Jump to content

Άρθουρ Χέιλι (Arthur Hailey)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

1213726459_ARTHURHAILEY.jpg.1ee8f5edea41ac273f4880ca6d1642e9.jpg

Ο Βρετανός/Καναδός μυθιστοριογράφος Άρθουρ Χέιλι γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1920 στο Λούτον της Αγγλίας και πέθανε σε ηλικία 84 ετών, στις 24 Νοεμβρίου του 2004 στο Νιου Πρόβιντενς των νήσων Μπαχάμες, όπου ζούσε για πάρα πολλά χρόνια. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μέλος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Royal Air Force) φτάνοντας ως τον βαθμό του σμηναγού, ενώ μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στον Καναδά, όπου απέκτησε και την Καναδική υπηκοότητα. Εκεί έκανε διάφορες δουλειές σε τομείς όπως το real estate, οι πωλήσεις και οι διαφημίσεις, ενώ παράλληλα ήταν εκδότης περιοδικών όπως το Bus και το Truck Transport και έγραφε διάφορα κομμάτια. Το 1956 έγινε συγγραφέας πλήρους απασχόλησης μετά την επιτυχία του στο Καναδικό CBS με τη σειρά Flight Into Danger και άρχισε να γράφει μυθιστορήματα που έχουν να κάνουν με διάφορους τομείς των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών. Τα πλέον γνωστά του μυθιστορήματα είναι τα Hotel (1965) και Airport (1968) που μεταφέρθηκαν με επιτυχία τόσο στην τηλεόραση, όσο και στον κινηματογράφο. Συνολικά έγραψε 11 μυθιστορήματα.

Δείτε τις ταινίες και τις σειρές που βασίζονται σε βιβλία και σενάρια του συγγραφέα, στο IMDb.

Δείτε τα βιβλία του συγγραφέα και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

01. Runway Zero-Eight - Επικίνδυνη πτήση (Bell, 1982)
02. The Final Diagnosis - Τελική διάγνωση (Bell, 1982)
03. In High Places - Στο παρασκήνιο της εξουσίας (Bell, 1988)
04. Hotel - Ξενοδοχείο (Bell, 1984), Το ξενοδοχείο (Σιδέρης, 1972)
05. Airport - Το αεροδρόμιο (Bell, 1983), Διεθνές αεροδρόμιο (Σιδέρης, 1970)
06. Wheels - Τροχοί (Bell, 1984), Οι τροχοί (Ζάρβανος, 1975)
07. The Moneychangers - Tραπεζίτες (Bell, 1982)
08. Overload - Μπλακάουτ (Bell, 1988)
09. Strong Medicine - Δραστικό φάρμακο (Bell, 1984)
10. The Evening News - Βραδινές ειδήσεις (Bell, 1990)
11. Detective - Ντετέκτιβ (Bell, 1998)

Link to comment
Share on other sites

Κριτική που έγραψα για το Επικίνδυνη πτήση που διάβασα τον Μάρτιο του 2016:
 

Quote

 

Ο Άρθουρ Χέιλι έγραψε κάπου στα έντεκα μυθιστορήματα, με το καθένα από αυτά να σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο χώρο (ξενοδοχείο, αεροδρόμιο, νοσοκομείο, φαρμακοβιομηχανία, πολιτική, αστυνομία κλπ), όπου μέσω των πλοκών τους αναλύονται όλες οι ανθρώπινες σχέσεις και συγκρούσεις που πυροδοτούνται από το αντίστοιχο περιβάλλον.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά τρομακτικό σενάριο: Ένα επιβατικό αεροπλάνο με εξήντα επιβάτες, με προορισμό το Βανκούβερ, μένει ουσιαστικά ακυβέρνητο, όταν οι δυο πιλότοι του αρρωσταίνουν άσχημα λόγω τροφικής δηλητηρίασης (μαζί με αρκετούς επιβάτες). Ένας επιβάτης, που πριν δέκα χρόνια είχε πιλοτάρει κάποια καταδιωκτικά στον πόλεμο, είναι ο μόνος που έχει κάποιες γνώσεις στο πιλοτάρισμα. Ένας γιατρός θα προσπαθήσει να φροντίσει τους αρρώστους. Οι υπεύθυνοι στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Βανκούβερ, θα κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την κατάσταση. Ο Θεός βοηθός...

Συνήθως σε ταινίες και βιβλία με παρόμοιο σενάριο, το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο και χαρούμενο, κάτι που όπως είναι φυσικό μειώνει κάπως την αγωνία του θεατή/αναγνώστη. Όμως, όσον αφορά το βιβλίο αυτό, έτσι έντονα ρεαλιστικά γραμμένο όπως ήταν, μπορώ να πω ότι ο συγγραφέας κατάφερε να μου κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε - ακόμα και να με αγχώσει λιγάκι! Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα, ούτε από την γραφή ούτε από την πλοκή, ειλικρινά όμως δεν κατάλαβα πότε πέρασε η ώρα. Και αυτό σημαίνει ότι, τουλάχιστον, δεν πέρασα άσχημα. Υ.Γ. Η κεντρική ιδέα της γνωστής κωμικής ταινίας Airplane! (1980), βασίζεται στο βιβλίο αυτό.

7/10

Και τώρα, κριτική για το Ξενοδοχείο, που τελείωσα σήμερα:

318655231_.thumb.jpg.bb2e31913999d5309306e68a9f3f46a9.jpg

Δεύτερο βιβλίο του Άρθουρ Χέιλι που διαβάζω, σχεδόν επτά χρόνια μετά από το προηγούμενο. Αυτό είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του, που αποτελεί και τη βάση για τη γνωστή ομότιτλη σειρά πέντε σαιζόν της δεκαετίας του '80, με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μπρόλιν. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, κεντρικό σκηνικό της ιστορίας είναι ένα ξενοδοχείο, το μεγάλο και τρανό Σεντ Γκρέγκορι στη Νέα Ορλεάνη, με το πλούσιο παρελθόν του, το προβληματικό παρόν του και το αβέβαιο μέλλον του. Η όλη ιστορία διαδραματίζεται μέσα σε πέντε μέρες (Δευτέρα-Παρασκευή), εντός αλλά και σε αρκετά κομμάτια της πλοκής εκτός των χώρων του ξενοδοχείου, με το μενού να περιέχει αρκετά πραγματάκια που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος: Μια απόπειρα βιασμού, κάτι κλοπές, έναν φόνο, ένα τραγικό δυστύχημα, μπόλικα μπερδέματα και αρκετές κόντρες ανάμεσα σε πελάτες και προσωπικό, και πάει λέγοντας. Νομίζω ότι ο συγγραφέας έκανε πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την ατμόσφαιρα ενός μεγάλου ξενοδοχείου της Νέας Ορλεάνης, οι χαρακτήρες μπορεί να μην είχαν ιδιαίτερο βάθος αλλά σίγουρα λίγο έως πολύ είχαν αυτό το κάτι για να τραβήξει την προσοχή των αναγνωστών, ενώ επίσης η γραφή μου φάνηκε πολύ καλή και αρκούντως ευκολοδιάβαστη και εθιστική, χωρίς πάντως να έχει κάτι το ξεχωριστό. Γενικά, το "Ξενοδοχείο" είναι ένα ευχάριστο και αρκετά ενδιαφέρον μυθιστόρημα, ό,τι πρέπει για να περάσει ωραία και γρήγορα η ώρα.

8/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Άρθουρ Χέιλι (Arthur Hailey)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..