Jump to content

Ουώλτ Ουίτμαν (Walt Whitman)


Φάντασμα
 Share

Recommended Posts

Ο Ουώλτ Ουίτμαν (Walt Whitman), ο επιφανέστερος αμερικανός ποιητής του προηγούμενου αιώνα (1819-1892), είχε αγγλική και ολλανδική την καταγωγή. Στα νεανικά του χρόνια αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του για να εργασθεί ως ξυλουργός, οικοδόμος, τυπογράφος και δάσκαλος. Από το 1838 άρχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά.
Βαθιά επηρεασμένος από τις θεωρίες του Έμερσον εκδίδει, το 1855 στην πρώτη της μορφή, τη συλλογή του "Φύλλα χλόης", αποτελούμενη από δώδεκα ποιήματα. Έκτοτε εμπλουτίζει σε αλλεπάλληλες εκδόσεις τη συλλογή αυτή με νέες συνθέσεις, εξασφαλίζοντας την αναγνώριση φανατικών θαυμαστών όπως ο Σουίνμπερν και ο Ο.Μ. Ροσσέτι, αλλά και την επιφυλακτικότητα του ευρύτερου κοινού, κυρίως για τις προωθημένες περί ηθικής αντιλήψεις του. Κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο υπηρετεί ως εθελοντής νοσοκόμος, εμπειρία που τον σφραγίζει και που την καταγράφει στα "Πολεμικά απομνημονεύματά του" (1875). Άλλα του έργα: "Δημοκρατικές απόψεις" (1871), "Δείγματα ημερών" (1882), "Κλαδιά του Νοεμβρίου" (1888), "Χαίρε, φαντασία μου" (1891).

Δείτε τα βιβλία του και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

1. Song of myself - Τραγούδι του εαυτού μου | Το τραγούδι του εαυτού μου [1. Η πρώτη έκδοση (1855) - 2. Η τελευταία έκδοση (1891-92)] (Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2023) | (Ηριδανός, 2006)
2. Ποιήματα (Opportuna, 2022)
3. Βίος και πολιτεία του Τζακ Ενγκλ (Μάτι, 2020)
4. The Complete Poems - Φύλλα χλόης, Ανθολογία
 (Κέδρος, 2020), (Κέδρος, 2019)
5. Παιδιά του Αδάμ. Κάλαμος (Ηριδανός, 2009)
6. Αφιερώματα. Ξεκινώντας από το Πώμανοκ (Ηριδανός, 2007)
7. Leave of Grass - Επιλογή ποιημάτων 
από το βιβλίο «Φύλλα χλόης» (Εκδοτική Θεσσαλονίκης, 2006)
8. Τα τραγούδια του κόσμου που αλλάζει (Περί Τεχνών, 2004)
9. By Βlue Ontario's Shore - Στη γαλάζια όχθη της Οντάριο (Ύψιλον, 1999)

Πηγή: biblionet

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1105709383_.thumb.jpg.e7af650260e196b06a3424860003cf44.jpg

Βίος και πολιτεία του Τζακ Ενγκλ

Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1852, σε συνέχειες σε μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης, υπό καθεστώς ανωνυμίας του συγγραφέα. Και μετά χάθηκε. Μέχρι που το 2016 ένας ακαδημαϊκός ανακάλυψε την εφημερίδα και όλες τις συνέχειες του έργου αυτού, οπότε και τελικά εκδόθηκε σαν κανονικό βιβλίο. Λοιπόν, δεν είναι και η ανακάλυψη του αιώνα, τουλάχιστον όσον αφορά την ποιότητα του βιβλίου, όμως από την άλλη πρόκειται για ένα άκρως ευχάριστο και ψυχαγωγικό μυθιστόρημα με ενδιαφέρουσα πλοκή, που με κράτησε μέχρι το τέλος παρά τις όποιες ατέλειες που έχει η δομή του: Μην ξεχνάμε ότι ο Γουίτμαν ήταν ποιητής και όχι μυθιστοριογράφος! Εγώ μια φορά το βιβλίο το ευχαριστήθηκα, ο συγγραφέας κατάφερε να με ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και να μου προσφέρει λίγες ώρες ψυχαγωγίας με μια ιστορία ολοζώντανη και με πολύ ωραία ατμόσφαιρα.

7.5/10

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..