Jump to content

Ηρόδοτος (Herodotus)


Φάντασμα
 Share

Recommended Posts

Έλληνας ιστοριογράφος (490-422 π.Χ.). Καταγόταν από εύπορη και φιλομαθή οικογένεια και ανατράφηκε σ' ένα περιβάλλον λατρείας του Ομήρου και παλιών θρύλων. Όταν στην πατρίδα του την Αλικαρνασσό ήταν τύραννος ο Λύγδαμης, ο Ηρόδοτος πήρε μέρος σε συνωμοσία για την ανατροπή του, με αποτέλεσμα να εξοριστεί το 468 ή το 467 π.Χ. στη Σάμο. Από τη Σάμο γύρισε στην Αλικαρνασσό και πήρε μέρος στην ανατροπή του Λύγδαμη το 455 π.Χ., αλλά μετά από λίγο υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει και αυτός την πατρίδα του. Από τότε άρχισε ως περιηγητής και εξερευνητής να επισκέπτεται διάφορα μέρη του τότε γνωστού κόσμου. Πιθανόν τα ταξίδια αυτά να έγιναν ανάμεσα στο 458 και 445 π.Χ. Έμεινε αρκετά χρόνια στην Αθήνα, όπου συνδέθηκε φιλικά με τους μεγάλους άνδρες της εποχής εκείνης, τον Περικλή και το Σοφοκλή. Μαζί με τον Πρωταγόρα ίδρυσαν την αποικία των Θουρίων στην Ιταλία. Στην αποικία αυτή, που ιδρύθηκε κοντά στην καταστραμμένη Σίβαρη, ο Ηρόδοτος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της υπόλοιπης ζωής του, γι' αυτό και επονομάστηκε Θούριος. Στην Αθήνα ήρθε ξανά λίγο μετά την ανέγερση των Προπυλαίων (431 π.Χ.). Για τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Πιθανόν πέθανε στους Θουρίους γύρω στο 422 π.Χ.
Ο Ηρόδοτος έγραψε μια παγκόσμια ιστορία. Οι Αλεξανδρινοί τη χώριζαν σε εννέα βιβλία και στο καθένα έδωσαν το όνομα μιας από τις εννέα Μούσες. Στα πρώτα τέσσερα βιβλία παρουσιάζει το σχηματισμό και την αύξηση της περσικής δύναμης, στο πέμπτο και έκτο τις πρώτες συγκρούσεις με τους Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο τελευταίο μέρος του έκτου και σε ολόκληρα τα δύο επόμενα περιγράφει τις δύο μεγάλες εκστρατείες, που κατέληξαν η πρώτη στη μάχη του Μαραθώνα και η άλλη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τέλος στο ένατο βιβλίο αναφέρεται στις άλλες νίκες των Ελλήνων. Χρησιμοποιώντας ως βάση του έργου, που ο ίδιος ονόμασε "Ιστορίης απόδεξις", την αυτοψία, την έρευνα και την κριτική, ο Ηρόδοτος πλησίασε πρώτος την ιστορία, χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός ιστορικός. Παρά το γεγονός αυτό το έργο του συνολικά είναι μια αξιόπιστη πηγή και η μόνη συνεχής και πλήρης που έχουμε για μια τόσο σημαντική εποχή της ιστορίας. Ο Κικέρωνας τον ονόμασε πατέρα της ιστορίας. Παράλληλα μπορεί να θεωρηθεί πατέρας της γεωγραφίας και πατριάρχης όλων των περιηγητών.

Δείτε τα βιβλία του και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία του συγγραφέα:

01. Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη (Κάκτος, 2022), (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2001)
02. Οι περσικοί πόλεμοι (Τα Νέα / Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε., 2020)
03. Περσικοί πόλεμοι - Καλλιόπη (Το Βήμα / Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε., 2019)
04. Περσικοί πόλεμοι - Ουρανία (Το Βήμα / Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε., 2019)
05. Περσικοί πόλεμοι - Πολύμνια Β΄ (Το Βήμα / Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε., 2019)
06. Περσικοί πόλεμοι - Ερατώ Α΄ (Το Βήμα / Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε., 2019)
07. Περσικοί πόλεμοι - Ερατώ Β΄ (Το Βήμα / Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε., 2019)

08. Περσικοί πόλεμοι - Πολύμνια Α΄ (Το Βήμα / Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε., 2019)
09. Ιστορίαι (4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε., 2012)
10. Ηρόδοτος: Οκτώ νουβέλες και τέσσερα ανέκδοτα (Άγρα, 2009)
11. Κλειώ, Βιβλίο Α΄: Η πρώτη των ιστοριών Ηροδότου του Αλικαρνασσέως (Ζήτρος, 2009)
12. Οι Σπαρτιάτες: Ηροδότου, Πολύμνια (B'). Η ζωή, η φιλοσοφία και η ηθική που διαμόρφωσαν τη συνείδηση του Λεωνίδα και των 300 (Ελληνικά Γράμματα, 2007)
13. Τερψιχόρη, Βιβλίο Ε΄: Η πέμπτη των ιστοριών Ηροδότου του Αλικαρνασσέως (Ζήτρος, 2007)
14. Οι Σπαρτιάτες: Ηροδότου, Πολύμνια (Α΄). Η ζωή, η φιλοσοφία και η ηθική που διαμόρφωσαν τη συνείδηση του Λεωνίδα και των 300 (Ελληνικά Γράμματα, 2007)
15. Πολύμνια (DeAgostini Hellas, 2007)
16. Η εκστρατεία κατά των Σκυθών και άλλες ιστορίες (Το Ποντίκι, 2007)
17. Αρχαία συνταγή: Ηρόδοτος, Ηράκλειτος, Λουκιανός (Κέδρος, 2006)
18. Βιβλίο Θ' - Καλλιόπη (Ελληνικά Γράμματα, 2006)
19. Βιβλίο Στ' - Ερατώ, Η έκτη των Ιστοριών Ηροδότου του Αλικαρνασσέως (Ελληνικά Γράμματα, 2006), (Ζήτρος, 2006)
20.  Historio de Herodoto (Συλλογές, 2006)
21. Ιστορίαι. Ευτέρπη (DeAgostini Hellas, 2006)
22. Η ιστορία των Περσικών Πολέμων. Ηροδότου Ιστορίαι: Βιβλία Α΄-Θ΄: Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία, Καλλιόπη (Ωκεανίδα, 2005)
23. Κλειώ (DeAgostini Hellas, 2005)
24. Καλλιόπη - Βιβλίο Θ'. Η ενάτη των Ιστοριών Ηροδότου του Αλικαρνασσέως (Ζήτρος, 2003)
25. Αποταμίευμα ποιητικής ύλης. Μεταφράσεις αρχαίων κειμένων: Από τον 8ο αι. π.Χ. ως τον 2ο αι. μ.Χ. (Γαβριηλίδης, 2002)
26. Ουρανία - Βιβλίο Η'. Η όγδοη των Ιστοριών Ηροδότου του Αλικαρνασσέως (Ζήτρος, 2002)
27. Ηροδότου ιστορίαι: Ερατώ, Πολύμνια (Εκδόσεις Γκοβόστη, 2002)
28. Ηρόδοτος Πολύμνια, Η έβδομη των ιστοριών Ηρόδοτου του Αλικαρνασσέως (Ζήτρος, 2001)
29. Ηροδότου ιστορίαι. Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη: Βιβλία Γ-Ε (Ωκεανίδα, 2000)
30. Ηροδότου ιστορίαι. Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία, Καλλιόπη: Βιβλία ΣΤ-Θ (Ωκεανίδα, 2000)
31. Ηροδότου ιστορίαι. Κλειώ, Ευτέρπη: Βιβλία Α-Β (Ωκεανίδα, 2000)
32. Ηροδότου ιστορίαι. Ευτέρπη, Θάλεια (Εκδόσεις Πατάκη, 1998)
33. Ηροδότου ιστορίαι. Κλειώ (Εκδόσεις Πατάκη, 1998)
34. Ευτέρπη. Ιστορίαι - Βιβλίο Β (Επικαιρότητα, 1998)
35. Μελπομένη. Ιστορίαι - Βιβλίο Δ (Επικαιρότητα, 1998)
36. Πολύμνια. Ιστορίαι - Βιβλίο Ζ (Επικαιρότητα, 1998)
37. Τερψιχόρη. Ιστορίαι - Βιβλίο Ε (Επικαιρότητα, 1998)
38. Κλειώ. Ιστορίαι - Βιβλίο Α (Επικαιρότητα, 1998)
39. Ουρανία. Ιστορίαι - Βιβλίο Η΄ (Επικαιρότητα, 1998)
40. Καλλιόπη. Ιστορίαι - Βιβλίο Θ (Επικαιρότητα, 1998)
41. Ερατώ. Ιστορίαι - Βιβλίο ΣΤ (Επικαιρότητα, 1998)
42. Θάλεια. Ιστορίαι - Βιβλίο Γ (Επικαιρότητα, 1998)
43. Η γυναίκα του Κανδαύλη (Περίπλους, 1997)
44. Ηροδότου ιστορίαι - Ουρανία, Καλλιόπη (Εκδόσεις Γκοβόστη, 1995)
45. Ευτέρπη - Βιβλίον δεύτερον (Κάκτος, 1994)
46. Κλειώ - Βιβλίον πρώτον (Κάκτος, 1994)
47. Θάλεια - Βιβλίον τρίτον (Κάκτος, 1994)
48. Μελπομένη - Βιβλίον τέταρτον (Κάκτος, 1994)
49. Άμασις ή τα τόξα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1993)
50. Ο άλαλος γιος του Κροίσου (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1993)

Δείτε όλη την βιβλιογραφία του εδώ.

Πηγή: biblionet

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Λίγα λόγια. 

Το έργο του Ηροδότου ξεκινάει από τις σχέσεις της Ελλάδας με την ανατολή την εποχή της βασιλείας του Κύρου, ιδρυτή της Περσικής αυτοκρατορίας, και εξιστορεί γεγονότα σε διάστημα 60-70 χρόνων, έως την μεγάλη εκστρατεία του 480 π.Χ., την οποία ο Ηρόδοτος θεωρεί την κρισιμότερη καμπή στην ιστορία των Ελλήνων και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού. 

Το πρώτο μέρος της Ιστορίας του Ηροδότου ασχολείται με την άνοδο της Περσικής αυτοκρατορίας.

Το πρώτο βιβλίο ο Ηρόδοτος αναφέρεται στην κατάκτηση της Λυδίας από τους Πέρσες, την Αθήνα και την Σπάρτη την εποχή του Κύρου, τις σχέσεις των Μήδων με την Ασσυρία, την κατάκτηση των Ελλήνων της Ασίας από τους Πέρσες, την κατάκτηση της Βαβυλώνας και τον θάνατο του Κύρου. 

Στο δεύτερο βιβλίο κεντρικό θέμα αποτελεί η γεωγραφία, η ανθρωπολογία, και η ιστορία της Αιγύπτου, όπως και οι σχέσεις Ελλήνων με τους Αιγύπτιους, του οποίους ο Ηρόδοτος τους θεωρεί τον αρχαιότερο λαό. Δύσκολος ο συγκεκριμένος τόμος, λόγω της θεματολογίας του, λίγο βαρετός, αλλά με πληθώρα πληροφοριών

Στο τρίτο βιβλίο εξιστορείται η κατάκτηση της Αιγύπτου από τους Πέρσες, οι ήττες του Καμβύση πέρα από την Αίγυπτο (Αιθιοπία), η Σάμος (Πολυκράτης, τύραννος της Σάμου, αγαπημένη του Ηρόδοτου) και η σύγχρονη Ελλάδα καθώς και η συνομωσία των μάγων και ο θάνατος του Καμβύση. Επίσης εξιστορείται  άνοδος του Δαρείου στον θρόνο, η οργάνωση του κράτους και οι σχέσεις με τον δυτικό κόσμο. Απολαυστικότατος τόμος.

Στο τέταρτο βιβλίο αναφέρεται στην Σκυθία και στις σχέσεις την λαών της Βόρειας Αφρικής με τους Έλληνες. Η εκστρατεία του Δαρείου εναντίων την Σκυθών , η πρώτη επέκταση των Περσών στην Ευρώπη καθώς η εκστρατεία την Περσών στην Λιβύη. Εξίσου απολαυστικός τόμος.

Στο πέμπτο βιβλίο οι Πέρσες έχουν φτάσει στην Θράκη. Εξιστορείται η εξέγερση των Ιώνων  εναντίων τον Περσών, υπό τον τύραννο της Μιλήτου Αρισταγόρα. Την επανάσταση υποστηρίζουν η Αθήνα και η Ερέτρια, πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του έργου και των Περσικών πολέμων γενικότερα, καθώς ο Δαρείος το κράτησε μανιάτικο και ήταν η αρχή των δεινών. 

Από εδώ ξεκινάει το δεύτερο μέρος της ιστορίας του Ηροδότου.  Η εξέγερση την Ιώνων συνεχίζεται στο έκτο βιβλίο η οποία κατεστάλη με την άλωση της Μιλήτου, στο οποίο αναφέρεται και η νέα επίθεση των Περσών στην Ελλάδα και η ήττα του Μαρδόνιου, καθώς και η μάχη του Μαραθώνα. Πολύ δυνατός τόμος, όπως και όλοι οι επόμενοι.

Στο έβδομο βιβλίο, ο Ξέρξης διαδέχεται τον Δαρείο που πεθαίνει, περιγράφεται η προετοιμασία του περσικού στρατού και η προέλασή του στην Ελλάδα, η μάχη των Θερμοπυλών και η ναυμαχία του Αρτεμίσιου.

Στο όγδοο βιβλίο, εξιστορείται η εισβολή την Περσών στην Αθήνα και η άλωσή της, η ναυμαχία της Σαλαμίνας, οι νίκες των Ελλήνων και η υποχώρηση του Ξέρξη, και η παραμονή του Μαρδόνιου στην Ελλάδα.

Στο ένατο και τελευταίο βιβλίο, εξιστορούνται οι επιχειρήσεις του 479 πΧ, η κατάληψη της Αθήνας από τον Μαρδόνιο, η μάχη των Πλαταιών, η ναυμαχία της Μύκαλης, η κατάληψη της Σηστού από τους Αθηναίους καθώς και οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Πέρσες.

 

Γενικά, αξίζει και με το παραπάνω να αφιερώσετε χρόνο για την ιστορία του Ηροδότου. Μπορεί να μην θεωρείται αντικειμενικός (φιλοαθηναίος), δεν θα το εξετάσουμε αυτό εδώ, είναι όμως και ο μπαμπάς της Ιστορίας.

Θα έχει τύχει σίγουρα να πέσει στα χέρια σας κάποιο ιστορικό μυθιστόρημα τύπου Οι πύλες της Φωτιάς, ή κάποια ταινία ή κάποιο σύγγραμα με θέμα τους Περσικούς πολέμους και το πόσο σημαντικοί ήταν για το μέλλον του δυτικού κόσμου. Οπότε κάντε την εξής σκέψη: Γιατί να μην το διαβάσετε από την πηγή ? Γιατί να πιεις από τις εκβολές ενός ποταμού όταν μπορείς να πιεις από την πηγή του ?

Ειδικά Ηρόδοτος, Ξενοφώντας, Θουκυδίδης διαβάζονται αέρα και έχουν τρομερό ενδιαφέρον

 

Αυτά. Ελπίζω να βοήθησα τους μελλοντικούς ιστοριοδίφες. 

Άνευ βαθμολογίας εννοείται 

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..