Jump to content

Recommended Posts

Nargathrod

Για την 70η συνάντηση της ΛΑΦ επιλέχθηκε το βιβλίο Metropolis της Thea Von Harbou. Είναι ένα βιβλίο σταθμός στη επιστημονική φαντασία. Οπότε ήρθε ο καιρός να διαβάσουμε τη γερμανική ματιά της επιστημονικής φαντασίας σε μία περίοδο μεσοπολεμική μιας χώρα που προσέφερε πολλά στα γράμματα και τις τέχνες. 

Αν κάποιος έχει διαβάσει το βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει σε μετάφραση του Δημήτρη Αρβανίτη από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια ας μας γράψει την άποψή του. 

Thea Von Harbou | Metropolis | Βιβλίο - Πρόταση | City Guide | LiFO

 

Μητρόπολη - η Νέα Βαβέλ, αρχιτεκτονικό αριστούργημα μονολιθικής μεγαλοπρέπειας. Οι ουρανοξύστες του εικοστού αιώνα επισκιάζονται από τους πανύψηλους στρατοσφαιρικούς ουρανοξύστες του εικοστού πρώτου. Και από κάτω, πολύ κάτω, σε υπόγειες τεχνητές σπηλιές, οι τερατώδεις μηχανές του Μολώχ, οι υπάνθρωποι κάτω από τη γη, οι ανήμποροι εργάτες των υπόγειων στοών που ζουν σαν σκλάβοι χωρίς ελπίδα, δουλοπάροικοι των κατοίκων της επιφάνειας, τυφλές μαριονέτες στη θέληση του Άρχοντα της Μητρόπολης.
«Το "Metropolis" δεν μοιάζει με κανένα άλλο μυθιστόρημα που έχει γραφτεί έως τώρα», έγραψε ένας ενθουσιώδης σχολιαστής της εποχής. «Είναι διαφορετικό, μοναδικό και πρωτότυπο. Συνδυάζει ένα εντυπωσιακό δράμα αντικρουόμενων δυνάμεων με ένα ειδυλλιακό ερωτικό θέμα».
Επιστήμη και Φαντασία, Τρόμος και Ομορφιά Μυστήριο, Μαγεία, Μίσος, Τρέλα, Μεγαλείο, Μυσταγωγία - για μια μοναδική φορά, όλα τα στοιχεία συνδυάζονται μαγικά για να δημιουργήσουν ένα κλασικό έργο του φανταστικού, το υπέρτατο αριστούργημα. (Forrest J. Ackerman)
«Η Τέα φον Χάρμπου δεν ήταν μόνο ευαίσθητος φορέας των υπόγειων ρευμάτων της εποχής, αλλά και κοινοποιούσε αδιακρίτως οτιδήποτε στοίχειωνε τη φαντασία της. Το "Metropolis" είναι πλούσιο σε υπόγειο περιεχόμενο, που σαν λαθρέμπορος διασχίζει τα σύνορα του συνειδητού χωρίς να υφίσταται ελέγχους.
(Siegfried Kracauer)
«"Metropolis": Η εξαγνιστική δύναμη της θυσίας, η πίστη ότι μέσω της καταστροφής θα αναδυθεί μια νέα ανθρωπότητα, το προφητικό όραμα της αδερφικής αγάπης». (Frederick W. Ott)
«Το "Metropolis" διατηρεί τη δύναμη να συγκλονίζει, να προβληματίζει και να συγκινεί γιατί αναφέρεται στις βαθύτερες αγωνίες της σύγχρονης ζωής». (The New York Times)

  • Like 3
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
Zaratoth

Διάβασα αυτή την έκδοση πριν τρεισίμιση χρόνια. Όχι πολύ λογοτεχνική γραφή, πιο...τεχνική θα έλεγα, δείχνει ίσως την εποχή που γράφτηκε καθώς και μια μη "λογοτεχνική" φύση. Αλλά οι εικόνες που δημιουργεί, οι ιδέες που έχει, αριστούργημα εκτός εποχής. Αν και δεν το βλέπω να αναφέρεται πουθενά σχετικά, το θεωρώ ως το πρώτο Cyberpunk βιβλίο/media εκεί έξω. Λείπουν οι σχετικές λέξεις (megacorporations, καπιταλισμός κλπ) αλλά όλο το στήσιμο είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό. Αγαπώ.

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
Roubiliana

Εγώ πάλι το βρήκα ποιητικό στη γραφή με στοιχεία σουρεαλισμού. Αλλά κάποια στοιχεία της πλοκής με προβλημάτισαν.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Nargathrod

Δεν το έχω τελειώσει ακόμα, αλλά κοιτάζωντάς το στα ελληνικά από μετάφραση μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η γλώσσα. Βρήκα και εγώ προβλήματα στην πλοκή αλλά δεν είμαι σίγουρος ακόμα μέχρι να δω το τέλος. Πάντως είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αντίστοιχους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας της Αμερικής. Περισσότερα στη λέσχη το Σάββατο. 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..