Jump to content

Εκείνοι που επιστρέφουν - Αγνή Σιούλα/Γιώργος Γιώτσας


Spyrex
 Share

Recommended Posts

44078162.jpg.e9ed0d229d990a7aacd6cc2435f31f10.jpg

Η κριτική μου, όπως την έγραψα στο goodreads:

Λοιπόν, το βιβλίο έτρεξα να το αγοράσω όταν κυκλοφόρησε. Μου άρεσε θεωρητικά η συνεργασία του Γιώργου με την Αγνή. Τον Γιώργο τον έχω ξαναδιαβάσει (τις δύο πολύ ωραίες συλλογές ιστοριών του). Για την Αγνή ξέρω μόνο ότι κάποτε μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον το "Έρχονται με την ομίχλη". 

Για να πω την αλήθεια, με το βιβλίο δεν ξετρελάθηκα. Πρόκειται για μια συλλογή ιστοριών με θέμα τους βρικόλακες στην Ελλάδα. Οι δύο συγγραφείς γνωρίζουν πολλά για τους μύθους που περιβάλλουν τα βαμπίρ στη χώρα μας. Το θέμα μου είναι ότι η εκτέλεση δεν με άφησε σε όλες τις περιπτώσεις ικανοποιημένο. Αναλυτικότερα:

Κάθε ένας πετάει κι από ένα ασημένιο φεγγάρι: Αυτή η ιστορία είναι μία από τις δύο αγαπημένες μου της συλλογής. Εξεπλάγην με το πόσο εξελίσσεται ο Γιώργος από βιβλίο σε βιβλίο. Το γράψιμό του έχει συνοχή, ο λόγος ρέει, οι σελίδες γυρνούν αυτόματα. Ο Γιώργος στα καλύτερά του. 

Το δώρο και η Καταδίκη: Αυτή η ιστορία μαζί με την πρώτη είναι οι δύο αγαπημένες μου της συλλογής. Πολύ ωραία προσέγγιση του βαμπιρικού φαινομένου, τρομακτικές εικόνες, ωραίο χτίσιμο χαρακτήρων. Έμεινα αρκετά ικανοποιημένος με την πρώτη μου επαφή με την Αγνή. 

Ομίχλη στη Νιβέστα: Πολύ ωραία ιδέα και ιστορία, κατά τη γνώμη μου, όμως, όχι τόσο καλά εκτελεσμένη. Λέξεις όπως "φλοκάτη", "αχλή", αποτυπωμένες σε ένα e-mail από μία κοπέλα που στέλνει ερωτικό μήνυμα στον εραστή της με "ξίνισαν" λίγο. Επίσης, υπήρχαν κάποια χαρακτηριστικά στους χαρακτήρες που, εν τέλει, δεν έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο διήγημα π.χ. (view spoiler) . Κατά τα άλλα ήταν μια ευχάριστη και ωραία ιστορία. 

Άνω Τελώνια: Άλλη μια συμπαθητική ιστορία με ωραίες περιγραφές και ωραία ατμόσφαιρα. Πέρασα ευχάριστα. 

Μια Παλιά Ιστορία: Πολύ ωραία ιδέα από το Γιώργο, αλλά θα πω αυτό που είπα και πριν. Δεν εντυπωσιάστηκα από την εκτέλεση. (view spoiler)Πέρα από αυτά πέρασα κι εδώ ευχάριστα, τη διάβασα εύκολα και γρήγορα. 

Ονειροτόκος: Για άλλη μια φορά έμεινα ικανοποιημένος από την ιστορία της Αγνής. Ωραίο χτίσιμο χαρακτήρων, ωραίες εικόνες και μια ιστορία δυνατή που προκαλεί ποικίλα συναισθήματα κατά την ανάγνωση. 

Ο γυρισμός του Ορέστη: Κι έρχεται αυτή η ιστορία να με προσγειώσει δυσάρεστα. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι κουράστηκα κάπως από τις αλλεπάλληλες ιστορίες για βαμπίρ. Ίσως, επίσης, οι προηγούμενες ιστορίες να με είχαν προϊδεάσει για το πώς θα εξελισσόταν η ιστορία. Έτσι, ήδη από τις πρώτες σελίδες είχα χάσει το ενδιαφέρον μου. Η ιστορία μέχρι τη μέση μού θύμησε αρκετά την ιστορία της Αγνής "Ονειροτόκος". Αυτά που διάβαζα ένιωσα ότι τα είχα ξαναδιαβάσει. Δεν με χάλασε καθόλου ότι αυτή η ιστορία γράφτηκε σε συνεργασία των δύο. Αντιθέτως, αρκετές φορές ένιωσα πως η συνεργασία τους θα μπορούσε να είχε βγάλει κάτι πολύ καλύτερο. Είναι πολύ ωραία γραμμένη η ιστορία. Αλλά μέχρι εκεί. 

Γενικά, ένιωσα ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο ορισμένες γνώσεις των συγγραφέων για τους ελληνικούς μύθους για τα βαμπίρ. Κάποιες φορές ένιωσα, επίσης, πως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των βαμπίρ (που παρεμπιπτόντως, πρώτη φορά συνάντησα εδώ, κι αυτό ήταν πολύ ευχάριστο) επαναλαμβάνονταν, σαν να είχαν στερέψει οι ιδέες. Είμαι σίγουρος ότι αν άφηναν τη φαντασία τους εντελώς ελεύθερη και δεν επρόκειτο για ιστορίες αποκλειστικά αφιερωμένες σε βαμπίρ, θα είχε προκύψει κάτι που προσωπικά θα με άφηνε περισσότερο ικανοποιημένο και ψυχαγωγημένο. Γενικά, είναι ένα ωραίο βιβλίο, που θα χαρίσει όμορφες στιγμές σε όλους του λάτρεις του φανταστικού. Τα σημειώματα αμφότερων στο τέλος του βιβλίου με συγκίνησαν ιδιαίτερα. Συγχαρητήρια και στους δύο!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..