Jump to content

Το κεφάλι του καθηγητή Dowell - Αλεξάντρ Μπελιάεφ


Recommended Posts

169840227_DOWELL.thumb.jpg.566303553cab45176628583c6b673afb.jpg

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός ιατρικού εργαστηρίου, ο καθηγητής Κερν επαναφέρει στη ζωή τον μέντορά του, τον καθηγητή Ντόουελ ή καλύτερα το κεφάλι του καθηγητή Ντόουελ. Το κοφτερό μυαλό του Ντόουελ είναι απαραίτητο στον Κερν προκειμένου να υλοποιήσει τα πειράματά του. Η νεαρή βοηθός του Κερν, Μαρί Λοράν, έχοντας αναπτύξει μια φιλική σχέση με το κεφάλι του Ντόουελ, μαθαίνει όλο το ιστορικό της επιστημονικής εργασίας του χειρουργού Κερν με τον καθηγητή. Από εκείνη τη στιγμή σκοπός της γίνεται να αποκαλύψει τα εγκλήματα στα οποία προχωρά ο Κερν.
Μπορεί ένα ανθρώπινο κεφάλι να υπάρχει χωριστά από το σώμα; Μπορεί να σκέφτεται, να μιλάει, να αισθάνεται και να έχει πλήρη συνείδηση; Είναι δυνατόν να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου "ράβοντας" το κεφάλι του στο υγιές σώμα κάποιου άλλου; Και, το πιο σημαντικό, τι μπορεί να περιμένει η ανθρωπότητα, αν η εκπληκτική ανακάλυψη του καθηγητή Ντόουελ πέσει σε εγκληματικά χέρια;

Ελληνική έκδοση: Ενάντια, 2023. Μετάφραση: Κωνσταντίνα Λύγκουρη

Δείτε το βιβλίο και διαβάστε κριτικές γι' αυτό, στο Goodreads.

Μάθετε περισσότερα για τον Αλεξάντρ Μπελιάεφ, στην Wikipedia.

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για ένα κλασικό ρωσικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας (αλλά και τρόμου!), που σε δυο χρόνια θα συμπληρώσει εκατό χρόνια παρουσίας στα παγκόσμια γράμματα και το οποίο σίγουρα έχει επηρεάσει και εμπνεύσει συγγραφείς και σκηνοθέτες τα χρόνια που ακολούθησαν την πρώτη έκδοσή του. Σίγουρα είναι προϊόν της εποχής του και τόσο σαν κεντρική ιδέα και επιστημονικό υπόβαθρο, όσο και σαν πλοκή δείχνει ολίγον τι τα χρόνια του, όμως χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ψυχαγωγικό και σε σημεία συναρπαστικό μυθιστόρημα, που προσφέρει ορισμένες δυνατές σκηνές, εικόνες που μένουν στο νου του αναγνώστη για καιρό, αλλά και λίγη τροφή για σκέψη. Ο Μπελιάεφ έχει χαρακτηριστεί και σαν ο Ρώσος Ιούλιος Βερν, οπότε μπορείτε να φανταστείτε λίγο έως πολύ περί τίνος πρόκειται. Εγώ μια φορά πέρασα τέλεια διαβάζοντας τούτο το βιβλίο, έστω κι αν αντικειμενικά δείχνει τα χρόνια του με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Προσωπικά αυτά τα κάπως παλιομοδίτικα ή, τέλος πάντων, παλαιάς κοπής μυθιστορήματα πολύ μου αρέσουν, είμαι οπαδός τους, οπότε δεν κολλάω και τόσο στις λεπτομέρειες. Οπότε, όσοι θέλετε να διαβάσετε μια παλαιάς κοπής ιστορία επιστημονικής φαντασίας α λα Ιούλιος Βερν, τότε θα περάσετε μια χαρά με αυτό το βιβλίο. Υ.Γ. Το πιο πολυδιαβασμένο έργο του Μπελιάεφ είναι το "Ο αμφίβιος άνθρωπος", που αποτελεί και τη βάση για την ταινία του 1961 "Chelovek-amfibiya" (aka "Amphibian Man"). Μακάρι να το βλέπαμε και αυτό στα ελληνικά κάποια στιγμή.

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..