Jump to content

Μαίρη Ρενώ (Mary Renault)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Mary_Renault.jpg.4672421be48751889f4c63633595bb68.jpg

Η Αγγλίδα συγγραφέας Μαίρη Ρενώ (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Eileen Mary Challans), γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1905 στο Φόρεστ Γκέιτ του Έσσεξ και πέθανε σε ηλικία 78 ετών, στις 13 Δεκεμβρίου του 1983, στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη θέλοντας αρχικά να αφοσιωθεί στη διδασκαλία, αλλά "καθ' οδόν" έκρινε πως ήταν καλύτερα να γίνει συγγραφέας και, αφού πάρει το πτυχίο της, να διευρύνει τις γνώσεις της για τη ζωή των ανθρώπων. Έτσι εκπαιδεύτηκε επί τρία χρόνια ως νοσοκόμος κι έγραψε την πρώτη της νουβέλα, που είδε το φως της δημοσιότητας με τον τίτλο Purposes of Love. Τα τρία επόμενα μυθιστορήματά  της γράφτηκαν όταν υπηρετούσε ως νοσοκόμα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα απ' αυτά, το Return to Night (1947), απέσπασε το βραβείο M.G.M. Μετά τον πόλεμο η Ρενώ εγκαταστάθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Έκανε πολλά ταξίδια στην αφρικανική ήπειρο, μα εκείνο που τη σημάδεψε ήταν οι περιηγήσεις της στην Ελλάδα, καρπός των οποίων ήταν μια μεγαλοφυής αναπαράσταση γεγονότων και καταστάσεων της Αρχαίας Ελλάδας σε μια σειρά μυθιστορημάτων όπως "Ο βασιλιάς πρέπει να πεθάνει", "Ο ταύρος που βγήκε από τη θάλασσα", "Φωτιά από τον ουρανό" κλπ.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και το έργο της, στην Wikipedia.

Δείτε τα βιβλία και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία της Μαίρη Ρενώ που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

01. The Friendly Young Ladies - Παράξενες φιλίες (Αστάρτη, 1990)
02. The Charioteer - Ο ηνίοχος (Κάκτος, 1990)
03. The Last of the Wine - Το τελευταίο κρασί (Καλέντης, 1991/ Anubis, 2016)
04. The King Must Die - Ο βασιλιάς πρέπει να πεθάνει (Bell, 1984/Κάκτος, 1992). Θησέας #1
05. The Bull from the Sea - Ο ταύρος από τη θάλασσα (ΒΙΠΕΡ, 1973/ Κάκτος, 1991). Θησέας #2
06. The Mask of Apollo - Η μάσκα του Απόλλωνα (Καλέντης, 1983)
07. Fire from Heaven - Φωτιά από τον ουρανό (Κάκτος, 1991). Μέγας Αλέξανδρος #1
08. The Persian Boy - Ο μικρός Πέρσης (Κάκτος, 1991). Μέγας Αλέξανδρος #2
09. The Nature of Alexander - Μέγας Αλέξανδρος: Κατακτήσεις (Κάκτος, 1992)
10. The Praise Singer - Η αυλή των τυράννων (Κάκτος, 1995)
11. Funeral Games - Επιτάφιοι αγώνες (Κάκτος, 1991). Μέγας Αλέξανδρος #3

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2024807004_.thumb.jpg.7d834bfcb894bf451727f069d40a15ed.jpg

Ο βασιλιάς πρέπει να πεθάνει

Πρώτο βιβλίο της Μαίρη Ρενό που διαβάζω (από τα μόλις τρία δικά της που έχω στη συλλογή μου προς το παρόν) και δηλώνω εξαιρετικά ικανοποιημένος, αν μη τι άλλο ήταν ένα ανάγνωσμα που με καθήλωσε και με ταξίδεψε πολύ πίσω στον χρόνο, με τη συγγραφέα να καταφέρνει να ζωντανέψει μια ολόκληρη εποχή, με τις υπέροχες περιγραφές της και την ιδιαίτερα χορταστική ιστορία της. Η Ρενό βασιζόμενη στις ακαδημαϊκές γνώσεις της εποχής της και στις διάφορες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και έρευνες, ξετυλίγει τον μύθο του Θησέα και θα έλεγα ότι αναδεικνύει περισσότερο την πραγματικότητα πίσω από τον μύθο, παρά τον ίδιο τον μύθο. Η γραφή είναι πολύ ωραία, πολύ ποιοτική, με γλαφυρές περιγραφές σκηνικών, τοπίων, γεγονότων, ανθρώπων, ρούχων, εθίμων κλπ, σε μερικά σημεία μάλιστα (ειδικά προς το τέλος) τα γεγονότα περιγράφονται τόσο έντονα και ζωντανά, που πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Φυσικά, η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική. Γενικά, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που με ταξίδεψε στον χρόνο και τον χώρο, που σε πολλά σημεία του κυριολεκτικά με μάγεψε, και θα το πρότεινα στους λάτρεις των μύθων και των ιστορικών μυθιστορημάτων που έχουν σχέση με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Πιθανότατα, μέσα στη χρονιά θα διαβάσω και το "Ο ταύρος από τη θάλασσα", που τρόπον τινά αποτελεί τη συνέχεια, ενώ σίγουρα θα διαβάσω και πολλά από τα άλλα βιβλία της που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά (αφού, βέβαια, τα αγοράσω!).

9/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..