Jump to content

Recommended Posts

Steel Guardian

Ο RJ Barker είναι Βρετανός συγγραφέας επικής φαντασίας, που έχει προταθεί για το Devid Gemmel award για το πρώτο του μυθιστόρημα. Περισσότερα για αυτόν μπορεί να διαβάσει κανείς στην ιστοσελίδα του.

Βιβλιογραφία:

The Wounded Kingdom Trilogy
   Age of Assassins (2017)
   Blood of Assassins (2018)
   King of Assassins (2018)

The Tide Child Trilogy
  
The Bone Ships (2019)
 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Steel Guardian

The Bone Ships (Εκδόσεις Orbit)
Το The Bone Ships είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας (αν και μπορεί να το διαβάσει κάνεις μόνο του, έχει μια ολοκληρωμένη ιστορία) ναυτικού fantasy. Ένα είδος που δυστυχώς σπανίζει πολύ. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια πολύ ωραία περιπέτεια με θάλασσες, πλοία, θαλάσσια τέρατα κτλ.
Το woldbuilding είναι πάρα πολύ καλό, ενδιαφέρον και πολύ στιβαρά δεμένο. Υπάρχουν ναυτικές δοξασίες, δεισιδαιμονίες και ορολογία που και φαντάζουν τελείως αυθεντικά σε αυτά που ξέρουμε, αλλά συνάμα είναι καινούργια και ταιριαστά με τον κόσμο του Barker. Η δομή της κοινωνίας στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία είναι μητριαρχική (στην κυριολεξία, καθώς οι μητέρες και όχι απλώς οι γυναίκες είναι που έχουν την πιο πολύ εξουσία), κάτι αρκετά ασυνήθιστο και φρέσκο.
Η γραφή είναι καλή, όχι φορτωμένη, αλλά ούτε και απλή, και ρέει εύκολα, χωρίς να κλοτσάει. Ταυτόχρονα έχει και διάφορες "παραξενιές" που ενώ αρχικά φαίνονται να μην έχουν νόημα τελικά είναι και αυτές με τον (πολύ ευρηματικό) τρόπο τους στοιχεία του worldbuilding.
Οι βασικοί χαρακτήρες, ειδικά ο πρωταγωνιστής από την οπτική του οποίου ξετυλίγεται η αφήγηση, είναι αρκετά καλοδουλεμένοι και εξελίσσονται ομαλά κατά την διάρκεια του βιβλίου. Όμως οι δευτερεύοντες χαρακτήρες δίνουν ενίοτε την αίσθηση ότι δεν τους έχει δοθεί η ίδια προσοχή και θα ήθελαν λίγο παραπάνω δουλειά.
Γενικά είναι ένα καλό βιβλίο που, αν και δεν κάνει αναγκαστικά κάτι πολύ καινούργιο με την υπόθεσή του ή τους χαρακτήρες του, καταφέρνει με τη δύναμη και την πρωτοτυπία του worldbuilding του και το πολύ έντονο ναυτικό του στοιχείο να ξεχωρίσει από τα συνηθισμένα έργα επικού fantasy και διαβάζεται πάντα πολύ ευχάριστα. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pixie

Συμφωνώ απόλυτα! 

Από την πρώτη του τριλογία έχω διαβάσει μόνο το πρώτο βιβλίο, το οποίο είναι μεν καλογραμμένο αλλά δεν προσέφερε και τίποτα καινούριο στην κατηγορία βιβλίων με assassins, και δεν ένιωσα την ανάγκη να συνεχίσω με τα δύο επόμενα βιβλία.

Αντίθετα μετά το Bone Ships περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια.

Το βιβλίο αυτό περιέχει και την ιστορία ενηλικίωσης του αφηγητή μας, ο οποίος από χαμένος νεαρός έξω απ' τα νερά του κλπ αναπτύσσεται σιγά σιγά σε έναν ικανό και υπεύθυνο ανώτερο αξιωματικό του σκάφους. Και υπάρχει και το μοτίβο της ομάδας των ετερόκλητων παρείσακτων που πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται για να πετύχουν τον σκοπό τους και να γίνουν ένα αξιόλογο πλήρωμα. Και τα δύο, ο  R.J. Barker τα κάνει πάρα πολύ καλά χωρίς να φαίνονται κλισεδιάρικα.

Μια πολύ καλή πρόταση για το καλοκαίρι, ειδικά με το ναυτικό του θέμα.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..