Jump to content

Θίοντορ Στάρτζεον (Theodore Sturgeon)


Recommended Posts

1713621526_.jpg.cf19402fb5df26654e9322f1901a0e20.jpg

Ο Θίοντορ Στάρτζεον ήταν συγγραφέας τρόμου, φάντασυ και επιστημονικής φαντασίας. Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1918 στη Νέα Υόρκη και πέθανε στις 8 Μάϊου 1985. Υπήρξε επίσης κριτικός λογοτεχνίας με εκατοντάδες άρθρα στο ενεργητικό του, ενώ παράλληλα έγραψε και σενάρια για την αρχική σειρά (1966- 1969) του Σταρ Τρεκ. Η νουβέλα του ''More than human'' κέρδισε το International fantasy award το 1954. Πιο σημαντική όμως ίσως να είναι η μετά θάνατον διάκριση. Της εισαγωγής του στο Science fiction and fantasy hall of fame το 2000. Μαζί με τους Πόουλ Άντερσον, Γκόρντον Ντίκσον και Έρικ Φρανκ Ράσελ. 

Λίγα πράγματα έχω διαβάσει. Δύο- τρεις ιστορίες όλες κι όλες από τις ανθολογίες της Ωρόρα, τις οποίες ούτε καν θυμάμαι. Μου είχε μείνει όμως ο ξεκαρδιστικός πρόλογος του Γιώργου Μπαλάνου στο ν. 9, αναφορικά με την πολυτάραχη ζωή του. Σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο. Ήξερα ότι είχα το ''Πάνω από το ανθρώπινο'', έκανα ανασκαφή στις κούτες και το βρήκα. Ήθελα να διαβάσω κάποια στιγμή το κλασικό αυτό έργο που έβλεπα κατά καιρούς σε top 100 λίστες. Και χμμ... Όχι. Με κούρασε. Παρά το μικρό του μέγεθος. 

hcfQg3ZvYj3u1jEVny9VxFIA6QDfPmVx.jpg.a81ea22faf6b990f188143eae61819f2.jpg

Πως ακριβώς έχει η ιστορία; Μία ομάδα ανθρώπων με ασυνήθιστες δυνάμεις, θα τις ενώσουν δρώντας ως ένας, ενιαίος οργανισμός. Στοχεύοντας προς μία ανώτερη οντότητα, όντας το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξελικτική κλίμακα. Η ιδέα καλή, δεν μου άρεσε όμως η εκτέλεση. Ήταν γραμμένο (πως να το πω;) με έναν ''ποιητικό'' τρόπο που με ξένισε. Ασυνήθιστο στις νόρμες μου, οπότε και μ' έχασε εξαρχής. Τουλάχιστον ήταν μικρό. Χωρισμένο σε τρία μέρη, έφυγε γρήγορα. Και χωρίς να είμαι σίγουρος, υποψιάζομαι κακή μετάφραση. Και αν όχι κακή, τότε όχι η καλύτερη δυνατή. Έδειχνε τα χρόνια της, ίσως να έπαιξε και αυτό ρόλο. Θα του έδινα λοιπόν μία ακόμη ευκαιρία αν ξαναμεταφραζόταν. Και φαίνεται όπως και να 'χει ενδιαφέρουσα περίπτωση, καλά θα ήταν να κυκλοφορούσε και κάποια συλλογή του. 

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Θίοντορ Στάρτζεον (Theodore Sturgeon)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..