Jump to content

Recommended Posts

Lady Nina

Όνομα Συγγραφέα: Έλενα Στεργιοπούλου
Είδος: Μείξη Fantasy / Fairy tales
Βία; Λίγη
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 3,847 (εξαιρούνται ο τίτλος, το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία στο τέλος)
Αυτοτελής; Ναι
ΣχόλιαΓια τον 52o Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα "Απαγόρευση"

Αρχείο

Στίγματα - Έλενα Στεργιοπούλου.pdf

  • Like 5
Link to post
Share on other sites
Roubiliana

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή! Λοιπόν, 

Spoiler

Τίτλος μυστηριώδης αλλά τελικά δε μου φάνηκε να ταιριάζει με διήγημα.

Αν κατάλαβα καλά, μιλάμε για απαγόρευση εισόδου στη χώρα των παραμυθιών; Πρωτότυπη προσέγγιση του θέματος. 

Ενδιαφέρουσα ιστορία. Τη διάβασα απνευστι για να δω που το πήγαινες.

Μου αρέσουν γενικότερα οι παραλλαγές παραμυθιών, αλλά η συγκεκριμένη δε λειτούργησε καλά. Πολλές αποκαλύψεις κ στο τέλος όλοι βγήκαν συγγενείς. Συνηθισμένο στη λογοτεχνία του 19ου αιώνα αλλά δε λειτουργούν πια οι πολλές συμπτώσεις.

Μου άρεσε η ποιητική γραφή σε κάποια σημεία, ειδικά στην αρχή. Φαντάζομαι πως αν δε σε δεσμευαν οι λέξεις του διαγωνισμού θα είχαμε κ άλλες τέτοιες ωραίες εικόνες.

Κενά αληθοφάνειας όπως τα ξανθά μαλλιά της μαγείρισσας. Δεν είχε γλιστρήσει ποτέ το τσεμπερι να φανούν;

Γενικά, μια πολύ καλή ιδέα που θέλει ίσως άλλη προσέγγιση.

Καλή επιτυχία!

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Mesmer

Γεια σου, Έλενα. Νομίζω ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία σου συμμετοχή σε διαγωνισμό. Welcome back :)

Θα ξεκινήσω από τη γραφή, η οποία είναι πολύ καλή. Ίσως λίγο περισσότερο ρομαντική/λυρική για τα δικά μου γούστα, αλλά της αναγνωρίζω πολύ καλή και ταιριάζει σε μια τέτοια ιστορία.

Ήταν ωραία η ιστορία σου. Είχε ενδιαφέρον, είχε μυστήριο και αποκαλύψεις. Ειδικά μέχρι λίγο μετά τη μέση που είχαν αρχίσει να μπλέκουν τα πράγματα και να γίνεται απειλητική η κατάσταση, με είχε αρπάξει για τα καλά. Από εκεί και μετά μάλλον ξεκίνησε να φαίνονται περισσότερο η περικοπή των λέξεων και έκανε μια μικρή κοιλιά. Οι εξηγήσεις έπεσαν κάπως μαζεμένες και μπερδεμένες, υπήρξε μια υπόσχεση για δράση η οποία δεν ήρθε ποτέ και γενικότερα έγινε κάπως πιο βιαστικό. Είμαι σίγουρος πάντως πως οι επιπλέον λέξεις θα λύσουν αυτά τα θέματα.

Καλή επιτυχία!

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Καλησπέρα Έλενα. Τα σχόλιά μου:

Spoiler

Έχω μεγάλη αγάπη στο fairy tales retold και μία τέτοια ιστορία, όπως καταλαβαίνεις, μου τράβηξε την προσοχή. Ας δούμε όμως τα επί μέρους:

Τίτλος: Στίγματα; Οκ, υποθέτω τα μαύρα στίγματα επάνω στο χρυσό κλειδί. Δεν ταίριαζε τόσο επειδή δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Επίσης παραπέμπει σε θρησκευτικού περιεχομένου κείμενο. 

Χαρακτήρες: Υποθέτω το όνομα Φέιμπελ δεν είναι τυχαίο, τα υπόλοιπα δεν μπόρεσα να εντοπίσω αν παραπέμπουν κάπου. Επειδή, όπως καταλαβαίνω, έχει τσεκουρώσει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του κειμένου σου, η σκιαγράφηση των χαρακτήρων καθώς και η διάρθρωση της πλοκής είναι ελαφρώς ακατάστατη. Υπάρχει βιασύνη και μία αίσθηση μη χωνεμένης κοπτοραπτικής, αν με καταλαβαίνεις. Βλέπω δλδ τις ραφές υπερβολικά έντονα. Ο Φέιμπελ δεν προφταίνει να αναπτυχθεί και ωστόσο είναι ο πιο ανεπτυγμένος χαρακτήρας. Υπερβολικά πολλές εξελίξεις και υπερβολικά γρήγορα. Δεν συνειδητοποιούμε πόσο αγροίκος είναι ο πανδοχέας ή πόσα μυστικά κρύβει η Μπρουκ- Άννα μέχρι το τελικό exposition που πάλι μας έρχεται μονοκοπανιά, επειδή πρέπει να τα μάθουμε.

Πλοκή: Τα ίδια με τα παραπάνω. Στένεψες την πλοκή πολύ. Και ενώ η ιστορία που έχεις να πεις είναι όμορφη ιστορία, έχεις δηλαδή μία πολύ ωραία ιδέα, μας αφήνεις μισούς. Σε ποιους ενδιάμεσους κόσμους παγιδεύτηκε ακριβώς η Ελίζ; Πώς και γιατί υφίσταται η Απαγόρευση; Πώς και γιατί ζηλεύει η Άννα; Της αρέσει ο Κυανοπώγων; Δεν φαίνεται. Εννοώ πως όλη αυτή η ίντριγκα θέλει πολύ περισσότερη ανάπτυξη και αιτιολόγηση. Και επειδή εμείς σε πιέσαμε/ παρακαλέσαμε να συμμετέχεις, να πω εδώ πως χαίρομαι που συμμετείχες. Η ιστορία έχει θαυμάσιες προοπτικές και νομίζω αυτός ο σχολιασμός θα σου είναι χρήσιμος καθώς θα την ξαναδουλεύεις και θα προσπαθείς να ανιχνεύσεις τη δυναμική της ιδέας σου.  Βασικά μπορεί να προκύψει κάτι εξαιρετικό, ειλικρινά σου μιλάω.

Γλώσσα: Ίσως λίγο υπερβολικά ποιητική. Ας πούμε, φράσεις όπως Τα στρογγυλά μάτια του παιδιού γυάλιζαν σαν τις στάλες της βροχής μια νύχτα με πανσέληνο, χμ, δεν ξέρω. Too much. Ποιητική γλώσσα χρειάζεται μεν, αλλά με ρέγουλα. Κυρίως που το κάνεις κυρίως στην αρχή και μετά; σταματάει. Και το σημείο όπου περιγράφεις το χορό των νερών και το πεταχτό φιλί και γενικά το σχήμα λόγου που έχεις εκεί, δεν ξέρω, θα το ξανακοίταγα. 

Διεκπεραίωση: Ναι, έχουμε απαγόρευση. Ένα διήγημα που κρύβει έναν πολύ ενδιαφέροντα σπόρο, αλλά νομίζω με λάθος προσέγγιση.

 

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου και καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
South of Heaven

Γεια σου Έλενα και μπράβο για την συμμέτοχή σου στον διαγωνσιμό.

Μερικές λέξεις και από μένα:

Γενική εντύπωση: Ενδιαφέρουσα παραμυθένια και πολύ καλογραμμένη ιστορία. Εντός θέματος αλλά και με κάποια θεματάκια όσο αφορά την πλοκή κυρίω, οπότε πάμε να δούμε κάποιες λεπτομέρειες.

Πλοκή: Η όλη παραμυθική ατμόσφαιρα μου κράτησε το ενδιαφέρον και ήθελα να δω τι θα γίνει παρακάτω. Η αλήθεια είναι ότι μπερδεύτηκα προς το τέλος. Καταρχήν να πω πως δεν είχα διαβάσει την ιστορία του Κυανοπώγωνα. Πέρα από το όνομα δεν θυμόμουν καν περί τίνος πρόκειται (ναι, είμαι τόσο άμπαλος😄) οπότε οι εξηγήσεις στο τέλος νομίζω ότι με μπέρδεψαν περισσότερο. Αφού διάβασα περισσότερες πληροφορίες για την ορίτζιναλ εκδοχή του παραμυθιού, μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς παίχτηκε.

Η ροή της ιστορίας είναι καλή, και δίνεις κάποιες ωραίες σκηνές με ωραίες περιγραφές αλλά και αρκετή δόση δράσης ή αγωνίας (η σκηνή της καταδίωξης με την άμαξα ήταν ωραία εκτελεσμένη και πέτυχε τον σκοπό της).

Οι εξηγήσεις στο τέλος όπως είπα με μπέρδεψαν περισσότερο (εδώ ίσως φταίω εγώ), αλλά νομίζω πως θα μπορούσαν να δοθούν σε δόσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας και στο τέλος να έχουμε την κορύφωση, π.χ. την έκβαση της τύχης του Φέιμπελ.

Κοσμοπλασία: Μου άρεσε πολύ το παραμυθένιο στοιχείο του κόσμου και η εναλλακτική εκδοχή της ορίτζιναλ ιστορίας.

Χαρακτήρες: Ο Φέιμπελ μου φάνηκε ζωντανός χαρακτήρας κυρίως λόγω των σκέψεων που κάνει στην αρχή που βρίσκεται στο “μυστικό του μέρος” στην λίμνη. Στη συνέχεια η ιστορία εξελίσσεται κυρίως μέσω διαλόγων, οι οποίοι μας δίνουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και προχωράνε την πλοκή παρακάτω, αλλά δεν μας δίνουν και πολλά παραπάνω για τους χαρακτήρες. Και δεν εννοώ πληροφορίες για τους χαρακτήρες, αλλά πράγματα που θα μας κάνουν να νοιαστούμε γι’ αυτούς (επιθυμίες, φοβίες, σκέψεις εκφρασμένες από τους ίδιους μέσω της αλληλεπίδρασής τους με τον περιβάλλον τους ή με τους άλλους).

Γλώσσα: Χρησιμοποιείς πολύ όμορφα τη γλώσσα και γενικά η ιστορία είναι καλογραμμένη.

Και μόνο η υπερπροσπάθεια να φέρεις την ιστορία στο όριο των λέξεων του διαγωνισμού (αν θυμάμαι καλά είχες πει πως αρχικά είχε το διπλάσιο μέγεθος) είναι άξια συγχαρητηρίων και καταλαβαίνω το πόσες πληροφορίες και άλλα στοιχεία άφησες απ’ έξω που θα μας έδιναν μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα και χαρακτήρες. Όπως και να ‘χει ήταν μια πολύ καλή προσπάθεια και ενδιαφέρουσα εναλλακτική εκδοχή παραμυθιού. Καλή επιτυχία!

Edited by South of Heaven
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Starbuck

Καλησπέρα Έλενα, 

 

Spoiler

Το πρώτο μου σχόλιο αφορά και την πρώτη σκέψη που έκανα ξεκινώντας την ανάγνωση: γιατί από μια γυναίκα συγγραφέα έχουμε ΠΑΛΙ ένα νεαρό αγόρι για πρωταγωνιστή; Γιατί όχι ένα νεαρό κορίτσι; Τόσο ξένο μάς είναι το κορίτσι που δεν μπορούμε, δεν ξέρουμε τι να γράψουμε γι' αυτό; 
Τώρα, το κείμενο είναι καλογραμμένο. Είναι λίγο πιο «ρομαντικό» απ΄όσο θα το ήθελα και ίσως σε σημεία του αφαιρεί αντί να του προσφέρει. Είναι όμως εμφανής η καλή χρήση της γλώσσας, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέρουσες παρομοιώσεις. 
Η ιστορία ξεκινάει χλιαρά, κατά τη γνώμη μου. Στην μέση μού κεντρίζει το ενδιαφέρον, εξάπτει την περιέργειά μου και πραγματικά αναρωτιέμαι για το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί. Το τέλος είναι πολύ γρήγορο και σχετικά αναμενόμενο. Βέβαια, έχω επίγνωση της συρρίκνωσης που υπέστη το κείμενο οπότε υπάρχει και η αντίστοιχη επιείκεια.
Η πλοκή δεν ήταν φοβερά πρωτότυπη αλλά δεν ήταν και αδιάφορη. Αν  μου έλειψε κάτι από αυτήν είναι ο λόγος της απαγόρευσης, που έφερε τόσα δεινά σε τόσο κόσμο και κυρίως στον ήρωά μας. Μου αρέσει πάντα να βλέπω πώς οι απομακρυσμένες αποφάσεις επηρεάζουν τόσο βαθιά την προσωπική ζωή. 
Οι χαρακτήρες είναι κι αυτοί κάπως στερεοτυπικοί και κάποιοι από αυτούς, ο ήρωας πχ, ίσως και λίγο μοιρολάτρες. Είναι σαν να βρίσκονται πάντα σε μια απόσταση από τα πράγματα που συμβαίνουν και είναι λίγο περίεργο καθώς τους αφορούν άμεσα. Οι εξηγήσεις που δίνονται είναι ελλιπείς αν και πάλι λαμβάνω υπόψη μου την συρρίκνωση του κειμένου. Η Μπρουκ είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας, όμως είναι στα όρια του παράλογου η τόση μεταμέλεια, έπειτα από τόσο επικίνδυνη ζηλοφθονία. Μόνο και μόνο για το ανθρώπινο της υπόθεσης, θα χρειαζόταν εδώ μια καλύτερη ισορροπία.
Νομίζω, σε γενικές γραμμές, ότι είναι λίγο πιο φορτωμένο απ' όσο χρειάζεται και σε γλώσσα και σε περιεχόμενο. Κατάφερε ωστόσο και πάλι να μου κεντρίσει την περιέργεια για την συνέχεια. Νομίζω ότι η μεγαλύτερή του έλλειψη είναι η απουσία ξεκάθαρης προσωπικής ματιάς του Φέιμπελ, επάνω στα γεγονότα. Ή απλά εγώ αρνιέμαι ένα νέο παιδί να είναι τόσο νωθρό. Αλίμονο! Πού είναι τα συναισθήματά του; 
Το αγαπημένο μου σημείο: όταν ο Φέιμπελ παρατηρεί για πρώτη φορά την Μπρουκ. Γιατί εδώ αγγίζουμε δύο χαρακτήρες ταυτόχρονα και γιατί μας δίνεται και μια ξεκάθαρη εικόνα, από αυτές που μένουν στην μνήμη. 

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία!

Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Έλενα καλησπέρα,

Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να ανεβάσεις την «έκδοση χωρίς περικοπές» αυτού του παραμυθιού για τα παραμύθια, για να το κρίνουμε καλύτερα.

Spoiler

Ο Κόσμος είναι των παραμυθιών. Μου αρέσουν λίγο πιο σκοτεινά πράγματα( για τον Κυανοπώγωνα μιλάμε άλλωστε), αλλά στέκεται ακέραιος και ολοκληρωμένος.

 

Χαρακτήρες: μου κάνει εντύπωση ότι ο Κυανοπώγωνας ξέρει ότι είναι ο ίδιος ήρωας παραμυθιού. Ο Φέιμπελ συμπεριφέρεται σαν υπνωτισμένος, εντελώς άβουλος στις προσταγές των ενηλίκων. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες επαρκείς για το αφηγηματικό είδος.

Γλώσσα: ταιριαστό ύφος για παραμύθι, δίχως να παραφορτώνει την αφήγηση. Πολύ καλός και στρωτός ο ρυθμός, χωρίς πλεονασμούς.

 

Πλοκή: κάποια γεγονότα σχετικά με το κλειδί με προβληματίζουν. Εμφανίζεται από το πουθενά, ο Φέιμπελ το δίνει στον Κυανοπώγωνα χωρίς αντίσταση, σαν στρατιώτης που εκτελεί εντολές. Γενικά βρίσκω κάποιες τρύπες στην πλοκή, κάτι αναμενόμενο αφού το μέγεθος του διηγήματος έχει μειωθεί κατά πολύ. Το θέμα του διαγωνισμού, η Απαγόρευση, δεν είναι κεντρικό στην ιστορία. Οι ήρωες φτάνουν στην κλασική ευτυχία, χωρίς όμως να έχουν αγωνιστεί και κινδυνεύσει πάρα πολύ.

Αγαπημένη φράση: Θα αρχίσουν και πάλι να επιτρέπονται τα παραμύθια;

 

Τα λέμε στον επόμενο διαγωνισμό!

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Μια όμορφη ιστορία.
Αγαπημένο μου σημείο, η φράση σου για το πώς γυάλιζαν τα στρογγυλά μάτια του Φέιμπελ. Νομίζω πως αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την παγιδευμένη σκέψη ενός παιδιού που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση και την έβαλες ακριβώς στο σημείο που έπρεπε (κάτω απ’ την ερώτηση που έκανε στον Λίμπαρ για τους γονείς του) ώστε να δώσεις και την απαραίτητη έμφαση που χρειαζόταν για να απογειώσεις την ερώτηση (σαφώς, η ποιητική γλώσσα είναι θέμα προσωπικού γούστου και είναι νομίζω εύλογο άλλοι αναγνώστες να θέλουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Σίγουρα χρειάζεται προσοχή και σωστή διαχείριση).
Νομίζω πως οι προλαλήσαντες έχουν εντοπίσει κάποιες γενικότερες αδυναμίες που, διαβάζοντας τες, μπορώ να πω ότι με βρίσκουν σε γενικές γραμμές σύμφωνο.
Το τέλος είναι προβλέψιμο σχεδόν από την αρχή. Αν είχες όμως κάνει ανατροπή να ξέρεις ότι θα σε μάλωνα.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..