Jump to content

Ελφρίντε Γέλινεκ (Elfriede Jelinek)


yanni
 Share

Recommended Posts

Elfriede_Jelinek_Nicolas_Stemann_Thalia_Theat.width-2560.jpg.d9280f5347a04c680a87a06dee2f0ffa.jpg

Γεννημένη στις 20 Οκτωβρίου του 1946, από πατέρα τσεχοεβραίο, στην πόλη Μουρτσουσλάγκ στη Στυρία της νοτίου Αυστρίας, η Γέλινεκ έμαθε μουσική και τελειοποίησε τις σπουδές της στη σύνθεση στο Μουσικό Ωδείο της Βιέννης. Μετά την αποφοίτησή της το 1964, παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου και ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, συνεχίζοντας παράλληλα τις μουσικές σπουδές της. Το 1971 απέκτησε το δίπλωμα στο εκκλησιαστικό όργανο από το Ωδείο. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα το 1967 με την ποιητική συλλογή "Lisas Schatten" που εκδόθηκε στο Μόναχο, έγινε όμως ευρύτερα γνωστή το 1975 με το μυθιστόρημά της "Liebhaberinnen" ("Οι ερασιτέχνιδες") και εν συνεχεία το 1980, με το "Die Ausgesperrten" ("Οι αποκλεισμένοι"). To μυθιστόρημά της "Die Klavierspielerin" ("Η πιανίστρια", 1983), μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2001 από τον συμπατριώτη της Μίκαελ Χάνεκε (με τίτλο "Η δασκάλα του πιάνου"), με την Ιζαμπέλ Ιπέρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλα γνωστά μυθιστορήματά της είναι τα "Lust" ("Λαγνεία", 1989) και "Gier" ("Απληστία", 2000). Το τελευταίο της μυθιστόρημα, "Neid" (2007), κυκλοφόρησε ελεύθερα στο διαδίκτυο, σηματοδοτώντας την απόφασή της να διαρρήξει τα δεσμά με το εμπορικό εκδοτικό κύκλωμα. Κάτοικος Βιέννης και Μονάχου, η Γέλινεκ είναι επίσης μεταφράστρια (έργων του Τόμας Πίντσον, Ζορζ Φεϊντό, Ευγένιου Λαμπίς, Κρίστοφερ Μάρλοου), ενώ έχει εργασθεί και ως σεναριογράφος στον κινηματογράφο κι έχει γράψει ένα λιμπρέτο για όπερα. Επίσης, είναι δημοφιλής θεατρική συγγραφέας, με περισσότερα από είκοσι θεατρικά έργα στο ενεργητικό της μεταξύ 1979-2009. Το 2004 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, για "το μουσικό κύμα των φωνών και των αντίλαλων που διαπερνά τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά της έργα και που αποκαλύπτει, με εξαιρετική γλωσσική θέρμη, το παράλογο και την καταπιεστική λειτουργία των κοινωνικών στερεοτύπων", σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της Ακαδημίας.

Βραβεία:

Walter-Hasenclever-Literaturpreis [Stadt Aachen] 1994

Georg-Büchner-Preis 1998

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2004


Δείτε τα βιβλία της και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία της συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

1. Schwarzwasser - Μαύρο νερό (Εκκρεμές, 2021)
2. L’ Entretien d' Elfriede Jelinek et Christine Lecerf - Εκ βαθέων. Συνομιλία με την Κριστίν Λεσέρ (Εκκρεμές, 2009)
3. Τέσσερις νομπελίστες ποιητές. Nelly Sachs, Jaroslav Seifert, Günter Grass, Elfriede Jelinek (Λεξίτυπον, 2007)
4. Gier - Απληστία (Εκκρεμές, 2007)
5. Ο άγνωστος Τόμας Μπέρνχαρντ (Νάρκισσος, 2005)
6. Die Ausgesperrten - Οι αποκλεισμένοι (Εκκρεμές, 2001)
7. Lust - Λαγνεία (Εκκρεμές, 1999)
8. Die Klavierspielerin - Η πιανίστρια (Εκκρεμές, 1997)

Πηγή: biblionet.gr

Edited by Ghost
Προστέθηκε η βιβλιογραφία.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

b24398.jpg.83f90972567979432a7604fdd0508c45.jpg

Λαγνεία

Αυτό το λογοτεχνικό έργο πρέπει να το προσεγγίσει κανείς με περίεργη προσοχή, παίρνοντας βαθιές ανάσες αναγνωστικής ανακούφισης. Η Jelinek δημιούργησε μία ισχυρή αφηγηματική φωνή, όπου μόνο μία γυναίκα μπορεί να έχει. Δύσκολη, πυκνή και ανυπόφορη γλώσσα, αποζημιώνει τον αναγνώστη, ανοίγοντας του τα μάτια σε μία πραγματικότητα που αρνείται να γνωρίσει.

Ένα ζοφερό και βίαιο μυθιστόρημα για το σεξ και την υπόσταση των φύλων. Η μητρότητα, ο καπιταλισμός, η αστική τάξη, η ανισότητα του πλούτου, η βία, η γήρανση, η τηλεόραση, όλα θα πάρουν τη μορφή τους με την πένα ξυράφι της Jelinek.

Βιβλίο ακατάλληλο για πουριτανους, στενομυαλους και κομπλεξικους. Βιβλίο κατάλληλο για τους εραστές της λογοτεχνίας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

b55960.jpg.963c5a52094f03a060efaed18ecc582a.jpg

Οι αποκλεισμένοι

Όσοι αγαπούν τα καλά βιβλία, θα βρούνε στο συγκεκριμένο μια αναγνωστική απόλαυση. Συμπυκνωμένη και πολλές φορές ποιητική γραφή με πολλά νοήματα, η συγγραφέας δε χαρίζεται σε κανέναν. Οι έφηβοι της ιστορίας μέσω των πράξεών τους, αναζητούν την κοινωνική αποδοχή, καθώς νιώθουν αποκλεισμένοι σε μια δυσκολη κατάσταση της μεταπολεμικής Αυστρίας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..