Jump to content
Spark
Message added by Spark

Νικήτρια ιστορία στον 52o Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας

Recommended Posts

Γιώργος77

Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Αλυφαντής
Είδος: urban fantasy
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 2800
Αυτοτελής; ναι
Σχόλια: Για τον 52ο  διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: Απαγόρευση

Ντρόντεκ__ΑΛΥΦΑΝΤΗΣ.pdf Ντρόντεκ__ΑΛΥΦΑΝΤΗΣ.doc

 • Like 3
 • Thanks 3
Link to post
Share on other sites
Roubiliana

Λοιπόν, Γιώργο, απόλαυσα πολύ την ιστορία σου. Συγκεκριμένα :

Spoiler

Τίτλος : μυστηριώδης, πετυχημένος

Ναι, ήσουν εντός θέματος.

Καλή η ιδέα με τα απαγορευμένα περιοδικά. Θα φέρει σε πολλούς αναγνώστες αναμνήσεις.

;Γλώσσα ταιριαστή με ήρωα. Με έπεισε η φωνή του.

Κοσμοπλασια : ρεαλιστική.

Τι κατάλαβα: στο υπόγειο ήταν κλεισμένη μια σκοτεινή οντότητα που κατελαβε το σώμα της μητέρας όταν βγήκε. 

Spoiler

 

 

Καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Καλησπέρα Γιώργο, damn you’re good.

Τα σχόλιά μου για την ιστορία σου:

Spoiler

Κοσμοπλασία: Μου άρεσε πάρα πολύ, πώς το υπερφυσικό μπλέκεται με την καθημερινότητα ενός αγοριού από τα Πατήσια. Η μίξη είναι αβίαστη, πετυχημένη, ούτε που την παίρνεις χαμπάρι δηλαδή. Οι περιγραφές σε μεταφέρουν εκεί, βλέπεις τους πιτσιρικάδες να ψειρίζουν τις τσόντες από τα περίπτερα και μυρίζεις το παλιό χαρτί των κόμιξ της εποχής. Και τη νοοτροπία της μάνας, αυτό το φοβερό “θα σου κόψω τα πόδια” που λέγαν οι μεγάλοι άμα δεν ξαπλώναμε για ύπνο το μεσημέρι και τα λοιπά. Πολύ μα πολύ εντός κλίματος, μπράβο.

Ιστορία: Εδώ τώρα. Οπωσδήποτε θέλεις αποσαφήνιση συγκεκριμένων πραγμάτων. Η μάνα, κατά την άποψή μου, δεν είναι τρελή, αλλά όντως ζευγάρωσε με τον Ντρόντεκ, που την άφησε έγκυο και την έκανε να ανοίξει θυγατρικές και σε άλλες διαστάσεις. Δεν έβγαζε τόσο νόημα το να μην μπορεί ο μικρός να εντοπίσει τα κόμιξ εφόσον πρακτικά μπροστά του ήταν και μάλιστα πολύ κοντά, από όσο κατάλαβα, στο επίμαχο αποθηκάκι. Θα ήθελα μία υποψία έστω εξήγησης γιατί δεν μπορούσε να τα βρει. Βέβαια πολύ έξυπνα βάζεις και τον ίδιο τον ήρωα να αναρωτιέται, οπότε έχεις κάνει πρακτικά τη μισή δουλειά. Αλλά ίσως να μπορούσες να σκαρφιστείς, αν το έψαχνες λίγο ακόμη, μία ωραία εξήγηση που να δένει με το σύνολο. Προσωπικά δεν εισέπραξα ότι κρυβόταν μία άυλη οντότητα που κατέβαλε τη μητέρα. Εκείνο που είχα μονίμως στο νου μου ήταν ότι η μητέρα έκανε κάποια ύποπτη δουλειά, ξέρεις, που λέγανε στις παλιές ταινίες δουλεύω νυχτερινή σε νοσοκομείο ενώ δούλευαν σε σπίτι. Βασικά περίμενα ότι ο αλητάμπουρας θα τον έσερνε σε κανένα χαμαιτυπείο όπου θα ερχόταν μούρη με μούρη με τη μάνα του. Μου άρεσε ο Ντρόντεκ, μου άρεσε που ανακάλυψε, ίσως, ποιος ήταν ο πατέρας του σε ένα κόμιξ. Πώς ωστόσο είχε βρεθεί αυτό εκεί; Και μάλλον, όχι τόσο πώς όσο γιατί. Ο πατέρας το άφησε, με κάποιον τρόπο; Για να τον καθοδηγήσει κάπου; Όχι ότι ενδιαφέρει τόσο αυτό, αλλά μπορεί να σου έρθει καμία ιδέα σχετική και να ξαναδούμε τον Ντρόντεκ ξαναδουλεμένο. Και μετά από την αποκάλυψη πώς κύλησε η ζωή του αγοριού; Η μάνα συνήλθε; Αν και με είχε πείσει ότι έτσι ήταν βασικά ο χαρακτήρας της. (Γκόλεμ ήταν δηλαδή, ή κάτι τέτοιο;)

Χαρακτήρες: Αν λοιπόν δεν υπήρχε κάποια οντότητα κλεισμένη στο υπόγειο, τότε γιατί η μητέρα δεν ήθελε να το ανοίξουν; Αν υπήρχε, θα ήθελα να το καταλάβω λίγο πιο ευκρινώς. Να μυρίζει κάπως το υπόγειο. Να αποπνέει μία αίσθηση. Να είναι οι τοίχοι καλυμμένοι με σύμβολα, να μοιάζουν γεμάτοι στρεβλές γωνίες, δεν ξέρω. Κάτι. Επίσης. Πολύ γρήγορα ψήθηκε ο μικρός να φέρει φωτογραφίες της μάνας του. Δηλαδή, εντάξει. Στην αρχή τον διαλολοστέλνει, σε μία βδομάδα ωστόσο φέρνει τις φωτογραφίες ενώ παράλληλα του φαίνεται κακό και μη πρέπον να εξασφαλίσει ο ίδιος μια βαριοπούλα. Λίγο αλλοπρόσαλλο, θα συμφωνήσεις. Επίσης το πώς εισάγεις τον χαρακτήρα (φυλακόβιος, μακαρίτης και τα λοιπά) ενώ είναι πολύ πειστικό και επιτυχημένο σαν εισαγωγή (μην σου πω είχα κι εγώ έναν τέτοιο συμμαθητή, Θεός ‘σχωρέστον). Ωστόσο σε σχέση με τα παρακάτω, που ο τυπάς είδε το Χριστό φαντάρο στο σπίτι του, που έγλειψε το πάτωμα, που έγιναν τόσα κι άλλα, είναι σαν να μην τα είχες υπόψη σου ότνα εισήγαγες το χαρακτήρα. Είναι σαν να σου ήρθαν γράφοντας. Πράγμα όχι απαραίτητα κακό και τώρα σου μιλάω για τη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας. Ίσως σου χρειαζόταν μισή φράση, δυο τρεις λέξεις που να προϊδεάζουν ότι ο τύπος θα υποστεί κάτι καίριο στο σπίτι του ήρωα.

Γλώσσα: Damn you’re good. Και κάθε φορά είσαι και καλύτερος. Είσαι όπως και όσο πρέπει. Ισορροπημένος, δεν φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις σκληρή γλώσσα αν χρειάζεται και επίσης δεν το παρακάνεις για λόγους εντυπωσιασμού. Να προσθέσω επίσης ότι τα ονόματα, όσα αναφέρεις δηλαδή, είναι πολύ πετυχημένα.

Εν κατακλείδι: Είσαι στο θέμα, στο κλίμα, είσαι πολύ σωστός. Ναι, ίσως ήθελα κάποια ξεκαθαρίσματα ακόμη, αλλά σε γενικές γραμμές μπράβο σου. Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή και καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!

 

Edited by Ιρμάντα
Τα σχόλια μπήκαν σε hide
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Α και κάτι που μου θύμισες:

Spoiler

.

...κι από την άλλη του πατέρα μου η φωνή

"Νομίζω πως τον κρύβει στην κουζίνα...."

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...
Mesmer

Πλέον έχω μάθει τι να περιμένω από τις ιστορίες σου και ξεκινάω την ανάγνωση με ανυπομονησία. Έτσι κι εδώ, οι προσδοκίες μου καλύφτηκαν με το παραπάνω.

Το μισό παράπονο που έχω να κάνω είναι ότι το φανταστικό στοιχείο έμεινε λίγο στο παρασκήνιο, χωρίς να παίζει ουσιαστικό ρόλο (εκτός αν δεν κατάλαβα κάτι σωστά). Βέβαια, όλη αυτή η προσπάθεια για το άνοιγμα της πόρτας, η μυστικοπάθεια, οι συνεχείς αποτυχίες, το παράδοξο που ακολούθησε την επιτυχία, δημιουργούν μια περίεργη ατμόσφαιρα που καλύπτει αυτό το κενό.

Για όλα τα υπόλοιπα, well done! Δηλαδή, έχεις μια ιστορία που έχει να κάνει με το άνοιγμα μιας πόρτας και καταφέρνεις να κρατήσεις το ενδιαφέρον από την αρχή ως τέλος. Οι χαρακτήρες είναι ζωντανοί, όλοι με τις ατέλειές τους. Ειδικά η αλλαγή της μάνας στο τέλος ήταν πολύ πετυχημένη. Επίσης, η εποχή η οποία είναι τοποθετημένη η ιστορία δημιουργεί ένα κλίμα νοσταλγίας, τουλάχιστον σε εμάς που τη ζήσαμε από πιο κοντά.

Καλή επιτυχία!

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
South of Heaven

Γεια χαρά Γιώργο και μπράβο για την ιστορία σου!

Ορίστε τα σχόλιά μου:

Γενική εντύπωση: Αυτή η ιστορία μου άρεσε πάρα πολύ. Η παιδική φιλία / παρέα, οι παιδικές περιπέτειες και γενικότερα οι ιστορίες με τσακαλοπαρέες ή μοναχικούς πιτσιρικάδες μου αρέσουν πολύ (γι’ αυτό λατρέυω και το It του King). Τέτοιες ιστορίες είναι που μας κρατάνε νέους εσωτερικά. (Καλά και εξωτερικά νέα παιδιά είμαστε ακόμα, δεν λέω😁).

Πλοκή: Μου κράτησε το ενδιαφέρον απ’ την αρχή ως το τέλος. Επηρεάστηκα μάλλον από το γενικότερο σέτινγκ αλλά έτσι κι αλλιώς η ιστορία περιγράφει κάτι με το οποίο μπορεί ο καθένας να συσχετίσει έστω και λίγο κάποια προσωπική του εμπειρία. Σε όλους μας ως παιδιά έχει απαγορευτεί λίγο-πολύ η πρόσβαση σε κάποιο μέρος (αποθηκάκι, δασάκι, νεκροταφείο τη νύχτα (λέμε τώρα), υπόγειο, εγκαταλειμμένο οικόπεδο, η ταράτσα του σχολείου (πωπω τι θυμήθηκα), κτλ), και όλοι μας λίγο-πολύ ξεραμε κάποιον Σαλίβερο. Αυτό από μόνο του έκανε την πλοκή πολύ οικία.

Η σχέση της μάνας με το παιδί είναι ενδιαφέρουσα, αλλά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχει η σχέση των δύο “φίλων”. Οι δοσοληψίες τους και η “ανάγκη” που έχει ο ένας τον άλλον.

Δεν πολυκατάλαβα, να πω την αλήθεια, τον ρόλο που είχε το αποθηκάκι και γιατί ήταν κλειδωμένο αλλά το θέμα είναι η απαγόρευση της πρόσβασης στα κόμικ και της γνώσης που αυτά προσφέρουν, οπότε όλα καλά.

Κοσμοπλασία: Το απλό και νοσταλγικό σκηνικό λειτούργησε πολύ καλά για εμένα. Με πήγε πίσω σε μαθητικά χρόνια και αυτό ήταν το ζητούμενο πιστεύω. Το υπερφυσικό κομμάτι και η σύνδεση μέσω των κόμικ επίσης θεωρώ πως ήταν πολύ πετυχημένο.

Γλώσσα: Πιστεύω πως η γλώσσα ήταν το δυνατότερο χαρακτηριστικό της ιστορίας σου. Όλα ήταν πετυχημένα (πλοκή, εικόνες, ιδέες), αλλά η μεταφορά τους στο χαρτί και η αφήγηση ήταν το δυνατό σημείο. Έξυπνη χρήση της γλώσσας και εκφράσεις που πετυχαίνουν να περάσουν την εντύπωση ότι την αφήγηση πραγματικά κάνει κάποιο παιδί της ηλικίας του πρωταγωνιστή. Τα μόνα, πολύ μικρά λάθη που παρατήρησα είναι πως σε κάποιο σημείο αλλάζεις τον χρόνο σε κάποια ρήματα και πως σε κάποιο άλλο σημείο βάζεις μαζί συνεχόμενα ερωτηματικό και θαυμαστικό, για έμφαση, κάτι που νομίζω δεν είναι σωστό. Αλλά αυτά είναι απλά πταίσματα μπροστά στο όλο πάρα πολύ καλό σύνολο.

Χαρακτήρες: Η πετυχημένη και ολόσωστη γραφή, η σωστά δοσμένη οπτική γωνία και η άμεση γλώσσα κάνουν τον κύριο χαρακτήρα ολοζώντανο.

Μπράβο για την πολύ καλή ιστορία και καλή επιτυχία!

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Starbuck

Καλησπέρα Γιώργο, 

 

Spoiler

Η ιστορία σου μου άρεσε πολύ. Είναι καλογραμμένη και βρίσκω πάντα ενδιαφέρουσα, ειδικά όταν είναι τόσο πετυχημένη, την οπτική του παιδιού. 
Οι χαρακτήρες είναι ολοζώντανοι και θα μπορούσαν να είναι πραγματικότατοι. Η σκληρή μάνα, ο αλητάμπουρας «φίλος», ο άφαντος πατέρας. Η σχέση του μικρού με όλους αυτούς είναι φοβερά ρεαλιστική. 
Η κεντρική ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, χωρίς όμως να είναι αυτή το επίκεντρο της προσοχής στο διήγημα. Το ίδιο ισχύει και για το τέλος του, το οποίο ομολογώ μου φάνηκε λίγο χλιαρότερο των περιστάσεων. Παρ' όλ' αυτά, η ανάγνωση είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη, ακριβώς γιατί το πιο δυνατό σημείο είναι η ίδια η γραφή και η οπτική που επιλέχθηκε. Πρέπει εδώ να δώσω τα εύσημα και για το χιούμορ που εμφανιζόταν απροσδόκητα εδώ κι εκεί και μ' έκανε να γελάω.  
Ο τίτλος είναι πολύ καλός. Και είναι πολύ καλός γιατί όλη η ιστορία κινείται γύρω από την απουσία του ντρότεκ. Βρίσκεται στο κέντρο των καταστάσεων δια της απουσίας του. Πολύ πετυχημένο. 
Σε γενικές γραμμές, η ιστορία πετυχαίνει να μου φτιάξει την διάθεση, να μου υπενθυμίσει την παιδικότητα που χρειαζόμαστε στη ζωή, την αφελή οπτική που είχαμε ως παιδιά, και ως ενήλικες καμιά φορά, και πόσα καταλάβαμε για τους γονείς μας μεγαλώνοντας και διάφορα τέτοια πράγματα που προκύπτουν από πιο προσωπικές εμπειρίες και ταύτιση με τον μικρό μας ήρωα. 
Συγχαρητήρια...

...και καλή επιτυχία! 

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • Spark featured this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..