Jump to content

Μάρτζερυ Άλλινγκχαμ (Margery Allingham)


Φάντασμα
 Share

Recommended Posts

Η Μάρτζερυ Άλλινγκχαμ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1904. Φοίτησε στο Perse School του Κέημπριτζ και, όταν επέστρεψε στο Λονδίνο, στη σχολή Regent Street Polytechnic. Ο πατέρας της -ο συγγραφέας H.J. Allingham- την ενθάρρυνε να γράφει και ενθουσιάστηκε όταν εκείνη, στην ηλικία των οκτώ ετών, συνεισέφερε ένα άρθρο στο περιοδικό "The Picture Show" που έβγαζε η θεία της για τον κινηματογράφο. Το πρώτο μυθιστόρημά της εκδόθηκε όταν ήταν δεκαεπτά χρονών. Το 1928 εξέδωσε την πρώτη της αστυνομική ιστορία, "Το μυστήριο της λευκής αγροικίας" (The White Cottage Mystery), που είχε δημοσιευτεί σε συνέχειες στην εφημερίδα "Daily Express". Τον επόμενο χρόνο, στο "Έγκλημα στην έπαυλη Μπλακ Ντάντλυ" (The Crime at Black Dudley), παρουσίασε τον ήρωα που θα γινόταν το σήμα κατατεθέν των γραπτών της -τον Άλμπερτ Κάμπιον. Τα έργα της προανήγγειλαν την έλευση του πιο περίτεχνου είδους στο μυθιστόρημα μυστηρίου και αγωνίας: με γνωρίσματα τη διαισθητική ευφυΐα, την εκπληκτική ενέργεια και την εύστοχη παρατηρητικότητά της, το ύφος των ιστοριών κυμαίνεται από το σοβαρό στο απροκάλυπτα σατιρικό, ποτέ όμως εις βάρος των βασικών κανόνων του κλασικού αστυνομικού έργου. Διάσημη για τα λονδρέζικα θρίλερ της, όπως τα "Κρυμμένα μάτια" (Hide my Eyes) και "Ένας τίγρης στην αιθαλομίχλη", έχει συγκριθεί με τον Ντίκενς για τον τρόπο που παρουσιάζει τον αφανή υπόκοσμο της πόλης. Το 1927 παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη, δημοσιογράφο και σχεδιαστή βιβλίων Philip Youngman Carter. Μοίραζαν το χρόνο τους ανάμεσα στο διαμέρισμά τους στο Μπλούμσμπερυ του Λονδίνου και σε μια παλαιά κατοικία στο χωριό Tolleshunt D’Arcy του Έσσεξ. Η Μάρτζερυ Άλλινγκχαμ πέθανε το 1966.

Δείτε τα βιβλία της και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία της συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

1. Death of a Ghost - An Albert Campion mystery - Φόνος στη Μικρή Βενετία (Πεδίο, 2023)
2. Mystery Mile - Στην καρδιά του λαβύρινθου (Πεδίο, 2023)
3. Traitor's Purse - Το δέκατο πέμπτο λεπτό (Μίνωας, 2019)
4. The Tiger in the Smoke - Ένας τίγρης στην αιθαλομίχλη. Μια ιστορία με τον Λάμπερτ Κάμπιον (Άγρα, 2013)
5. The Oxford Book of English Detective Stories - Ανθολογία αγγλικού αστυνομικού διηγήματος, Β' (Άγρα, 1992)

Πηγή: biblionet

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1401863450_.thumb.jpg.0d3f8b3c07ef5af721c46cd7eac60c66.jpg

Στην καρδιά του λαβύρινθου

Πρόκειται για αστυνομική ιστορία που διαδραματίζεται στην Αγγλία το 1930, με δολοφονίες, εκβιασμούς, απαγωγές και με μια 
μυστηριώδη εγκληματική οργάνωση, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει τον αρχηγό της.  Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο ιδιωτικός ερευνητής Άλμπερτ Κάμπιον, (κάπως στα χνάρια του Σέρλοκ Χολμς να φανταστείτε ), εξαιρετικά ευφυής και φυσικά άκρως ιδιόρρυθμος. Κανονικά θα απολάμβανα μια τέτοια ιστορία, αλλά το βιβλίο είναι τόσο κακομεταφρασμένο που ορισμένες προτάσεις δεν έβγαζαν καν νόημα. Για την παραλία είναι εντάξει, αλλά μέχρις εκεί.

6,5/10

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

96918047_.jpg.c96574e0a048cac09063adcd18532b7b.jpg

Φόνος στην Μικρή Βενετία

Το δεύτερο βιβλίο της Άλλινγκχαμ που διαβάζω και το βρήκα πιο ευκολοδιάβαστο από το προηγούμενο, μάλλον γιατί είχε καλύτερη μετάφραση και επιμέλεια. Το ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο είναι ότι ο ιδιωτικός ερευνητής Άλμπερτ Κάμπιον ανακαλύπτει τον δολοφόνο σχεδόν αμέσως, αλλά δεν μπορεί να τον πιάσει γιατί κατά τα φαινόμενα έχει κάνει τον τέλειο φόνο, χωρίς να έχει αφήσει πίσω του κανένα απολύτως στοιχείο. Αλλά και ο δολοφόνος ξέρει ότι ο Κάμπιον ξέρει ποιος είναι είναι ο δολοφόνος και με την σειρά του και ο Κάμπιον ξέρει ότι ο δολοφόνος ξέρει ότι τον έχει ανακαλύψει και τέλος πάντων ελπίζω να έχετε πιάσει το νόημα. Όποτε όλη η αγωνία είναι αν ο δολοφόνος θα κάνει κι' άλλο φόνο και πιο θα είναι το επόμενο θύμα του; Μήπως ο ίδιος ο Άλμπερτ Κάμπιον; Το μυστήριο γενικά κρατάει μέχρι το τέλος αλλά πρέπει να πω ότι η λύση που δίνει η συγγραφέας με απογοήτευσε λίγο, μιας και την βρήκα λίγο ¨εύκολη¨. Με διαφορετικό τέλος το βιβλίο σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερο.

7,5/10

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..