Jump to content

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Εβελίνα Σερέτη
Είδος: επιστημονική φαντασία 
Βία; όχι
Σεξ; όχι
Αριθμός Λέξεων: 3306
Αυτοτελής; ναι
Σχόλια: Για τον 51ο  διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: κάθοδος. 

Το Δώρο.pdf

 • Like 4
Link to post
Share on other sites
 • Mesmer locked this topic
 • Mesmer unlocked this topic
John Ernst

Αγαπητή Εβελίνα

Spoiler

 

Το δώρο σου ήταν πραγματικά μια κίνηση που είχε αρχικά όλες τις προϋποθέσεις να γίνει μια ωραία ιστορία-γρίφος. Τι δεν πήγε, όμως καλά:

το κείμενο που μας έδωσες μου θύμιζε σε πολλά σημεία δοκίμιο. Όταν διαβάζουμε μυθιστόρημα, και πολύ περισσότερο φαντασίας, περιμένουμε δράση, περιπέτεια, εικόνες, ανάπτυξη χαρακτήρων. Εκείνο που δε θέλουμε είναι διδακτισμό, διάθεση για κήρυγμα, αυθαίρετα συμπεράσματα (είμαστε πραγματικά σε κρίση πολιτισμού; Αυτό χωράει πολλή κουβέντα). Το κείμενό σου κουράζει σε πολλά σημεία, προκαλεί εύκολα σύγχυση

Ο γρίφος δε μου μοιάζει λογικός. Προσπάθησα να καταλάβω τι ήταν εκείνο που άλλαξε την κατάσταση και ξαφνικά άνοιξε η μυστηριώδης σφαίρα. Μου βγήκαν πολλές ερμηνείες και θα ήθελα πραγματικά να μάθω τι ήταν εκείνο που είχες στο μυαλό σου

Έχουμε συνηθίσει οι εμφανίσεις των εξωγήινων να είναι είτε στις ΗΠΑ (μεγάλη και δυνατή χώρα), είτε παγκόσμια. Το Ελληνικό setting (που γίνεται μεγάλος ντόρος εδώ στο φόρουμ), απαιτεί πολύ πιο επαρκή εξήγηση, και πραγματικά δε με έπεισες σε αυτό.

Οι διάλογοι είναι αφύσικοι. η Αρσινόη μιλάει σαν να γράφει ποιήματα

Διάλεξες δύσκολη κοσμοπλασία, που δεν μπορεί να αναπτυχθεί στο μικρό όριο των 3850 λέξεων. Για να φτάσουμε σε μια δυστοπία 1000 χρόνια μετά, χρειάζεται περισσότερη εξήγηση για να μας πείσεις (ξέρω μίλησες για ηλιακό άνεμο, για μόλυνση, αλλά γιατί οι πόλεις ερήμωσαν;)

Δε μου αρέσει η «συμφιλιωτική» σου διάθεση. Οι χαρακτήρες δε συγκρούονται κι έτσι δε δίνεις χώρο να αναπτυχθεί η αντίθετη άποψη από τη δική σου. 

Τέλος, δύο-τρεις λεπτομέρειες: Ο δίσκος της Φαιστού είχε γραμμική Β΄ κι έτσι την έχουμε αποκωδικοποιήσει. Την Α΄ ακόμα. Επίσης, η σφαίρα σπάει, τα αέρια αποκαθίστανται και δεν έχω καταλάβει: τα αέρια βρίσκονταν μέσα στη σφαίρα; Κι αν βρίσκονταν, με το που βγαίνουν τόνοι αερίου δεν γίνεται γύρω από τη σφαίρα ο χαμός; Αλλάζεις αυθαίρετα οπτική γωνία από την Αρσινόη στην εξωγήινη κυρία που ειδοποιεί για τη 2η επίσκεψη των Δαρίων

 

Στα καλά τώρα. Προσεγμένη γλώσσα, φυσικές αντιδράσεις των χαρακτήρων, σωστές περιγραφές. Το κείμενό σου δείχνει ότι έχεις πολύ καλή πένα και θα ήθελα να την αξιοποιήσεις καλύτερα.

 

Καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Roubiliana

Καλημέρα Εβελίνα

Spoiler

τίτλος : με ιντρίγκαρε

πλοκή : αν κατάλαβα καλά, η γη είναι στα πρόθυρα της καταστροφής, έρχονται οι εξωγήινοι να βοηθήσουν γιατί έχουν χάσει κι εκείνοι τον πλανήτη τους κι είναι ευαίσθητοι, τους στέλνουν έναν δίσκο με σπόρους μαϊντανού, η ανθρωπότητα ξοδεύει φαία ουσία για να λύσει τον γρίφο αντί να προσπαθεί να σωθεί και τελικά ο γρίφος λύνεται κάτι αιώνες μετά γιατί τότε η ατμόσφαιρα της γης είναι κατάλληλη, δηλ. ήδη σώθηκαν οι γήινοι από μόνοι τους. Η οι εξωγήινοι είναι κακοί και σαδιστές (επιπέδου Alien) ή κάτι δεν πάει καλά με την πλοκή ή εγώ δεν κατάλαβα κάτι καλά (παίζει κι αυτό γιατί κάπου χάθηκα με τις φιλοσοφικές αναφορές).

Επίσης θα συμφωνήσω με τον προηγούμενο και θα πω, γιατί Ελλάδα; Χωρίς να είμαι ειδική, νόμιζα ότι η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Στην ανατολή υπάρχει και η Κίνα με εξίσου αρχαίο και πλούσιο πολιτισμό, με πλούσια λογοτεχνία και φιλοσοφία (και διαστημικό πρόγραμμα και καταστρέφει και το περιβάλλον με τα τόσα εργοστάσιο). 

Χαρακτήρες : Δεν ένιωσα να ταυτίζομαι μαζί τους, αλλά δεν ξέρω αν είναι απαραίτητα αρνητικό αυτό, αν δηλαδή το κέντρο του διηγήματος είναι το δώρο και η φιλοσοφία που το συνοδεύει κι όχι οι άνθρωποι, τότε δεκτό.

Κοσμοπλασία : μου άρεσε η περιγραφή του κόσμου την εποχή που έφθασε το δώρο, ειδικά η επέμβαση στην τραχεία, πολύ καλή ιδέα!

γλώσσα : πολύ καλή και στρωτή, ευχάριστη στην ανάγνωση. 

Διεκπεραίωση : για μένα είναι εντός θέματος γιατί έχει την κάθοδο υπό πολλές έννοιες, κάθοδος διαστημόπλοιου, κάθοδος (πτώση) του σπόρου, κάθοδος ανθρωπότητας. Διαβάζοντάς το, είχα την απορία να μάθω πώς λύνεται ο γρίφος και αυτό με έκανε να γυρνάω τις σελίδες. 

 

καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...
Ballerond

Γεια σου, Εβελίνα.

Χαίρομαι που σε βλέπουμε στον διαγωνισμό κι ελπίζω και συχνότερα 😉

 

Spoiler

 

Κι εγώ προβληματίστηκα αρκετά με το κείμενό σου. Νομίζω ότι ήθελες να πεις πολύ περισσότερα απ' όσα μας είπες, ήθελες να τα πεις με πολύ πόνο και μεγάλο καημό και προσπάθησες να τα στριμώξεις στα πλαίσια του διαγωνισμού, προκαλώντας ένα μπουρδοκλωμένο αποτέλεσμα.
Οι χαρακτήρες σου είναι λίγο βιτρίνες (Μα, Ιώργ; Πώς σου ρθε;). Οι κουβέντες τους δεν είναι καθόλου φυσικές, περισσότερο μοιάζουν με φωνές αφηγητών που περιγράφουν ένα ντοκυμαντέρ. 

Εμένα μου άρεσε που η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο αλλά το θεώρησα σαν μία εύκολη λύση για να μας κάνεις, ίσως, να ταυτιστούμε περισσότερο. 
Οι Δαρίοι δρουν τελείως ανεξήγητα. Έρχονται το 2100 κάτι, αφήνουν μία σφαίρα που γράφουν σε όλες τις γλώσσες (το ξέρεις ότι έχουν υπάρξει χιλιάδες γλώσσες ανά τα χρόνια, έτσι; Αποκλείεται να χωρούσαν ΟΛΕΣ σε μία σφαίρα) "αφήστε το να πέσει", επιστρέφουν 1000 χρόνια μετά γιατί το επέτρεψε η ατμόσφαιρα για να δώσουν όλη την εξήγηση στο πιάτο; Τον γρίφο τι τον έβαλα, σαδιστές είναι;

Επίσης, αφού είμαστε 2100, γιατί να βάλουν κι αρχαίες γλώσσες μέσα; Είναι δυνατόν να επανερχόταν στην μόδα η Γραμμική Β;

Νομίζω ότι ξέρω ποιο είναι το βασικό ζήτημα: Θες να πεις μία ιστορία για την αδικαιολόγητη αίσθηση υπεροχής που νιώθει ο άνθρωπος απέναντι στη φύση και τον κόσμο του και στην αυτοταπείνωση που πρέπει να νιώθουμε πολλές φορές, σεβούμενοι όσα μας προσφέρει το σύμπαν. Πολύ θεμιτό και πολύ ωραίο θέμα.
Αλλά έχεις δύο δυσκολίες:

1) Θέλει πολλή, πολλή σκέψη για να μπορέσεις να τα πεις αυτά σε 3800 λέξεις. Και πολύ ψάξιμο για να εστιάσεις εκεί που πρέπει. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να το καταφέρεις, εγώ δεν μπορώ με τίποτα. 
2) Να το δουλέψεις στο μυαλό σου, να κάνεις πλάνο γιατί αυτό μπορεί να βγει μόνο σε μεγάλο μυθιστόρημα. Και θέλει πολύ χρόνο.

Αν σε καίει αυτό το θέμα, να το κάνεις. Αξίζει. Να βρεις χαρακτήρες που θα δρουν και θα κινούνται ανάμεσα στα σκηνικά, να κάνεις έρευνα για το πώς θα είναι ο κόσμος σε 1000 χρόνια, να δώσεις πνοή στους Δαρίους κι όλα αυτά.
Τώρα μου φαίνεται σαν να βιάστηκες να χωρέσεις 10 καναπέδες, 5 κρεβάτια, 3 βιβλιοθήκες και 5 τραπέζια σε ένα σπίτι 30 τ.μ.

Ελπίζω πάντως να μην αποθαρρυνθείς και να σε ξαναδούμε :)

 Καλή επιτυχία!

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Εβελίνα, δυστυχώς κι από μένα θα άκουγες τις ίδιες παρατηρήσεις που σου έκαναν και οι προηγούμενοι, γι' αυτό και δεν θα ήθελα να τις επαναλάβω.

Πιστεύω ότι είχες μια ωραία αρχική ιδέα στο πίσω μέρος του μυαλού σου, ωστόσο η υλοποίηση δεν ήταν ιδανική. Γενικότερα, αυτή η ιδέα των αλληλοβοηθούμενων πολιτισμών έχει ενδιαφέρον και μπορεί να δώσει πολύ ωραία διηγήματα. Ο γρίφος είναι ένας ωραίος τρόπος να προσεγγίσεις το θέμα, επειδή διεγείρει τη σκέψη, και μέσω της λύσης του ανακαλύπτεις πράγματα που δεν γνώριζες για σένα. Κάτι τέτοιο ήθελες να κάνεις κι εσύ εδώ, αλλά χρειάζεται κάτι παραπάνω για γίνει και πιστευτό και ουσιαστικό.

Ελπίζω να δώσεις ακόμη μία ευκαιρία στην ιδέα σου, επειδή της αξίζει.

Καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα,

 
 
 
 
 

Μπορώ να πω πως σε γενικές γραμμές τα σχόλια των υπολοίπων με έχουν καλύψει. Βασικά το κείμενό σου μοιάζει περισσότερο με κατηχητικό λόγο παρά με ιστορία. Είναι σαν να ακούς στερεοφωνικά από το ένα ηχείο να μιλάει ο Αλ Γκορ, από το άλλο εκείνο το μπασμένο σκανδηναβάκι με τα κοτσίδια και κάπου στο ενδιάμεσο να σκάει μύτη (στη θέση του εξωγήινου) και ο Captain Planet (εκείνος ο μπλε τυπάς με την πράσινη χαίτη από το παλιό παιδικό)!

 

Δυστυχώς δεν διάβασα μια ιστορία με αρχή μέση και τέλος στην οποία να υπάρχει μια βασική πλοκή γύρω από την εξέλιξη των γεγονότων. Ειδικά όταν αυτή περιέχει επαφή με εξωγήινους ο μέσος αναγνώστης περιμένει μια κάποια αξιόλογη δράση. Για παράδειγμα, αν ήθελες ντε και καλά η ιστορία να είναι Ε.Φ. θα μπορούσες να είχες σκεφτεί ιδέες με περισσότερο ενδιαφέρον και δράση. Για παράδειγμα, ένα αστρόλποιο που παρουσίασε κάποια βλάβη και ακυβέρνητο πια, έχει αρχίσει την κάθοδο προς τον ορίζοντα γεγονότων μιας κοντινής μελανής οπής...  

 

Τέλος, έχω και μια απορία; Γιατί το φυτό που επέλεξες είναι ο μαϊντανός; Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία το συγκεκριμένο είδος; Γιατί όχι βασιλικός, μάραθο, σέλινο, ...., σερνικοβότανο;!

 

Καλή επιτυχία!

Edited by Unicron
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο με ωραία την ιδέα του γρίφου. Γενικά φαίνεται ότι ξέρεις να χειρίζεσαι το λογο. Μου άρεσε που πρωταγωνιστής ήταν το δώρο και όχι οι άνθρωποι, ήταν κάτι το διαφορετικό. Συμφωνώ με τους προλαλλησαντες πως το κείμενο έμοιαζε με δοκίμιο με διδακτικό υλικό και πως το ελληνικό σετινγκ έμοιαζε λίγο αταίριαστο. Γενικά μια καλή προσπάθεια που ήθελε λίγο παραπάνω προσπάθεια στην υλοποίηση.

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
South of Heaven

Γεια σου και μπράβο για την συμμετοχή στον διαγωνισμό! Πιστεύω πως εδώ έχουμε μια πολύ ωραία κεντρική ιδέα για κάτι πολύ μεγαλύτερο από διήγημα. Η κατάρρευση του πολιτισμού και η βοήθεια από κάποιον άλλο πολύ πιο ανεπτυγμένο πολιτισμό, εντάξει δεν είναι και ότι πιο πρωτότυπο υπάρχει, αλλά οποιαδήποτε ιστορία περιέχει την ιδέα την πρώτης επαφής με έναν εξωγήινο πολιτισμό προσφέρεται για πολύ ενδιαφέροντα πράγματα έτσι κι αλλιώς. Συγκεκριμένα στη δική σου, η ιδέα πως αυτός ο πολιτισμός άφησε κάτι πίσω του με σκοπό να χρησιμοποιηθεί αργότερα είναι πολύ καλή αλλά νομίζω πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο, με περισσότερη αιτιολόγηση των κίνητρων των εξωγήινων. Θα συμφωνήσω δηλαδή με τα παραπάνω σχόλια και θα πω πως δεν βλέπω τον λόγο και το κίνητρο από την πλευρά των Δαρίων να κάνουν ότι έκαναν με τον τρόπο που το έκαναν. Γιατί δηλαδή να μην αφήσουν κάποιο εντελώς ξεκάθαρο μήνυμα.

Προσωπικά το ελληνικό setting δεν με πείραξε, αντιθέτως το θεωρώ από τα συν της ιστορίας. Χρησιμοποιείς πολύ ωραία τη γλώσσα και η ιστορία κύλησε νεράκι.

Το "Αρσινόη" πολύ όμορφο όνομα!

Καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Καλησπέρα Αρσινόη, λάθος, Εβελίνα.

Spoiler

Γενικά το κείμενό σου μου άρεσε. Στα επιμέρους:

Πλοκή: Ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα, όχι όμως σωστά αιτιολογημένη η δράση και η κορύφωση. Πώς χώρεσαν όλες οι γλώσσες σε μία σφαίρα, γιατί έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι νεκρές γλώσσες, γιατί έθεσαν ένα γρίφο που έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο να λυθεί αλλά όταν οι συνθήκες το ευνόησαν η Γη σώθηκε, πώς όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε σκεφτεί κανείς αυτή, ή έστω μία παρόμοια, θεωρία για το νόημα του γρίφου...Ο ίδιος ο γρίφος μου φάνηκε κάπως τραβηγμένος από τα μαλλιά. Ως εξωγήινη βοήθεια έδειχνε να βασίζεται πιο πολύ στην τυχαιότητα και λιγότερο σε κάποιο σχεδιασμό. Άσε τη σφαίρα κι όπως λάχει ένα πράγμα. Επίσης έχω την αίσθηση πως κάτι δεν κατάλαβα στο πώς περάσαμε από την απόλυτη καταστροφή στην επανάκαμψη της φύσης. Δλδ μου τα περνάς λίγο ξώφαλτσα.

Χαρακτήρες: Θα πω, διεκπεραιωτικοί. Έχουν κάτι το ξύλινο και το απόμακρο, σαν να αφηγούνται ή να βιώνουν όσα βιώνουν πλήρως αποστασιοποιημένοι. Ωστόσο δεν ξέρω πώς θα ήταν οι άνθρωποι σε μία τέτοια εποχή, μπορώ να το δεχτώ ως απόπειρα απεικόνισης μιας εντελώς διαφορετικής προσέγγισης των εμπειριών και των συναισθημάτων. Επίσης η Δάρια δεν με έπεισε, ο διάλογος που κάνει στο τέλος, το exposition μου φάνηκε κάπως άτσαλο και βιαστικό. 

Διάλογοι: Κάπως αλλόκοτοι, αλλά και αυτό το καταπίνω λόγω των παραπάνω. Βασικά τα θέματα πλοκής είναι το ζήτημα όπου θα έπρεπε να εστιάσεις. 

Γλώσσα: Καλή, ρέει αβίαστα στην ανάγνωση. Το διάβασα γρήγορα και ευχάριστα. Νομίζω η γλώσσα (καθώς και η κεντρική ιδέα) είναι τα δυνατότερα σημεία του κειμένου σου.

Διεκπεραίωση: Εντός του θέματος, σίγουρα. Βιαστικά γραμμένο ειδικότερα προς το τέλος. Θα ήθελα να δω την ιδέα αυτή σε κάτι πολύ πιο εκτενές. Επίσης, γιατί μαϊντανός;

Καλή επιτυχία και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Γεια σας! Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλιά σας!
Λοιπόν, τα περισσότερα απ΄ όσα μου λέτε δυστυχώς τα ήξερα αλλά ένας μήνας ιτ ιζ! Έχεις δίκιο απόλυτο Ballerond. Χρειαζόμουν ή παραπάνω από μήνα για να πετύχω αυτό που ξεκίνησα ή μεγαλύτερο κείμενο. 
Γι΄αυτά όμως που δεν ήξερα και που δεν κατάλαβα σαν λάθη, γι' αυτά ευχαριστώ ακόμα περισσότερο. 
Οι Δαρίοι πήγαν στην Γη, μάζεψαν όλα τα είδη από ζώα και φυτά και άφησαν πίσω μια σφαίρα η οποία είχε και συμβολικό και πρακτικό χαρακτήρα. Ο πρακτικός της ήταν ότι όταν θα έφτανε σε κατάλληλες συνθήκες ο πλανήτης, η σφαίρα θα αντιδρούσε και έτσι θα έστελνε κάποιο σήμα, όπως και έγινε, και οι Δαρίοι θα επέστρεφαν την χλωρίδα και την πανίδα και θα έδιναν πνοή για ακόμα μία φορά στην ασύλληπτη βιοποικιλότητα της αγαπημένης μας γης. 
Ο συμβολικός της τώρα καθιστά την σφαίρα κάτι σαν ένα ποιητικό άρτιφακτ με πολλαπλές σημασίες. Αφήστε τον πολιτισμό να πέσει γιατί είναι καταστροφικός, αφήστε το να πέσει όπως λέμε let it go, αφήστε το σποράκι να πέσει και να φυτρώσει τύπου: μην προσπαθείτε να τα ελέγξετε όλα. Και γι' αυτό έχουμε όλες τις γλώσσες. Γιατί συμβολίζουν ολόκληρο τον πολιτισμό, ο οποίος είναι βασισμένος στο πλεόνασμα και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί όχι απλά στην κατασπατάληση των πόρων αλλά στον αφανισμό τους.
Και μένα μ' αρέσει πολύ η ιδέα μου και λυπάμαι που δεν κατάφερα φέρω σε πέρας την αποστολή μου. Έχω μια ανάγκη να σας ζητήσω και συγνώμη γι' αυτό.
Να πω εδώ ότι όταν γράφω δοκίμιο είναι ακόμα χειρότερα τα πράματα μέχρι να γίνει ένα κατανοητό κείμενο που ρέει και λέει πράγματι αυτό που θέλει να πει. Και όντως χρειάζεται πολύ προσοχή εδώ από πλευράς μου γιατί ο πολύς ο Χάιντεγκερ θα με καταντήσει έτσι, με ελιτίστικο λόγο. 
Δεν είχα καμία πρόθεση βέβαια να διδάξω, ίσα ίσα. Ερωτήματα θέλω να θέσω και να πειράξω τις σκέψεις αυτών που με διαβάζουν. 
Ευχαριστώ πολύ και πάλι. Και μου έκανε μάλλον καλό αυτό το «πρότελευταία» γιατί έχω πεισμώσει! :)

edit: ο μαϊντανός προέκυψε γιατί τον λατρεύω γιατί  μου μου αρέσει και το όνομά του. Είναι απλός, αρωματικός, πεντανόστιμος και «φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν»!

Edited by Starbuck
 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..