Jump to content

Ιάμβλιχος (Iamblichus)


yanni
 Share

Recommended Posts

Βίος 

Ο Ιάμβλιχος (250 - 325) ήταν Σύρος νεοπλατωνικός φιλόσοφος, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση που ακολούθησε η νεώτερη νεοπλατωνική φιλοσοφία. Ήταν επίσης ο βιογράφος του Πυθαγόρα και μυστικιστής, φιλόσοφος και μαθηματικός.

Ο Ιάμβλιχος έζησε σε μια ταραγμένη εποχή, μια περίοδο μεγάλων ζυμώσεων, κατά την οποία ένας πολιτισμικός κύκλος πλησιάζει στο τέλος του κι ένας καινούργιος ανοίγει. Τη μεταβατική αυτή περίοδο εμφανίζεται το φιλοσοφικό ρεύμα των νεοπλατωνικών. Με επίκεντρο αρχικά την Αλεξάνδρεια, οι νεοπλατωνιστές εργάστηκαν με στόχο να συνθέσουν τις διδασκαλίες του Πυθαγόρα, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και των Μυστηρίων σε ένα ενιαίο σύστημα, αναζωογονώντας την ψυχή του ελληνορωμαϊκού κόσμου που έβλεπαν να βυθίζεται γοργά στην πνευματική και την ηθική παρακμή. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η διδασκαλία τους διαδόθηκε στη Ρώμη και άλλες ρωμαϊκές μητροπόλεις, διαμορφώνοντας τρεις ιδιαίτερες σχολές: την Αλεξανδρινή, όπου διακρίνονται κυρίως ο Πλωτίνος και ο Πορφύριος, την Αθηναϊκή, με κύριο εκπρόσωπο τον Πρόκλο και τη Συριακή, με κορυφαίο τον Ιάμβλιχο.

Δεν είναι γνωστό πότε ή πώς ακριβώς πέθανε ο Ιάμβλιχος. Πιθανώς έφυγε από τη ζωή γύρω στο 330, λίγο μετά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και λίγο πριν ο χριστιανισμός γίνει η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Από τους πολυπληθείς μαθητές του ξεχωρίζουν ο Σώπατρος ο Απαμεύς και ο Αιδέσιος, που τον διαδέχτηκε στη διεύθυνση της συριακής σχολής, καθώς και ο μαθητής του Αιδέσιου, Μάξιμος ο Εφέσιος, δάσκαλος του αυτοκράτορα Ιουλιανού. Ο επιφανέστερος, όμως, συνεχιστής του Ιάμβλιχου είναι ο Πρόκλος, διάδοχος της αθηναϊκής σχολής.

 

Το έργο

Από τη «Χαλδαϊκή Θεολογία» του Ιάμβλιχου διασώθηκαν έξι βιβλία: Περί του πυθαγορικού βίου, Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν, Περί της κοινής μαθηματικής, Περί της Νικομάχου Γερασηνού Αριθμητικής Εισαγωγής, Τα θεολογούμενα αριθμητικά και το Περί των Αιγυπτίων Μυστηρίων. Επίσης, εκτεταμένα αποσπάσματα από το Περί Ψυχής, από το Επιστολαί προς Μακεδόνιον και Σώπατρον «Περί ειμαρμένης» και από το Προς Δέξιππον και Σώπατρον το «Περί διαλεκτικής», σώζονται στο Ανθολόγιον του Στοβαίου.

Πηγή: Wikipedia 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

image.thumb.png.36c2f9381129970178a3b6ae125d68e9.png

Λόγος Προτρεπτικός επί Φιλοσοφίαν 

Ο Λόγος Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν αποτελεί το 2ο βιβλίο του έργου του Ιάμβλιχου, Συναγωγή των Πυθαγορείων δογμάτων. Πρόκειται, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, για μια προτροπή προς τη φιλοσοφία και τον φιλοσοφικό τρόπο ζωής, τόσο τον γενικότερο όσο και τον ειδικότερο της Πυθαγόρειας σχολής.

Ο Προτρεπτικός του Ιάμβλιχου παραμένει στη βάση του ένας προτρεπτικός λόγος προς την πυθαγόρεια φιλοσοφία, ακόμα και εκεί όπου δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτήν. Άλλωστε, κατά τον Ιάμβλιχο, η πλατωνική και η πυθαγόρεια φιλοσοφία στη βαθύτερη τους διάσταση δεν αποτελούσαν παρά ένα ενιαίο σύνολο με κοινές αρχές.

Ο Προτρεπτικός κατ' ουσίαν αποτελεί ένα ανθολόγιο στο οποίο ο Ιάμβλιχος έχει συμπεριλάβει αποσπάσματα παλαιότερων συγγραφέων, που τα έχει συνδέσει μεταξύ τους μέσω μεταβατικών χωριών δικής του έμπνευσης και τα έχει προσαρμόσει στον προτρεπτικό σκοπό του έργου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..