Jump to content

Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ (Hans-Magnus Enzensberger)


Φάντασμα
 Share

Recommended Posts

Ο Hans Magnus Enzensberger (1929-2022) γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου στο Kaufbeuren/Allgau της Βαυαρίας και μεγάλωσε στη Νυρεμβέργη. Σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και γλωσσολογία στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ, του Αμβούργου και του Παρισιού (Σορβόννη). Ο Hans Magnus Enzensberger, ένας από τους γνωστότερους συγγραφείς, δοκιμιογράφους και ποιητές της σύγχρονης Γερμανίας, εργάστηκε ως συντάκτης στη ραδιοφωνία της Στουτγάρδης, ως επιμελητής εκδόσεων, ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και στο Wesleyan University του Κονέκτικατ, ενώ ίδρυσε και διηύθυνε τα περιοδικά "Kursbuch" (1965) και "TransAtlantik" (1980). Από το 1979 ζούσε στο Μόναχο και από το 1985 ήταν επιμελητής της σειράς "Die Andere Bibliothek" των εκδόσεων Eichborn της Φρανκφούρτης. Τις δεκαετίες του '50 και του '60 υπήρξε ο πιο χαρισματικός εκπρόσωπος της ανταρσίας κατά του μικροαστισμού και της υποκρισίας στη μεταπολεμική Γερμανία. Με το πέρασμα των χρόνων ο πυρετός της αντίδρασης υποχώρησε και έδωσε τη θέση του σε μια ειρωνική και θυμόσοφη παρατήρηση των πραγμάτων. Στο πρόσωπο και τα βιβλία του Εντσενσμπέργκερ μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την άνοδο και την πρώση της αριστερής ουτοπίας. Για το έργο του είχε αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών και το βραβείο Georg Buchner, τη σπουδαιότερη λογοτεχνική διάκριση στη Γερμανία.

Δείτε τα βιβλία του και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

01. Der kurze Sommer der Anarchie - Το σύντομο καλoκαίρι της αναρχίας. Η ζωή και ο θάνατος του Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2019)
02. Tumult - Αναβρασμός (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2016)
03. Geschichte der Wolken - Η ιστορία των νεφών. Και άλλα ποιήματα (Πανοπτικόν, 2016)
04. Sanftes Monster Brüssel, oder die Entmündigung Europas - Γλυκό τέρας Βρυξέλλες (Νεφέλη, 2014)
05. Οι κεραίες της εποχής μου. Ταξιδεύοντας με 33 διάσημους συγγραφείς σ' ένα δωμάτιο (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012)
06. Hammerstein oder Der Eigensinn: Eine Deutsche Geschichte - Χάμερσταϊν ή Περί ιδιορρυθμίας. Μια γερμανική ιστορία (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2010)
07. Γερμανόφωνη ποίηση. Αντιστασιακοί γερμανοί ποιητές, γερμανόφωνες ποιήτριες, Hans Magnus Enzensberger (Λεξίτυπον, 2009)
08. Josefine und ich Eine Erzählung - Η Ιωσηφίνα κι εγώ. Διήγημα (Scripta, 2008)
09. Der kurze Sommer der Anarchie: Buenaventura Durrutis Leben und Tod. Roman - Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας (Οδυσσέας, 2005), (Οδυσσέας, 1992)
10. Wo warst du, Robert? - Εφτά ταξίδια μέσα στο χρόνο (Ψυχογιός, 2000)
11. Der Zahlenteufel: Ein Kopfkissenbuch für alle, die Angst vor der Mathematik haben - Το πειραχτήρι των αριθμών. Ένα βιβλίο για να τα έχουμε καλά με τα μαθηματικά (Ψυχογιός, 2000)
12. Einzelheiten Mittelmass und wehn, zickzack - Πολιτική και πολιτισμός (Scripta, 2000)
13. Σύγχρονη γερμανόφωνη ποίηση (Γαβριηλίδης, 1983)
14. Baukasten zu einer Theorie der Medien - Για μια θεωρία των μέσων επικοινωνίας (Επίκουρος, 1981)
15. Zur Kritik der politischen Oekologie. Zur Strategie der Arbeiterbewegung im Neokapitalismus. Möglichkeiten einer radikalen Humanisierung der Industriekultur - Περιβάλλον και ποιότητα της ζωής Οικολογικές μελέτες: Δοκίμια (Επίκουρος, 1975)

Πηγή: biblionet

Link to comment
Share on other sites

1126534606_.thumb.jpg.6ff13f5c737cedb1a8c7d1c8b8c91c28.jpg

Αναβρασμός 

Πρόκειται για τις αναμνήσεις του συγγραφέα από τα έτη 1963 έως το 1971 και τα ταξίδια του, κυρίως στη Σοβιετική Ρωσία και στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, όπως και από το πολιτικό παρασκήνιο της Δυτικής Γερμανίας εκείνη της περιόδου. Αρκετά ενδιαφέρον ανάγνωσμα μιας και συνάντησε αρκετούς από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής και μας μεταφέρει το κλίμα της όπως το έζησε, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει σκληρή κριτική και να απομυθοποιήσει πολλά από τα  πρόσωπα που γνωρίζει, είτε πρόκειται για διάσημους συγγραφείς, είτε για τους διάφορους πολιτικούς που συναντά κατά καιρούς. Αν και η μαρτυρία του είναι κατεξοχήν υποκειμενική (κάτι που ο ίδιος πρώτος το αναγνωρίζει), παρόλα αυτά ανατρέπει πολλά από τα στερεότυπα που μπορεί να έχει κάποιος από εκείνη την περίοδο.

9/10

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..