Jump to content

Ζοζέφ Ανρί Ρονί (Joseph Henri Rosny)


Φάντασμα
 Share

Recommended Posts

Ο μυθιστοριογράφος Ζοζέφ Ανρί Ρονί ο Πρεσβύτερος, γνωστός με το ψευδώνυμο Αινέ Ρονί (Rosny l' Aine), γεννήθηκε το 1856 στις Βρυξέλλες και πέθανε στη Γαλλία το 1940. Πολυγραφότατος συγγραφέας, άφησε κάποια στιγμή ελεύθερη τη φιλοσοφική και επιστημονική φαντασία του και έγραψε μυθιστορήματα που τον καθιστούν έναν από τους προδρόμους του είδους. Παράλληλα, έγραψε και έργα που αναφέρονται στην προϊστορική εποχή, που ανατρέχουν στις αρχές της ανθρωπότητας ("Ο πόλεμος της φωτιάς", 1911, "Ο γιός της Γης", 1920, κ.ά.). Επέστρεψε στο κοινωνικό μυθιστόρημα με το "Κόκκινο κύμα" (1910). Οι δύο αδελφοί Ρονί υπήρξαν από τα πρώτα μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας.

Δείτε τα βιβλία του και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

1. La guerre du feu - Ο πόλεμος της φωτιάς (Μεταίχμιο, 2018), (Άγκυρα, 2005), (Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, 1989)
2. La Mort de la Terre - Ο γιος της γης (Άγκυρα, 2005)
3. Le félin géant - Ο γιγαντιαίος αίλουρος (Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, 1988)
4. Eurymache - Ευρυμάχη (Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, 1988)

Πηγή: biblionet

Link to comment
Share on other sites

1747999258_.thumb.jpg.3b9232e5a5b08842b538975f57b64f8d.jpg

Ο πόλεμος της φωτιάς

Η ιστορία τοποθετείται χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν πριν ακόμα και από την λίθινη εποχή, όταν στην Γη υπήρχαν διαφορετικές φυλές ανθρώπων που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους και δεν γνώριζαν ούτε καν πως να ανάβουν την φωτιά. Έτσι για τις ανθρώπινες φυλές της εποχής ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου να κρατούν την φωτιά τους συνεχώς αναμμένη, ενώ στους μεταξύ τους πολέμους προσπαθούσαν να σβήσουν την φωτιά των αντιπάλων τους για να τους καταστρέψουν. Η υπόθεση ξεκινά με την προσπάθεια μια ομάδας ανθρώπων να αρπάξουν την φωτιά από κάποια άλλη φυλή, μιας και μετά από μια ήττα από τους αντιπάλους τους, έχουν σβήσει όλες οι δικές τους φωτιές. 
Ο συγγραφέας δίνει μεγάλη βαρύτητα στην περιγραφή του κόσμου μέσα στον οποίον ζούσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εστιάσει στον ψυχικό τους κόσμο και να καταλάβει ποιες μπορεί να είναι οι σκέψεις τους, τα αισθήματά τους και ποιες προσδοκίες θα μπορούσε να έχει ένας προϊστορικός άνθρωπος για το μέλλον του, ιδίως όταν δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως ο τρόπος ομιλίας και η σκέψη τους. 
Γενικά μια πολύ καλή προσπάθεια αναδημιουργίας της προϊστορικής περιόδου, με τις όποιες αυθαιρεσίες μπορεί να πάρει ένας  συγγραφέας, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το βιβλίο γράφτηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα. Κάπου διάβασα ότι στη Γαλλία ο Ρονί θεωρείται μαζί με τον Ιούλιο Βερν ως ένας από τους θεμελιωτές της επιστημονικής φαντασίας.

8/10

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ζοζέφ Ανρί Ρονί (Joseph Henri Rosny)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..