Jump to content

Ντόναλντ Μπαρθελμ (Donald Barthelme)


yanni
 Share

Recommended Posts

71779.jpg.6efdac32c194cdfc7d43645169c8668b.jpg

Ο καινοτόμος, "μεταμοντέρνος" διηγηματογράφος Donald Barthelme γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1931 στη Φιλαδέλφεια της Πεννσυλβανίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, αλλά δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του, προτιμώντας να ακούει στα διάφορα μικρά Jazz club τον Lionel Hampton και τον Peck Kelly. Αργότερα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του Μπάφφαλο και στο Κολλέγιο της Νέας Υόρκης. Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων "Come Back, Dr Caligari" το 1964 (Little, Brown). Ακολούθησαν άλλες δέκα συλλογές, ανάμεσα τους "Η ζωή της πόλης", μτφ. Ρένα Χατχούτ, Γράμματα, 1981 (City Life, Farrar, Straus 1970). Παράλληλα έγραψε και τρία μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων και το μεταφρασμένο στη γλώσσα μας "Ο νεκρός πατέρας", μτφ. Ρένα Χατχούτ, Γράμματα, 1981. Πέθανε στις 23 Ιουλίου του 1989.

Πηγή: biblionet.gr

Link to comment
Share on other sites

I-ZWI-TIS-POLIS.jpg.a0e8caef712d453c60598bd20f2fd475.jpg

Η ζωή της πόλης

Ο συγγραφέας ανήκει στο λεγόμενο σουρεαλιστικό κίνημα, τρελό και ακατανόητο ακόμα για τα δικά μου δεδομένα. Αυτή η συλλογή διηγημάτων σου γυρίζει το μυαλό απι μέσα προς τα έξω και και σε κάνει να γελάς με τα πειράματα που υποβάλει ο συγγραφέας τους ήρωες του. Ενδεικτικά, μια ιστορία αποτελείται από 100 αριθμημένες προτάσεις, άλλη περιέχει φωτογραφίες του Τολστόι και άλλη διακόπτεται από μεγάλα μαύρα τετράγωνα κτλ. 

Αν και ακατανόητα όλα αυτά, οι ιστορίες είναι σύντομες και δεν προλαβαίνουν να κουράσουν. Ελπίζω εάν το επιλέξετε να καταλάβετε περισσότερα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..