Jump to content

MC2-1:Το Ταξίδι του Ήρωα, το Ταξίδι του Συγγραφέα


Ιρμάντα
 Share

Recommended Posts

campbelljourney.jpg.4fbcb223e663e41e2df798c6b16ca4ac.jpgvolgerjourney_.jpg.130987e98f5df4298456e8ec958f16d6.jpgA Hero's Journey, A Writer's Journey

(Νέο Μάθημα στην πλατφόρμα του SFF.gr!)

Έχει αναλυθεί πως, ως όντα ανθρώπινα, γράφουμε όλοι την ίδια ιστορία: ένα πρόσωπο ξεκινώντας από την κατάσταση άλφα οδεύει προς την κατάσταση βήτα, περνώντας μέσα από όσες δοκιμασίες μπορεί η πένα μας να υποστηρίξει. Μέσα από τα μαρτύρια και τις οδύνες του καταλήγει (πιθανώς) σε κάποια λύση, στην κάθαρση. Έχει επίσης ειπωθεί ότι κατά έναν τρόπο η δομή μιας ιστορίας βρίσκεται καταγεγραμμένη στο DNA μας. Γράφουμε ιστορίες κατά τον τρόπο του Αριστοτέλη, ή βαδίζοντας πάνω στις λειτουργίες του Propp, ή σύμφωνα με την πυραμίδα του Freytag, ή με τα αρχέτυπα που μελέτησε ο Campbell όχι επειδή μας δίδαξαν ότι έτσι πρέπει, αλλά γιατί εκεί μας οδηγεί η φυσική ροή της σκέψης μας. Σαν τις αρμονικές συγχορδίες. Μας φαίνεται σωστότερο, αρτιότερο, είμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε με ανάλογες δομές, είμαστε από τη γέννησή μας γαλουχημένοι με συγκεκριμένης φόρμας παραμύθια, ιστορίες, θεάματα. Πολλοί νέοι συγγραφείς, ή όχι και τόσο νέοι, απορρίπτουν την ιδέα της σχηματοποιημένης δομής ή της όποιας δομής και συχνά αποφεύγουν για παρόμοιους λόγους να παρακολουθήσουν κάποιο εργαστήρι δημιουργικής γραφής, καθώς θεωρούν ότι το γράψιμό τους ενδέχεται να εγκλωβιστεί σε περιοριστικές μανιέρες (καμιά φορά, ενοχλητικά αναγνωρίσιμες).

Είναι σημαντικό ωστόσο να καταλάβουμε ότι όλες αυτές οι σχηματοποιήσεις, οι ορισμοί, οι παραθέσεις, έγιναν αρχικά για να περιγράψουν τη δομή μίας ιστορίας και είναι το αποτέλεσμα συγκριτικής μελέτης πολλών και διαφορετικών έργων. Δεν φτιάχτηκαν για να μας πουν πώς σώνει και ντε πρέπει να γράφουμε. Καταλήξανε να αποτελούν δείκτες για το πώς πρέπει να γράφουμε, αλλά η αλήθεια είναι πως έτσι, ή περίπου έτσι, γράφουμε επειδή έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Επειδή έτσι κατανοούμε, έτσι αποκωδικοποιούμε τον κόσμο και τα συμβάντα του. 

Στο νέο mini course που θα βρείτε στην πλατφόρμα του SFF.gr. (πατήστε ΕΔΩ για μετάβαση) θα ασχοληθούμε λίγο αναλυτικότερα με τη δουλειά που έκαναν πάνω στο ζήτημα ο συγγραφέας και μυθολόγος Joseph Campbell και ο σεναριογράφος μελετητής του Christopher Vogler, θα δούμε παραδείγματα, θα κάνουμε ασκήσεις και θα ακολουθήσουμε τους ήρωές μας στο ταξίδι τους προς τη λύτρωση. Το μάθημα θα παραμείνει ανοιχτό από 11/01/2022 μέχρι και 11/02/2022 και μπορείτε να εγγραφείτε και να το παρακολουθήσετε όπως και όποτε θέλετε.

Edited by Ιρμάντα
  • Like 5
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • Ιρμάντα changed the title to MC2-1:Το Ταξίδι του Ήρωα, το Ταξίδι του Συγγραφέα
  • Ιρμάντα pinned this topic
  • Ιρμάντα unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..