Jump to content

Ματ Χέιγκ (Matt Haig)


Spyrex
 Share

Recommended Posts

Matt Haig (born 3 July 1975) is an English author and journalist. He has written both fiction and non-fiction books for children and adults, often in the speculative fiction genre.

Από wikipedia.

 

799588990_TheMidnightLibrary.jpg.e48d8fc2af9e97c2c7791a811d042c98.jpg 1856835309_TheMidnightLibrary-Cover2.jpeg.625b8e51b3bba4f6ffe349de14b3f22c.jpeg 907207927_.thumb.jpeg.5bef76409f9b9afedd7f3e665409754d.jpeg

Διάβασα το The Midnight Library. Στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη.

Έκανα ένα μικρό trip για χαλάρωση και έξοδο από την καθημερινότητα και ήθελα να διαβάσω κάτι σε τέτοιο στυλ (λίγο καταθλιπτικό, λίγο να διακατέχει τον πρωταγωνιστή/ την πρωταγωνίστρια μία αίσθηση μοναξιάς). Και αυτό το βιβλίο αποδείχτηκε αρκετά κατάλληλο.

Υπάρχουν σε πολλά σημεία διάλογοι που μοιάζουν λίγο ψεύτικοι. Μιλάω για τα σημεία που η Νόρα διαλέγει σε ποιο σημείο μίας υποθετικής ζωής της θα πάει (π.χ. πώς θα ήταν η ζωή της μετά από χρόνια αν δεν είχε πει όχι στο να ιδρύσουν την μπάντα), και κάθε φορά που μεταφέρεται σε αυτή την πραγματικότητα της εξηγούν ποια είναι και γιατί βρίσκεται εκεί και ποια τα ονόματα αυτών που την περικλείουν. Είναι κάτι που δίνει αρκετή ευκολία στην πλοκή καθώς δεν γίνεται εγώ να είμαι σε μία συναυλία και να λέω "συγγνώμη παιδιά, ξέχασα, σε ποια χώρα βρισκόμαστε;" και να μου απαντούν σε στυλ "Τρελός είσαι; Στη Βραζιλία". Δεν θα μου έδινε κανείς απάντηση, τελεία και παύλα. Τέλος πάντων, πέραν αυτών των ευκολιών στην πλοκή - που δεν γνωρίζω από την άλλη πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν, καθώς ο συγγραφέας οφείλει να μας βάλει στο story της ξαφνικά, έστω και προσωρινά, καινούργιας πραγματικότητας της πρωταγωνίστριας - το βιβλίο μου άρεσε. Έχει να προσφέρει αρκετή αισιοδοξία και νομίζω ο συγγραφέας θέλει με τα βιβλία του να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη και να τους πει ότι υπάρχει ελπίδα και δεν είναι μόνοι τους. Νομίζω το καταφέρνει καλά αυτό. 

Έχει γράψει και non fiction βιβλία. Ένα το έχει διαβάσει και ο Βladerunner και ιδού η κριτική του.

Edited by Ghost
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα του βιβλίου.
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ματ Χέιγκ (Matt Haig)

Έχω διαβάσει τα εξής:

 

1610562115_.thumb.jpg.95e62183985657836c3f3508cecabc73.jpg

Οι Γήινοι

(Το διάβασα τον Μάρτιο του 2014)

Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε στο εξωτερικό αρχές 2013 και από την πρώτη στιγμή μου κίνησε το ενδιαφέρον, τόσο λόγω της θεματολογίας του όσο και λόγω των θετικών κριτικών από αναγνώστες, και έτσι ήλπιζα να μεταφραστεί στα ελληνικά το συντομότερο. Και να που ένα χρόνο αργότερα οι εκδόσεις Κλειδάριθμος το έφεραν και στην Ελλάδα. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό φιλοσοφικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, που θίγει με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο όλα όσα συνθέτουν την ανθρώπινη φύση και πόσο μυστήριο και πολύπλοκο πλάσμα είναι, τελικά, ο άνθρωπος. Αφηγητής της ιστορίας είναι ένας εξωγήινος, που ήρθε στην Γη και πήρε την μορφή του Άγγλου μαθηματικού Άντριου Μάρτιν του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (αφού βέβαια τον σκότωσε), με σκοπό να καταστρέψει κάθε απόδειξη για την επίλυση της Υπόθεσης Ρίμαν που είχε βρει ο καθηγητής και να σκοτώσει όσους πιθανώς γνωρίζουν κάτι για την επίλυση του μαθηματικού αυτού γρίφου. Η άποψη του για τα πλάσματα της Γης και, περισσότερο, για το κυρίαρχο, τον άνθρωπο, είναι το λιγότερο αρνητική. Όμως σιγά-σιγά, μέσω της συναναστροφής του με την οικογένεια του νεκρού πλέον καθηγητή και γενικά με άλλους ανθρώπους, θα καταλάβει πόσο ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι είναι οι γήινοι, παρά τις όποιες ατέλειες τους. Κάτι θ' αρχίσει ν' αλλάζει μέσα του. Όμως οι Διαχειριστές, οι εντολείς του, περιμένουν να ολοκληρωθεί η αποστολή που του ανατέθηκε... Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια μαύρη κωμωδία, μια σάτιρα, που σκοπός της δεν είναι απλά να ψυχαγωγήσει τον αναγνώστη με μια ιστορία υπερφυσικού, αλλά παράλληλα να τον προβληματίσει και να τον κάνει να σκεφτεί κάποια πράγματα. Η γραφή είναι πάρα πολύ καλή και ευκολοδιάβαστη, με ωραίο χιούμορ και στιγμές συγκίνησης, η πλοκή προσεγμένη και με λίγη αγωνία για την συνέχεια και η ατμόσφαιρα αρκετά ευχάριστη. Γενικά θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ καλό μυθιστόρημα, έχει κάτι το διαφορετικό και το ξεχωριστό που θα ιντριγκάρει τον κάθε αναγνώστη. Αν ψάξει κανείς πολύ όλο και κάποιες ατέλειες θα βρει, αλλά εγώ προσωπικά έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος, πέρασα πάρα πολύ ωραία διαβάζοντάς το. Η ελληνική έκδοση καλαίσθητη, με προσεγμένη μετάφραση και ωραίο εξώφυλλο. The Humans στο πρωτότυπο.

9.5/10


---------------------------------------------------------------------------------------

 

424134003_.thumb.jpg.7302205b2442edad889dffc5694ea3da.jpg

Λόγοι για να μείνεις ζωντανός

(Το διάβασα τον Ιούνιο του 2017)

Αν και μέχρι σήμερα είχα διαβάσει μόλις ένα βιβλίο του (το εκπληκτικό "Οι Γήινοι", τον Μάρτιο του 2014), είχα κατατάξει τον Ματ Χέιγκ στους πολύ καλούς συγγραφείς που έτυχε να διαβάσω. Ε, με το δεύτερο αυτό βιβλίο, αποδείχτηκε ότι δεν έκανα λάθος. Ο Χέιγκ διαπραγματεύεται το πολύ σημαντικό ζήτημα της κατάθλιψης, της ψυχικής κατάπτωσης, του χρόνιου άγχους. Όχι όμως σαν κάτι γιατρούς (παθολόγους, ψυχιάτρους κλπ) που μιλάνε με βάση τις γνώσεις τους και τα βιβλία που έχουν διαβάσει, αλλά από προσωπική "πείρα".

Σε ηλικία εικοσιτεσσάρων ετών, ο Ματ Χέιγκ συνειδητοποίησε ότι πάσχει από αρκετά σοβαρή μορφή κατάθλιψης. Δεν έβρισκε τρόπους να συνεχίζει να ζει, δεν έβλεπε το νόημα της ύπαρξης, φοβόταν τον ίσκιο του, έγινε υποχονδριακός, δεν ευχαριστιόταν τίποτα, από το πρωί έως το βράδυ σκεφτόταν την μαυρίλα που καταπλάκωνε την ψυχή του. Χρόνια μετά έκατσε και έγραψε αυτό το βιβλίο, ξεγύμνωσε τον εαυτό του στους πάντες και αποκάλυψε όλα όσα πέρασε, όλες τις σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό του και όλα τα συναισθήματα που έζησε τότε, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν σανίδα σωτηρίας για πολλούς ανθρώπους που έχουν πέσει ή μπορεί να πέσουν σε κατάθλιψη.

Το όλο βιβλίο αποτελεί μια προσωπική αφήγηση ενός ανθρώπου που πέρασε τον Γολγοθά της κατάθλιψης, αλλά και μια αναζήτηση τρόπων για να ζει κανείς καλύτερα, να αγαπάει περισσότερο, να απολαμβάνει την κάθε μέρα που ζει και αναπνέει. Η γραφή είναι, φυσικά, άμεση και αληθινή, ευχάριστη και ειλικρινής. Υποθέτω ότι το βιβλίο θα "πει" περισσότερα σ'αυτούς που μπήκαν στο τρυπάκι της κατάθλιψης και την ξεπέρασαν ή προσπαθούν να την ξεπεράσουν, όμως πιστεύω ότι τελικά απευθύνεται σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους. Άλλωστε, κανείς δεν είναι απρόσβλητος. 

8.5/10


---------------------------------------------------------------------------------------

 

1365461167_.jpg.81ad4e38bd57347d1b90e4806ca9cb7b.jpg

Πώς να σταματήσεις τον χρόνο

(Το διάβασα τον Ιούλιο του 2020)

Τρίτο βιβλίο του Ματ Χέιγκ που διαβάζω, μετά το καταπληκτικό και απολαυστικό μυθιστόρημα "Οι Γήινοι" που διάβασα τον Μάρτιο του 2014 και το ανθρώπινο "Λόγοι για να μείνεις ζωντανός" που διάβασα τον Ιούνιο του 2017, και δεν μπορώ παρά να δηλώσω ξανά ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη γραφή και τον τρόπο σκέψης του συγγραφέα. Πρόκειται για μια πολύ καλογραμμένη δραματική ιστορία με στοιχεία φαντασίας, αρκετά μελαγχολική στο σύνολο αλλά σε σημεία ευχάριστη και οπωσδήποτε ψυχαγωγική, που μέσω της πλοκής και των χαρακτήρων θίγονται ζητήματα σχετικά με τη ανθρώπινη φύση, το νόημα της ζωής, τον έρωτα, και πάει λέγοντας. Με μια κεντρική ιδέα σαν αυτή του βιβλίου, άλλοι συγγραφείς πιθανότατα θα έγραφαν μια κλασική περιπέτεια με συνωμοσίες και κυνηγητά, όμως ο Ματ Χέιγκ προτίμησε να δώσει έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, να εξερευνήσει κατά κάποιο τρόπο την ανθρώπινη πλευρά του ζητήματος της "αγηρασίας", με όλες τις ψυχολογικές επιπτώσεις σ'αυτόν που πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια (που είναι, φυσικά, προϊόν φαντασίας του συγγραφέα). Μου άρεσαν πολύ τα μπρος-πίσω στον χρόνο, η όλη πρωτοπρόσωπη αφήγηση που κατάφερε να με κάνει ένα με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, καθώς επίσης και η γενικότερη ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται από μια μελαγχολία και νοσταλγία. Βέβαια, δεν λείπουν κάποιες σεναριακές ευκολίες (ή συμπτώσεις), ενώ επίσης σε δυο-τρία σημεία το βιβλίο γίνεται λιγάκι πιο μελό απ'όσο θα ήθελα. Πάντως, πέρασα τέλεια την ώρα μου, διάβασα ένα αν μη τι άλλο ενδιαφέρον και ψυχαγωγικό μυθιστόρημα με λίγες φιλοσοφικές προεκτάσεις.

8.5/10

Edited by Ghost
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα των βιβλίων.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..