Jump to content

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ (Mikhail Bulgakov)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

1567107034_MIKHAILBULGAKOV.jpg.e575d70605022027654a70fdc29ab758.jpg

Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ένας από τους σημαντικότερους νεότερους δραματουργούς της Ρωσίας, γεννήθηκε στο Κίεβο της σημερινής Ουκρανίας στις 15 Μαΐου 1891 και πέθανε στη Μόσχα, στις 10 Μαρτίου 1940. Το έργο του διακρίνεται για την καυστική του σάτιρα και το διεισδυτικό του χιούμορ. Γεννήθηκε στο Κίεβο της σημερινής Ουκρανίας στις 15 Μαΐου 1891 και πέθανε στη Μόσχα, στις 10 Μαρτίου 1940. Σπούδασε ιατρική, αλλά σύντομα αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Ήδη από τα πρώτα του έργα, τις συλλογές διηγημάτων "Διαβολιάδα" και "Τα μοιραία αυγά" (1925), εξέφρασε την αντίθεσή του στη σοβιετική πραγματικότητα. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα του συμπεριλαμβάνονται και τα παρακάτω: "Η λευκή φρουρά" (1925), "Η καρδιά του σκύλου" (1925), "Το διαμέρισμα της Ζόικας" (1926), "Ο καλπασμός" (1928) "Το πορφυρό νησί" (1928) "Ο Μολιέρος" (1936), "Οι τελευταίες ημέρες" (θεατρική διασκευή 1940), "Μαύρο χιόνι" (ανολοκλήρωτο) και "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα", το οποίο ο συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει το 1928 και το επεξεργαζόταν ως το θάνατό του. Το έργο του Μπουλγκάκοφ συνδέεται στενά με την ανανέωση του σοβιετικού θεάτρου, ιδιαίτερα μετά το 1955, ενώ η επίδρασή του στη σοβιετική λογοτεχνία υπήρξε τεράστια. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. (Από Biblionet)

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του, στην Wikipedia.

Δείτε τα βιβλία του και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

*Η Λευκή Φρουρά (Πάπυρος / Ερατώ)
*Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα (Γράμματα / Θεμέλιο / Μίνωας)
*Θεατρικό μυθιστόρημα (Ροές)
*Καρδιά σκύλου (Στοχαστής / Αντίποδες)
*Διαβολιάδα (Bell / Πλέθρον)
*Σημειώσεις ενός νεαρού γιατρού (Ποικίλη Στοά)
*Η μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου (Καστανιώτης)
*Μορφίνη (Ηρόδοτος)
*Αναμνήσεις από τον Λένιν και άλλα διηγήματα (Επίκεντρο)
*Οι τελευταίες ημέρες του Πούσκιν (Εκδόσεις S@mizdat)
*Μακαριότητα ή το όνειρο του μηχανικού Ρέιν (Εκδόσεις S@mizdat)
*Ιβάν Βασίλιεβιτς (Εκδόσεις S@mizdat)
*Το διαμέρισμα της Ζόγιας (Εκδόσεις S@mizdat)
*Η ερυθρά νήσος (Δωδώνη)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1771109468_.thumb.jpg.38867d25f42041c79c3c6bc670858f85.jpg 1738311787_-Cover2.jpg.3344aa03d1bfa7531c22371240e515ac.jpg

Καρδιά σκύλου

(Το διάβασα τον Φεβρουάριο του 2017)

Πρώτη επαφή με τον μεγάλο αυτό Ρώσο συγγραφέα, του οποίου έχω σχεδόν όλα τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Βρισκόμαστε στην Μόσχα, τέλη του 1924, και ο καθηγητής Φ. Φ. Πρεομπραζένσκι μαζί με τον βοηθό του δρ. Μπορμεντάλ, επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα: Μεταμοσχεύουν σ'έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ, την υπόφυση και τους όρχεις ενός πρόσφατα πεθαμένου νεαρού άντρα. Η έκβαση του πειράματος είναι αναπάντεχη (ή ίσως και αναμενόμενη). Ο αγαθός Σάρικ, ένας φυσιολογικός σκύλος, μετατρέπεται σε έναν ανυπόφορο αγροίκο, που περιφρονεί τα πάντα και ανατρέπει την ήσυχη καθημερινότητα στο σπίτι του καθηγητή. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλογραμμένη και απολαυστική σάτιρα επιστημονικής φαντασίας, που διακωμωδεί τον κάθε επίδοξο αναμορφωτή, αλλά και την καθημερινή ζωή στην Ρωσία λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση. Δεν είναι να απορεί κανείς που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του στην Σοβιετική Ένωση για πάρα πολλά χρόνια ή που ο Μπουλγκάκοφ είχε τρεξίματα με τις Αρχές. Ο συγγραφέας γελοιοποιεί με τον πιο ευφάνταστο τρόπο τους "συντρόφους", τις κολεκτίβες, τους διανοούμενους, γενικά τα κακώς κείμενα του Σοσιαλιστικού "παραδείσου". Η γραφή είναι πολύ καλή και ευκολοδιάβαστη, γεμάτη χιούμορ και κρυφά νοήματα, ενώ η όλη ατμόσφαιρα της ιστορίας ευχάριστη. Δίκαια υπάρχουν παντού διθυραμβικές κριτικές για το βιβλίο αυτό και ακόμα πιο δίκαια είναι πλέον κλασικό στο είδος του. Στα ελληνικά, έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Στοχαστής και πιο πρόσφατα από τις εκδόσεις Αντίποδες. Εγώ διάβασα την δεύτερη έκδοση και δηλώνω κατευχαριστημένος από την μετάφραση και την όλη επιμέλεια.

8.5/10


----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

1164863831_.jpg.38946038c4c8dfff4af0e8bdeb28e7ca.jpg 376409433_-Cover2.thumb.jpg.7fb807e80fa1ff28de85c235fe8501b6.jpg

Η Λευκή Φρουρά

Τον Φεβρουάριο του 2017 διάβασα την υπέροχη νουβέλα "Καρδιά σκύλου", οπότε τούτο το βιβλίο αποτελεί τη δεύτερη επαφή μου με το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Δηλώνω κι εδώ εξίσου ικανοποιημένος, το "Η Λευκή Φρουρά" ήταν ένα βιβλίο που με ταξίδεψε πίσω στον χρόνο, μου προσέφερε πολλές δυνατές εικόνες και ποικίλα συναισθήματα, ενώ με έβαλε και σε σκέψεις. Στο επίκεντρο της επικής αφήγησης του Μπουλγκάκοφ βρίσκονται ως επί το πλείστον τα μέλη της οικογένειας Τουρμπίν, με τη μητέρα να έχει πρόσφατα πεθάνει και ταφεί και τα τρία ενήλικα παιδιά της να προσπαθούν να επιβιώσουν και να βγάλουν μια άκρη κατά τη διάρκεια των βίαιων εμφυλίων συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία του 1918. Μέσα από την αφήγηση γευόμαστε λίγο το χάος, τη βία και την παράνοια που επικρατούσαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη, ενώ επίσης βλέπουμε τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συνθήκες της εποχής αυτής στην Ουκρανία. Γενικά πρόκειται για ένα έντονο βιβλίο, γλαφυρά γραμμένο, που δεν σε αφήνει να το αφήσεις με την καθηλωτική αφήγηση και τις πλούσιες περιγραφές σκηνικών και καταστάσεων, είναι ένα βιβλίο που θέλει ολίγον τι την προσοχή και την προσήλωση του αναγνώστη, χωρίς βέβαια να είναι δυσνόητο ή βαρυφορτωμένο. Πολύ ωραίο βιβλίο, από αυτά που πολύ ευχαρίστως θα ξαναδιάβαζα στο μέλλον.

9/10

Edited by Ghost
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα των βιβλίων.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..