Jump to content

Μίκι7 - Edward Ashton


Recommended Posts

1002141164_7.jpg.b7310a562f8597e5c0de458e2eda507f.jpg

Μίκι7 (Mickey7, 2022)

Ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας στα χνάρια του Ανθρώπου στον Άρη, που γίνεται ταινία από τον Bong Joon-Ho.

Ο θάνατος δεν είναι ευχάριστος... αλλά τουλάχιστον βγάζεις τα προς το ζην.
Ο Μίκι7 είναι Αναλώσιμος, ένας εργαζόμενος σε μια ανθρώπινη αποστολή που έχει ως στόχο να αποικήσει τον παγωμένο πλανήτη Νίφλχαϊμ. Κάθε φορά που παρουσιάζεται μια εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή το πλήρωμα στρέφεται στον Μίκι. Όταν σκοτωθεί ένα αντίγραφό του, αμέσως δημιουργούν ένα νέο, το οποίο φέρει σχεδόν ανέπαφες τις αναμνήσεις του προηγούμενου. Μετά από έξι θανάτους ο Μίκι7 καταλαβαίνει επιτέλους τους όρους του συμβολαίου του.
Και τότε, σε μια εξερευνητική εξόρμηση ρουτίνας, ο Μίκι7 χάνετα και θεωρείται νεκρός. Όταν πια καταφέρνει να επιστρέψει στη βάση της αποικίας, η μοίρα του έχει σφραγιστεί: ο νέος κλώνος, ο Μίκι8, έχει δημιουργηθεί ήδη και είναι έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντα του Αναλώσιμου. Τα πολλαπλά αντίγραφα αποτελούν μια ιδέα παγκοσμίως απεχθή και, αν η ύπαρξή τους γίνει αντιληπτή, οδηγούνται στον ανακυκλωτή για να μετατραπούν σε πρωτεΐνη.
Έτσι λοιπόν ο Μίκι7 πρέπει να κρατήσει την ύπαρξη του αντιγράφου του κρυφή από την υπόλοιπη αποικία. Στο μεταξύ οι συνθήκες ζωής στο Νίφλχαϊμ χειροτερεύουν όλο και περισσότερο. Η ατμόσφαιρα του πλανήτη δεν είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους, τροφή δεν επαρκεί και τα αυτόχθονα όντα αρχίζουν να εκδηλώνουν περιέργεια για τους νέους τους γείτονες, πράγμα που τρομάζει τον διοικητή της αποικίας. Τελικά η επιβίωση όλων -αποίκων και αυτοχθόνων- καταλήγει να εξαρτάται από τον Μίκι7.

Ελληνική έκδοση: Διόπτρα, 2023. Μετάφραση: Ειρήνη Γεούργα

Δείτε το βιβλίο και διαβάστε κριτικές για αυτό, στο Goodreads.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Κάποια στιγμή πέρυσι έμαθα ότι θα κυκλοφορούσε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, φυσικά σαν λάτρης του είδους το έβαλα στη λίστα μου (άλλωστε πόσα τέτοια βιβλία κυκλοφορούν πλέον στα ελληνικά;) και μόλις έσκασε μύτη στα βιβλιοπωλεία πριν λίγες μέρες, το τσίμπησα και δεν άργησα να το πιάσω στα χέρια μου. Εξάλλου, θα ήθελα να είμαι πανέτοιμος, ώστε όταν βγει με το καλό και η ταινία να μπορώ να τη δω γρήγορα-γρήγορα. Ναι, θα γίνει ταινία, από τον φοβερό Οσκαρικό Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο (Μνήμες εγκλήματος, Ο επισκέπτης, Μητέρα, Snowpiercer, Okja, Παράσιτα - ο κακός χαμός λέμε!) και τώρα που διάβασα το ωραίο αυτό βιβλίο, δεν βλέπω την ώρα και για την ταινία. Λοιπόν, πρόκειται για ένα αρκούντως ενδιαφέρον, ψυχαγωγικό και εθιστικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, με κάποιες ωραίες και ιντριγκαδόρικες ιδέες για το είδος, γρήγορη πλοκή, ωραία σκηνικά και ευχάριστη γραφή. Αντικειμενικά, δεν είναι κάτι το φοβερό και το τρομερό, και ίσως να μην λειτουργήσει το ίδιο για όλους -εδώ που τα λέμε ο συγγραφέας θα μπορούσε να δώσει λίγο παραπάνω βάθος στους χαρακτήρες αλλά και στην κοσμοπλασία του-, πάντως εγώ δηλώνω ευχαριστημένος, το βιβλίο κατάφερε να με καθηλώσει, αλλά και να με ιντριγκάρει. Και μπορώ να πω ότι συμπάθησα ιδιαίτερα τον κακομοίρη τον Μίκι7 και πολύ θα ήθελα να διαβάσω και επόμενες ιστορίες του: Να, ήδη κυκλοφορεί στο εξωτερικό το δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τον τίτλο "Antimatter Blues", το οποίο ελπίζω κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει και αυτό στα ελληνικά. Όπως και να 'χει, πέρασα τέλεια την ώρα μου με τούτο το βιβλίο και το προτείνω σε όσους θέλουν να διαβάσουν μια εθιστική και ευχάριστη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, χωρίς να κουραστεί και πολύ ο εγκέφαλός τους.

8/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..