Jump to content

Μια Γη Με Περιττούς Ανθρώπους - Ορφέας Βουτυράς


Recommended Posts

Ένα από τα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που διάβασα πρόσφατα. Σίγουρα χρειάζεται ένα τοπικ στο φόρουμ. 

Η περιγραφή στο οπισθόφυλλο  "Κόνορ, είναι όλες οι χώρες στις οποίες έχεις ταξιδέψει τόσο περίεργες όσο η προηγούμενη;" Η Κόνορ κοίταξε τον συνταξιδιώτη της, που ήταν ξαπλωμένος λίγο πιο πέρα. "Δεν μπορώ να ξέρω τι θα φανεί περίεργο σε σένα, Ωρίων. Φαντάσου πως σε αρκετές χώρες με έχουν ρωτήσει: "Είναι όλοι οι ταξιδιώτες τόσο περίεργοι όσο εσύ;"" "Τι να περιμένω, όμως, από τα μέρη τα οποία θα επισκεφθούμε;" επέμεινε το αγόρι. Η Κόνορ έστρεψε πάλι το βλέμμα της στον στολισμένο με αστέρια ουρανό. "Από μοναδικούς νόμους μέχρι ιδιαίτερα έθιμα και συμπεριφορές, από τεχνολογικά θαύματα μέχρι πρωτόγνωρες κοσμοθεωρίες, θα δεις πως κάθε χώρα έχει κάτι το διαφορετικό. Θα δεις χώρες που μοιάζουν με τη δική σου χώρα και μέρη όπου, για σένα, οι άνθρωποι θα φέρονται παράλογα. Μέρη φιλόξενα και μέρη αφιλόξενα. Κοινωνίες δυστοπικές για κάποιους ανθρώπους και ουτοπικές για άλλους". Ένα πεφταστέρι διέσχισε βιαστικά τον ουρανό, αφήνοντας φευγαλέα το ίχνος του ανάμεσα στα αστέρια. "Και, φυσικά, θα δεις μέρη τόσο όμορφα όσο η θέα που έχουμε τώρα", κατέληξε η κοπέλα. Οι δύο ταξιδιώτες έμειναν σιωπηλοί για αρκετή ώρα, ο καθένας χαμένος στις σκέψεις του. "Πώς λες να είναι η επόμενη χώρα;" είπε τελικά ο Ωρίων. Η Κόνορ χαμογέλασε. "Δεν ξέρω, αλλά ανυπομονώ να δω..."

 

Η άποψη μου για το βιβλίο : Μία πρώτη αξιόλογη προσπάθεια φιλοσοφικής επιστημονικής φαντασίας. Πέντε με εξι εντυπωσιακές ιδέες τοποθετημένες σε ένα κοινό πλαίσιο (2 πρωταγωνιστές που επισκέπτονται πόλεις, χώρες - ιδέες) και ανάπτυξη φιλοσοφικών σκέψεων πάνω στο πώς μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει τη ζωή στο άμεσο μέλλον συν πολλά άλλα. Ο συγγραφέας κάνει χρήση αποκλειστικά μόνο ενός αφηγηματικού τρόπου του διαλόγου, ο οποίος σε βάζει κατευθείαν στη ουσία όσων έχει να παρουσιάσει. Μπράβο για την ιστορία της πόλεως - χώρας βιβλιοθήκης που θεωρώ την πιο δυνατή σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Συνήθως η πρώτη προσπάθεια πολλών συγγραφέων είναι αδύναμη, όμως είδα αδυναμίες αλλά ελάχιστες σε σχέση με τον μέσο όρο.
Το συνιστώ το βιβλίο σε όσους αναγνώστες θέλουν να διαβάσουν επιστημονική φαντασία και φιλοσοφία μιας και δεν έχει διδακτισμό ούτε προσπαθεί να σε πείσει για κάτι. Αντιθέτως σε πείθει ως συγγραφική προσπάθεια γιατί ακριβώς σου παρουσιάζει με τον κατάλληλο τρόπο πολύπλευρες ιδέες και θέτει τα καίρια ερωτήματα που θα πυροδοτήσουν τη σκέψη..

 

Ένα από τα θέματα που με τράβηξαν ιδιαίτερα είναι ο χωροχρόνος και οι απόψεις, οι απορίες και οι αντιλήψεις των ηρώων για αυτόν. Άλλη θεματική είναι η συγγραφική ενασχόληση του ανθρώπου με ιστορίες όπως του μοναχικού συγγραφέα. 

Το βιβλίο άξια παίρνει 4 στα 5 αστεράκια, πιο συγκεκριμένα:

Οι ιστορίες όπως είναι τοποθετημένες στο βιβλίο

- Μια γη με περιττούς ανθρώπους ****

- Μια ασφαλής χώρα ****

- Αναμέτρηση με έναν δαμαστή του χρόνου *****

- Συνάντηση με έναν λιγομίλητο ταξιδιώτη ***

- Η χώρα των βιβλίων *****

- Παρέα με έναν μοναχικό συγγραφέα ****

- Περί ανέμων και υδάτων - Κάτω από τον ήλιο ***

- Αεροναυαγοί ***

- Η χώρα που τιθάσσευε τον χώρο *****

Όλες οι ιστορίες είχαν ιδέες που σκέφτεται ο άνθρωπος, τις έχει φιλοσοφήσει και ψάχνει απαντήσεις. Πολλές από αυτές ο συγγραφέας τις τοποθετεί σε ένα πολύ μακρινό μέλλον, ωστόσο το περιβάλλον και οι συμπεριφορές των ανθρώπων είναι πανομοιότυπες με τη σημερινή εποχή για αυτό σε κάνει να ταυτίζεσαι με τους προβληματισμούς, τις ιδέες, τις υποθέσεις και τις λύσεις. Στα τεχνικά της επιστημονικής φαντασίας ο συγγραφέας δεν έχει ασχοληθεί κυρίως με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας όσο με τη λογική του ανθρώπου και τις συμπεριφορές του στη χρήση της. Η φιλοσοφία και η τεχνολογία συνυπάρχουν και έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Θα δούμε πολλές φορές με σατυρικό τρόπο ανήκουστες συμπεριφορές εκ μέρους ανθρώπων των πόλεων όταν έρχονται σε επαφή με τους ταξιδιώτες πρωταγωνιστές. Και αυτή είναι ίσως η μαγεία του βιβλίου και γιατί θεωρώ ότι μου άρεσε πολύ το βιβλίο. Ο συγγραφέας με επίκεντρο τον άνθρωπο θα αναπτύξει τον κόσμο του, γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλει να γράψει και για ποιο λόγο χωρίς φλυαρίες για τεχνολογικά επιτεύγματα. 

 Είδα προβλήματα στην επιμέλεια; Ναι είδα και σε αυτό το βιβλίο. Φράση του βιβλίου (Ξέρεις να διαβάζεις; Τι έγραφε η πινακίδα;). Όχι όμως προβλήματα που να με κάνουν να εκνευριστώ και μπράβο στις εκδόσεις Πηγή και τον επιμελητή που έκαναν φιλότιμη προσπάθεια. Όλα τα βιβλία έχουν προβλήματα στην επιμέλεια όπως έλεγαν οι καθηγητές μου σε σχολή επιμελητών και στο φιλολογικό τμήμα. 

Ευχάριστη έκπληξη λοιπόν. Κύριε Βουτυρά συγχαρητήρια για το πρώτο έργο σας.

 

Edited by Nargathrod
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..