Jump to content

Η μορφή του χαρακτήρα και οι σχέσεις τους


Keravnoulhs

Recommended Posts

Είναι κάτι που με έχει απασχολήσει πολύ. Ίσως κάποιες φορές να πρέπει να ταιριάζει με το περιβάλλον. Δηλαδή ο Τρελαντώνης δεν μπορούσε να ναι τζιντζερ. Από την άλλη χρειάζεται και μια ποικιλία. Δεν μπορεί όλοι να ναι μελαχρινοί με καστανά μάτια, ούτε όλοι να έχουν γαλαζοπράσινα ματια. Νιώθω επίσης ότι α και θέλουμε να υπάρχει μια ποικιλία, κάποιοι σωματότυποι δεν είναι τόσο "ελκυστικοί". Γράφω μια ιστορία που χοντρικά αναφέρεται στον πρώιμο μεσαίωνα. Το να έχει παιδάκια υπέρβαρα θεωρώ ότι είναι ανακριβές, πιο εύκολα θα ήταν υπερβολικά αδύνατο από πείνα. Είδα έναν πιτσιρικά σε μια ταινία και με το που τον είδα, ήταν σαν να είδα έναν από τους χαρακτήρες του βιβλίου μου και λέω θα έχω αυτόν ως "φιγούρα" στο μυαλό μου.

Κάτι άλλο που αναρωτιέμαι, όχι μόνο για το δικό μου, γενικά. Οι σχέσεις (όχι απαραίτητα οι κοινωνικές) γενικά, περισσότερο τις αντιλαμβανόμαστε χωρίς να τις διαβάσουμε; Δηλαδή το αν δύο φίλοι αγαπιούνται σε ένα βιβλίο, πιστεύετε ότι είναι ένα "vibe" που παίρνει ο αναγνώστης; Θα μπορούσε να πάρει πολλές ερμηνείες; ΝΑ πει κάποιος ότι εγώ τον θεωρώ υστερόβουλο και δεν τον αγαπάει. Η θα πρέπει να είναι λίγο πιο στεγανό;  Μια γνωστή μου δημοσιεύει κάτι κειμενάκια της στο φβ (ο χειρότερος φόβος μου είναι το κείμενο μου να είναι τόσο κακό όσο το δικό της) που τα κάνει όλα τόσο "λιανά". Η Νεφέλη ερωτεύτηκε τον Αχιλλέα. Δεν είναι προτιμότερο να το νιώσουμε χωρίς να ειπωθεί;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γενικός κανόνας είναι show don't tell, φυσικά, αλλά κατά την γνώμη μου το tell χωράει σε δόσεις.

Ναι, θα έπρεπε να είναι ένα vibe, αλλά αν τα αισθήματα είναι έντονα, τότε και το vibe πρέπει να είναι επίσης έντονο, ξεκάθαρο.

Κανένας δεν σκέφτεται "αχ πόσο αγαπώ τον τάδε", αλλά περισσότερο "αχ, πόσο θέλω να δω/μιλήσω με τον τάδε" ή "πόσο ανησυχώ για την υπόθεση του" κτλ. Πιστεύω, έτσι κάνεις show συναισθήματα, και όχι με "αχ, αγαπώ τον Τρελαντώνη" κτλ

Όσο αφορά τους αντισυμβατικούς εμφανισιακά χαρακτήρες, τους λατρεύω. Στον μεσαίωνα, ναι, δεν θα έβρισκες ευκολα υπέρβαρο παιδί, αλλά μην ξεχνάμε πως η παχυσαρκία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα διατροφής, αλλά και ορμονικό / γενετήσιο κτλ, επομένως και χωράει σε μεσαιωνικό σέτ, και μεγαλύτερη εντύπωση θα κάνει (όταν όλοι γύρω είναι αθλητικοί, το χοντρό παιδάκι θα ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο από ότι σήμερα).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά είναι καλύτερα να το δείξεις αλλά όλα έχουν τον τρόπο και τη θέση τους.

Δεν υπάρχει επίσης κανένας κανόνας χωρίς εξαίρεση, ναι το Μεσαίωνα δεν ήταν συνήθως χοντροί αλλά δεν σημαίνει ότι δεν συνέβαινε κιόλας. Ο Ζωρζ Ντε Λα Τρεμουάγ, καγκελάριος του Καρόλου του Ζ΄ του Νικητή, βασιλιά της Γαλλίας ήταν τόσο χοντρός που το πάχος του τον προστάτεψε όταν ο δούκας του Αλανσόν τον μαχαίρωσε σε μια αντιδικία. 

Ο γιος και διάδοχος του Γουλιέλμου του Κατακτητού Γουλιέλμος επίσης, έμεινε στην ιστορία ως ο Πυρόθριξ, κοκκινομάλλης δηλαδή ακριβώς επειδή ήταν ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Οπότε ναι δεν είναι όλοι ίδιοι και εξαιρέσεις μπορείς να έχεις.

Α και μια παρατήρηση για τον Νakraal, γενετικό και όχι γενετήσιο. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα, απλά φαντάζομαι ότι οι αναλογίες πρέπει να διατηρούνται αλλιώς κάπως θα φαλτσάρει το θέμα. Ανάλογα και το περιεχόμενο του βιβλίου. Ο καλύτερος μου φίλος ήταν κοκκινομάλλης και θα τον βάλω σαν μορφή μέσα στο βιβλίο μου, αλλά ξέρω πως δύσκολα θα υπάρξει χώρος για δεύτερο κοκκινομάλλη (αν ήθελα).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Nakraal said:

Μεσαίωνας σε φανταστικό, δικό σου κόσμο, ή τον δικό μας;

σε δικό μου κόσμο. Αλλά προσπαθώ να έχει μια "συνοχή", δηλαδή σε τεχνολογία κτλ να βασίζεται κάπου. να μην έχει κάτι που δεν θα υπήρχε ακόμη στον Μεσαίωνα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
On 11/18/2021 at 11:59 PM, WILLIAM said:

Ο γιος και διάδοχος του Γουλιέλμου του Κατακτητού Γουλιέλμος επίσης, έμεινε στην ιστορία ως ο Πυρόθριξ, κοκκινομάλλης δηλαδή ακριβώς επειδή ήταν ξεχωριστό χαρακτηριστικό.

ἂν τὸ θυμᾶμαι καλά, στὴν Ἱστορία τῆς Βρετανίας γιὰ Παιδιά, τοῦ Ντίκενς ('ἐντελῶς ἀκατάλληλη γιὰ παιδιά!!!) ὁ συγκεκριμένος Πυρόθριξ εἶχε μία ἀνωμαλία τόσ ἔντονη ποὺ στὸ τέλος ἕνας εὐγενής του σὲ ἕνα κυνήγι 'τὸν πέρασε γιὰ ἐλάφι', τὸν λόγχισε θανάσιμα καὶ στὴ δίκη ... ἀθωώθηκε!

Edited by Ἀπόστολος Βρανᾶς
Link to comment
Share on other sites

Οἱ ἥρωες εἶναι δικοί μας διότι ἐμεῖς γράφουμε γι'αὐτοὺς.  Ἄρα, ἂν τοὺς θέλουμε πυρόθριγες (τζίντζερ) ἢ τέρμα φαλακρούς ἢ ὅ,τι ἄλλο (εἶχα καθηγητὴ στὸ Μεταπτυχιακὸ μὲ ἑτερόχρωμα μάτια ...), εἶναι δικαίωμά μας.
Νομίζω ὅμως ὅτι ὑπάρχει ἕνας συνειρμὸς στὸ ἀναγνωστικὸ κοινὸ ὅτι ὅσο πιὸ διαφορετικὸς ἐμφανισιακὰ εἶναι ὁ ἥρωας τόσο πιὸ 'ξεχωριστὸς' εἶναι.  Καὶ ἴσως πρέπει νὰ τὸ σκεφτόμαστε κι αὐτό.
Σε ἕνα περιβάλλον fantasy, ἀπὸ τὴν ἄλλη πλευρά, ὅ,τι καὶ νὰ γράψουμε, ἡ ὅποια περιγραφή, πρέπει νὰ γίνει δεκτὸ διότι κυριαρχεῖ τὸ στοιχεῖο τῆς δημιουργικῆς φαντασίας καὶ τῆς κάποιας (ἢ πλήρους) ἀπελευθέρωσης ἀπὸ τὶς συμβάσεις τοῦ κόσμου μας.

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Ἀπόστολος Βρανᾶς said:

ἂν τὸ θυμᾶμαι καλά, στὴν Ἱστορία τῆς Βρετανίας γιὰ Παιδιά, τοῦ Ντίκενς ('ἐντελῶς ἀκατάλληλη γιὰ παιδιά!!!) ὁ συγκεκριμένος Πυρόθριξ εἶχε μία ἀνωμαλία τόσ ἔντονη ποὺ στὸ τέλος ἕνας εὐγενής του σὲ ἕνα κυνήγι 'τὸν πέρασε γιὰ ἐλάφι', τὸν λόγχισε θανάσιμα καὶ στὴ δίκη ... ἀθωώθηκε!

Ήταν βέλος και οι σύγχρονοί του το θεώρησαν ως θεία δίκη γιατί είχε συγκρουστεί με την εκκλησία (συνήθεια των Άγγλων βασιλέων για πολλά χρόνια μετά γι' αυτό και η ιερά εξέταση δεν είχε ποτέ μεγάλη δύναμη στην Αγγλική επικράτεια) και οι ιστορικοί δεν διαβλέπουν συνωμοσία καθώς δεν είχε κάνει εχθρούς και ήταν δημοφιλής. 

Εντάξει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά βοηθούν, ειδικά αν έχεις πολλούς χαρακτήρες, για να τους θυμάται ο αναγνώστης. Αλλά θέλει προσοχή, ας πούμε τα ετερόχρωμα μάτια είναι μια γενετική ανωμαλία που είναι εξαιρετικά σπάνια. Ειδικά αν έχεις  ένα λαό μελαχρινό όπου τα γαλανά μάτια σπανίζουν ούτως ή άλλως.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, WILLIAM said:

Ήταν βέλος ...

Ναί, φίλε μου William, σκοτώθηκε ἀπὸ βέλος - σωστά!, ὄχι λόγχη!
Σε ὅλα τὰ ἄλλα συμφωνοῦμε.  Προφανῶς, σὲ ἕνα περιβάλλον fantasy, ναί, θὰ μπορούσαμε νὰ φανταστοῦμε μία ὁλόκληρη φυλὴ μὲ ἑτερόχρωμα μάτια ἀλλά, φαντάζομαι ὅτι θὰ ξένιζε τρελλὰ τοὺς ἀναγνῶστες μας.

Edited by Ἀπόστολος Βρανᾶς
Link to comment
Share on other sites

Εκεί θα έπρεπε να δώσουμε και κάποια εξήγηση, αν είναι όλοι μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικό ή από μια κατάρα ή γιατί κάποιος πρόγονός τους απάτησε μια μάγισσα και είπε να του διδάξει ένα μάθημα!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, WILLIAM said:

Εκεί θα έπρεπε να δώσουμε και κάποια εξήγηση, ...

Ἄψογος, William!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..