Jump to content

Χρειάζομαι συμβουλές για έκδοση


tina_
 Share

Recommended Posts

Γεια σας, η αλήθεια είναι πως δεν είμαι συγγραφέας του φανταστικού, αλλά μιας και το φόρουμ είναι ενεργό θέλω να θέσω κάποιες ερωτήσεις στους χρήστες που έχουν σχετική εμπειρία και να σας εκθέσω το πρόβλημά μου. Έχω βγάλει ήδη ένα βιβλίο πριν κάποια χρόνια, μυθιστόρημα. Τότε θεωρούσα πως θα εκδοθεί αρκετά δύσκολα μιας και είναι, περίπου, για εξειδικευμένο κοινό, απευθύνεται δλδ κυρίως σε φιλόλογους και είναι "δύσκολο" βιβλιο, το έγραψα με επίγνωση ότι δεν θα είναι το βιβλίο που θα με κάνει "γνωστή", αλλά γιατί το ήθελα. Επειδή ήμουν εντελώς άπειρη από συμβόλαια κ.ο.κ δυστυχώς έπεσα σε έναν οίκο που επί της ουσίας με ξεγέλασε. Δηλαδή υπέγραψα ένα συμφωνητικό στο οποίο συμφωνούσα να καλύψω τα έξοδα της έκδοσης και στο οποίο δεν αναφερόταν πουθενα κάποιο κέρδος για τον δημιουργό. Και όχι μόνο αυτο, αλλά εν τέλει ο οίκος: 1. μου παρέδωσε ένα βιβλίο με λάθος στο ίδιο μου το όνομα 2. δεν έκανε ποτέ τις προγραμματισμένες παρουσιάσεις 3. μετα από δύο χρόνια ο εκδότης μου είπε ότι βρίσκει το βιβλίο πολύ "κουλτουριάρικο" (λολ) 4 . δεν υπάρχει καμία διευκρίνηση όσον αφορά τα πνευματικά μου δικαίωματα. 

 

Για αυτή την υπόθεση σκέφτομαι να απαιτήσω από τον εκδοτικό να μου στείλει όλα τα εναπομείναντα αντίτυπα του βιβλίου μου, τουλάχιστον. Αλλά δεν θέλω να αναλύσω τώρα αυτό το θέμα.

Ξεπερνώντας την πρώτη αυτή ψυχρολουσία, ετοιμάζομαι να εκδόσω τώρα ένα δεύτερο βιβλίο το οποίο θεωρώ πως είναι πιο "βατό" για τον μέσο αναγνώστη. Το έστειλα σε αρκετούς εκδοτικούς οίκους και είχα κάποιες απαντήσεις, οι οποίες, όπως το περίμενα, αφορούν συνέκδοση ή και ολοκληρωτική κάλυψη των εξόδων. 

 

Ερώτημα 1:

Πέρα από τους μεγάλους εκδοτικούς, υπάρχουν όντως εκδοτικοί που εκδίδουν με δικό τους κόστος νέους συγγραφείς ή πρόκειται για αστικό μύθο; Με όσους συγγραφείς έχω μιλήσω οι περισσότεροι έχουν καταβάλει κάποιο ποσό, τουλάχιστον. 

 

Ερώτημα 2:

Από όλες τις προτάσεις έχω καταλήξει σε δύο. Ο ένας είναι αρκετά γνωστός μεγάλος εκδοτικός που μου έκανε πρόταση να καλύψω όλα τα έξοψα (1200 ευρώ)με κέρδος επί των αντιτύπων 20% και 50 αντίτυπα δικά μου , δεύτερη έκδοση δωρεάν. Και ο δεύτερος ένας καινούργιος σχετικά μικρός οικος που μου έκανε πρόταση συνέκδοσης (700 ευρώ), κέρδος επί των αντιτύπων 50% και 10 αντίτυπα δικά μου. Επειδή σε αυτή τη φάση πιστεύω στο υλικό που έχω δημιουργήσει και θεωρώ πως αξίζει να εκδοθεί και πως είναι αντικειμενικά αξιόλογο (σε αντίθεση με το πρώτο έργο που ήξερα πως δεν είναι τόσο "εμπορικό" βιβλίο) θέλω να τύχει καλής προώθησης, κάτι που μαλλον θα γίνει από τον πρώτο και όχι από τον μικρότερο. 

 

Ποια πρόταση θεωρείτε πως είναι πιο συμφέρουσα για μένα και τι θα κάνατε στη θέση μου; 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Είσαι σε δίλημμα άρα οι προτάσεις έχουν θετικά και αρνητικά που τελικά τις καθιστούν ισοδύναμες
Προφανώς και σε ενδιαφέρει το βιβλίο να πάει καλά. Ένα καλό εξώφυλλο τραβάει την προσοχή και αυξάνει τις πωλήσεις. Θα πήγαινα εκεί που έχουν πιο καλό γραφίστα. Πως θα το καταλάβεις αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά εάν δέχεται να κάνει αυτό που του λες εσύ, η άσχετη με την γραφίστικη, ούτε χαρακτήρα έχει ούτε ακεραιότητα ούτε ενδιαφέρεται για την δουλειά του.


*Εάν το έκδωσε με λάθος όνομα δεν είναι στο όνομα σου . Ίσως πρέπει να μιλήσεις με δικηγόρο.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα, 

 

Στο δικό μου είναι τυπικά απλώς υπάρχει τυπογραφικο λάθος στη ράχη του βιβλίου. Δεν ζήτησε καν συγνώμη.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..