Jump to content

Μηνύματα από τα Ηλύσια Πεδία - Νίκος Φερεντίνος


Recommended Posts

 

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΛΥΣΙΑ ΠΕΔΙΑ

Δεύτερο βιβλίο του αγαπητού συμφορουμίτη και καλού μου φίλου, Νίκου Φερεντίνου @John Ernst, οπότε δράττω την ευκαιρία να παρουσιάσω το νέο του πόνημα στα μέλη και στους επισκέπτες του sff.gr :)

Τι θα γινόταν αν γινόμασταν μάρτυρες μιας εποχής όπου η πολιτισμική εξέλιξη κατίσχυε της γενετικής εξέλιξης; Αν ο ανθρώπινος νους, υπό το έρεισμα της εκλεπτυσμένης συλλογικής εργασίας, μεταλλασσόταν σε τέτοιο βαθμό που η αντίσταση ενάντια στον θάνατο δεν θα ήταν ευσεβής πόθος μα μια ιδεατή πραγματικότητα; Αν το αναπόφευκτο έμπαινε σε κατάσταση αιώνιας αναμονής;

Τα Ηλύσια Πεδία είναι ένα ψηφιακό ιεροφυλάκιο συνειδήσεων. Ένας ουτοπικός παράδεισος όπου οντότητες ετοιμοθάνατων ατόμων, εξαρτώμενες από άυλα στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης, από μνήμες και συγκεκριμένα μοτίβα σκέψεων, συνθέτουν έναν απομονωμένο πολιτισμό, την ύστατη και κορυφαία εκδήλωση του συλλογικού ανθρώπινου πνεύματος.

Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος με ανησυχίες. Ήταν φανερό στο πρώτο του βιβλίο, είναι φανερό και σε τούτο το χορταστικό μυθιστόρημα. Τι ακριβώς είναι ψυχή; Ποια είναι η ποιότητα της ανθρωπότητας, οντολογικά μιλώντας; Πώς θα αντιδρούσε ο οποιοσδήποτε αν ξαφνικά ερχόταν αντιμέτωπος με την προοπτική της αιωνιότητας; Αν η απόλυτη ελευθερία έπαυε να είναι ιδανικό και αξίωση, και γινόταν τετριμμένη καθημερινότητα; Μήπως τότε ο κίνδυνος όπου τα όρια με την ασυδοσία θα γινόντουσαν ανατριχιαστικά ασαφή και δυσδιάκριτα, θα ήταν κάτι παραπάνω από άμεσος, θα ήταν μοιραία αναπόφευκτος;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια της διήγησης, που είναι διαποτισμένη από την καθαρή, στιβαρή γραφή του Νίκου και πάμπολλες καλοδουλεμένες ιδέες, ενώ ξεδιπλώνεται η καθημερινότητα των ηρώων. Αρκετές από τις απαντήσεις τις δίνει το ίδιο το κείμενο, μέσω της εξέλιξης των χαρακτήρων, μα τις περισσότερες μας οχλεί να τις δώσουμε εμείς οι ίδιοι. Κι αυτό για μένα, το να θέτει ο δημιουργός τους τροχούς του νου σε κίνηση, είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα.

 

 

ferentinos-cover.jpg

ferentinos-backcover.jpg

Edited by Mournblade
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Και μέχρι να γράψω τις δικές μου τελικές εντυπώσεις, μπορείτε να διαβάσετε μια κριτική έτσι όπως αυτή αναρτήθηκε στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών:

https://www.thematofylakes.gr/minimata-apo-ta-ilisia-pedia/

Edited by Mournblade
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ενδιαφέρον! Aπό την περιγραφή πιο πάνω, τα Ηλύσια Πεδία μού θύμισαν το San Junipero του Charlie Brooker στο Black Mirror (https://en.wikipedia.org/wiki/San_Junipero) :

"[...] San Junipero is revealed to be a simulated reality where the deceased can live and the elderly can visit, all inhabiting their younger selves' bodies in a time of their choice. [...] Time passes, and Kelly decides she is ready to enter San Junipero permanently."

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, πράγματι, η ιδέα είναι παρόμοια, το είχα πει κι εγώ, απλά τα Ηλύσια Πεδία έρχονται και με ένα twist που ξεδιπλώνεται κατά τη διάρκεια της διήγησης. Το συγκεκριμένο επεισόδιο του Black Mirror δίνει περισσότερο έμφαση στο συναίσθημα, ενώ το βιβλίο εξερευνεί φιλοσοφικές, ηθικές και... άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες προεκτάσεις. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Νομίζω καλύτερο από το πρώτο βιβλίο. Πάλι είχα την αίσθηση ότι χάνεται η ροή, ότι στην εξέλιξη της ιστορίας εξετάζονται πολλά θέματα και έχουμε διάσπαρτα σταυροδρόμια που ο συγγραφέας επιλέγει να αλλάξει πορεία, μπερδεύοντας εμένα τουλάχιστον. Παρόλαυτα, πέρα από μια μικρή κοιλιά στο μέσο, μου άρεσε, μου άρεσαν οι χαρακτήρες, μου αρεσε η λογική στην κοσμοπλασια, η πλοκή μου φάνηκε πως είχε κάποια λογικά κενά αλλά οκ. Με τάραξε συναισθηματικα η απουσία κλεισίματος υπό την έννοια της κάθαρσης, πολύ άβολο τέλος.

Χαίρομαι που μετά την ομολογουμένως ισοπεδωτικη κριτική μου για το πρώτο βιβλιο υπήρξε αυτή η δεύτερη ευκαιρία να "ξαναγνωριστω" με τον συγγραφέα και να δω και τα δύο βιβλία από άλλη σκοπιά. Νομίζω ότι κάποια πράγματα που με ενοχλούν και στο πρώτο και στο δεύτερο βιβλίο δεν είναι τόσο λάθη όπως τα εξέλαβα εγώ, αλλά ο αφηγηματικός  τρόπος του συγγραφέα να προκαλέσει τον αναγνώστη (με την καλή έννοια αυτό).

Περιμένω το επόμενο.

Edited by Kon
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Σελ. 86 κι ως τωρα μου εχει εξαψει την περιεργεια κ την αγωνια. Αναμενετε τη δικη μου κριτικη. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..