Jump to content

Ο Σαμουράι με το Γυάλινο Ξίφος - Κοσμάς Κωνσταντινίδης


Ιρμάντα
 Share

Recommended Posts

Ο Σαμουράι με το Γυάλινο Ξίφος - Νουβέλα του Κοσμά Κωνσταντινίδη

 [Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Μαλακό εξώφυλλο. Σελίδες: 48]

Είδος: Fantasy. Sword and Sorcery, αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να εντάξουμε κάπου τούτη την ιστορία.

Μία μικρή νουβέλα που λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία των σαμουράι και των σογκουνάτων. Ο Ενίσι Ναγκατόμο είναι ένας σαμουράι με βαθύτατο αίσθημα τιμής και αυτοθυσίας που κυνηγάει και σκοτώνει γιοκάι, δηλαδή, δαιμονικές οντότητες που, όπως εξηγείται αργότερα στην ιστορία, έχουν προκύψει από την πτώση ψυχών που δεν δικαιώθηκαν, ή δεν μπόρεσαν, μετά θάνατο, να ακολουθήσουν τον προκαθορισμένο δρόμο τους προς τον κόσμο των πνευμάτων. Ο Ναγκατόμο μεγάλωσε με τις αρχές του δασκάλου του: καλύτερα πολεμιστής σε κήπο παρά κηπουρός στον πόλεμο. Η μοίρα του τα έχει φέρει έτσι ώστε να ζήσει ως πολεμιστής στον πόλεμο. Φέρει ένα γυάλινο ξίφος μοναδικής ομορφιάς, με την ιδιότητα να σκοτώνει δαίμονες και να τους εξολοθρεύει ολότελα. Θυμηθείτε το Stormbringer, το σπαθί του Έλρικ που είχε την ιδιότητα να τρέφεται με τις ψυχές των θυμάτων του. Το γυάλινο ξίφος είναι το εντελώς αντίθετο από το Stormbringer, δεν συγκρατεί καμία ψυχή, καμίαν ενέργεια από τα πλάσματα τα οποία σκοτώνει. Άλλωστε για αυτό κατασκευάστηκε. Ωστόσο συμβαίνει το εξής παράδοξο: από την πρώτη κιόλας σκηνή του βιβλίου, το σπαθί είναι κατεστραμμένο. Έχει σπάσει, και ο Ναγκατόμο, σοβαρά τραυματισμένος και ο ίδιος, πρέπει να βρει τον κατασκευαστή του για να το επιδιορθώσει, να αντιμετωπίσει έναν τρομακτικό δαίμονα και μια ακόμη τρομακτικότερη αλήθεια, σε σχέση με όλα όσα εκείνος θεωρούσε όσια και ιερά.

Ευκολοδιάβαστο βιβλίο, με βαθιά γνώση της περιόδου που περιγράφεται, χωρίς υπερβολές και χωρίς πλατειασμούς. Αρκετά ενδιαφέρουσα και θα έλεγα συγκινητική η ανατροπή στο τέλος. Γενικά ένα βιβλίο που συστήνω και συνάμα ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα του Κοσμά Κωνσταντινίδη, aka gismofbi. Χωρίς υπερβολή, έψαχνα να δω αν υπάρχει όντως αυτός ο θρύλος στην Ιαπωνική παράδοση, τόσο πειστικά είναι γραμμένο το βιβλίο. Τόσο "μέσα στο πνεύμα" της εποχής και του τόπου. Όπως και κατ’ ιδίαν έχω πει στον συγγραφέα, θα ήθελα να έβλεπα όλες αυτές τις γνώσεις και σε ένα μεγαλύτερο μυθιστόρημα. Ελπίζω κάποτε να το κάνει.

 

96179525.thumb.jpg.ed6b805ea14283d2517fe31ff27987e6.jpg

Edited by Ιρμάντα
  • Like 4
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..