Jump to content

Παρεμβάσεις/αλλαγές σε ιστορία από εκδοτικό


dagoncult
 Share

Recommended Posts

Πήρα πρόσφατα στα χέρια μου το βιβλίο από έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό στον οποίο, μεταξύ άλλων, διακρίθηκε και μια δική μου ιστορία. Με ένα ξεφύλλισμα εντόπισα παρεμβάσεις στο κείμενο (αλλαγή φράσεων και λέξεων από κανονικά γράμματα σε πλάγια και το αντίστροφο/αλλαγή φράσης από τρίτο πρόσωπο σε πρώτο/ένωση κεφαλαίων). Μια από τις αλλαγές φράσης από κανονικά σε πλάγια γράμματα ακυρώνει ολοκληρωτικά το εφέ που ήθελα να πετύχω στον αναγνώστη την συγκεκριμένη στιγμή. Μια άλλη, όπου σκέψεις χαρακτήρα από τρίτο πρόσωπο μετατράπηκαν σε πρώτο, για το γούστο μου (και μιας και την ιστορία την έγραψα εγώ) μου έβγαλε στην καλύτερη αμηχανία και στη χειρότερη αρκετά χαμηλό συγγραφικό επίπεδο. Για τα δύο κεφάλαια που έγιναν ένα δεν χρειάζεται να αναφέρω πώς μου φάνηκε.

Δεν το πιάνω. Διαγωνισμό έκανες. Έτσι σου ήρθαν τα κείμενα. Διόρθωσε (αν υπάρχουν) ξεχασμένους τόνους, ορθογραφικά και άλλα αντικειμενικά λάθη, και τα υπόλοιπα άστα όπως τα βρήκες ρε φίλε. Μην τα αλλάζεις ανάλογα με τα δικά σου γούστα, αν δεν έχεις σκοπό να κάνεις σοβαρή επιμέλεια σε επικοινωνία με τον συγγραφέα. Για κάποιο λόγο την έγραψε ο άλλος έτσι όπως την έγραψε την ιστορία. Και στο φινάλε, εσύ την διάλεξες. Σου άρεσε όπως την έγραψε κάποιος τρίτος, όχι εσύ. Σου άρεσε όπως την διάβασες και την επέλεξες για το βιβλίο σου, και μετά πας και την εκδίδεις αλλαγμένη. Αν ήταν δηλαδή διαγωνισμός με πίνακες ζωγραφικής θα έβαζες και μερικές πινελιές στα έργα που διακρίθηκαν, έτσι, επειδή σκέφτηκες να τα διορθώσεις/βελτιώσεις;

Μου έχει ξανατύχει αλλαγή σε διήγημά μου σε λογοτεχνικό διαγωνισμό, η οποία ήταν απλά τραγική. Επειδή μάλιστα ήταν αρκετά προς το φινάλε, ένιωσα ότι χαλούσε την τελική γεύση που άφηνε το κείμενο. Για την ιστορία να αναφέρω ότι στο αρχείο που είχα στείλει είχα γράψει κάτι σαν 'η νύχτα παραχωρούσε τη θέση της στο λυκόφως της αυγής' και στο βιβλίο διαβάζεις 'η νύχτα παραχωρούσε τη θέση της στο λυκαυγές της αυγής'. Ε, γάμ...σέ τα. Δεν σου κάνει το 'λυκόφως της αυγής' επειδή λυκόφως παίζει το απόγευμα κι όχι το χάραμα; Μαζί σου, έκανα λάθος, άλλαξέ το. Αλλά από όλα που κάθισες και σκέφτηκες κατέληξες στο 'λυκαυγές της αυγής'?? Σοβαρά?

Τον πόνο μου λέω βασικά... :(

Υπάρχει άλλος με παρόμοιες περιπέτειες;

 

έντιτ: ορθογραφικό

Edited by dagoncult
  • Like 2
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Sad 5
Link to comment
Share on other sites

Πολλοί, απ' όσο ξέρω. Οι δικές μου αλλαγές δεν ήταν πολύ δραματικές, κάτι κόμματα μόνο που ωστόσο άλλαζαν όλη την έννοια της φράσης. Έχω ακούσει όμως και για ΠΟΛΥ δραματικά πράγματα, όπως αλλαγή της εθνικότητας του κακού, γιατί είμαστε ινκλούσιβ, μη-εθνικιστές κιέτσ'.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε μια συλλογή, όταν μου έστειλαν το κείμενο διορθωμένο, τους απάντησα πως δεν αποδέχομαι ούτε μία αλλαγή κι ότι θέλω το κείμενό μου ακριβώς όπως το έστειλα ή καθόλου. Είπαν εντάξει, αλλά δεν πήρα ποτέ αντίτυπο - αν και είχαν φιλοτιμηθεί να στείλουν, δεν ενδιαφέρθηκα.

Κατά τ' άλλα, μάλλον έχω σταθεί τυχερός. Ειδικά στη συνεργασία μου για το μυθιστόρημα, είχα λόγο σε όλα, και όλοι οι συνεργάτες ήταν εξαιρετικοί επαγγελματίες. Και ειδικά ο επιμελητής, μιας και αυτό είναι το θέμα του topic.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τι άλλο θα δουν τα ματάκια μας στα λογοτεχνικά νταραβέρια. Μικρή είμ' ακόμα, θα μάθω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στη δική μου περίπτωση δεν υπήρχαν τέτοιες τραγικές αλλαγές. Σχεδόν το μόνο που πείραξαν ήταν η μορφοποίηση του κειμένου. Πχ αν σε κάποια παράγραφος υπήρχε διάλογος-αφήγηση-διάλογος, οι διάλογοι μπήκαν σε ξεχωριστές σειρές και η αφήγηση σε δική της παράγραφο. Νομίζω ότι αυτό είχε γίνει σε όλα τα αντίστοιχα κομμάτια. Μου χαλούσε λίγο το φήλλινγκ, αλλά εντάξει, δεν ήταν και τίποτα τραγικό. Κάτι που με πείραξε λίγο παραπάνω είναι που μου άλλαξαν ένα Αη σε Αι. Οκ, το Αη είναι λάθος, αλλά χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους ντόπιους και ήθελα να φαίνεται αυτό. Κατά τα άλλα ήταν σωστή η αλλαγή.

Φαντάζομαι ότι σε ανθολογίες διηγημάτων, επειδή πρέπει να τηρείται μια κοινή μορφοποίηση των κειμένων, πχ πώς μπαίνουν οι διάλογοι, πώς παρουσιάζονται οι σκέψεις των πρωταγωνιστών κ.α., οπότε είναι λογικό να υπάρχουν αυτές οι αλλαγές. Ειδικά σε μια ανθολογία που μπορεί να έχει και 20 συγγραφείς, είναι δύσκολο να υπάρχει επικοινωνία με όλους κατά τη διάρκεια της επιμέλειας. Ωστόσο, θεωρώ πως οι συγγραφείς θα πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων για ενδεχόμενες αλλαγές στα κείμενά τους, και σε ποια σημεία μπορούν να γίνουν αυτές οι αλλαγές, έτσι ώστε να το λάβουν υπόψη τους για το αν θα στείλουν το διήγημά τους.

Edited by Mesmer
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Έγραψαν λάθος το όνομά μου, μου άλλαξαν πολλά σημεία στα οποία είχα πλάγια γράμματα επειδή μιλούσε το σπίτι και τα γύρισαν σε κανονικά, μου έκαναν τα εισαγωγικά παύλες, αλλά ξέχασαν και εισαγωγικά και μου είχαν επίσης αλλάξει κάποιους σωστούς τόνους και τους είχαν κάνει λάθος. Νομίζω υπήρχαν κι άλλα στο συγκεκριμένο που δεν θυμάμαι τώρα, είχα γράψει όλη την περιπέτεια αναλυτικά κάποια στιγμή. Τους έστειλα μεηλ να τους επισημάνω τα λάθη και να τους παρακαλέσω να τα διορθώσουν σε πιθανή επόμενη έκδοση της ανθολογίας, μα δεν πήρα ποτέ απάντηση. Θυμάμαι ότι οι συγκεκριμένοι, όταν με πήραν να μου ανακοινώσουν ότι διακρίθηκα, μου τα μασούσαν όταν τους ρώτησα σε τι θέση. Με ξαναπήραν τελικώς τηλέφωνο να μου πουν ότι ήμουν 28η, αλλά δεν πειράζει, γιατί μετά τα 3 πρώτα το επίπεδο ήταν πάνω-κάτω το ίδιο. Είναι μάλλον η μόνη ανθολογία στην πραγματικά ντρέπομαι που υπάρχει το όνομά μου μέσα. Φυσικά δεν έδιναν δωρεάν αντίτυπο στους συγγραφείς.

  • Confused 1
  • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..