Jump to content

Βέρνορ Βίντζι (Vernor Vinge)


Recommended Posts

44037.jpg

Ο Αμερικανός Βέρνορ Βίντζι, γεννημένος στις 2 Οκτωβρίου του 1944, είναι ένας (πλέον συνταξιούχος) καθηγητής μαθηματικών και επιστήμης υπολογιστών, όπως και ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές της επιστημονικής φαντασίας, πρωτουργός της Τεχνολογικής Μοναδικότητας, και ο πρώτος που έφερε μια πλήρως αναπτυγμένη ιδέα του Κυβερνοχώρου. Έχει γράψει αρκετές ιστορίες, μικρές και μεγάλες, αλλά αυτά που τον αναγνωρίζουν περισσότερο οι θαυμαστές του χώρου είναι τα δύο βραβευμένα με Hugo βιβλία του, A Fire Upon the Deep και A Deepness in the Sky.

 

Διαβάζοντας, λοιπόν, τα δύο πρώτα βιβλία των Ζωνών της Σκέψης, είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί, μιας και πρόκειται για έναν συγγραφέα «παλαιάς κοπής», βάζοντάς τον μάλιστα σε συναγωνισμό με τους καλύτερους συγγραφείς διαστημικής όπερας της Χρυσής Εποχής.

Στο A Fire Upon the Deep ο Βίντζι οραματίζεται ένα μακρινό μέλλον όπου ο Γαλαξίας έχει χωριστεί σε τέσσερις ομοκεντρικούς όγκους: Τα Ασυλλόγιστα Βάθη, τα οποία περιβάλλουν τον γαλαξιακό πυρήνα, τη Βραδεία Ζώνη, απ' όπου η ανθρωπότητα προήλθε και είναι σε άγνοια για τις υπόλοιπες ζώνες, το Υπερπέραν, εκεί όπου έχει φτιαχτεί ένας τεράστιος διαστρικός πολιτισμός διαφορετικών φυλών και νοημοσυνών, και την Υπέρβαση, εκεί όπου φυλές –βιολογικές ή τεχνητές– μπορούν να γίνουν υπερνοημοσύνες.

Η ιστορία στο πρώτο βιβλίο της σειράς παίρνει μέρος στο Υπερπέραν, αποκαλύπτοντας το πλήρες εύρος του Γαλαξία, των φυλών και των τεχνολογιών του, όπως και την αρχαία ύπαρξη που τους απειλεί. Η γραφή του είναι σε αρκετά σημεία τεχνολογικά βαριά και «κρύα», αλλά με ένα τεράστιο σύνολο χαρακτήρων και οπτικών γωνιών (όπου πρωταγωνιστές εδώ είναι μια εξωγήινη φυλή σκύλων – ναι, σκύλων!) που εμβαθύνουν στους διαφορετικούς πολιτισμούς τους, όπως επίσης και γεμάτη με απίστευτες ιδέες που δείχνουν την τεράστια επίπτωση που έχουν οι Ζώνες στην νοημοσύνη από Τα Ασυλλόγιστα Βάθη μέχρι την Υπέρβαση.

Στο A Deepness in the Sky ο Βίντζι μας πηγαίνει 30,000 χρόνια στο παρελθόν, και περίπου 8,000 χρόνια από τώρα,  δείχνοντας την προέλευση του Qeng Ho και του Pham Nuwem, ενός από τους χαρακτήρες του πρώτου βιβλίου, τον ανταγωνισμό των απολυταρχικών Emergents, όπως και την ανακάλυψη μιας εξωγήινης μη ανθρώπινης νοημοσύνης – των Αραχνών.

Η ιστορία εδώ παίρνει μέρος στην Βραδεία Ζώνη, και συγκεκριμένα στο Ανθρώπινο Διάστημα, αποκαλύπτοντας το πόσο μακριά έχει φτάσει η Ανθρωπότητα σε όλη αυτή τη διάρκεια διαστημικού ταξιδιού, την άνοδο και την πτώση των πλανητικών πολιτισμών της, και τα Αποτυχημένα Όνειρά της. Η γραφή, σε σχέση A Fire Upon the Deep, είναι πολύ πιο ζεστή, συναρπαστική και ρεαλιστική, αν και ίσως κάπως πιο αργή, αναπτύσσοντας με καλύτερο τρόπο την πλοκή και τους χαρακτήρες, φέρνοντας στο φως όχι μόνο τα εσφαλμένα ιδανικά τους, αλλά και την ανθρώπινη πλευρά τους.

Εν ολίγοις, είναι δύο μοναδικά διαστημικά έπη αντίθετα με ό,τι έχουμε δει πριν που κάθε λάτρης της ΕΦ θα πρέπει να διαβάσει – έστω για το μεγάλο όραμά του.

Edited by Blacksword
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Βέρνορ Βίντζι (Vernor Vinge)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..