηρήσεις, παρεμβάσεις και αρκετές διορθώσεις στα τεχνικά κυρίως μέρη του μαθήματος. Σας ενημερώνουμε πως από Δευτέρα 11 Νοεμβρίου το μάθημα δημιουργικής γραφής (CW100-2) τρέχει εκ νέου στο φόρουμ μας. Το μάθημα διαρκεί οκτώ εβδομάδες και απευθύνεται σε επίδοξους συγγραφείς εντός και εκτός της κοινότητάς μας.

Ελπίζουμε να απολαύσετε την περιήγησή σας στην πλατφόρμα μας. Μπορείτε να εγγραφείτε κάνοντας λογαριασμό ή μέσω Facebook. Ακολουθεί πρόγραμμα με την αναλυτική ύλη του μαθήματος.

 

 

 CW100-2-Creative Writing Fundamentals

Εβδομάδα Πρώτη. Ξεκινώντας να γράφουμε. Διερεύνηση στις διαφορές των εννοιών ιστορία, αφήγηση, πλοκή, και των κινήτρων ή ερεθισμάτων ενός συγγραφέα.

 

Εβδομάδα Δεύτερη. Show vs Tell. Μία από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες στο χώρο της συγγραφής είναι το δύσμοιρο tell. Οι αρχάριοι συγγραφείς αποθαρρύνονται και παραπλανούνται ως προς αυτό. Στη δεύτερη εβδομάδα των μαθημάτων, ο μαθητής θα δει πώς μπορεί να συγκεράσει το tell με το show προκειμένου να δομήσει ένα σφιχτοδεμένο και ισορροπημένο κείμενο.

 

Εβδομάδα Τρίτη. Dramatis Personae. Ο μαθητής εισάγεται στην κατασκευή χαρακτήρων. Μαθαίνει ποιες διαφορές έχει ο αληθινός από τον μυθιστορηματικό άνθρωπο και μελετάται η έννοια της εγγύτητας, το πώς μπορεί δηλαδή ο μυθιστορηματικός άνθρωπος να μιλήσει στην καρδιά μας πιο ατόφια και πιο άμεσα από τον αληθινό.

 

Εβδομάδα Τέταρτη. Εισάγοντας τον κάθε χαρακτήρα. Ο μαθητής διδάσκεται τις τεχνικές εισαγωγής ενός χαρακτήρα στην δράση, αντλώντας από παραδείγματα κλασικής και όχι μόνο λογοτεχνίας.

 

Εβδομάδα Πέμπτη. Μηχανισμός γραφής διαλόγου. Ο μαθητής μαθαίνει τεχνικές συγγραφής διαλόγου και επίσης διδάσκεται πώς να καθιστά τον διάλογό του φορέα της δράσης, χωρίς να γίνεται ο λόγος αφύσικος ή κουραστικός. Εξετάζεται το ζήτημα της φυσικότητας των διαλόγων σε σχέση με το περιβάλλον του έργου, την κοινωνική τάξη των χαρακτήρων, την μόρφωσή τους, την ψυχολογική τους κατάσταση κ.λπ..

 

Εβδομάδα Έκτη. Ο μαθητής διδάσκεται τα εννέα είδη πλοκής και εισάγεται στην έννοια και τις τεχνικές της ανατροπής.

 

Εβδομάδα Έβδομη. Ο μαθητής εισάγεται στις έννοιες της αντισυμβατικής πλοκής, της κορύφωσης χωρίς αριστοτελική κάθαρση, του εσωτερικού μονολόγου (stream of consciousness). Χρησιμοποιούνται παραδείγματα από την κλασική λογοτεχνία.

 

Εβδομάδα Όγδοη. Συμπληρωματικές ασκήσεις δημιουργικής γραφής.

 

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • RObiN-HoOD changed the title to CW100-2-Creative Writing Fundamentals
  • Ιρμάντα pinned this topic
  • Management

Αν δεν έχεις προηγούμενο λογαριασμό στη πλατφόρμα τότε ναι.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τότε μπορεί κάποιος να μου πει τι βλακεία έχω κάνει κ όταν πάω να δημιουργήσω νέο λογαριασμό μου λέει ότι το υπάρχον μειλ έχει ήδη λογαριασμό;

Link to comment
Share on other sites

Κάποια βλακεία έχω κάνει αλλά δεν ξέρω ποια. Προχθές μπήκα μέσω φεισμπουκ.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, RObiN-HoOD said:

Μπαίνεις με τον τρόπο που πρωτογράφτηκες και μόνο.

Ε, δηλαδή; Ίσως να έκανα βλακεία κ να γράφτηκα κ με 2 τρόπους στην πλατφόρμα. Αλλά στο μάθημα γράφτηκα μέσω φεισμπουκ. Χθες μπήκα κ διάβασα θεωρία μαθήματος μέσω φεισμπουκ. Λογικά δε μπορώ να συνεχίσω έτσι; Γιατί πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω τι λάθος έχω κάνει με τον άλλο τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

  • Management

Με facebook login γράφτηκες στην πλατφόρμα, με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσεις.να κάνεις login. Είναι τώρα πιο ξεκάθαρο;

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, RObiN-HoOD said:

Με facebook login γράφτηκες στην πλατφόρμα, με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσεις.να κάνεις login. Είναι τώρα πιο ξεκάθαρο;

Ναι, ευχαριστώ!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Ιρμάντα unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..