Jump to content

Άρτουρ Σνίτσλερ (Arthur Schnitzler)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Arthur_Schnitzler_1912_(cropped).jpg.5116623909e0e2f6c7d063cbad4667b5.jpg

Ο Άρτουρ Σνίτσλερ, Αυστριακός πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1862 στη Βιέννη και πέθανε στις 21 Οκτωβρίου του 1931 στην ίδια πόλη, σε ηλικία 69 ετών. Ήταν Εβραϊκής καταγωγής, τόσο από την πλευρά του πατέρα του (επιφανούς λαρυγγολόγου) όσο και από αυτήν της μητέρας του, σπούδασε ιατρική και εργάστηκε στη Γενική Πολυκλινική της Βιέννης ενδιαφερόμενος ιδιαίτερα για την ψυχιατρική, μέχρι που το 1893 εγκατέλειψε το νοσοκομείο για να αφοσιωθεί ουσιαστικά στη συγγραφή λογοτεχνικών και θεατρικών έργων. Πολλά από τα έργα του ήταν αρκετά αμφιλεγόμενα για την εποχή τους και προκάλεσαν κάθε είδους αντιδράσεις, για διαφορετικούς λόγους. Το πλέον γνωστό του έργο είναι η νουβέλα "Ονειρική ιστορία" (1926), στην οποία βασίζεται η ταινία του 1999 "Μάτια ερμητικά κλειστά", σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του, στην Wikipedia.

Δείτε τα βιβλία του και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά:

*Sterben - Πεθαίνοντας (Νεφέλη, 1988)
*Reigen - Ο κύκλος του έρωτα (Βακχικόν, 2016 / Κάπα Εκδοτική, 2019)
*Frau Bertha Garlan - Η κυρία Μπέρτα Γκάρλαν (Σοκόλης, 2007)
*Lieutenant Gustl - Ο ανθυπολοχαγός Γκουστλ (Ροές, 2016)
*Der Weg ins Freie - Απελευθέρωση (Τόπος, 2010)
*Fräulein Else - Η δεσποινίς Έλζε (Ροές, 2015)
*Traumnovelle - Ονειρική ιστορία (Ερατώ, 2016)
*Spiel im Morgengrauen - Παιχνίδι τα χαράματα (Ολκός, 1993)
*Therese. Chronik eines Frauenlebens - Τερέζα: Το χρονικό της ζωής μιας γυναίκας (Ροές, 2007)
*Flucht in die Finsternis - Φυγή στο σκοτάδι (Άγρα, 1995)
*Jugend in Wien - Νιότη στη Βιέννη (Printa, 2010)
*Συγκεντρωτικός τόμος με δέκα νουβέλες με τον τίτλο Έρωτας και θάνατος (Οδός Πανός, 2015)

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1995183019_.thumb.jpg.168d552680548f36b825b222aad26197.jpg

Τον Δεκέμβριο του 2012 διάβασα και σε μεγάλο βαθμό απόλαυσα τη νουβέλα Ονειρική ιστορία, για την οποία είχα γράψει τα εξής:
 

Quote

 

Πάνω σ'αυτή την μικρή νουβέλα βασίζεται η μεγάλης διάρκειας ταινία Μάτια ερμητικά κλειστά του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Του άρεσε του Κιούμπρικ η βασική ιδέα του βιβλίου και φαντάζομαι ότι έβαλε και δικά του πράγματα μέσα γιατί 127 (όχι και τόσο πυκνογραμμένες) σελίδες δεν γεμίζουν 150 και πλέον λεπτά ταινίας.

Ο Φρίντολιν είναι ένας γιατρός, παντρεμένος με την Αλμπερτίν και πατέρας μιας κόρης. Ένα βράδυ, αφότου επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός ασθενή του, έκανε μια βόλτα στους δρόμους της πόλης, και σ'ένα καφενείο συνάντησε έναν φίλο που είχε να δει χρόνια. Αυτός έπαιζε πιάνο σε διάφορα μαγαζιά και εκείνο το βράδυ ήταν να παίξει πιάνο σε ένα παράξενο ιδιωτικό πάρτι με γυμνές μασκοφορεμένες γυναίκες και άντρες με μάσκες και κοστούμια... Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον του Φρίντολιν και από κει και πέρα θα μπλέξει σε διάφορες καταστάσεις... Τώρα αν όλα αυτά είναι μια ονειρεμένη ιστορία, όπως λέει και ο τίτλος, ή μια πραγματική ιστορία που έζησε ο Φρίντολιν, είναι θέμα του αναγνώστη να το πιάσει.

Σίγουρα όμως θα ήθελα να ήταν μεγαλύτερο το βιβλίο, γιατί η βασική ιδέα μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, η ατμόσφαιρα εξαιρετική και η γραφή του Σνίτσλερ με τις ωραίες περιγραφές και τους διαλόγους μου άρεσε πάρα πολύ.

 

------------------------------------------------------------------------

2013611408_.thumb.jpg.07450db033f318b5daff75b3efd2b01d.jpg

Ο νόστος του Καζανόβα

Δεύτερη επαφή με το έργο του Άρτουρ Σνίτσλερ, μετά την πολύ ωραία νουβέλα "Ονειρική ιστορία" που διάβασα τον Δεκέμβριο του 2012, και δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Η ζωή του Καζανόβα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και θα ήθελα πολύ να μάθω περισσότερα γι' αυτήν, πάντως εδώ βλέπουμε τον Καζανόβα στα πενήντα τρία του, μάλλον γερασμένο, μελαγχολικό και γενικά πικραμένο, που όμως ακόμα σκέφτεται τον ποδόγυρο, ενώ του έχει γίνει έμμονη ιδέα η επιστροφή του στη Βενετία, κατά προτίμηση μετά Βαΐων και κλάδων. Στο μεταξύ όμως, βρίσκεται στη Μάντουα και θέλοντας και μη θα προσκληθεί στο σπίτι ενός παλιού του φίλου: Εκεί βρίσκεται η γυναίκα του εν λόγω φίλου, η οποία φυσικά και είχε πέσει κάποτε θύμα της γοητείας του, οι τρεις ανήλικες κόρες του ζευγαριού (που είναι εκτός του ραντάρ λόγω των ηλικιών τους), αλλά και μια ανιψιά, ένα σκέτο λουλούδι, που ο Καζανόβα πολύ θα ήθελε να... ξέρετε τι. Ε, θα συμβούν κάμποσα ενδιαφέροντα πραγματάκια, με τον συγγραφέα να αναδεικνύει τον γερασμένο και όχι πια τόσο γοητευτικό Καζανόβα με μοναδική φινέτσα και στιλ, προσφέροντας παράλληλα μια κλασική ιστορία γεμάτη εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα. Πολύ μου άρεσε τούτη η νουβέλα, και ακόμα περισσότερο μου άρεσε η οξυδερκής γραφή του Σνίτσλερ. Ουσιαστικά για λεπτομέρειες δεν τσιμπάει και πέμπτο αστεράκι, εδώ που τα λέμε θα ήμουν κομμάτι υπερβολικός: Πάντως, πολύ την απόλαυσα!

8.5/10

Edited by Ghost
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα των βιβλίων.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

1915442454_.thumb.jpg.ec41f6fd68753ce3a63f43bd3a75342b.jpg

Μάτια ερμητικά κλειστά.

Ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι για ενήλικες το οποίο ασχολείται με δύο αιώνια θέματα, την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και το θάνατο. Μία ιστορία γραμμένη το 1926 πρωτοποριακή για την εποχή της. Ο συγγραφέας την εμπνεύστηκε από τις θεωρίες του Φρόυντ ο οποίος υπήρξε φίλος του. Ισορροπεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, πηγάζει από το υποσυνείδητο του ανθρώπου. Μία αποκάλυψη της φθοράς που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της πολιτισμένης κοινωνίας. Μία μελέτη για το γάμο και την απιστία.

Στο βιβλίο βασίστηκε η μεταφορά στον κινηματογράφο από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ με πρωταγωνιστές τη Νικόλ Κίντμαν και τον Τομ Κρουζ. Ο σκηνοθέτης σεβόμενος αρχικό κείμενο μεταφέρει την ιστορία στη σύγχρονη Αμερική, δημιουργώντας ένα αριστούργημα για όσους δεν το ξέρουν.

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..