Jump to content

Recommended Posts

South of Heaven

Όνομα συγγραφέα: Γρηγόρης Φωτιάδης

Είδος: Dark Urban Sci Fi με λίγο τρόμο; Δεν ξέρω...

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 3.844

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Για τον 51ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας με θέμα: Κάθοδος.

Happier than thou.doc

Edited by South of Heaven
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Roubiliana

Καλησπέρα 

Spoiler

Τίτλος : με προβλημάτισε που ήταν στα αγγλικά αλλά τελικά ταιριάζει

Πλοκή : αν κ δε φαίνεται να γίνεται κάτι το συνταρακτικό, το διήγημα έχει αγωνία κ σε παρασύρει. Η αφαίρεση πόντων μου προκάλεσε άγχος. Μου άρεσε που άρχιζε κ τελείωνε με το ίδιο τραγούδι.

Χαρακτήρες: ταυτίστηκα απόλυτα με τον ήρωα, πολύ ζωντανός.

Γλώσσα : πολύ καλή ταιριάζει με ύφος διηγήματος.

Κοσμοπλασία : η αγαπημένη μου. Μια τέλεια πλασμένη δυστοπία. Νομίζω ότι έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Με ανατριχιασε το πώς η ευτυχία συνδέεται με καταναλωτικά αγαθά κ κοινωνική δικτύωση. Βρήκα τόσους παραλληλισμούς με το παρόν, που ένιωσα ότι ζούσα κ ζω σε αυτόν τον κόσμο. Έξυπνη η εικόνα της μοναξιάς.

Διεκπεραίωση : σαφώς εντός θέματος, έχεις εκφράσει την κάθοδο μέσα από μια πετυχημένη δυστοπία.

 

Καλή επιτυχία

Edited by Roubiliana
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
John Ernst

καλημέρα, 

δε θέλω να κρίνω το κείμενό σου, επειδή η γνώμη μου γι' αυτό ξεπερνάει τα όρια ενός διαγωνισμού. Θέλω να πω ότι η κοσμοπλασία σου, ο κόσμος που έχεις φτιάξει (για να είμαι καθαρός είναι το ύφος που γράφω εγώ μυθιστορήματα) με εξέπληξε θετικά. Δεν ξέρω κατά πόσο θες να το δεις σοβαρά, αλλά θα έκανες, κατά τη γνώμη μου, μια εκπληκτική νουβέλα αν τον ανέπτυσσες. Σε συμβουλεύω να ξεχάσεις την πλοκή που μας παρουσίασες εδώ (οδηγείσαι σε μια ανατροπή στο τέλος χιλιοειπωμένη) και να επικεντρωθείς στη δυστοπία που έχεις φτιάξει. Δεν επεκτείνομαι παραπάνω, αν θες το συζητάμε και με μνμ

Για τη γλώσσα σου θα ήθελα να παρατηρήσω ότι πέρα από λίγα λάθη που έχεις, (ψηλά κτήρια) που αν τα δεις και πάλι θα τα διορθώσεις, δείχνουν άνθρωπο που ξέρει να γράφει

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ballerond

Γρηγόρη, καλημέρα.

Πολύ χάρηκα που σε είδα στον διαγωνισμό κι ελπίζω να σε βλέπουμε συχνότερα 😉

 

Spoiler

Με συγκλόνισες. Αλήθεια. Δεν το λέω ειρωνικά. Θυμόμουν τη Μελινόη και όλα τα θετικά που σου είχαμε πει κι εδώ το πήγες ένα βήμα παραπάνω. Η αρχή και το τέλος απίστευτα, ο χαρακτήρας ολοζώντανος και πολύ κοντά σε όλους μας, η κοσμοπλασία δουλεμένη, ανατριχιαστική και - δυστυχώς - σε πολλά σημεία κοντά στη δική μας.

Οι παρατηρήσεις που έχω να σου κάνω είναι ελάχιστες.
Θα μπορούσες ίσως όλες τις πληροφορίες που δίνει η οθόνη στο σπίτι του Άγγελου να τις ενσωματώσεις λίγο πιο αρμονικά στο κείμενο. Π.χ. να τις κάνει σαν σκέψεις ο ίδιος όσο πηγαίνει σπίτι του μετά το μπαρ "ωχ, τώρα θα πάω σπίτι και θα με αρχίσει η άλλη στην οθόνη για τους πόντους που έχασα, για προορισμούς που πρέπει να πάω" κτλ. Μία ιδέα για να μην φάμε όλο το info dump μαζεμένο μετά.
Βλέπω πάρα πολλά κοινά σημεία με ένα επεισόδιο του Black Mirror όπου όλοι είχανε βαθμό ευτυχίας/ικανοποίησης μέσω μίας εφαρμογής όπου βαθμολογούσες τους πάντες γύρω σου. Δεν λέω ότι είναι "κλεμμένο", ούτε καν, εξ' άλλου δεν υπάρχει σε τέτοια θέματα πλέον παρθενογέννηση. Θα μπορούσες ίσως να δώσεις μερικές διαφορετικές λεπτομέρειες, όπως "πόσους ανήμπορους βοηθήσατε σήμερα;" ή "πόσα κέρματα δώσατε σε παιδιά των φαναριών;" τονίζοντας έτσι την υποκρισία της καλής πράξης και ελεημοσύνης που γίνεται για να νιώσουμε "καλύτεροι".

Τέλος, σκέψου το εξής: Το σκηνικό όπου εφαρμόζεται καθολικά μία νέα πραγματικότητα κι ο κοσμος την δέχεται αβίαστα είναι μύθος. Πάντα θα υπάρξουν αντιδράσεις και επαναστάσεις. Μπορείς να βάλεις και μία ομάδα που πολεμούσε αυτήν την νέα τεχνολογία, ένα κίνημα που δεν πίστευε σε βαθμούς ευτυχίας κι ίσως να έκανε επιθέσεις στην Happier than you, αλλά όλα αυτά ταιριάζουν καλύτερα αν μεγαλώσεις το κείμενο και το κάνεις νουβέλα. Που του αξίζει, πίστεψέ με.

Είσαι εντός θέματος, πιο εντός δεν πάει, και με το στυλ που μου αρέσει. Ψυχική και συναισθηματική κάθοδος. Αυτό ήθελα.
Μπράβο, Γρηγόρη!Καλή επιτυχία!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mesmer

Δεν έχω πολλά να πω γι' αυτό το διήγημα. Το ευχαριστήθηκα με το παραπάνω. Βρήκα κι εγώ την ομοιότητα με επεισόδιο του Black Mirror, αλλά αυτή η δυστοπική και σκοτεινή πλευρά που μας έδειξες, της ταιριάζει πολύ περισσότερο. Πολύ καλή η γραφή, πολύ καλή η εξερεύνηση του μπερδεμένου μυαλού του ήρωα, κι όλα όμορφα συνδυασμένα σ' ένα μυστήριο που θέλεις να ακολουθήσεις.

Αν πρέπει να γκρινιάξω για κάτι, θα πω κι εγώ για το τέλος. Όχι ότι έχει τίποτα κακό, απλά ίσως είναι πολύ ρεαλιστικό και θα θέλαμε να δούμε κάτι διαφορετικό εδώ.

Καλή επιτυχία!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Unicron

Καλημέρα,

Όπως πολύ σωστά ανέφεραν και άλλοι, η κοσμοπλασία της ιστορίας είναι αρκετά καλή όπως επίσης και η δόμηση των χαρακτήρων. Κατά τη γνώμη μου όμως, η δράση της ιστορίας είναι αρκετά περιορισμένη. Ουσιαστικά έχεις περιγράψει μια πεζή, καθημερινή πραγματικότητα του σήμερα, πλαισιωμένη με τεχνολογία του μέλλοντος. Νομίζω, και θέλω να πιστεύω, πως θα μπορούσες να κάνεις κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Πολλοί αναγνώστες (βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς) όταν επιλέγουν να διαβάσουν κάτι το κάνουν για να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους, όχι για να διαβάσουν πάλι για διαπροσωπικές σχέσεις...

Υ.Γ.: Ένας καλύτερος τίτλος θα ήταν ο εξής: «Λόγω τιμής 100 χρόνια μετά!»

 

Καλή επιτυχία!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..