Jump to content

Έμπνευση και άντι-έμπνευση


oimoderatorseinaifasistes
 Share

Recommended Posts

Σκέφτηκα να ανοίξω (μιας και δε βρήκα κάποιο αντίστοιχο topic) για να συζητήσουμε για τα πράματα και τους παράγοντες τα/οι οποία/οι μας δίνουν έμπνευση ή και το αντίθετο, άντι-έμπνευση, δηλαδή να μας επηρεάζουν αρνητικά προς αυτό που θα γράφαμε, θα μας χαλάνε την ροή, διαταράσσουν την πλοκή ή τους χαρακτήρες, και γενικά οτιδήποτε μας κάνει να "αφαιρούμαστε".

 Ξεκινάω με μερικά δικά μου top έμπνευσης και αντί-έμπνευσης:

 Μου δίνει έμπνευση:

 1) Να πίνω ζεστό, δυνατό καφέ.

 2) Να γράφω μεταμεσονύχτιες ώρες που έχει ησυχία

 3) Να μη προσπαθώ να πιέσω τον εαυτό μου αν εκείνη τη στιγμή δε ξέρει πως να συνεχίσει μία ιστορία, και αύριο μέρα είναι, η έμπνευση δεν έρχεται κατά παραγγελία.

 4) Να γράφω ενώ παράλληλα ακούω χαμηλή μουσική, σχεδόν ανεπαίσθητη, κατά προτίμηση smooth jazz ή easy rock.

 5) Να παρατηρώ διάφορες άκυρες φωτογραφίες στο ίντερνετ ή να διαβάζω άρθρα στα διαλείμματα μεταξύ κεφαλαίων, παρατήρησα πως ο εγκέφαλος εξαντλεί την ικανότητα να φανταστεί πράματα από ένα σημείο και μετά και ουσιαστικά, βλέποντας εικόνες, διαβάζοντας ιστορίες, κτλπ, τον "γεμίζεις" κατά κάποιο τρόπο, με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον επιφανειακό που θα πήγαινε το μυαλό σας, δηλαδή ό,τι βλέπεις ή διαβάζεις απλά να το αλλοιώνεις λίγο και να το γράφεις στη δικιά σου ιστορία. Λειτουργεί περισσότερο συνειρμικά και  ως μηχανισμός αναφοράς σε κάτι άλλο, π.χ διαβάζεις ιστορία που αφορά μία κατασκήνωση και θυμάσαι όταν εσύ πήγαινες κατασκήνωση μικρός και έτρωγες το αγαπημένο σου παγωτό ή που έκανες φάρσες στον ομαδάρχη. Ένας νέος ορίζοντας στη νέα ιστορία ανοίγει αυτόματα καθώς νέα, ξεχασμένα (ή μάλλον "κλειδωμένα" στο πίσω μέρος του μυαλού) έως τότε ξαφνικά αναπηδούν και δηλώνουν την παρουσία τους.

 6) Να ακούω "θόρυβο".  white noise (ή τις παραλλαγές, pink noise, brown noise, κτλπ) Καθαρίζει η αύρα και αποσυμφορείται η εσωτερική σου πίεση καθώς ο ήχος δε παρουσιάζει αυξομειώσεις και η σταθερότητά του σου επιτρέπει να βρεις την δικιά σου ψυχική γαλήνη.

7) Να τρώω μικρά γεύματα τα οποία δεν με χορταίνουν απόλυτα αλλά ούτε με αφήνουν με ένα αίσθημα πείνας. Παρατήρησα πως και όταν πεινάς αλλά και όταν έχεις "σκάσει" από το φαγητό, επηρεάζεται η ψυχική σου διάθεση. Στη μία περίπτωση σκέφτεσαι το φαϊ άρα δεν είσαι συγκεντρωμένος σε ό,τι γράψεις, στην άλλη έχεις "μπαφιάσει" (δεν υπάρχει αντίστοιχη λέξη) και απλά θέλεις να ξαπλώσεις ή να καθίσεις να δεις καμία ταινία, γενικά δε θέλεις σωματική ή πνευματική δραστηριότητα. Γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά οφελούν περισσότερο τον εγκέφαλο να λειτουργήσει σωστά σε αντίθεση με junk food και  snacks αλλά και αυτά έχουν τη χρησιμότητά τους καθώς η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σου δίνει ένα boost ενέργειας το οποίο σου επιτρέπει να γράψεις γρήγορα, προτού χαθούν οι ελάχιστες στιγμές καθαρής ατόφιας έμπνευσης και διαύγειας. Οπότε πιστεύω το καλύτερο είναι να φάει κάποιος πριν αρχίσει να γράφει κάτι υγιεινό, όπως ένα smoothie με πρωτεΐνη, αλεσμένα μπισκότα, μπανάνα και λίγο κράνμπερις ή γιαούρτι με μέλι και σταφίδες ή ένα brunch το οποίο δεν είναι πολύ τίγκα σε υδατάνθρακες και μετά από 2-3 ώρες, όταν κάνει διάλειμμα, να φάει το snack ώστε να πάρει το boost.

8 ) Μερικές διατάσεις, "κρακ" σε κεφάλι-αυχένα-μέση-δάχτυλα, και λίγο περπάτημα 5-10 λεπτά πάνω κάτω στο σπίτι, ώστε να κυκλοφορήσει το αίμα και να ξεπιαστείς. Συνήθως μετά τις πρώτες 2-3 ώρες γραφής.

9) Πολύ νερό, η ενυδάτωση βοηθάει τον εγκέφαλο καθώς περισσότερο νερό σημαίνει περισσότερο αίμα και περισσότερο οξυγόνο, καύσιμο απαραίτητο για τις όποιες σκέψεις μας.

10) Στο διάλειμμα (ή και πριν την γραφή) λίγος διαλογισμός. Όχι απαραίτητα γιόγκα ή τάι τσι, εννοώ γενικά να αφήσεις τις σκέψεις σου ελεύθερες  και να παρατηρείς αντικείμενα ή την φύση χωρίς να εστιάζεις κάπου. Να "χάνεσαι" μέσα στο τοπίο, σαν να είσαι και εσύ ένα φύλλο, ένα πουλί, μία γάτα. Εγώ πηγαίνω και κάθομαι στο μπαλκόνι μου και παρατηρώ τους περαστικούς και τα δέντρα ή ζώα άμα είναι μέρα, τα αστέρια και τα φώτα της πόλης άμα ειναι νύχτα, αλλά ο καθένας μπορεί να διαλέξει δικό του τοπίο προς διαλογισμό και περισυλλογή. Πιστεύω ότι 15-20 λεπτά ειναι ο ιδανικός χρόνος, λιγότερο δεν έχεις προλάβει να "χαθεί" στο εσωτερικό σου κόσμο, περισσότερο έχεις παραχαθεί με αποτέλεσμα να ξεχνάς τι ήθελες να γράψεις, τι χαρακτήρες θα δημιουργούσες, κτλπ.

 11) Αν νιώθεις την επιθυμία για σεξ ή να αυτο-ικανοποιηθείς, πρέπει να το κάνεις. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν κάποιος/α είναι horny, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή συγκεντρώνεται αποκλειστικά γύρω από αυτό οπότε γράφει τελείως διαφορερικά απ'ότι θα έγραφε άμα είχε ικανοποιήσει τις ανάγκες του/της. Όχι βέβαια και σε σημείο να λιώσεις, επειδή μετά ο εγκέφαλος κουράζεται από την υπερβολική ηδονή και δε μπορεί να δημιουργήσει.

12) Ένα μέτριας θερμοκρασίας ντους. Όχι χλιαρό μπάνιο καθώς χαλαρώνεις και μετά είσαι σε κατάσταση υπνηλίας. Εναλλακτικά, πολλές χούφτες κρύο παγωμένο νερό σε μέτωπο, κροτάφους και πίσω αυχένα ώστε το κρύο του νερού να σε ξυπνήσει.

13) Σύντομος υπνάκος (γνωστός και ως σιέστα) στο διάλειμμα, μετά από 2-3 ώρες γραφής. Όχι για πολύ ώρα, περίπου 10-15 λεπτά ,ίσα ίσα να μπορέσεις να αποσυμφοριστείς λίγο και να κουλάρει η εσωτερική πίεση. Κάτι σαν αυτή τη λειτουργία αδρανοποίησης στους υπολογιστές όπου δεν κλείνουν ή κάνουν επανεκκίνηση απλά μπαίνουν σε μία κατάσταση πολύς χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος το οποίο έχει σαν συνέπεια κάπως να χαλαρώσει η CPU.

14) Μασαζάκι σε κρόταφο και μέτωπο πριν, στο διάλειμμα και μετά την γραφή. Βοηθάει το αίμα να κυκλοφορεί αλλά και ξεπιάνει τους μύες του προσώπου οι οποίοι τόσες ώρες μένουν ακίνητοι σαν προσωπείο αρχαίου θεάτρου. Άν είσαι άντρας, ένα ξυρισματάκι με ζεστό νερό βοηθάει να χαλαρώσεις και το αίσθημα αναζωογόνησης και φρεσκάδας σίγουρα έχει οφέλη στην έμπνευσή σου. Άμα είσαι γυναίκα, μάσκα ομορφιάς.

15) Αν καπνίζεις, μη καπνίσεις μέχρι να περάσουν 2-3 ώρες συγγραφής. Δες το σαν έπαθλο επιβράβευσης: κρατήσου ώστε όταν έχεις φτάσει να γράψεις 2000 λέξεις να κάνεις ένα τσιγαράκι. Μόνο ένα. Στις 4000 λέξεις θα κάνεις δεύτερο, κ.ο.τ.κ.

16) Πολλά μαξιλάρια για τη μέση, όσο πιο αναπαυτικά γίνεται ώστε ούτε να βουλιάζεις, ούτε να νιώθεις πίεση: να νιώθεις σαν να μπορούσες να ζήσεις για πάντα σε αυτήν την στάση.

17) Λίγο αλκόλ βοηθάει στην έμπνευση. Όταν λέω λίγο, εννοώ αναλογικά με τον βαθμό αλκοόλης. Άλλο ένα ποτήρι κρασί με 10% , άλλο ένα ποτήρι ουίσκι με 40% και άλλο ένα ποτήρι αψέντι με 70%. Λίγο αλκοόλ. 

18 ) Βοηθάει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να ξαναδιαβάζεις όλα όσα έγραψες. Έτσι, μπορείς να θυμάσαι πάλι αναλυτικά τι έχει ειπωθεί και να γράφεις μία πιο δομημένη συνέχεια. Αυτό είτε έγραψες 500 λέξεις είτε 5000.

19) Ο χορός (και η ελαφριά γυμναστική γενικά) βοηθάνε να έχεις μία ενέργεια που εύκολα οδηγεί σε εύθυμη γραφή και πιο "ζωντανούς" χαρακτήρες. Είτε είναι τσιφτετέλι είτε τανγκό είτε ηλεκτρονική είτε χιπ χοπ είτε ζεϊμπέκικο. Απλά βάλε μία playlist μίας χορευτικής μουσικής και χόρεψε, χοροπήδα, κουνήσου στο ρυθμό για 10-15 λεπτά. Όχι πολύ επειδή μετά ξεχνάς πως αυτό είναι απλά ένα διάλειμμα και όχι χορογραφία του dirty dancing.

20) Να μασάς τσίχλες ενώ γράφεις ή να γλύφεις μία καραμέλα. Πολλές φορές ξεχνάμε να πιούμε νερό και το στόμα μας αφυδατώνεται. Επίσης, η κίνηση των μυών του στόματος λειτουργεί με τον ίδιο τρόππ που λειτουργεί το μπεγλέρι και το κομπολόι σε όσους αγχώνονται: ξεχνιούνται.

Αυτά παρατήρησα ως μοτίβα έμπνευσης τα οποία λειτουργούν σε μένα, όποιοα θέλει ας προσθέσει και τα δικά του/της.

Όσο για άντι-έμπνευση:

1) Πονοκέφαλος/ημικρανία.

2) Γκαζιάρηδες με μηχανές ή αυτοκίνητα που δε σέβονται ώρες κοινής ησυχίας. Αυτό το βρουμ βρουμ βρουυυυυμ σε αποσπάει τη προσοχή και η πλοκή της ιστορίας σου διαλύεται όπως το καυσαέριο που βγαίνει από την εξάτμιση της μηχανής/του αυτοκινήτου του.

3) Άνθρωποι που μιλάνε δυνατά. Η ησυχία είναι must για συγγραφή. Όχι απόλυτη ησυχία αλλά όχι και φασαρία.

4) Μύγες.

5) Αν φυσάει πολύ και κλείνουν τα παράθυρα και οι πόρτες και χτυπάνε και πρέπει να σηκωθείς να τα/τις κλείσεις.

6) Αν έχεις βολευτεί στη καρέκλα/πολυθρόνα/καναπέ σου και πρέπει να σηκωθείς για τουαλέτα, αυτό το ξεβόλεμα σε βγάζει από τη βόλεψή σου.

7) Αν σε πιάσει ξερόβηχας ή φτάρνισμα λόξυγκας ή πολλά μαζεμένα αέρια και θέλεις να ρευτείς ή να εξαεριστείς.

8 ) Αν δε θυμάσαι τη σωστή ορθογραφία ενός ρήματος, αντωνυμίας ή επιθέτου και πρέπει να ανοίξεις νέα σελίδα στο γκουγκλ να το αναζητήσεις (ή για τους πιο old school, στο λεξικό).

9) Αν τελείωσε ο καφές, τα τσιγάρα/ο καπνός ή το αλκοόλ.

10) Αν έχεις φίλους, κοπέλα/γυναίκα / αγόρι/άντρα ή συγγενείς οι οποίοι σε παίρνουν τηλέφωνο ή στέλνουν μηνύματα και αποσπούν τη προσοχή σου.

11) Αν έχει διακοπή ρεύματος και πρέπει να γράφεις με κεριά και στο χέρι, όπως πριν 150+ χρόνια.

12) Αν έχεις μεν έμπνευση αλλά δε ξέρεις τα κατάλληλα λόγια και λέξεις για να την "περάσεις" στο  χαρτί (ή με ποια σειρά)  με αποτέλεσμα να έχει χαθεί μέχρι να σου έρθουν.

13) Αν είσαι ακριβόλογος και θέλεις να χρησιμοποιήσεις μία λέξη που περιγράφει ακριβώς αυτό που έχεις στο μυαλό σου και δε σου έρχεται η λέξη αυτή.

 Αυτά μου ήρθαν τώρα που το γράφω.  :D

Όποιος/α θέλει ας προσθέσει μερικά top της έμπνευσης και αντί-έμπνευσης που παρατήρησε πως ισχύουν για τον/την ίδιο/α.

 

spacer.png

Edited by Aggelos95
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Aggelos95 said:

Αν έχεις φίλους, κοπέλα/γυναίκα / αγόρι/άντρα ή συγγενείς οι οποίοι σε παίρνουν τηλέφωνο ή στέλνουν μηνύματα και αποσπούν τη προσοχή σου.

 Σχετικά με αυτό: καλό θα ήταν να μην έχετε τίποτα από αυτά καθώς σας αποσπάνε την προσοχή. Ή, άμα έχετε, κάντε σαν να μην υπάρχουν για τις 2-4 ώρες που θα καθίσετε και θα γράψετε.

 Εξηγήστε τους πως είστε καλλιτέχνης, και η έμπνευσή σας είναι εύθραυστη και οποιεσδήποτε αναταράξεις θα αποβούν μοιραίες. 

 Αυτό βέβαια σας ωθεί και στο να γράψετε καλύτερα απ'ότι θα γράφατε σε διαφορετική περίπτωση καθώς αν δε γράψετε κανένα μπεστ σέλλερ, όλοι θα σας επιτίθονται σε φάση: "καλά, μας αγνοούσες για να γράψεις αυτό;"

 Οπότε ή θα γράψετε πατάτα και θα τα ακούσετε από όλους ή θα γίνετε σαν τον Χέμινγουεϊ και θα γράψετε αριστουργήματα. Ή όλα ή τίποτα. :) 
 

Spoiler

Βέβαια, ο Χέμινγουέϊ αυτοκτόνησε.

Εσείς να μην αυτοκτονήσετε.

 

Link to comment
Share on other sites

  • oimoderatorseinaifasistes changed the title to Έμπνευση και άντι-έμπνευση

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..