Jump to content

Πάγος - Anna Kavan


Recommended Posts

321313242_.jpg.93c4c9875bf5d1d10c3beec2a6629dff.jpg

Πάγος (Ice, 1967)

Μια πανέμορφη νεαρή γυναίκα με λαμπερά μαλλιά ζει στη σκιά του αυταρχικού συζύγου της. Μια μέρα φεύγει κρυφά για άγνωστο προορισμό. Ο ανώνυμος αφηγητής, ερωτευμένος μαζί της από παλιά, θα επιδιώξει να τη βρει. Μετά από επικίνδυνες περιπλανήσεις εντοπίζει το κορίτσι σ' ένα λαβυρινθώδες κτήριο, υπό την επίβλεψη ενός σαδιστή, χειριστικού "φύλακα".
Μια ιστορία μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ένα συνεχές παιχνίδι μεταμορφώσεων και αλλαγής ρόλων των πρωταγωνιστών, σ' ένα σκηνικό ακραίας κλιματικής αλλαγής στα πρόθυρα ενός νέου παγκοσμίου πολέμου.
Για πρώτη φορά στα ελληνικά το αριστούργημα της καινοτόμου Βρετανίδας συγγραφέως Άννας Καβάν (1901-1968), που επαινέθηκε με ενθουσιασμό από συγγραφείς όπως η Αναΐς Νιν, η Ντόρις Λέσινγκ, ο Τζόναθαν Λέθεμ, ο Τζ. Γκ. Μπάλαρντ.

Ελληνική έκδοση: Gutenberg, 2023. Μετάφραση: Λευτέρης Καλοσπύρος

Δείτε το βιβλίο και διαβάστε κριτικές για αυτό, στο Goodreads.

Μάθετε περισσότερα για τη συγγραφέα Anna Kavan, στην WIkipedia.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • BladeRunner changed the title to Πάγος - Anna Kavan

Το βιβλίο αυτό το έβρισκα συνέχεια σε διάφορες λίστες με δυστοπικά ή καλτ μυθιστορήματα και αναρωτιόμουν πότε θα βρισκόταν κάποιος να το φέρει και στην Ελλάδα. Οι εκδόσεις Gutenberg μου/μας έκαναν τη χάρη και έτσι κυκλοφορεί στα ελληνικά ένα πραγματικά καλτ διαμάντι που ανήκει τρόπον τινά στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, αν και εδώ που τα λέμε το "Πάγος" είναι από εκείνα τα βιβλία που δεν μπορείς να του βάλεις μια συγκεκριμένη ταμπέλα, δεν μπορείς να το βάλεις σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι μια κατηγορία από μόνο του. Οφείλω να πω ότι δεν κατανόησα πλήρως την αρκετά σουρεαλιστική πλοκή (αν υπάρχει τέτοια!), σαν ιστορία είναι αρκετά περίεργη και ίσως μόνο υπό την επήρεια παραισθησιογόνων μπορεί να καταλάβει κάποιος τη λογική που μπορεί να κρύβεται από πίσω, πάντως απόλαυσα στον απόλυτο βαθμό την όλη κοσμοπλασία, την ατμόσφαιρα, τα σκηνικά και, φυσικά, την υπέροχη γραφή, με τη συγγραφέα να καταφέρνει με τις περιγραφές της και την όλη καθηλωτική αφήγηση να μου δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα και να με κάνει να νιώθω κάπως περίεργα, κάπως παράξενα. Αν μη τι άλλο, οι εικόνες που δημιουργεί η Καβάν με τις περιγραφές της είναι φοβερές και είναι ικανές να μείνουν χαραγμένες στο νου του αναγνώστη για πολύ καιρό. Η ανάγνωση του βιβλίου είναι μια εμπειρία, δεν χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου ότι θα διαβάσεις μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, ουσιαστικά είναι σαν ένα μεγάλο όνειρο (ή εφιάλτης) σε γραπτή μορφή: Ποια όνειρα έχουν αρχή, μέση και τέλος; Πολύ δυνατό βιβλίο, σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα το ξαναδιαβάσω!

8.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..