Jump to content

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ SFF: Θησαυροφυλάκιο ή Μαυσωλείο;


DinoHajiyorgi
 Share

Recommended Posts

Αντιλήφθηκα κάπως αργά ότι το Nyctophilia.gr μαζεύει διηγήματα τρόμου μέχρι 1η Δεκεμβρίου, για την επόμενη ανθολογία τους. Το θέμα της ανάρτησης μου δεν έχει με την νεανική όρεξη που κατέχει τους περισσότερους από μας και που μπορούμε σε 2 ή 3 μέρες να ξεπετάξουμε ένα διήγημα. Το θέμα μου είναι ο πολύ γνωστός όρος που διακατέχει λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και κάλεσμα σε ανθολογίες:

 

«…για να το δημοσιεύσουμε το κείμενο θα πρέπει να είναι πρωτοεμφανιζόμενο στο περιοδικό μας, δηλαδή, αδημοσίευτο.»

 

Έχω αρκετά διηγήματα να στείλω, δεν έχουν μπει σε άλλες ανθολογίες, έχουν όμως αναρτηθεί στην Βιβλιοθήκη του sff ή σε κάποιο προσωπικό blog. Και άρα θεωρούνται δημοσιευμένα. Σοβαρά τώρα; Πολλοί από μας έχουμε βγάλει τις καλύτερες μας ιστορίες σε διαγωνισμούς και συγγραφικά παιχνίδια του φόρουμ. Και αυτή είναι τώρα η τύχη τους; Υπάρχουν εδώ εξαίσια διηγήματα που θα διαβαστούν μόνο από μας ή όποιον μπει τυχαία στο φόρουμ και τυχαία διαλέξει να τα διαβάσει;! Ξέρουμε που ζούμε. Ξέρουμε τι είναι η αγορά της Ελλάδας. Θεωρώ απαράδεχτο τον ανωτέρω όρο από περιοδικά και διαγωνισμούς, φορείς που νομίζω ψάχνουν για μια κάποια ποιότητα. Άρα αν η ιστορία σας γεννήθηκε στο sff ατυχήσατε, η αφάνεια είναι η μοίρα για την ιστορία σας. Αλλιώς να φροντίζετε να κλειδώνετε ό,τι γράφετε σε κάποιο συρτάρι και να περιμένετε.

 

Προσωπικά, όσον αφορά λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, έχω επιλέξει να γράφω αυτόν τον όρο στα παπάρια μου. Όσον αφορά όμως το Nyctophilia.gr θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και θα ρωτήσω «μήπως έχουν δίκιο»; Εφόσον είναι η Ελλάδα αυτή η μικρούλα χώρα, όσοι διαβάσουν την ανθολογία του Nyctophilia θα είναι πάλι εμείς κι εμείς και άρα είναι σωστό να είναι η συμμετοχή καινούργια;

 

Υπάρχουν όμως διαμάντια στη βιβλιοθήκη του φόρουμ που τα αγνοούν και τα ίδια τα τωρινά μέλη. Και από τη στιγμή που το sff δεν κάνει πια εκδόσεις, αυτά τα διαμάντια ανήκουν στη λήθη. Αν υπήρχε όμως ένα pr (public relations) του sff προς τις εκδόσεις του φανταστικού της χώρας ώστε να εξαιρούνται οι ιστορίες της βιβλιοθήκης μας… Αν.

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν συμμετέχω σε γενικές γραμμές σε διαγωνισμούς, δεν θεωρώ παρανοϊκό τον παραπάνω όρο. Συγκεκριμένα, μπορείς να αναδημοσιεύσεις το άρθρο σου όπου θέλεις μετά, απλά θέλουν να είναι οι πρώτοι που το δημοσίευσαν.

Από εκεί και πέρα σχετικά με τα διηγήματα του SFF, θα μπορούσε αντίστοιχα να γίνεται θεματικό webzine με διάφορα διηγήματα κ.λπ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ενασχόληση κάποιου/ων με αυτό, ώστε έτσι να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία τα διηγήματα εδώ, αλλά αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει τους ίδιους τους συγγραφείς.

Link to comment
Share on other sites

Ντίνο, υπάρχουν και διαγωνισμοί στην Ελλάδα όπου συμφωνείς σε αποκλειστικότητα για 5 χρόνια, το αδημοσίευτο είναι πταίσμα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Nihilio said:

Ντίνο, υπάρχουν και διαγωνισμοί στην Ελλάδα όπου συμφωνείς σε αποκλειστικότητα για 5 χρόνια, το αδημοσίευτο είναι πταίσμα.

Μιχάλη, δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα τη θέση σου. Εγώ απλά εξέφρασα το άδικο στο να μου βγήκε πχ ένα καλό διήγημα σε διαγωνισμό του φόρουμ και τώρα να μην μπορώ να το στείλω πουθενά γιατί όλοι θέλουν να γράψω κάτι καινούργιο. Έχεις κι εσύ ένα σωρό δικά σου καλά διηγήματα εδώ. Είσαι εντάξει να μένουν εδώ "παρατημένα" και να τα διαβάζουν νέοι αναγνώστες μόνο αν τύχει και τα βρουν στο sff;

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω ότι μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον moderator να αφαιρέσει από το sff το διήγημά μας για να μπορέσουμε να το στείλουμε αλλού σαν αδημοσίευτο, αν οι παραλήπτες έχουν θέσει σαν όρο να μην έχει αναρτηθεί καν στο ίντερνετ. Το έχουν κάνει τουλάχιστον 2 μέλη που ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς η κακώς η αλήθεια είναι αυτή που λες Ντίνο. Γι' αυτό προσωπικά δεν αναρτώ πλέον διηγήματα. 
Το μεγάλο πλεονέκτημα του sff.gr είναι το feedback. Όμως αν κάποιος δε χρειάζεται γνώμες για το κείμενό του, δεν έχει λόγο να το κάψει. Κρίνοντας πάντως απ' ό,τι διαβάζω εκτός sff, πολλές ιστορίες θα 'πρεπε να 'χαν περάσει από εδώ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα παιδιά. Ιλέην της nyctophilia.gr εδώ, και η υπεύθυνη για τον όρο του αδημοσίευτου. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να απαντήσω σε αυτό.

Ο λόγος που το έκανα είναι γιατί τα διηγήματα δεν αναρτώνται πλέον στο site, αλλά στο ένθετο περιοδικό "Phantasmal", το οποίο μου παίρνει αρκετό κόπο να δημιουργήσω και να παρουσιάσω. Το concept είναι στα χνάρια του Weird Tales, όπου παρουσιάζονται κείμενα για πρώτη φορά στο κοινό, από γνωστούς ή ανερχόμενους συγγραφείς. Αυτή είναι η ιδέα και γι' αυτό ο αυστηρός αυτός όρος του αδημοσίευτου. Δεν παίρνω απλά ένα κείμενο c/p και το δημοσιεύω στο site, αντιθέτως, μαζεύω υλικό, το στήνω σε κάτι εντελώς καινούργιο και μένει εκεί, μόνιμα, δεν χάνεται  στο χάος των άρθρων, παρά δημιουργείται μια ανθολογία σε μορφή περιοδικού, την οποία  μπορεί ο καθένας να κρατήσει στην ηλεκτρονική του βιβλιοθήκη. Ελπίζω μελλοντικά να το κάνω και έντυπο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Εννοείται πως τα δικαιώματα μένουν στον συγγραφέα, εννοείται το δημοσιεύει όπου άλλου γουστάρει, εμείς κάνουμε απλά την πρώτη δημοσίευση και μακάρι το κείμενο, αλλά και άλλα κείμενα του συγγραφέα, να βρουν τον δρόμο τους προς έκδοση.

Αυτό που θέλω είναι να δημιουργήσω μια αξιόλογη βιβλιοθήκη λογοτεχνίας τρόμου που να είναι συγχρόνως ορμητήριο έργων και συγγραφέων. Αν παρουσιάζω κείμενα που ήδη κάποιος μπορεί να βρει αλλού, ποιος ο λόγος το κοινό να προσέξει τη δική μας προσπάθεια; Το κλειδί είναι να του παρέχουμε κάτι καινούργιο, για να έχει και νόημα η ύπαρξη και η εξέλιξη του περιοδικού.

Γνωρίζω ότι είναι άδικο για κείμενα που έχουν ήδη δημοσιευτεί αλλού και είναι σίγουρα διαμάντια. Αλλά, οι ημερομηνίες που εμείς δεχόμαστε διηγήματα είναι πλέον σταθερές, οπότε ο συγγραφέας διαλέγει απλά την περίοδο που τον βολεύει (χειμερινή ή θερινή), γράφει και στέλνει τότε. Αν υπάρχουν μέλη που θέλουν να στείλουν κείμενό τους, θα μπορούσε όντως κάποιος από τους διαχειριστές του sff να έρθει σε επαφή μαζί μου, αρκετοί με γνωρίζουν και προσωπικά άλλωστε, ώστε να δούμε τη δυνατότητα να κατεβούν από το forum σε περίπτωση που ο συγγραφέας θέλει να το στείλει σε μας. Ή ακόμα να βγει και ένα συνεργατικό τεύχος με ιστορίες από κάποιον διαγωνισμό συγγραφής εδώ, όπου οι 3 καλύτερες πχ θα δημοσιευτούν εν τέλει  στο περιοδικό. Είμαι ανοιχτή σε προτάσεις. :)

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Daethania said:

Καλησπέρα παιδιά. Ιλέην της nyctophilia.gr εδώ, και η υπεύθυνη για τον όρο του αδημοσίευτου. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να απαντήσω σε αυτό.

Ευχαριστώ Ιλέην για την απάντηση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά έχω ανεβάσει διηγήματά μου εδώ, που κατόπιν μπήκαν σε συλλογές, με τη σημείωση απλώς ότι είχαν συμμετάσχει σε διαγωνισμό του φόρουμ ή ότι πρωτοεμφανίστηκαν στο SFG.gr.. Ο όρος περί πρωτοεμφανιζόμενου είναι όντως περιοριστικός, ωστόσο αν δεν πρόκειται για λογοτεχνικούς διαγωνισμούς αλλά για συλλογές δεν φαντάζομαι να ισχύει. Μιλώντας τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..