Jump to content
Ο 62ος Γενικός Διαγωνισμός Σύντομης Ιστορίας ξεκινάει την Δευτέρα 7 Απριλίου. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα. ×

Αρχαίο Ελληνικό θέατρο


yanni

Recommended Posts

IMG_20250310_211537.thumb.jpg.c1cafdce967d80a4db527136df230721.jpg

Αντιγόνη - Σοφοκλή 

Ο βασιλιάς των Θηβών Κρέων απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη που είχε οδηγήσει ξένο στρατό εναντίον της γενέτειράς του. Η Αντιγόνη, αδελφή του νεκρού και νύφη του Κρέοντα, παραβαίνει την εντολή, προχωρά στην ταφή του αδελφού της και έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Κρέοντα.

Παρά τις ικεσίες του γιου του, ο Κρέων την καταδικάζει σε θάνατο και η Αντιγόνη «χτίζεται» ζωντανή στον τάφο της. Ο μάντης Τειρεσίας μαζί με τον χορό προειδοποιούν τον Κρέοντα πως η άδικη συμπεριφορά του τόσο απέναντι στον νεκρό όσο και απέναντι στην Αντιγόνη θα τιμωρηθεί από τους θεούς. Ωστόσο, όταν τελικά ο Κρέων πείθεται να συγχωρέσει την Αντιγόνη, είναι πλέον αργά… Ο γιος και η γυναίκα του Κρέοντα αυτοκτονούν και ο Κρέων, έχοντας πληρώσει βαρύ τίμημα για τη σκληρή στάση του, ζητά να βρει και ο ίδιος τον θάνατο.  

Η πολιτική χρειά είναι εμφανής στην τραγωδία, η αντίσταση της Αντιγόνης στον Κρέοντα είναι η αντίσταση του όπλου πολίτη στην πολιτική εξουσία που υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες της και καταστρατηγεί τα δικαιώματά του. 

"Ζω για ν' αγαπώ και ν' αγαπιέμαι κι όχι για να μισώ."

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

IMG_20250313_194844.thumb.jpg.6e854445aa5273ded36c5a39e3b88ac6.jpg

Ηλέκτρα - Σοφοκλή 

Ο Ορέστης επιστρέφει κρυφά στις Μυκήνες με σκοπό να εκδικηθεί τη δολοφονία του πατέρα του από τη μητέρα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο.

Ταυτόχρονα, η αδελφή του Ηλέκτρα ζει βυθισμένη στο πένθος και με την βαθιά επιθυμία να εκδικηθεί τους φονιάδες. Όταν ο Ορέστης επιστρέφει χωρίς να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, τα δυο αδέλφια αναγνωρίζονται, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδια του Ορέστη. Εκδικούμενος τον φόνο του Αγαμέμνονα με τη βοήθεια της αδελφής του, ο Ορέστης σκοτώνει την Κλυταιμνήστρα, αποκαλύπτεται και οδηγεί τον Αίγισθο στον θάνατο.

Κορυφαίο έργο του Σοφοκλή, η Ηλέκτρα πραγματεύεται το θέμα της εκδίκησης των παιδιών του δολοφονημένου Αγαμέμνονα, και της τιμωρίας των φονιάδων, Κλυταιμνήστρας και Αίγισθου. Η εκδοχή του Σοφοκλή εστιάζει στα ακραία συναισθήματα της Ηλέκτρας, ρόλος ο οποίος θεωρείται ακόμη ως σήμερα κορυφαίος και με ιδιαίτερα επιβλητική παρουσία στη σκηνή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

IMG_20250329_110021.thumb.jpg.4cb7d840214c433282b67c1e7d58e489.jpg

Τραχίνιαι - Σοφοκλή 

Το θέμα της τραγωδίας αυτής είναι αντλημένο από την μυθοπλασία γύρω από τον Ηρακλή. Οι γυναίκες της Τραχίνος παρηγορούν τη Δηιάνειρα, σύζυγο του Ηρακλή, όταν ο τελευταίος ερωτεύεται την Ιόλη. Επιθυμόντας να κρατήσει τον Ηρακλή πιστό, η Δηιάνειρα στέλνει στον ήρωα έναν χιτώνα εμβαπτισμένο στο αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Ωστόσο ο χιτώνας δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αντίθετα προκαλεί στον Ηρακλή θανάσιμους πόνους.

Η Δηιάνειρα αυτοκτονεί υπό το βάρος των ενοχών, ενώ ο Ηρακλής ζητά από τον γιο του Ύλλο να τον σκοτώσει για να γλιτώσει από το μαρτύριο.

Στο έργο αυτό ο Σοφοκλής μας παρουσιάζει μία διπολική λειτουργία στον κόσμο. Από τη μια είναι η βούληση των θεών, που φανερώνεται με τους χρησμούς, και από την άλλη η δραστηριότητα των ανθρώπων, ανάμεσα σε αυτήν και σε εκείνην παίζεται το δράμα της ζωής, όπου η πρόθεση για καλό μπλεγμένη μέσα στις απρόβλεπτες συνθήκες οδηγεί στο κακό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

IMG_20250330_100012.thumb.jpg.321aa12159008ebe5c09eacf5f3b1a3a.jpg

Ηλέκτρα - Ευριπίδη 

Η Ηλέκτρα, σύμβολο ανά τους αιώνες της αγάπης προς τον πατέρα και της αντιζηλίας προς τη μητέρα, είναι πρωταγωνίστρια μυθολογικών αρχαίων ελληνικών παραδόσεων, θεατρικών και άλλων λογοτεχνικών έργων. Η ιστορία της εκδίκησης της Ηλέκτρας και του Ορέστη, των δυο παιδιών του Αγαμέμνωνα και της Κλυταιμνήστρας, όπως την διηγήθηκε ο Ευριπίδης.

Ο Ορέστης κατευθύνεται προς τις Μυκήνες για να εκδικηθεί τον φόνο του πατέρα του, Αγαμέμνωνα από τον Αίγισθο και την Κλυταιμνήστρα. Περνά από μια φτωχική καλύβα όπου ζει η αδελφή του Ηλέκτρα με τον σύζυγό της Αυτουργό, με τον οποίο την έχει παντρέψει ο Αίγισθος. Με τη μεσολάβηση του χορού των Μυκηναίων γυναικών, τα δυο αδέλφια αναγνωρίζονται και συμπράττουν στον φόνο της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου. Με την παρέμβαση των Διόσκουρων η Ηλέκτρα παντρεύεται τον Πυλάδη, ενώ ο Ορέστης πηγαίνει στην Αθήνα για να δικαστεί.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..