Jump to content

Ντόροθυ Σέγιερς (Dorothy Leigh Sayers)


Φάντασμα
 Share

Recommended Posts

Γεννημένη στην Οξφόρδη το 1893, η Dorothy Leigh Sayers ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Φιλολογία και σύγχρονες γλώσσες. Μεταξύ του 1921 και του 1923 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Το 1923 δημιούργησε έναν χαρακτήρα που επρόκειτο να γίνει ο δημοφιλέστερος λογοτεχνικός ήρωας του αιώνα - τον λόρδο Πήτερ Ουίμζυ, κοσμικό αριστοκράτη και ερασιτέχνη ντετέκτιβ, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε περισσότερα από δέκα μυθιστορήματα και σε πολλά διηγήματα. Ορισμένα από τα μυθιστορήματα έχουν διασκευαστεί για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η Ντόροθυ Σέγιερς απέκτησε επίσης φήμη χάρη στο θρησκευτικό θεατρικό έργο της "Ο άνθρωπος που γεννήθηκε για να γίνει βασιλιάς", μια βιογραφία του Χριστού γραμμένη στη σύγχρονη αγγλική γλώσσα, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις όταν το έργο μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Η ίδια θεωρούσε ως καλύτερο έργο της τη μετάφραση της "Θείας κωμωδίας" του Δάντη, την οποία όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, αφήνοντας ημιτελές το τρίτο μέρος, τον "Παράδεισο". Πέθανε το 1957.

Δείτε τα βιβλία της και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία της συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

1. Strong Poison - Ισχυρό δηλητήριο | Έγκλημα σε δόσεις (Πεδίο, 2023), (Λιβάνης, 1986)
2. Clouds of witness - Μάτια από σμαράγδι (Πεδίο, 2023)
3. The Nine Tailors - Εννιά φορές χτυπάει η καμπάνα | Τα εννέα πένθιμα χτυπήματα (Πεδίο, 2022), (Άγρα, 2012)
4. Περί βιβλιοθηκών (Άγρα, 1993)
5. The Floating Admiral - Ο πλωτός ναύαρχος (Άγρα, 1993)
6. The Oxford Book of English Detective Stories - Ανθολογία αγγλικού αστυνομικού διηγήματος, Α' (Άγρα, 1992)

Πηγή: biblionet

Link to comment
Share on other sites

1383585041_.thumb.jpg.db101918adfc01ce6eaf61ab58b89830.jpg

Μάτια από σμαράγδι 

Πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται την δεκαετία του 1920 στην Αγγλία με πρωταγωνιστή τον Λόρδο Πίτερ Γουίμζι στον ρόλο του ντέντεκτιβ, ως βασικό ύποπτο έχει τον αδελφό του Λόρδο του Ντένβερ και κύριο μάρτυρα την αδελφή τους Λαίδη Μαίρη Γουίμζι. Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον μέρος του βιβλίου μιας και όταν γράφτηκε το βιβλίο οι ευγενείς δικάζονταν μόνο από άλλους  ευγενείς, αφού είχαν πάρει πρώτα την άδεια του Βασιλιά, ενώ  επίσης ενδιαφέρον έχει και όλη η περιγραφή της προετοιμασία της δίκης ,αλλά και το μπόλικο (βρετανικό) χιούμορ που υπάρχει σε όλο βιβλίο. Κατά τα άλλα η υπόθεση δεν έχει και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μιας και η λύση του μυστηρίου βρίσκονταν σε ένα γράμμα του θύματος που αποκαλύπτεται στην δίκη, κάτι που θα μπορούσαν να το είχαν διαπιστώσουν από την αρχή και να γλυτώσουν και όλη την ταλαιπωρία.

8/10

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..